Okulary korekcyjne, mala wada wzroku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Okulary korekcyjne, mala wada wzroku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Okulary korekcyjne, mala wada wzroku

Hej, Dowiedziałam się ponad rok temu że mam wadę - 0.5 i - 1.0. Przez jakiś miesiąc na początku nosiłam je cały czas, widziałam obiektywnie o wiele gorzej po zdjęciu okularow i słyszałam że nie warto nosić okularów cały czas bo to rozleniwia wzrok. Od tego czasu noszę okulary tylko do kina, tablicy w szkole, teatru itp., jak patrzę blisko od razu zdejmuje. Jednak czuje się o wiele lepiej w okularach. A wy co sądzicie o noszeniu okularów cały czas przy małej wadzie? Jakie macie z tym doświadczenia?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Okulary korekcyjne, mala wada wzroku

Jak Ci wygodnie to je noś smile widzialaś gorzej bez nich, bo się przyzwyczaiłaś do oglądania świata w nich, to cała filozofia. Ja bym ściągała do czytania książki tylko.

Lady Loka napisał/a:

Jak Ci wygodnie to je noś :) widzialaś gorzej bez nich, bo się przyzwyczaiłaś do oglądania świata w nich, to cała filozofia. Ja bym ściągała do czytania książki tylko.

Przy takiej małej wadzie ?
Chyba będę musiała się też wybrać do okulisty bo czuję się pogorszylo. Faktycznie gorzej widzę i bolą mnie oczy teraz jak nie noszę ich nawet do takich zwykłych czynności. Mimowolnie chyba noszę je coraz częściej ale boję się wzrok się "uzalezni" od nich i będzie tylko gorzej a nie chce ich nosić cały czas.

4

AgnieszkaStr987 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Jak Ci wygodnie to je noś smile widzialaś gorzej bez nich, bo się przyzwyczaiłaś do oglądania świata w nich, to cała filozofia. Ja bym ściągała do czytania książki tylko.

Przy takiej małej wadzie ?
Chyba będę musiała się też wybrać do okulisty bo czuję się pogorszylo. Faktycznie gorzej widzę i bolą mnie oczy teraz jak nie noszę ich nawet do takich zwykłych czynności. Mimowolnie chyba noszę je coraz częściej ale boję się wzrok się "uzalezni" od nich i będzie tylko gorzej a nie chce ich nosić cały czas.

No ale ich potrzebujesz. Więc w imię braku jakiegoś mitycznego uzależnienia się od okularów nie będziesz ich nosić? W ten sposób rozwalisz sobie wzrok jeszcze bardziej.
To jest normalne, że Ci się wydaje, że bez okularów widzisz gorzej, bo masz porównanie. Oczy Cię bolą, bo to normalne, że oczy wolą ten widok, który masz w okularach wink bo im tak lepiej, zdrowiej. Po to są okulary.

Powinnaś je nosić tak, jak Ci zalecono. Ja przy małej wadzie miałam je ściągać do czytania.

No ale ich potrzebujesz. Więc w imię braku jakiegoś mitycznego uzależnienia się od okularów nie będziesz ich nosić? W ten sposób rozwalisz sobie wzrok jeszcze bardziej.
To jest normalne, że Ci się wydaje, że bez okularów widzisz gorzej, bo masz porównanie. Oczy Cię bolą, bo to normalne, że oczy wolą ten widok, który masz w okularach wink bo im tak lepiej, zdrowiej. Po to są okulary.

Powinnaś je nosić tak, jak Ci zalecono. Ja przy małej wadzie miałam je ściągać do czytania.

No tylko właśnie lekarz mi za dużo nie mówił te prawie dwa lata temu, tylko chyba że mogę nosić je jak potrzebuje bo wada nie jest jeszcze bardzo duża. Ale widocznie wada musiała mi się pogorszyć, tylko czuje po prostu jakby to było przez to że noszę te okulary coraz częściej. A jaka Ty masz wadę wzroku i przy jakieej zaczęłaś nosić cały czas?

