pasty do pieczywa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

1

Temat: pasty do pieczywa

ostatnio zasmakowałam w pastach, szukam sprawdzonych przepisów
ja robię z ryby: makrela, 2 jajka na twardo, cebulka
wszystko oddzielnie rozdrabniam w maszynie a potem łączę, dodaje troszku majonezu i pieprz

jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to prawda
Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Emilia (2014-11-22 20:21:38)

Odp: pasty do pieczywa

Pasta z awokado

2 jajka ugotowane na twardo
1 obrane i trochę pokrojone awokado
1 dymka wraz z zieloną częścią
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Awokado miksuję w blenderze na gładką masę, jajka i cebulkę kroję w drobną kostkę, mieszam z awokado i czosnkiem. Dodaję sól i pieprz. Dolewam oliwę z oliwek i mieszam dokładnie. Awokado lubi ciemnieć, więc można je skropić sokiem z cytryny. Ja tego nie robię, bo trochę zmienia to smak pasty. Jeśli pasta ma być na śniadanie, to lepiej zrobić ją bez czosnku.

Pastę z makreli także robię, ale dodaję jeszcze łyżeczkę musztardy, dużego ogórka pokrojonego w kostkę i szczypiorek.

3

Odp: pasty do pieczywa

Uwielbiam awokado, niestety w Polsce ciężko kupić dobre, duże i dojrzałe, zwłaszcza w małych miastach.

Ja robię pasty z bakłażanów, zwykle na ostro, podpiekam, miksuje i dodaje przyprawy, najczęściej chilli, bazylię.

Pyszne są pasty z soczewicy, można je doprawić w dowolny sposób tak jak się lubi, wystarczy ugotować soczewicę jak ja to mówię rozciapciać i doprawić tak jak mamy ochotę, pyszna jest z cebulką, niestety dość zgagotwórcza wink

4

Odp: pasty do pieczywa

U mnie w osiedlowym warzywniaku bardzo często można dostać awokado. Mało osób je kupuje, więc po tygodniu jak jest już trochę zbyt dojrzałe zostaje przecenione o kilkadziesiąt procent, a ja tylko na to czekam i biorę większą ilość smile

5

Odp: pasty do pieczywa

jajeczną robię z cebulką i surową czerwona papryką, którą rozdrabniam w maszynie, tak przez przypadek na to wpadłam

jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to prawda

6

Odp: pasty do pieczywa

A ja uwielbiam paste z tunczyka,jajka,cebulka,ogorek kwaszony lub korniszony,moze byc kukurydza tez ,majonez,sol i pieprz i na swiezy chlebek.Pycha!!

7

Odp: pasty do pieczywa

Zdecydowanie polecam pastę guacamole (na bazie awokado) i hummus (z ciecierzycy).
Nie dość że smaczne to też bardzo zdrowe. smile

8

Odp: pasty do pieczywa
Anastacjaa napisał/a:

Zdecydowanie polecam pastę guacamole (na bazie awokado) i hummus (z ciecierzycy).
Nie dość że smaczne to też bardzo zdrowe. smile

Guacamole i hummus! Zawsze za! Jedyny minus guacamole to trwałość...
A jeśli chodzi o pastę to polecam z makreli i awokado:
Do wędzonej makreli dodajemy do dojrzałe awokado(musi być miękkie!), dorzucamy pół drobno posiekanej cebulki, łyżeczka musztardy. Całość zwieńczamy posiekaną pietruszką. Sól i pieprz wg uznania. Dobrze się komponuje z koktajlowymi pomidorkami. Warto również przed spożyciem na 30 minut do lodówki wstawić, aby się "przegryzła" wink Jakie pieczywo preferujesz in_ka?

Amor incipit ab ego.

9

Odp: pasty do pieczywa

Mam słabe serce do rumuńskich past do pieczywa. Mój ulubiony z ulubionych to zacusca, ale nigdy nie robiłam, więc nie mam sprawdzonego przepisu (niemniej są różne po internecie), ale wiem jak się robi ichnią kalafiorową pastę, która z pomidorem na wierzchu albo przygryzana papryką jest wręcz niebiańska.

