Nasz słuzba zdrowia... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nasz słuzba zdrowia...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 30 ]

1

Temat: Nasz słuzba zdrowia...

Słuchajcie, od pewnego czasu dość dużo chwil niestety spędzam w przychodniach. jak jeszcze wcześniej nigdy nie rozumiałam tego narzekania na służbę zdrowia, to teraz niestety musze powiedzieć że rozumiem w 100%..  Żeby dostać się do jakiegokolwiek specjalisty trzeba czekać tygodniami, a jak już się dostanie to co chwile słyszy się że "nic na to nie poradzę, taki mamy fundusz!- ciągłe słowa mojego laryngologa który od  roku nie może mi do końca skończyć testów alergicznych:)
Trochę mam tego dość, więc postanowiłam zainteresować się może jakimś pakietem zdrowotnym, może to by było trochę pewniejsze!
I moje pytani teraz brzmi, czy ktoś z Was leczy się w taki sposób?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nasz słuzba zdrowia...

Jak to mówią "żeby chorować to trzeba mieć zdrowie"...niestety tak to wygląda. Jestem przewlekle chora i regularnie odwiedzam 2 specjalistów...taki los. Zawsze brak kasy...pamiętam jak zapisywałam Tatę do kardiologa (tata z historią po 2 zawałach, i udarze niedokrwiennym): termin przy zapisywaniu go w styczniu udało mi sie załapać mu wizytę na koniec listopada...no cóż...nie dożył wizyty.
A na Twoje pytanie niestety nie odpowiem bo ja bazuje na NFZ niestety. Wiem, że mój brat ma coś takiego jak pakiet, ale on nie choruje więc ciężko zweryfikować co i jak.

3

No właśnie i o to chodzi. Ja przez ostatni rok ciągle mam robione jakieś badania alergiczne, ale za każdym razem musze czekać minimum miesiąć aby ktoś łaskawie mnie przyjął.. to samo miałam przy kontuzji kolana, zanim doczekałam się rehabilitacji to minęło tyle czasu że gdyby nie moje samodzielne ćwiczenia to pewnie teraz bym nawet dobrze kolana nie zgięła.. no ale na wszystko czas. Ale właśnie czytałam gdzieś że istnieje coś takiego że płaci się stałą kwotę, wybiera jakiś pakiet i można bez kolejek i większego problemy wybierac się specjalistów.. Może to by było dobre rozwiązanie.. w końcu zdrowie mamy tylko jedno:D

4

Choruję na kilka chorób przewlekłych dla przypomnienia wink na cukrzycę, astmę, alergię, niedoczynność tarczycy i mam chory kręgosłup oraz kilka innych uszkodzeń układu ruchu. Do alergologa czekałam pół roku żeby było śmieszniej potrzebowałam od niego odnowionego zaświadczenia o astmie do refundacji leków. Na laser na stopy na początku roku już nie było miejsc. Na rehabilitację lekarz nawet nie wystawił mi skierowania twierdząc że nie ma sensu i żebym poszła prywatnie (to też zrobiłam), do endokrynologa do tej pory nie poszłam bo u nas w mieście go nie ma, do pulmonologa potrzebuje spirometrii do kolejnej wizyty, ale u mnie w mieście rzadko ją wykonują bo tylko przyjeżdża co jakiś czas aparatura do tegoż badania. Jedyny lekarz do którego długo nie czekałam to diabetolog, nawet jak przegapie wizytę to na następną nie czekam dłużej niż dwa tygodnie. Nic nie pobije jednak okulisty do którego próbowałam się zapisać jakieś dwa lata, co nie dzwoniłam nie było miejsc, a jak dzwoniłam w kolejnym podanym terminie to też już nie było, w końcu mi się udało i to tylko dlatego że mam cukrzycę (a ta wiąże się z ryzykiem jaskry) poszłam do lekarza, ludzi pełno przyjeli mnie na odwal się, nawet nie zrobili badania dna oka (powinnam je mieć co pół roku) stwierdzili pobieżnie że nic mi nie jest, ja mówię "ale ja źle widzę!" to ona mi na to żebym sobie luteinę łykała i tyle w temacie. No cóż od kilku miesięcy nie byłam u żadnego lekarza, bo mam już dosyć wink.