6

No tylko właśnie lekarz mi za dużo nie mówił te prawie dwa lata temu, tylko chyba że mogę nosić je jak potrzebuje bo wada nie jest jeszcze bardzo duża. Ale widocznie wada musiała mi się pogorszyć, tylko czuje po prostu jakby to było przez to że noszę te okulary coraz częściej. A jaka Ty masz wadę wzroku i przy jakieej zaczęłaś nosić cały czas?

Powinnaś chodzić co rok na kontrolę. Jeżeli od dwóch lat nie byłaś, to najwyższa pora.

Ja noszę od wielu lat soczewki kontaktowe, więc siłą rzeczy ich nie ściągam. Przy wadzie około -1 ściągałam okulary tylko do czytania.

Lady Loka napisał/a:

Powinnaś chodzić co rok na kontrolę. Jeżeli od dwóch lat nie byłaś, to najwyższa pora.

Ja noszę od wielu lat soczewki kontaktowe, więc siłą rzeczy ich nie ściągam. Przy wadzie około -1 ściągałam okulary tylko do czytania.

Oki, dziękuję. Czyli ehhhh, wychodzi na to że czekają mnie okulary na stałe. Może być to trochę denerwujące, ale może przekonam się do soczewek. Boję się tylko ze juz mogę mieć sporo ponad -1.0.

8

Lady Loka napisał/a:

Oki, dziękuję. Czyli ehhhh, wychodzi na to że czekają mnie okulary na stałe. Może być to trochę denerwujące, ale może przekonam się do soczewek. Boję się tylko ze juz mogę mieć sporo ponad -1.0.

Soczewki są spoko smile ja miałam różne fazy, ale jednak soczewki to większa wygoda.
Nie przejmuj się, okukary to też nic złego.

9

Zawsze (chyba zawsze) można zrobić sobie laserową korekcję wzroku.
Ja mam wadę wzroku około -1 na obu oczach ( nie pamiętam jaką dokładnie). I okulary noszę zawsze na zewnątrz. W domu zakładam do oglądania telewizji i do komputera. Książki czytam bez okularów, ale obawiam się, że już niedługo... Do patrzenia z bardzo bliska czyli no. obcinania paznokci, nawlekania igły czy w pracy do czytania papierów położonych na biurku muszę mieć okulary z "+". Dlatego zrobiłam sobie okulary progresywne (bo to było upierdliwe w pracy co chwila je zmieniać). Ja myślę, że to co nazywasz "rozleniwianiem wzroku" przy noszeniu okularów to nie jest rozleniwienie, tylko normalne jest, że z wiekiem wzrok zaczyna się pogarszać. I że to jest normalny proces, niestety. Na który duży wpływ ma nasze    postepowanie czyli np. długie korzystanie z komputera, telefonu itp.
Ja bardzo lubię nosić okulary i zawsze chciałam je nosić. Dlatego gdy w wieku 18 lat okulista stwierdził u mnie wadę wzroku byłąm z tego faktu bardzo zadowolona smile I do teraz bardziej wolę wybierać oprawki okularów niż ciuchy czy buty smile

10 Ostatnio edytowany przez AgnieszkaStr987 (2022-06-26 10:38:06)

Szczęście że dzisiaj mamy niedzielę handlowa, koleżanka która pracuje w salonie optycznym załatwiła mi dzisiaj badanie. Okazało się mam już wadę-1.0 i -1.5 na drugim oku!!! Okulary czekają mnie więc już na stałe, ale chyba nie ma tragedii skoro pogorszylo się tylko o 0.5? Boję się zaczynać nosić okularów cały czas że potem już wogole nie będę bez nich na codzień sobie radzić. Pani optometrystka zaleciła też noszenie starych okularów do czytania komputera itp. Ale może lepiej dać odpocząć oczom chociaż wtedy od okularów skoro widzę z bliska bez nich okej?

