Przepisy na sosy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

1

Temat: Przepisy na sosy

Tutaj wrzucajmy wszelkie wspaniałe sosy do naszych potraw:

Sos do krokietów
Składniki:
1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki mąki, szklanka wywaru z kurczaka, 2/3 szklanki śmietany, 1/4 szklanki ostrego keczupu, łyżeczka papryki i chili, sól, kropla sosu tabasco

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę, dodać mąkę. Smażyć przez ok. 3 minuty na małym ogniu. Połączyć z wywarem i śmietaną, dusić aż sos zgęstnieje. Dołączyć resztę składników i dusić przez następne 3 minuty.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przepisy na sosy

Sos andaluzyjski

Składniki:
1 strąk papryki konserwowej, majonez, sól, pieprz, 2 łyżki pasty pomidorowej, skórka cytrynowa, łyżka soku z cytryny,

Przygotowanie:
Pastę pomidorową wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny, Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i skórkę. Doprawić.

3 Ostatnio edytowany przez kotoko (2011-05-13 23:13:09)

Odp: Przepisy na sosy

Sos rémoulade:
? 1 żółtko
? 1 łyżka musztardy
? 150 ml oleju słonecznikowego
? 1/2 łyżeczki czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
? sól, pieprz
+ opcjonalnie: ulubione zioła

Za pomocą miksera utrzeć żółtko z musztardą i octem (miksować przez około 3 minuty). Nie przerywając ucierania, stopniowo, cieniutkim strumieniem dodawać olej. Miksować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.

http://img4.cookinglight.com/i/2010/11/1011p203-remoulade-l.jpg?400:400

4

Odp: Przepisy na sosy

Sos pieczarkowy

Najczęściej robię go tak:

Pieczarki pokrojone w półplasterki duszę na masełku, a w drugim rondelku robię zasmażkę z łyżki masła i mąki, podlewam gorącym bulionem i zimnym mlekiem i po dodaniu uduszonych pieczarek ewentualnie jeszcze delikatnie doprawiam szczyptą vegety. Co do ilości mleka i bulionu to zależy na ile dań jest sos przeznaczony. W sumie często korzystam z proporcji nawet 250 na 250ml. A to dlatego, że lubię dużo sosu, a poza tym, jeśli zostanie, to na drugi dzień dogotowuję makaron, dodaję trochę wędliny i co mi się zamarzy, polewam sosem - w sam raz dla męża do pracy dodatek do kanapek smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

5

Odp: Przepisy na sosy

Sos pomarańczowy źródło: Olivia (wszystkie trzy przepisy)

szklanka soku pomarańczowego
pół szkl. białego wytrawnego wina
łyżka mąki ziemniaczanej
łyzka otartej skórki pomarańczy

Zagotuj sok z winem i otarta skórką pomarańczy. Przecedź. Makę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj z małą ilością zimnej wody i powoli wlej do soku z winem, przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotuj ponownie sos. Podawaj do pieczeni z indyka oraz wieprzowiny.


Sos chrzanowy

korzeń chrzanu
łyzka oleju
łyzka mąki
1,5 szkl. wywaru drobiowego
szkl. białego wytrawnego wina
sól i pieprz

Korzeń obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, by uzyskać 100g startego chrzanu. W rondlu rozgrzej tłuszcz, dodaj mąkę i zasmaz ją, aby przybrała złocisty kolor. Dodawaj stopniowo podgrzany wywar i energicznie mieszaj tak, by nie powstały grudki. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, wlej wino. Gotuj 2-3 minuty, po czym dodaj starty chrzan.

Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przynajmniej 30minut, aby nabrał kremowej konsystencji. Podawaj do pieczonej lub gotowanej wołowiny.


Sos grzybowy

2 garście suszonych grzybów
1,5 szkl. wywaru z mięsa i warzyw
cebula
pół szkl. czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyzki gęstej śmietany
łyżka masła i oleju
sól i pieprz

Grzyby opłucz i zalej 2 szkl. wody, po czym odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Po tym czasie ugotuj. Wyjmij z wywaru i pokrój w plasterki. Wrzuć z powrotem do wody.