5 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2014-05-24 11:07:11)

I jaka z tego, @69 WYNIKA RADA i pomoc dla pytającej maxxxi, autorki tego wątku?
Wszak ZADAŁA konkretne pytanie a nie sugerowała założenia "kółka wzajemnej adoracji"...?
Ja nie potrafię pomóc bo korzystam z NFZ, ale również chętnie bym posłuchała rady kogoś mądrego w temacie takiej alternatywnej metody korzystania z pomocy medycznej jak wspomniane pakiety...

6

No nasza służba zdrowia to masakra jakaś...ja mam epilepsje, małopłytkowość, chory kręgosłup i pamiętam jak zaszłam w ciąże. Dowiedziałam sie o niej w październiku wiec lekarz od razu wysłał mnie do hematologa, żeby pilnować moja krew i dostać ew zalecenia do porodu...Pani w okienku wyznaczyła mi termin na sierpień (termin porodu to był koniec czerwca wink ) jak sie dowiedziała, że potrzebne bo w ciąży jestem to sie miejsce za 2 miechy znalazło.
A z moim dzieckiem też miałam iść szybko do gastroenterologa (dziecko miało wówczas miesiąc) szybko to znaczy dla noworodka 3 miesiące hmm a dzieciak sie męczy bo wymiotuje i tak na prawde nie wiadomo dlaczego, bo lekarz jeszcze nie stwierdził...ehh

Co do tych pakietów...one dotyczą określonej firmy np medi-cośtam smile w zależności co wykupisz. i wtedy możesz korzystać z usług tego pakietu tylko tam gdzie jest dostepny, czyli może być tak że potrzebujesz neurologa, przykładowo mieszkasz w Tychach i masz ta przychodnie tam, ale akurat ten specjalista jest w sosnowcu i musisz dojechać... więc tak czy inaczej i tak musisz szukać specjalisty tylko tyle ze chyba szybciej sie dostaniesz niż prywatnie bez wykupionego pakietu..ale pewności nie mam.

Małpa..."ale ja źle widzę"...coś czuje, że ja bym usłyszała od lekarza "no cóż, taka Pani uroda"...jakoś często to sformułowanie pada...nie wiem czy jestem taka wyjątkowa czy na medycynie uczą sie tego stwierdzenia na pamięć w alternatywie big_smile

7

Malinowy_Elf napisał/a:

...Co do tych pakietów...one dotyczą określonej firmy np medi-cośtam smile w zależności co wykupisz. i wtedy możesz korzystać z usług tego pakietu tylko tam gdzie jest dostepny, czyli może być tak że potrzebujesz neurologa, przykładowo mieszkasz w Tychach i masz ta przychodnie tam, ale akurat ten specjalista jest w sosnowcu i musisz dojechać... więc tak czy inaczej i tak musisz szukać specjalisty tylko tyle ze chyba szybciej sie dostaniesz niż prywatnie bez wykupionego pakietu..ale pewności nie mam.

CZYLI, jeśli dobrze zrozumiałam, ALBO szybko ALBO daleko? Coś za coś?

8 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2014-05-24 15:25:32)

Malinowy_Elf napisał/a:

Małpa..."ale ja źle widzę"...coś czuje, że ja bym usłyszała od lekarza "no cóż, taka Pani uroda"...jakoś często to sformułowanie pada...nie wiem czy jestem taka wyjątkowa czy na medycynie uczą sie tego stwierdzenia na pamięć w alternatywie big_smile

Też to usłyszałam jak jeszcze jako nastolatka poszłam do dermatologa z paznokciami które miałam i do dziś mam fatalne, rozdwajanie to mało powiedziane one się wręcz łuszczą nieraz do tego stopnia że sprawia to ból i właśnie taki był komentarz "taka Pani uroda".

Jeżeli chodzi o moje doświadczenia z lekarzami prywatnymi to bywało różnie, jeśli nie choruje się dużo można po prostu w razie potrzeby iść prywatnie, jeśli przewlekle to mimo wszystko doradzam być ubezpieczonym bo przypominam że recepty wystawione prywatnie są 100 % płatne a różnice potrafią być liczone w kilkuset złotych i żadne pakiety tu nie pomogą. Uważam że takie prywatne pakiety mogą być dodatkową opcją, a nie jedyną bo w razie większej choroby można się mocno przejechać na cenach leków bez refundacji.