Bierze się kalafior, kroi na raczej małe kawałki i gotuje, tak by był już miękki, ale żeby się nie rozgotował, bo smak na tym ucierpi. Po ugotowaniu należy zrobić z tego "sieczkę" widelcem, tak by te kawałki były mniejsze niż 1,5 cm. Miło by było zrobić samemu majonez i dodać ilość według uznania, tak by to było "smarowalne". Do tego solidna ilość czosnku, trochę soli i pieprzu i jest.
Jadłam też wariację z bakłażanem, podobno robi się tak samo.

Deal with it.

10

Odp: pasty do pieczywa

Miksuję jarmuż i avokado, dodaję nieco pieprzu i soku z cytryny. (Czasami łyżkę/dwie  jogurtu greckiego - zależy od ilości i stopnia dojrzałości avokado).
Lubię to na grzankach z malutkiej grachamki.

11

Odp: pasty do pieczywa

Pasta fasolowa z ogórkiem kiszonym

    1 szkl. ugotowanej fasoli,
    ? szkl. nasion słonecznika,
    2 ogórki kiszone,
    natka pietruszki,
    sól.

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody, aż do miękkości. W tym czasie podprażamy na patelni słonecznik. Ugotowaną fasolę oraz słonecznik miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony ogórek kiszony; jeśli potrzeba to dosalamy (po odstaniu pasta zrobi się bardziej słona, gdyż kwaszone ogórki oddadzą sól), posypujemy natkę. Pasta lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się wymieszają. Smarujemy pieczywo i posypujemy sezamem (gomasio).

12

Odp: pasty do pieczywa

Pasta z makreli


    1 wędzonej makreli,
    0,5 cebuli średniej wielkości albo 1 małej,
    2 jajek,
    szczypiorku,
    soli,
    pieprzu,
    2 łyżek majonezu.

Sposób przygotowania:

Od makreli odrywamy płetwy, rozpoczynając od tyłu ryby, a następnie ściągamy z niej skórę. Kolejnym krokiem jest oddzielenie kawałków mięsa od ości. Jeżeli nie masz pewności, czy mięso zostało dokładnie oddzielone, możesz użyć blendera, by ewentualne ości zostały pokruszone. Następnie gotujemy jajka na twardo, które po ostygnięciu trzeba pokroić w kostkę i dodać do ryby. Kolejnym etapem jest pokrojenie w niewielką kostkę cebuli i odrobiny szczypiorku. Wszystko to dodajemy do mięsa ryby i mieszamy razem z dwoma łyżkami majonezu. Pastę doprawiamy zgodnie z upodobaniami solą i pieprzem.

13

Odp: pasty do pieczywa

Pasta z awokado

Składniki:

? 2 dojrzałe awokado, obrane
? 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
? 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
? 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
? 1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco
Przygotowanie: Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj z chipsami nachos lub tortillą.

14

Odp: pasty do pieczywa

Pasta z ciecierzycy - składniki:
2 puszki (400 g) ciecierzycy
1 słoiczek (285 g) suszonych pomidorów w oleju
4 ząbków czosnku
2-3 gałązki bazylii
1 i 1/2 łyżeczki kuminu w proszku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Pasta z ciecierzycy - sposób przygotowania: W misce zmiksuj na purée suszone pomidory wyjęte z oleju (zachowaj go - zaraz go zużyjesz), czosnek, listki bazylii i kumin. Potem porcjami dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, podlewaj olejem z pomidorów wymieszanym z sokiem z cytryny i miksuj, aż pasta będzie gładka. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami pity na ciepło lub na zimno. Przechowuj w lodówce do tygodnia.

15

Odp: pasty do pieczywa

Makrelowa


    1 wędzonej makreli,
    0,5 cebuli średniej wielkości albo 1 małej,
    2 jajek,
    szczypiorku,
    soli,
    pieprzu,
    2 łyżek majonezu.

