?Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach.? ? Wody Allen.
Kim jest Wody Allen (Allan Stewart Konigsberg), wszyscy wiemy. Ikoną, wykładnią, odsłoną i kurtyną obecnych czasów. Każdy, kto żyw, bierze z Niego przykład? Twórca "intelektualnej komedii" urodzony w Nowym Jorku 1 grudnia 1935 roku.
Wody Allen, to pełen kontrowersji i sprzeczności w swojej twórczości, scenarzysta, reżyser, aktor, muzyk, producent, pisarz i kompozytor. Autor cytowanych słów, które za wykładnię bierze wielu artystów, że o szarym człowieku nie wspomnę.
[Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.] (Mt 6,6 BT)
Cytowane słowa pochodzą z ewangelii św. Mateusza.
Jak, kiedy i w jaki sposób się modlić, żeby nie bluźnić i zostać wysłuchanym przy okazji?
Według wspomnianej frazy Wody Allena najlepiej wcale.
Według muzułmanów, zachowując czystość ciała.
A według chrześcijan?
Słyszałam kiedyś opinię księdza proboszcza, że Bóg równie dobrze słyszy pijanych, odurzonych, wątpiących i bezdomnych, jak tych poprawnych. Że miłe Mu są słowa modlitwy (prośby) tych potępianych społecznie, co tych przykładnych.
Niedawno usłyszałam wyznanie koleżanki, że modli się w ?kiblu?. Tam ma względny czas i spokój. Nie zwróciłabym na nie uwagi, gdyby nie krytyka innej. ?W toalecie? W wychodku przyjmować gości ? nie godzi się.?
No fakt. Nie wypada.
Jak ja to mam w zwyczaju, zarzucam jakieś ale.
Dlaczego nie wypada rozmawiać z Bogiem w toalecie? Czy w ?kiblu? grasuje diabeł?
Gdyby Bóg chciał nas stworzyć czystymi i bez skutków ubocznych spalania materii, gdyby chciał, żeby nasze lawendowe odchody wynosiły gołąbki na niebiańskich skrzydłach, to tak właśnie ułożyłby świat i naszą budowę.
Nie zrobił tego. Mało! Posłał nam swojego syna, który wcielił się w człowieka i raczej korzystał z toalety.
Dylemat do dyskusji na dziś ? jakie okoliczności przystojną modlitwie?
Czy wypada modlić się będąc brudnym cieleśnie?