Witam.
Czy niemowlak może za szybko się rozwijać? Dziwnie to brzmi i dziwnie mi się tego słucha jak po raz kolejny słyszę, że wszystko jest za szybko,ale z drugiej strony jak mam niby go zatrzymać?
Mój synek skończył niedawno 6 miesięcy. Już ma 2 zęby na dole oraz zaczął raczkować. Trzymając się za szczebelki czy jakiś mebel potrafi się podciągnąć i najpierw stoi na kolanach a później staje na równe nogi i długo tak potrafi wytrzymać.
I kiedy ludzie to widzą to naskakują na mnie, że jak ja mogę mu na to pozwalać, że siedzieć nie potrafi a zaraz mi pójdzie, że od nich dzieci mają po 8-9 miesięcy i dopiero pierwsze ząbki im wychodzą, że nie raczkują itd.
Według mnie każde dziecko jest inne i rozwija się we własnym tempie,ale te naskakujące matki na mnie wprowadzają mi mętlik w głowie i czasami mam myśli, że może faktycznie coś z moim dzieckiem jest nie tak, że wszystko za szybko.
Jakie jest wasze zdanie?
2 2015-09-15 10:10:23 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-09-15 10:13:32)
Z twoim dzieckiem wszystko jest w porządku, jednak zbyt wczesne wstawanie itp. może za bardzo obciążać układ kostmy i prowadzić do skoliozy, płaskostopia itd.
Z drugiej strony niemowle nie będzie w stanie samo na nogi stanąć póki jego układ mięśniowy nie będzie na tyle silny by udzwignąć cialo.
Jezeli dziecko te umiejetność zdobylo SAMO to wszystko jest ok - prawdopodobnie u niego rozwoj miesniowo-kostny nastepuje szybciej niz u innych dzieci.
Inaczej sie ma sprawa jezeli dziecko bylo tego uczone (czasem nieswiadomie) poprzez udawane stawanie, chodzenie itp podczas zabawy z doroslymi - wtedy jego instynktowna potrzeba stanięcia na nozki mogla byc przedwczesnie pobudzona.
Najlepiej poki co nie ulatwiaj dziecku stania, trzymaj z daleja od szczebelkow, drabinek itd. by nie stal za duzo -
miesiac dwa takiego ograniczenia i bedzie wystarczajaco silny by sobie biegac do woli
A jeżeli twoje watpliwosci beda narastac to wybierz sie z wizyta do ortopedy - specjalista oceni na ile mozna dziecku pozwolic, a na co jest za wczesnie.
Poza tym zwykle jest tak, ze xhlopcy szybciej nabywają umiejetnosci motoryxznych, za to dziewczynki szybciej zaczynaja mowic
Twoje dziecko rozwija się normalnie,własnym tempem.
Zaskoczę Cię chyba ale mój starszy syn miał pierwszego ząbka w wieku 2 miesięcy.Do roku czasu miał ich 12.
Raczkowac zaczął w wieku 10 mieisęcy i robił to tylko przez 3 tygodnie,bo potem poszedł na nogi.
Młodszy syn miał pierwszego ząbka dopiero w 6 miesiącu,ale też przed siódmym zaczął raczkować i stać w łóżeczku,a przed 10 miesiącem juz chodził.