Sposób przygotowania:

Od makreli odrywamy płetwy, rozpoczynając od tyłu ryby, a następnie ściągamy z niej skórę. Kolejnym krokiem jest oddzielenie kawałków mięsa od ości. Jeżeli nie masz pewności, czy mięso zostało dokładnie oddzielone, możesz użyć blendera, by ewentualne ości zostały pokruszone. Następnie gotujemy jajka na twardo, które po ostygnięciu trzeba pokroić w kostkę i dodać do ryby. Kolejnym etapem jest pokrojenie w niewielką kostkę cebuli i odrobiny szczypiorku. Wszystko to dodajemy do mięsa ryby i mieszamy razem z dwoma łyżkami majonezu

16

Odp: pasty do pieczywa

Pasta z pieczarek

trzebne składniki:

    pieczarki (20 dag)
    cebula (1 sztuka)
    jajka (3 sztuki)
    ketchup (1 łyżka)
    majonez (2 łyżki)
    masło (1 łyżka)
    musztarda (1 łyżeczka)
    ser żółty utarty (4 łyżki)
    sól (do smaku)
    pieprz (do smaku)


    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i bardzo drobno posiekać.
    Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać drobno posiekane lub starte na grubej tarce pieczarki, smażyć do odparowania płynu, przestudzić.
    Zimne pieczarki dodać do jajek, wlać majonez wymieszany z ketchupem i musztardą, dodać połowę sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

17

Odp: pasty do pieczywa

Z zielonej soczewicy
Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek



Soczewicę przepłukuję pod zimną wodą, następnie przekładam do miski, zalewam zimną wodą
(ok. 2 szklanki) i pozostawiam do namoczenia na 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia soczewicę przekładam do garnka wraz z wodą w której się moczyła i doprowadzam do zagotowania.
Od czasu do czasu mieszam, aby nie przywarła do dna garnka.
Soczewica jest gotowa kiedy wchłonie całą wodę i jest miękka, u mnie trwało to ok. 30 minut.

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Do misy blendera przekładam ugotowaną soczewicę, cebulę, dodaję do smaku przyprawy i miksuję całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Gdyby była zbyt gęsta można dodać trochę oliwy z oliwek)

Pastę podaję z ulubionym pieczywem, przechowuję w lodówce do 2 dni.

18

Odp: pasty do pieczywa

KANAPKOWA PASTA SŁONECZNIKOWA

składniki :

* 3/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
* 8 suszonych pomidorów / mogą być też suszone pomidory w zalewie z oleju /
* kilka listków świeżej bazylii
* 1 mały ząbek czosnku
* 1/4 - 1/2 łyżeczki Samba Oelek / ognistej indonezyjskiej przyprawy z papryczek chili / lub 1 mała papryczka chili pozbawiona pestek i drobniutko pokrojona
* 2,5 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia - użyłam olej lniany / możecie użyć olej rzepakowy lub oliwę z zalewy jeśli wykorzystujecie pomidory ze słoika /
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

* jeśli pasta wyda się wam zbyt sucha - dodajcie 2 łyżeczki domowego przecieru pomidorowego / lub 1 łyżeczka przecieru kupnego - jest zazwyczaj bardziej skoncentrowany /


* Pestki słonecznika zalewam wodą i odstawiam na kilka godzin / np. na całą noc /. Rano gotuję około 2 minuty od chwili zagotowania. Dokładnie odcedzam, studzę i przekładam do blendera.
* Suszone na słońcu pomidory zalewam wrzącą wodą i zostawiam je na 10-15 minut. Odcedzam, kroję je na mniejsze kawałki i dodaję do pestek słonecznika w blenderze / Jeśli wykorzystujecie pomidory w zalewie z oleju - etap namaczania w gorącej wodzie pomińcie ! smile /
* Teraz jeszcze dodaję kilka listków świeżej bazylii, rozgnieciony w wyciskarce ząbek czosnku, odrobinę Samba Oelek / lub posiekaną papryczkę chili /, 2 - 3 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku.
Wszystko miksuję na pastę. Jeśli jest zbyt sucha - dodaję 2 łyżeczki domowego przecieru pomidorowego.

