Śniadania/kolacje dwulatka- szukam pomysów bez kaszek, mleka, pieczywa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Śniadania/kolacje dwulatka- szukam pomysów bez kaszek, mleka, pieczywa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez caro3109 (2016-04-06 16:43:26)

Temat: Śniadania/kolacje dwulatka- szukam pomysów bez kaszek, mleka, pieczywa

Mój  ponad dwulatek ma od prawie roku bardzo delikatne podbiebienie. Nie chcę jeść śniadań i kolacji. Odpodaja wszelkie kaszki na mleku, wodzie, z owocami itp. Nie lubi mleka ale serki tak, jogurtów nie. Sery reż odpadają. Lubi warzywa, mieso, makarony i kasze na sucho lub z sosem, zupy. Z pieczywem średnio. Lubi jajka. Naleśniki i omlety ok ale nie za często.

Lubi tzn to co lubi częściej zje niż nie zje ale nigdy z nim pewności nie ma. Grzebie w necie w poszukiwaniu inspiracji ale nic nie znalazłam ciekawego. Ktoś coś bo dziś zjadl 2 wafle ryżowe i 3 łyżki zupy brokulowej a prawie 17 godzina jest. Wrzucajcie przepisy bo mnie desperacja ogarnia już.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Śniadania/kolacje dwulatka- szukam pomysów bez kaszek, mleka, pieczywa

Z małymi dziećmi jest tak, że nie zjadają czegoś raz, drugi, trzeci ale za tym czwartym razem już się udaje..Dlatego proszę nie rezygnować z produktów, których wydaje się, że dziecko nie lubi i próbować...podejrzewam, że dziecko nadal pije mleko? znam przypadki, kiedy dopiero po rezygnacji z mleka (które nawiasem mówiąc ma tak zbilansowany skład aby dostarczało wszystkich potrzebnych dzieciom składników) dzieci nabierają apetytu. Próbowała pani z koktajlami owocowymi na bazie mleka , czy jogurtu? może to by zdało egzamin. Jakieś jajecznice na parze, skoro lubi jajka, zupy-krem skoro także je lubi. Jeśli chodzi o pieczywo, to czego Pani próbowała? Może jakiś kawiorek.Leczo mięsno-warzywne, dżem, miód....Proszę się nie poddawać i próbować, będzie dobrze smile

3

Syn mleka nie piję wcale. Modyfikowanego czy z kartonu. Był na piersi do 10 miesiąca a potem odrzucił całkowicie mleko.  Pil kaszki bezmleczne z butelki bo mlecznych nie chciał. Zdrowy jest, rozwija się dobrze nie choruje więcej niż rówieśnicy a nawet mniej, teraz dopiero zaczyna jeść serki, musi być gęsty.  Pieczywo białe, ciemne,pełnoziarniste, chrupkie - wszystko ugryzie raz i koniec. Dzemow nie lubi. Warzywa woli surowe typu papryka, pomidor. Lubuje się w szpinaku, brokulach, fasoli szparagowej i na podstawie tych warzyw kombinujemy dorzucajac coś nowego.

Znam teorie ze dziecko musi spróbować nowego jedzonka ok 10 razy nim zaakceptuje i staram się tego trzymać. Jednak problem polega na tym że on w ogóle do buzi nowej rzeczy nie weźmie. Czasem jak ktos u nas jest to wtedy ale nie zawsze mogę kogoś obcego w domu mieć przecież.

Próbujemy cały czas. Musimy choć łatwo nie jest.

4

Jeżeli ma być gęste to może budynie lub kaszka manna na gęsto. Może owsianka - też taka jak mówi mój mąż "żeby łyżka stała".

5

ale przecież jak je jajkami to mleka w ogóle nie musi mieć w diecie. Jajkami zapewniają więcej witamin i lepiej zbilansowana białko  (najlepszej jakosci i najlepiej przyswajalne).

to, że nie je pieczywa to tylko plus. Moja córka ma 12 lat a jedyną forma pieczywa jaka toleruje w menu to tosty z maslem/serem albo chleb z warstwą masła orzechowego grubsza niż sam chleb. Kaszy, ryżu nie jadą nigdy. Warzyw gotowanych nie dotknie - jada tylko te, ktore mozna zjesc na surowo. (wyjątek stanowia frytki i kukurydza) Makaron sporadycznie. Za to potrafi zjeść kotleta jak chłop big_smile

Antybiotyki brała 2 razy w życiu, ostatni raz 10 lat temu.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Śniadania/kolacje dwulatka- szukam pomysów bez kaszek, mleka, pieczywa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024