11

Ile masz lat?
Bo czytając ciebie mam wrażenie ze pisze to 13 latka z której w szkole będą się śmiać ze nosi okulary.
Okulary do lekarstwo na twoją chorobę a nie fanaberia.
Ja nosze okulary od 8 roku życia,teraz mam 36.
Wada się pogłębiała z wiekiem i teraz mam -5 oraz -6,5.
Juz dawno tak się do tego faktu przyzwyczaiłem ze zapominam ze je nosze.
co roku trzeba chodzić na kontrole i najlepiej co roku wymieniać szkła nawet gdy wada sie nie pogłębiła ale są np porysowane.
W sprawie swojego zdrowia słuchaj się lekarza a nie tego co ci podpowiada chłopski rozum
Nie ma czegoś takiego ze oczy muszą odpocząć od okularów, to mit i bajka nic więcej.
Skoro lekarz każe ci nosić okulary w takich i takich sytuacjach to je nos i nie wymyślaj.
chyba ze nie byłaś u okulisty na profesjonalnym badaniu wzroku tylko u optyka.

12

Po noszeniu tych nowych okularów non stop po 2 miesiącach, stwierdzam że już nic nie widzę bez okularów. Czy to był na pewno dobry pomysł?

13

Po noszeniu tych nowych okularów non stop po 2 miesiącach, stwierdzam że już nic nie widzę bez okularów. Czy to był na pewno dobry pomysł?

A stosujesz się do zaleceń lekarza?
Ile masz lat? W fazie dojrzewania wada może się rozwijać bardzo szybko i to jest naturalne. Ja pamiętam, że zmieniałam wtedy okulary średnio raz w roku, ale potem jakoś w liceum wada stanęła i tak właściwie z niewielkimi przeskokami stoi już od wielu lat.

14

Bozesz, czy nikt nie zrozumiał pytania?
pytnie było o to, czy się oczy nie rozleniwiają przy noszeniu okularów, czy jak się gimnastykują, to lepiej pracują.
Wg mnie jest szansa że tak jest, bo gałki oczne też mają mięśnie

15

Lady Loka napisał/a:

A stosujesz się do zaleceń lekarza?
Ile masz lat? W fazie dojrzewania wada może się rozwijać bardzo szybko i to jest naturalne. Ja pamiętam, że zmieniałam wtedy okulary średnio raz w roku, ale potem jakoś w liceum wada stanęła i tak właściwie z niewielkimi przeskokami stoi już od wielu lat.

Mam 20 lat. Dowiedziałam się o wadzie już ponad rok temu i miałam -0.5 i -1.0 na drugie oko. Teraz jest -1.0, -1.5. Ale to myślisz że od czerwca mogła mi sie wada znowu pogorszyć?

16

Ela210 napisał/a:

Bozesz, czy nikt nie zrozumiał pytania?
pytnie było o to, czy się oczy nie rozleniwiają przy noszeniu okularów, czy jak się gimnastykują, to lepiej pracują.
Wg mnie jest szansa że tak jest, bo gałki oczne też mają mięśnie

Bożesz, czy nie zauważyłaś, że tu jest więcej niż to jedno pytanie?

To o tym rozleniwianiu oczu to stary mit. Jak wada ma pójść do przodu to tak czy inaczej pójdzie.

17 Ostatnio edytowany przez Apogeum (2022-09-06 07:24:02)

Miałam 18 lat, gdy dostałam okulary w związku z tzw. wada szkolna (0,75 dpi). Zgodnie z zaleceniem okulisty zakładałam je wyłącznie wtedy, gdy było to niezbędne (tablica w liceum i na studiach, kino, czasem telewizor). W międzyczasie (wiele lat później, całkiem niedawno) inny okulista (profesor) również zalecił nosić okulary tylko, gdy to niezbędne. Słyszałam również jak mówił o tym pewnej malej pacjentce.