19

Odp: pasty do pieczywa

Pasta z zielonego groszku

Składniki:
* 200 g mrożonego zielonego groszku
* pół szklanki wody
* ząbek czosnku
* kilka kropel soku z limonki
* kilka listków bazylii
* łyżka oliwy z oliwek
* sól
* opcjonalnie - szczypta kardamonu

Na gotującą się osoloną wodę wrzucamy groszek. Gotujemy pod przykryciem 1 -2 minuty po czym wyłączamy. Nie zdejmując pokrywki odstawiamy na 5 minut.
2. Do groszku dodajemy wyciśnięty czosnek, bazylię, oliwę, sok z limonki i przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Groszku nie odcedzamy !

Pastę można przechowywać w lodówce do tygodnia.

20

Odp: pasty do pieczywa

Pasty twarogowe

    30 dag twarogu śmietankowego
    1 łyżka usiekanego szczypiorku
    2 łyżki utartej na tarce rzodkiewki ( grube oczka tarki )
    1 łyżka utartego na tarce ogórka ( grube oczka tarki )
    2 łyżki drobno pokrojonej szynki ( lub innej wędliny )
    2 łyżki rozdrobnionej ryby wędzonej
    1 łyżka usiekanej drobno cebuli
    sól
    pieprz mielony
Twarożek podzielić na cztery porcje .
1) do pierwszej porcji dodać utartego na tarce ogórka, usiekany szczypiorek .Wymieszać .Doprawić solą i pieprzem .
2) do drugiej porcji dodać utartą rzodkiewkę . Doprawić solą .
3) do trzeciej porcji dodać pokrojoną szynkę . Doprawić mielonym pieprzem .
4) do czwartej porcji dodać wędzoną rybę i cebulę . Doprawić mielonym pieprzem .
Twarożek można podawać w wydrążonych pomidorkach , papryce, wydrążonych ogórkach .
Doskonały dodatek do ciemnego pieczywa .

21

Odp: pasty do pieczywa

Pasta z cieciorki

    2 szklanki ugotowanej cieciorki,
    2 łyżki masła,
    pół szklanki sezamu,
    sok z cytryny,
    pieprz ziołowy,
    sól.

Cieciorkę ugotować do miękkości. Na suchej patelni uprażyć pół szklanki sezamu (delikatnie), ostudzić. Zmiksować ugotowaną cieciorkę, sezam, dwie łyżki masła. Dodaj wrzątku do uzyskania odpowiedniej gęstości. Dodaj sól i pieprz ziołowy i do smaku sok z cytryny. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Może być też przygotowana z natką pietruszki lub koperkiem ? wówczas będzie miała zielony kolor.

22

Odp: pasty do pieczywa

Kanapkowa pasta z fasoli
Składniki: 20 dag (lub 1 puszka) ugotowanej białej fasoli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, sól i czarny pieprzDo przybrania: czarne oliwki, mała czerwona papryczka.
Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy. Fasolkę z puszki przepłukujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy.
Miksujemy fasolę razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy ostro do smaku solą i pieprzem.
Po przełożeniu do miseczki dekorujemy cieniutkimi paskami czerwonej papryki i oliwkami. Podajemy ze świeżym pieczywem.

23

Odp: pasty do pieczywa

pasta z bobu


Składniki
ilość porcji: 20

    400 g ugotowanego na miękko bobu
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
    2 ząbki czosnku wyduszonego praską
    3 łyżki oliwy
    sól i pieprz do smaku

Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ?  Gotowanie: 20min.  ?  Gotowe w: 30min.

    Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować.
    Pastę przechowywać w lodówce, w nakrytym naczyniu, aby nie obsychała.

24

Odp: pasty do pieczywa

Pasta z cieciorki
Składniki

    2 puszki - cieciorki
    1 ząbek - czosnku
    1 łyżeczka - oleju sezamowego
    sok z limonki
    1 szczypta - papryczki chili
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę chili. Dolać olej sezamowy i sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą.

Podawać z pieczywem (różne rodzaje) oraz jako dip do warzyw.

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2021