Dla przykładu lek na astmę bez refundacji to koszt nawet 160 zł z refundacją to zaledwie kilkanaście, jednak jest różnica.

Znam kilka osób korzystających z takich pakietów, mają to od firm w których pracują, tak dodatkowo. Niby fajnie, ale... Wszyscy jak coś poważniejszego idą i tak na NFZ bo różnice w cenach leków są powalające, po za tym zaraz się okazuję że badania które musisz wykonać już nie są wliczone i musisz płacić, tu 100 tam 200, a lekarze wcale niekoniecznie lepsi. Pamiętam jak z astmą poszłam do lekarza prywatnego (Centrum D*) bo było źle a do pulmonologa kilka miesięcy czekania, to ów lekarz upierał się że to bezdech senny, mimo że ja nigdy nie chrapałam, a po za tym miewałam też ataki w dzień. Wydałam w sumie na jego pseudoteorie kilkaset zł i tak skończyłam u lekarza na NFZ.

9

Anhedonia napisał/a:
Malinowy_Elf napisał/a:

...Co do tych pakietów...one dotyczą określonej firmy np medi-cośtam smile w zależności co wykupisz. i wtedy możesz korzystać z usług tego pakietu tylko tam gdzie jest dostepny, czyli może być tak że potrzebujesz neurologa, przykładowo mieszkasz w Tychach i masz ta przychodnie tam, ale akurat ten specjalista jest w sosnowcu i musisz dojechać... więc tak czy inaczej i tak musisz szukać specjalisty tylko tyle ze chyba szybciej sie dostaniesz niż prywatnie bez wykupionego pakietu..ale pewności nie mam.

CZYLI, jeśli dobrze zrozumiałam, ALBO szybko ALBO daleko? Coś za coś?

No nie dokońca to miałam na myśli bo jak sie mieszka w jakimś mieście gdzie przychodnia w której mamy wykupiony pakiet ma wielu specjalistów to i mamy blisko i szybko.

Ale Małpa słusznie zauważyła zależność między cenami leków. Ja też zażywam refundowane więc wiem co i jak w temacie. I tu sie z nią całkowicie zgadzam.

10

Obawiam się że przy poważnych przewlekłych chorobach to ilość pieniędzy wydanych na leki może się liczyć w tysiącach, dlatego uważam że zwykły człowiek powinien mieć też państwowe ubezpieczenie i ewentualnie doraźnie ratować się prywatnie, bo co byśmy nie mówili to jednak refundacje na leki specjalistyczne są spore, a nie oszukujmy się w razie poważnej choroby płacenie za leki 100 % może okazać się znacznie droższe niż sam pakiet prywatny.

Przypominam jednocześnie że do specjalisty możecie się też zapisać w innym mieście, nie powinno być z tym problemu więc jeżeli terminy są długie, dzwońcie po miejscowościach obok, tam terminy mogą być krótsze.

11

Ja mam ciagle problemy z naradowym funduszem dlatego zdecydowanie szukam jakis informacji o tych pakietach bo niejednokrotnie siedzac w poczekalniach słyszałam od ludzi rózne opinie o ich znajomych którzy byli bardzo zadowoleni. Wiem ze pewnie są i plusy i minusy, dlatego chce znależć najlepszy big_smile:d o ile to mozliwem a mam nadzieje ze tak smile jestem ciekawa czy takiep pakiety można jakos połączyć rodzinnie. Mimo wszystko dzieki za informacje, bede szukac dalej ale jak ktos bedzie cos wiedzial to bardzo sie uciesze:)

12

Ohhh, ja wiem tylko jedno - jak czasami nie wyskoczy się z gębą, to nic się nie zdziała.