Minęło 20 lat. Dziś mam nieco większa wadę niż autorka tematu, ale najważniejsze jest dla mnie to, ze widzę, gdy kierowcy dają mi znak głowa bądź ręka, żebym jechała (jeżdżę rowerem) w sytuacji, gdy mam pierwszeństwo, ale upewniam się, ze mnie widza, jako ze kierowcy samochodów często gęsto ignorują rowerzystów. Gdy rzadko jeżdżę po zmroku, to wtedy wole w okularach. Samochodu nie prowadzę, ale gdyby tak było, robiłabym to wyłącznie w okularach. A tak nie miewam ich na nosie prawie wcale i dobrze mi z tym. Wręcz nie wyobrażam sobie inaczej. Ale co kto lubi.

PS Moje koleżanki i moja siostra, które w analogicznej sytuacji nosiły okulary na stałe, maja dziś większa, a częściej duuuuuuuzo większa wadę wzroku niż ja.

18

Apogeum napisał/a:

PS Moje koleżanki i moja siostra, które w analogicznej sytuacji nosiły okulary na stałe, maja dziś większa, a częściej duuuuuuuzo większa wadę wzroku niż ja.

Tyle, że gdybyśmy chcieli porównać to, czy przez noszenie okularow na stałe mają tą wadę większą, to musielibyśmy sklonować Twoją siostrę i jednej kazać nosić okulary cały czas, a drugiej tylko w sytuacjach koniecznych. I wtedy to by było miarodajne. Teraz nie jest.

Ty sama dostałaś okulary dosyć późno, więc to też normalne, że wada nie poszła mocno, bo najczęściej wada się pogłębia w okresie dojrzewania. Mnie od 20tki wada poszła o 0,75 do przodu, w tym 0.5 w trakcie porodu.

Stosowałaś się do zaleceń lekarza, brawo (chociaż rower bez okularów to trochę głupota). Ja też się stosowałam, pierwsze okulary z wadą -1.25 dostałam jak miałam 13 lat. Ściągałam je do czytania i do rzeczy, które miałam z bliska, a mimo to obecnie mając lat 30 moja wada ma ponad -4. W okresie dojrzewania skakała po -0.75 na rok. Jednocześnie moja siostra, która okukarów nie ściągała, a szybko przeszła na soczewki, więc siłą rzeczy nosiła je cały dzień, wadę ma sporo niższą niż ja.

Widziałam masę stron z pseudo ćwiczeniami, które niby miały aktywizować mięśnie oczu, żeby wada się nie pogłębiała albo wręcz cofała i to jest jeden wielki bullshit. Jakby to tak działało, to już dawno opatentowałyby to różne firmy.

Autorka stosuje się do zaleceń i to jest dla niej bezpieczniejsze niż anonimy na forum mówiące jej koedy ma nosić a kiedy nie.

19 Ostatnio edytowany przez Apogeum (2022-09-06 07:46:20)

Lady Loka napisał/a:
Apogeum napisał/a:

Tyle, że gdybyśmy chcieli porównać to, czy przez noszenie okularow na stałe mają tą wadę większą, to musielibyśmy sklonować Twoją siostrę i jednej kazać nosić okulary cały czas, a drugiej tylko w sytuacjach koniecznych. I wtedy to by było miarodajne. Teraz nie jest.

Zdaje sobie z tego sprawę. Mimo ze mowa nie tylko o siostrze, lecz także o niejednej koleżance. Jednocześnie ciesze się, ze nie zrobiłam tak jak one, bo nie chciałabym podzielić ich losu, wink a na dwoje babka wróżyła.

Lady Loka napisał/a:

Ty sama dostałaś okulary dosyć późno, więc to też normalne, że wada nie poszła mocno, bo najczęściej wada się pogłębia w okresie dojrzewania. Mnie od 20tki wada poszła o 0,75 do przodu, w tym 0.5 w trakcie porodu.

