Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Postanowilam , ze tu napisze poniewaz od kilku dni borykam sie z pewnym problemem dot. ubezpieczenia . A wiec... w zeszla sobote dowiedzialam sie przez test ciazowy, ze jestem w ciazy. Normalna sprawa jest ze jak najszybciej chcialabym sie udac do ginekologa. Od paru miesiecy mieszkam z narzeczonym w Niemczech . On mieszka tu juz od kilku lat. Problem dotyczy tego ze nie mam ubezpieczenia w Niemczech a zeby je uzyskac musielibysmy szybko wziasc slub cywilny. Do pracy wiadomo nikt mnie nie przyjmie, no chyba ze na czarno... :\ chyba ze na pierwsze badanie kontrolne jechac do Polski ... ? Chce wiedziec czy wszystko rozwija sie prawidlowo , to przeciez normalne. Dziecko nie jest wpadka , oboje sie z niego cieszymy bo juz wczesniej bylo planowane. Wiem ze lekkomyslne z naszej strony , ze nie pomyslelismy o ubezpieczeniu, tzn Narzeczony powiedzial przed, ze wezmie mnie na swoje ubezpieczenie, a moze to zrobic wtedy gdy zostane jego zona. Zalezy nam na czasie. Czy ktoras z Was sie orientuje jakie dokladnie dokumenty sa wymagane i ile czeka sie na slub cywilny w Niemczech ?
Dziekuje kazdemu z osobna za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Temat: Ciaza a ubezpieczenie w Niemczech ...