Generalnie nie choruję i nie potrzebuję często chodzić do lekarza, ale jak akurat potrzebowałam, to też nie było łatwo. Nie chce mi się opisywać całej historii, ale miałam skierowanie od mojego lekarza na wyciąganie żelastwa z kości, więc poszłam do szpitala, a tam powiedziano mi, że najbliższy wolny termin na operację jest dopiero za 9 miesięcy... A ja z tym żelastwem chodziłam już prawie 8, zaczął robić mi się obrzęk, chciałam jak najszybciej się tego pozbyć. Mówię w szpitalu jak wygląda sytuacja, mam skierowanie i że gdzieś na pewno udałoby się mnie wcisnąć. Odpowiedział mi, że wszystkie terminy zajęte, ale kątem oka widziałam, że część była niezapełniona. Mówię mu to, a on ,,trzeba było się nie łamać'' (!!!) no to wtedy już nie wytrzymałam i mu nagadałam do słuchu. Nagle cudownie znalazł się wolny termin za 3 miesiące...

Z rehabilitacją też nie było łatwo i starałam się to zrozumieć, nie jestem przecież jedyna. Ale gdy w końcu udało mi się dostać, to byłam nieźle wkurzona, gdy później na korytarzu widziałam paru rehabilitantów, którzy nie mają co robić i pałętają się bezczynnie po salach - i pewnie gdybym wtedy nie zaczęła marudzić, to też bym odeszła z kwitkiem, bo odniosłam wrażenie, że dla niektórych łatwiej powiedzieć jest ,,sorry, brak wolnych terminów'' i mieć więcej czasu dla siebie, niż komuś pomóc.

Ale miałam też i fajną sytuację, gdy szukałam miejsca na drugą rehabilitację. Poszłam do poradni, w rejestracji pani przejrzała magiczną księgę i powiedziała stanowcze ,,nie''. Myślę - ok, w takim razie idę szukać szczęścia dalej. Już jestem przy drzwiach wyjściowych, gdy zaczepia mnie rehabilitant (jak się później okazało kierownik tejże poradni) i pyta o co dokładnie chodzi, jakie zabiegi, ćwiczenia. Powiedziałam mu, pokazałam skierowanie, nagle pan podchodzi do tej recepcjonistki i mówi coś w stylu ,,pani Jadziu, proszę zapisać do mnie''. Nawet nie wiecie jaka byłam szczęśliwa!

13

Można...mój brat jak wspomniałam ma taki pakiet z pracy i jego bezrobotna żona również ma prawo z niego korzystac.

14

A mogłabyś coś więcej powiedziec o takim pakiecie?

15

Maxxxi nie zabardzo bo wiem tylko tyle ze ma go standardowo opłacanego w pracy jak jego koledzy z firmy. Wiem że chyba raz czy 2 on z niego skorzystał tzn z konsultacji i raz napewno bratowa...on u neurologa ona nie wiem...w katowicach. Ale ile to kosztuje i jak sie nazywa to nie mam pojecia a chwilowo jest poza zasiegiem wiec nie mam jak dopytac. Jak wróci i niezapomne to zapytam.
To co pamietam to info z jakis luźnych rozmów co u ciebi i jak sie czujesz. Generalnie w temacie pakietu jakiejs głębszej rozmowy nie było.

16

Witajcie

Ja również od jakiegoś czasu zainteresowana jestem tymi Pakietami, dlatego też zaczęłam "Grzebać" w necie
informacji na ten temat i co znalazłam zobaczcie sami... Jak to wygląda są różne możliwości skorzystania
z takiej formy Opieki zdrowotnej.

Abonament dla Firm

Z tej formy opieki medycznej korzystać można w jednej z trzech postaci, a to:

Pakietu podstawowego
Pakietu rozszerzonego
Pakietu pełnego
W zakres usługi opieki abonamentowej dla pracowników firm wchodzi nieograniczony ilościowo i osiągalny w ciągu 24 godzin dostęp do lekarza internisty oraz podstawowych badań laboratoryjnych i diagnostycznych pomocnych w jak najszybszym zdiagnozowaniu stanu zdrowia pacjenta.

Dodatkowo, pakiet podstawowy zapewnia pomoc czterech dowolnie wskazanych specjalistów spośród tych jakimi dysponuje Przychodnia w dacie podpisania umowy o abonament medyczny. Pakiet rozszerzony umożliwia korzystanie z opieki zdrowotnej ośmiu specjalistów również wybranych przez osobę zainteresowaną w dacie podpisania umowy. Posiadacze pakietu pełnego korzystają przez czas trwania umowy z wszystkich specjalistów jakimi dysponuje przychodnia w dacie podpisania umowy.