Stosowałaś się do zaleceń lekarza, brawo (chociaż rower bez okularów to trochę głupota). Ja też się stosowałam, pierwsze okulary z wadą -1.25 dostałam jak miałam 13 lat. Ściągałam je do czytania i do rzeczy, które miałam z bliska, a mimo to obecnie mając lat 30 moja wada ma ponad -4. W okresie dojrzewania skakała po -0.75 na rok. Jednocześnie moja siostra, która okukarów nie ściągała, a szybko przeszła na soczewki, więc siłą rzeczy nosiła je cały dzień, wadę ma sporo niższą niż ja.

Widziałam masę stron z pseudo ćwiczeniami, które niby miały aktywizować mięśnie oczu, żeby wada się nie pogłębiała albo wręcz cofała i to jest jeden wielki bullshit. Jakby to tak działało, to już dawno opatentowałyby to różne firmy.

Lady Loka napisał/a:

Autorka stosuje się do zaleceń i to jest dla niej bezpieczniejsze niż anonimy na forum mówiące jej koedy ma nosić a kiedy nie.

Nic takiego nie mowie. Po prostu podzieliłam się swoją historia.

20

Ten tekst o rozleniwianiu wzroku to MIT i to bardzo niefajny... Okulary są po to, by twoje oczy bardziej się nie męczyły, a jak ich nie nosisz to oko musi włożyć więcej pracy w to byś mogła dobrze widzieć, co za tym idzie, twoje oko szybciej się męczy, a wzrok się pogarsza.... Jeśli okulista kazał ci ubierać okulary na co dzień, a nie tylko do czytania, to je noś cały czas. smile

21

Apogeum napisał/a:

Miałam 18 lat, gdy dostałam okulary w związku z tzw. wada szkolna (0,75 dpi). Zgodnie z zaleceniem okulisty zakładałam je wyłącznie wtedy, gdy było to niezbędne (tablica w liceum i na studiach, kino, czasem telewizor). W międzyczasie (wiele lat później, całkiem niedawno) inny okulista (profesor) również zalecił nosić okulary tylko, gdy to niezbędne. Słyszałam również jak mówił o tym pewnej malej pacjentce.

Minęło 20 lat. Dziś mam nieco większa wadę niż autorka tematu, ale najważniejsze jest dla mnie to, ze widzę, gdy kierowcy dają mi znak głowa bądź ręka, żebym jechała (jeżdżę rowerem) w sytuacji, gdy mam pierwszeństwo, ale upewniam się, ze mnie widza, jako ze kierowcy samochodów często gęsto ignorują rowerzystów. Gdy rzadko jeżdżę po zmroku, to wtedy wole w okularach. Samochodu nie prowadzę, ale gdyby tak było, robiłabym to wyłącznie w okularach. A tak nie miewam ich na nosie prawie wcale i dobrze mi z tym. Wręcz nie wyobrażam sobie inaczej. Ale co kto lubi.

A to jaka masz wadę wzroku i jakim cudem widzisz dobrze bez okularów? Miałaś kiedyś okres że nosiłaś okulary cały czas ?

22 Ostatnio edytowany przez Apogeum (2022-09-06 16:47:11)

Apogeum napisał/a:

A to jaka masz wadę wzroku i jakim cudem widzisz dobrze bez okularów? Miałaś kiedyś okres że nosiłaś okulary cały czas ?

Nie pamietam dokładnie, musiałabym zajrzeć w badania, a nie mam ich pod ręka. Nie mam sokolego wzroku, ale na co dzień widzę wszystko, co trzeba, wyżej masz przykład. Okulary głównie leżą w szufladzie.

Co do drugiego pytania, to nie miałam nigdy takiego okresu.

23

Być może warto pomyśleć o zabiegu laserowej korekcji wzroku. Przykładem, gdzie można o tym poczytać jest eyemed.pl/laserowa-korekcja-wzroku/ smile na pewno dowiesz się coś więcej o możliwościach, jakie oferuje

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Okulary korekcyjne, mala wada wzroku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024