Czy dentyści nasz oszukują? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MOJA NIESAMOWITA HISTORIA » Czy dentyści nasz oszukują?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Czy dentyści nasz oszukują?

Cóż, coś czego nie potrafię zrozumieć... Raz poszłam do dentysty na sprawdzenie zębów, dał mi wykaz z 8 zębami do zrobienia. Stwierdziłam że to trochę dużo, dlatego poszłam do innego dentysty. Ten drugi powiedział mi, że do zrobienia są 2 zęby, w każdym po 1 powierzchni. Jako że różnica była ogromna poszłam do trzeciego dentysty, który też wskazał te same 2 zęby, ale powiedział że 3 powierzchnie... (Co łączy się z większymi kosztami)

Zrobiłam ostatecznie te dwa zęby. Teraz, rok później, znowu poszłam do jakiegoś nowego dentysty i powiedział mi że do zrobienia są dwie przednie jedynki. Poszłam na ich zrobienie do innego dentysty (i żeby też się upewnić że one na pewno są do zrobienia....) a on powiedział że tylko jedna jedynka.

Serio, czy z branży stomatologicznej zrobiła się mafia?

Naprawdę chce dbać o swoje zęby, ale nie chce też robić zębów które są zdrowe...  Wiem że kilkoro moich znajomych miało podobne doświadczenia.

Jak to jest, że komplet tych samych zębów ma inne rezultaty, zależnie od tego kto je sprawdza?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy dentyści nasz oszukują?

Na usg też każdy lekarz co innego widzi tongue

Z zębami lepiej, bo sama możesz sobie sprawdzić, czy w danym zębie widać zmiany.

Jak widać, żadnemu lekarzowi nie można ufać.
Na pierwszym miejscu kasa.

3 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-06-27 19:20:22)

natalianej napisał/a:

Cóż, coś czego nie potrafię zrozumieć... Raz poszłam do dentysty na sprawdzenie zębów, dał mi wykaz z 8 zębami do zrobienia. Stwierdziłam że to trochę dużo, dlatego poszłam do innego dentysty. Ten drugi powiedział mi, że do zrobienia są 2 zęby, w każdym po 1 powierzchni. Jako że różnica była ogromna poszłam do trzeciego dentysty, który też wskazał te same 2 zęby, ale powiedział że 3 powierzchnie... (Co łączy się z większymi kosztami)

Zrobiłam ostatecznie te dwa zęby. Teraz, rok później, znowu poszłam do jakiegoś nowego dentysty i powiedział mi że do zrobienia są dwie przednie jedynki. Poszłam na ich zrobienie do innego dentysty (i żeby też się upewnić że one na pewno są do zrobienia....) a on powiedział że tylko jedna jedynka.

Serio, czy z branży stomatologicznej zrobiła się mafia?

Naprawdę chce dbać o swoje zęby, ale nie chce też robić zębów które są zdrowe...  Wiem że kilkoro moich znajomych miało podobne doświadczenia.

Jak to jest, że komplet tych samych zębów ma inne rezultaty, zależnie od tego kto je sprawdza?

Od strony pacjentki mogę stwierdzić, że raz - aparaty do prześwietleń bywają różnej jakości, dwa - jeden stomatolog uznaje, że mikroskopijny ubytek jest do leczenia, a inny, że nie. Wiadomo, że podczas borowania ubytek się powiększa, a potem znów zmiana wypełnienia, więc lepiej za często nie chodzić. Nie warto żałować na dobrego dentystę, choć kilka razy można się zawieść na tych dobrych i drogich. Jeden jest od wyrywania ósemek,inny od kanałowego albo od wypełnień. Oni mają czasem dobre materiały, czasem nie. Jak dla mnie to czasem loteria, jeśli chodzi o dobre wyleczenie bardziej skomplikowanych przypadków. Nie każdy może zrobić sobie implanty. Kiedyś byłam u dentysty, który stwierdził, że lepiej wyrwać zdrowe zęby, bo policzy taniej za implanty smile Tak, że różnie bywa.
Dobrze jest zainwestować w pielęgnację, ja ostatnio po kawie w miarę możliwości  szczotkuję zęby smile
Jeśli chodzi o jedynki, to faktycznie lepiej pochodzić  do kilku, żeby się upewnić, żeby potem nie było zdziwienia.

4

Dentyści, jak wszyscy specjaliści, bywają różni. Ponadto, jak dobrze zauważyła Tamira każdy może inaczej podchodzić do leczenia ubytków

Dla mnie najlepszym wyjściem jest stały, dobry specjalista.
Zbierasz opinie, a potem, gdy już się na któregoś zdecydujesz, zakładasz u niego kartotekę i jesteś stałą pacjentką.
Część gabinetów ma podpisane umowy z NFZ, więc możesz u nich korzystać z  ubezpieczenia, a dopłacasz za lepsze materiały i część usług.

Sama mam dentystkę z której usług korzystam od lat z całą rodziną. Kiedyś chodziliśmy prywatnie a od pewnego czasu ma podpisana umowę z NFZ. Z tego powodu  usługi są sporo tańsze a jakość wykonania nadal doskonała.

5

To wszystko zalezy co dany dentysta widzi, dla jednego malutka plamka będzie już powodem do leczenia zęba, a dla innego nie. Jeden dentysta zrobi dokładniejsze badanie i wyjdzie, że jest próchnica gdzieś głęboko, a drugi oleje sprawę. Podam też przykład mojej córki z zeszłego tygodnia. Nagle słuchajcie zaczął ją boleć ząb. Na zewnątrz kompletnie nic nie było widać, a  w środku okazało się, że jest ropa. z jednego kanału dentysta oczyścił, a z drugiego, zeby ropa miała ujście zrobił delikatną dziurkę w zębie.... na następny dzień, córka spuchła, była na samych papkach, ropy jej tylko przybywało. Wieczorem pojechaliśmy i inny lekarz wyrwał zęba i tyle iświety spokój. Z tym, że corka miała jeszcze mleczaka.

6 Ostatnio edytowany przez Priscilla (2023-06-30 01:13:45)

Agnes76 napisał/a:

Kiedyś chodziliśmy prywatnie a od pewnego czasu ma podpisana umowę z NFZ. Z tego powodu  usługi są sporo tańsze a jakość wykonania nadal doskonała.

Ja również od lat korzystam z usług tego samego gabinetu, który prowadzi małżeństwo - ona zajmuje się estetyką, on protetyką i kanałówkami, oboje leczeniem ubytków.
Zaskoczyła mnie informacja, że odkąd Twoja dentystka ma podpisaną umowę z NFZ to jest taniej, bo kiedyś, owszem, możliwe były dopłaty do lepszych materiałów, które stanowiły różnicę w cenie między tym, co można na NFZ, a tym co chcemy mieć, ale to już dawno zostało zniesione. Czyżby coś się jednak w tej kwestii zmieniło?

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MOJA NIESAMOWITA HISTORIA » Czy dentyści nasz oszukują?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024