Abonament zapewnia kontakt z wybranymi specjalistami oraz przeprowadzanie nieodpłatnych badań laboratoryjnych bądź diagnostycznych wchodzących w zakres wykupionych świadczeń w terminie 5 dniu licząc od daty telefonicznego zgłoszenia takiej potrzeby przez pacjenta.

Posiadacz pakietu podstawowego nabywa prawo do korzystania z porady wybranego specjalisty 2 razy w miesiącu, natomiast pakietu rozszerzonego 4 razy w miesiącu.

Każda umowa o abonament medyczny gwarantuje przeprowadzenie wszelkich badań laboratoryjnych oraz diagnostycznych odpowiadających aktualnemu stanowi wiedzy medycznej w tym przedmiocie i zapewniających według tego stanu ustalenia rodzaju schorzenia jak też właściwy przebieg jego leczenia, spośród tych które zawarte są w ofercie Przychodni i/lub przypisanego do danego abonamentu. O doborze tychże badań decyduje lekarz prowadzący pacjenta.
Badanie nie objęte pakietem bądź wykraczające poza ustalony standard jako podstawa do postawienia prawidłowej diagnozy lekarskiej rozliczane są odrębnie.

Każdy posiadacz abonamentu może skorzystać z porady specjalisty nie objętego wybranym przez niego pakietem z 25% zniżką.

Umowy o abonament medyczny zawierane są na rok za odpłatnością regulowaną z góry za okresy sześciomiesięczne. Przy płatności za cały abonament z góry przysługuje 10% zniżki. Z takiej samej zniżki korzystają osoby wykupujące abonament za rok następny i dalsze lata. Od drugiego roku korzystania z abonamentu, zamiast zniżki, pacjent ma prawo do korzystania z opieki jednego specjalisty nie objętego posiadanym pakietem.

Posiadacze pakietu pełnego kontynuujący dotychczasową umowę na drugi i następne lata nabywają prawo do obniżonej o 15% odpłatności.

W ramach tego rodzaju opieki oferujemy również abonamenty dla członków rodzin oraz emerytowanych pracowników firm.

Abonament Indywidualny

Z tej formy opieki medycznej korzystać można w jednej z trzech postaci, a to:
Pakietu podstawowego
Pakietu rozszerzonego
Pakietu pełnego
Cechą wspólną wszystkich abonamentów jest nieograniczony ilościowo i osiągalny w ciągu 24 godzin dostęp do lekarza internisty oraz podstawowych badań laboratoryjnych i diagnostycznych pomocnych w jak najszybszym zdiagnozowaniu stanu zdrowia pacjenta.

Dodatkowo, pakiet podstawowy zapewnia pomoc czterech dowolnie wskazanych specjalistów spośród tych jakimi dysponuje Przychodnia w dacie podpisania umowy o abonament medyczny. Pakiet rozszerzony umożliwia korzystanie z opieki zdrowotnej ośmiu specjalistów również wybranych przez osobę zainteresowaną w dacie podpisania umowy.

Posiadacze pakietu pełnego korzystają przez czas trwania umowy z wszystkich specjalistów jakimi dysponuje przychodnia w dacie podpisania umowy.

Abonament zapewnia kontakt z wybranymi specjalistami oraz przeprowadzanie nieodpłatnych badań laboratoryjnych bądź diagnostycznych wchodzących w zakres wykupionych świadczeń w terminie 5 dniu licząc od daty telefonicznego zgłoszenia takiej potrzeby przez pacjenta.

Posiadacz pakietu podstawowego nabywa prawo do korzystania z porady wybranego specjalisty 2 razy w miesiącu, natomiast pakietu rozszerzonego 4 razy w miesiącu. Każda umowa o abonament medyczny gwarantuje przeprowadzenie wszelkich badań laboratoryjnych oraz diagnostycznych odpowiadających aktualnemu stanowi wiedzy medycznej w tym przedmiocie i zapewniających według tego stanu ustalenia rodzaju schorzenia jak też właściwy przebieg jego leczenia, spośród tych które zawarte są w ofercie Przychodni i/lub przypisanego do danego abonamentu. O doborze tychże badań decyduje lekarz prowadzący pacjenta.

Badanie nie objęte pakietem bądź wykraczające poza ustalony standard jako podstawa do postawienia prawidłowej diagnozy lekarskiej rozliczane są odrębnie.

