Za szybko sie rozwija? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Za szybko sie rozwija?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Za szybko sie rozwija?

Witam.
Czy niemowlak może za szybko się rozwijać? Dziwnie to brzmi i dziwnie mi się tego słucha jak po raz kolejny słyszę, że wszystko jest za szybko,ale z drugiej strony jak mam niby go zatrzymać?
Mój synek skończył niedawno 6 miesięcy. Już ma 2 zęby na dole oraz zaczął raczkować. Trzymając się za szczebelki czy jakiś mebel potrafi się podciągnąć i najpierw stoi na kolanach a później staje na równe nogi i długo tak potrafi wytrzymać.
I kiedy ludzie to widzą to naskakują na mnie, że jak ja mogę mu na to pozwalać, że siedzieć nie potrafi a zaraz mi pójdzie, że od nich dzieci mają po 8-9 miesięcy i dopiero pierwsze ząbki im wychodzą, że nie raczkują itd.
Według mnie każde dziecko jest inne i rozwija się we własnym tempie,ale te naskakujące matki na mnie wprowadzają mi mętlik w głowie i czasami mam myśli, że może faktycznie coś z moim dzieckiem jest nie tak, że wszystko za szybko.
Jakie jest wasze zdanie?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-09-15 10:13:32)

Odp: Za szybko sie rozwija?

Z twoim dzieckiem wszystko jest w porządku, jednak zbyt wczesne wstawanie itp. może za bardzo obciążać układ kostmy i prowadzić do skoliozy, płaskostopia itd.

Z drugiej strony niemowle nie będzie w stanie samo na nogi stanąć póki jego układ mięśniowy nie będzie na tyle silny by udzwignąć cialo.

Jezeli dziecko te umiejetność zdobylo SAMO to wszystko jest ok - prawdopodobnie u niego rozwoj miesniowo-kostny nastepuje szybciej niz u innych dzieci.

Inaczej sie ma sprawa jezeli dziecko bylo tego uczone (czasem nieswiadomie) poprzez udawane stawanie, chodzenie itp podczas zabawy z doroslymi - wtedy jego instynktowna potrzeba stanięcia na nozki mogla byc przedwczesnie pobudzona.

Najlepiej poki co nie ulatwiaj dziecku stania, trzymaj z daleja od szczebelkow, drabinek itd. by nie stal za duzo -
miesiac dwa takiego ograniczenia i bedzie wystarczajaco silny by sobie biegac do woli wink

A jeżeli twoje watpliwosci beda narastac to wybierz sie z wizyta do ortopedy - specjalista oceni na ile mozna dziecku pozwolic, a na co jest za wczesnie.

Poza tym zwykle jest tak, ze xhlopcy szybciej nabywają umiejetnosci motoryxznych, za to dziewczynki szybciej zaczynaja mowic wink

3

Odp: Za szybko sie rozwija?

Twoje dziecko rozwija się normalnie,własnym tempem.
Zaskoczę Cię chyba ale mój starszy syn miał pierwszego ząbka w wieku 2 miesięcy.Do roku czasu miał ich 12.
Raczkowac zaczął w wieku 10 mieisęcy i robił to tylko przez 3 tygodnie,bo potem poszedł na nogi.
Młodszy syn miał pierwszego ząbka dopiero w 6 miesiącu,ale też przed siódmym zaczął raczkować i stać w łóżeczku,a przed 10 miesiącem juz chodził.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Za szybko sie rozwija?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024