Każdy posiadacz abonamentu może skorzystać z porady specjalisty nie objętego wybranym przez niego pakietem z 25% zniżką.

Umowy o abonament medyczny zawierane są na rok za odpłatnością regulowaną z góry za okresy sześciomiesięczne. Przy płatności za cały abonament z góry przysługuje 10% zniżki. Z takiej samej zniżki korzystają osoby wykupujące abonament za rok następny i dalsze lata. Od drugiego roku korzystania z abonamentu, zamiast zniżki, pacjent ma prawo do korzystania z opieki jednego specjalisty nie objętego posiadanym pakietem.

Posiadacze pakietu pełnego kontynuujący dotychczasową umowę na drugi i następne lata nabywają prawo do obniżonej o 15% odpłatności.

Abonamenty Rodzinne

Posiadacz abonamentu może zawrzeć dodatkową umowę o zapewnienie opieki medycznej odpowiadającej wybranemu przez niego lub innego z dostępnych pakietów medycznych, członkowi rodziny mieszczącemu się w przedziale wiekowym od 14 do 70 lat z 20% zniżką.

Taka sama zniżka przysługuje o ile członek rodziny skorzysta z jednorazowej porady lekarskiej i niezbędnym dla postawienia diagnozy badaniu dodatkowemu.

Warunkiem objęcia opieką lekarską w ramach pakietu medycznego osoby, której wiek przekracza 70 rok życia jest uprzednie przeprowadzenie bezpłatnego badania lekarskiego umożliwiającego określenie aktualnego stanu zdrowia. W takim przypadku cena wybranego pakietu jest negocjowana.

Zawarcie każdej umowy o abonament indywidualny bądź rodzinny poprzedzone jest wywiadem lekarskim powiązanym z wypełnieniem stosownej ankiety.

17

a czy to jest w jakiejs konkretnej firmie czy jak?

18 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-06-26 23:25:09)

maxxxi napisał/a:

a czy to jest w jakiejs konkretnej firmie czy jak?

maxxi, korzystam z pakieru rodzinnego w spam. Czy masz już jakieś pakiety na oku, bo chętnie podpowiem w co warto zainwestować smile szukasz czegoś dla siebie czy rodziny?

19

właśnie chodzi mi o taki pakiet rodzinny dokładnie! możesz powiedzieć coś więcej? jak byś oceniała w skali od 1 do 10? dodatkowo rozglądałam się ostatnio za jakimś pakietem dla osób starszych, myślimy z mężem czy nie sprezentować na rocznice ślubu rodzicom takiego pakietu, biorąc pod uwagę ile czasu spędzają w przychodniach i szpitalach by się o cokolwiek doprosić...jesteś w stanie mi coś doradzić?

20 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-06-26 23:25:31)

maxxxi, z doświadczenia mogę powiedzieć ze bardzo dobry jest pakiet jabłon, jeden z podstawowych obejmujących rodzinę, w moim przypadku męza, mnie i naszą pocieszkę. Kiedyś zastanawiałam się nad szerszym pakietem, np. orzech, ale cenowo troszkę nie na moją kieszeń wink ostatecznie stanęło na jabłoni, mamy do dyspozycji szereg konsultacji ze specjalistami, badania laboratoryjne, szczepienia (są dodatkowe opłaty, ale wysokosci ok 15 zł, wiec bardzo znośnie smile, w cenie są też wizyty domowe, co się bardzo sprawdza przy małym dziecku.

Dla rodziców chcecie kupić taki pakiet obejmujący różnych specjalistów? wiem ze spam też takie posiada, w jakim wieku są rodzice?

21

hmm no chyba lepiej by było więcej specjalistów, rozumiem ze wtedy jest inna cena takiego pakietu tak? rodzice 68 lat

22

Też mam dodatkowy pakiet medyczny w lux medzie. Nie powiem, że nie korzystam z NFZtu, ale tylko jak mogę czekać albo prywatne badania są bardzo drogie, a tak to wole prywatnie, więcej czasu można zaoszczędzić i nerwów.

23

Szczerze przestalam chodzic na NFZ. Kolejki do lekarza, czas czekania na ustalenie wizyty. Szkoda slów. W styczniu zapisałam sie do okulisty, wizyte mam na koniec listopada. Zazwyczaj chodze prywatnie, ginekolog,dentysta i okulista nóż widelec jak mi sie uda zapisać na NFZ to tez ide. Poki co nie chodze do innych lekarzy i oby tak trwalo jak najdłużej. Ostatnio bylam u dermatolog pamietam w Mikołajki, zawierucha taka byla ze masakra smile chcialam tylko zobaczyć jak przyjmuje a tu nie ma nikogo wink udali mi się ale to jedyny raz. Wszystkie badania jakie sobie robie to prywatnie mocz, krew,cukier, cholesterol.

24

Ja od jakiegos czasu również przestałam korzystać z NFZ - kolejki mnie wykanczały. Wykupiłam prywatne ubezpiecznie w Lux Medzie dla całej swojej rodziny - na osobę wychodzi teraz ok 100zł miesięcznie i nie mamy problemu z wizytami i specjalisty. Placówek w moim mieście jest kilka - zawsze znajdzie się dogodny termin, do tego badania diagnostyczne wykonywane bardzo szybko. Warto wykupić taki pakiet.

25

maxxxi napisał/a:

hmm no chyba lepiej by było więcej specjalistów, rozumiem ze wtedy jest inna cena takiego pakietu tak? rodzice 68 lat

to dla rodziców w tym wieku masz do wyboru pakiety "sosna", "jodła", "cyprys". Przejrzyj ofertę na stronie i zobacz jakie konkretnie badania i jacy specjaliści wchodzą w skład kazdego z pakietów. Wybór duży, więc na pewno coś odpowiedniego znajdziecie.

ja powoli zastanawiam się czy swoich rodziców nie objąć takim pakietem zdrowotnym, bo no co tu dużo mówić-starzeją się i jakoś co i rusz do specjalisty trzeba gdzieś gonic i zwykle prywatnie i tak ich wiozę bo jak coś się dzieje to przecież nie wyobrażam sobie, by czekać w kolejce państwowo np 3 miesiące, przy dobrych wiatrach!

27

"żeby stać w tych kolejkach trzeba byc zdrowym"

Nie raz umawiam mamie wizyte u neurologa,musze stać od 4 rano w kolejce żeby mama sie dostala, jestem zwykle 3-4 w kolejce.

Nie wiem tylko po co są te składki jak nie mozna sie dostać na wizyte !

No dokładnie, też czasem tracę wiarę w narodowy fundusz zdrowia. Kiedyś to chociaż jeszcze czasami gdzieś coś było lepiej załatwić państwowo, ale szczerze-jak mam patrzeć na te wiecznie skwaszone twarze, jakies docinki pod nosem, to chyba wolę podziękować i opłacić sobie pakiet na własną rękę i chociaż być traktowana jak człowiek a nie przepraszać za to że się zachorowało i pani z wielką łaską musi w rejestracji przekopać katalog by wyszukać moją kartę

29

Malinowy_Elf napisał/a:

Pani w okienku wyznaczyła mi termin na sierpień (termin porodu to był koniec czerwca wink ) jak sie dowiedziała, że potrzebne bo w ciąży jestem to sie miejsce za 2 miechy znalazło.

Ja przeżyłam podobną sytuację i stwierdzam, że panie rejestrujące na wizyty z NFZ już z początku zniechęcają odległymi terminami, które jak się okazuje, można przyspieszyć nawet samą demonstracją cierpliwości... W lipcu kobieta groźnie mnie ostrzegła, że owszem, może zapisać, ale wizyta będzie w grudniu. Powiedziałam, że w porządku i dostałam karteczkę z terminem wizyty na początek września.

30

No to po co się męczyć i do tego jeszcze narażać zdrowie na szwank - bo wizyta będzie za 4 miesiące a może za rok? Z NFZ ostatnio moja mama dostała termin do kardiologa za 9 miesięcy ! Żart jakiś, a w Lux Medzie umówiłam ją na wizytę w przeciągu kilku dni.... I o czym mowa? Nawet jakbym miała zaplacić te 150zł za wizyte, to zdrowie mamy dla mnie ważniejsze. Dlatego warto zerknąc na te pakiety dla seniorów w Lux Medzie.

Posty [ 30 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nasz słuzba zdrowia...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024