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Podlej bulionem, winem, dodaj koncentrat i duś na małym ogniu. Dodawaj stopniowo wywar z grzybami, wlej śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Duś, aż sos się zagęści (mieszaj, by się nie przypalił). Zbyt gęsty rozcieńcz wodą wymieszaną z winem (w równych proporcjach). Podawaj do wołowiny i pieczonej szynki.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

6

Odp: Przepisy na sosy

Jakie macie pomysły na sosy do sałatek wiosennych?

7

Odp: Przepisy na sosy

Wszystkie na bazie vinegretu. Albo jogurtu naturalnego

8

Odp: Przepisy na sosy
Merredithhh napisał/a:

Wszystkie na bazie vinegretu. Albo jogurtu naturalnego

Tyle to i ja wiem big_smile

9

Odp: Przepisy na sosy

A dalej to już tylko Twoja inwencja smile

10

Odp: Przepisy na sosy

sos beszamelowy

- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki maki
- łyżka masła

Wszystko mieszamy na ciepło w garnku lub na patelni.

11

Odp: Przepisy na sosy

Karmiinowa, chętnie spróbuję Twojego przepisu na beszamelowy, nigdy nie dodawałam do niego musztardy, a kocham musztardę! smile

12

Odp: Przepisy na sosy

Kotoko w naszej wielkanocnej książce kucharskiej będzie przepis na kalafior zapiekany w tym sosie, pychotka.

13 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2013-04-02 17:32:25)

Odp: Przepisy na sosy
karmiinowa napisał/a:

Kotoko w naszej wielkanocnej książce kucharskiej będzie przepis na kalafior zapiekany w tym sosie, pychotka.

Zawsze jadłam kalafior z bułką tartą muszę też zobaczyć z tym sosem a powiedz mi szparagi też mogą być z tym sosem ? Nie wiedziałam też  , ze się daje musztardy. A ma któraś z Was sos do potrawki z kurczaka i ryżem/

Zauroczenie Tobą przeistoczyło się nagle w kxxx silną miłość.  ?  Namiętności Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa. Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.  Bez Ciebie nie chcę przeżyć ani jednej chwili, bo nie ma nikogo takiego jak Ty. ONLY GOD CAN JUDGE ME

14

Odp: Przepisy na sosy

Ja do sosu beszamelowego również nigdy nie dodaję musztardy (zwyczajnie na to nie wpadłam wink), za to często sporą ilość oregano. Polecam smile.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj smile 
Dzieląc się swoją opinią zawsze pamiętaj, że po drugiej stronie siedzi drugi człowiek. Hejt może ranić!

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz."

15

Odp: Przepisy na sosy

A może polecicie jakieś dressingi do zielonych sałatek? Ja zawsze stosuję standardowe połączenie - olej rzepakowy (nie ma swojego smaku) plus suszone zioła (np bazylia, oregano...) ale mam ochotę na jakieś urozmaicenie smile

16

Odp: Przepisy na sosy

zmielone lub podprażone ziarna dyni lub słonecznika.

17

Odp: Przepisy na sosy

Suszone pomidory i pozostały po nich olej stanowią doskonałą bazę do sosu do zielonych sałat - pomidory można pokroić w drobniutką kostkę, a olej doprawić do smaku ziołami, ewentualnie lekko posolić, choć moim zdaniem jest to zbędne, bo sam w sobie jest słonawy i nadaje sałacie wyrazisty smak.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj smile 
Dzieląc się swoją opinią zawsze pamiętaj, że po drugiej stronie siedzi drugi człowiek. Hejt może ranić!

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz."

18 Ostatnio edytowany przez BabaOsiadła (2013-04-03 12:13:51)

Odp: Przepisy na sosy
tartinka napisał/a:

A może polecicie jakieś dressingi do zielonych sałatek?

Znalazłam przepis w internecie, pod nim były setki entuzjastycznych komentarzy. Zrobiłam ten sos z czystej złośliwości, żeby móc wpisać: "A wcaaaale nie jest taki dobry!" big_smile No ale niestety. Sos okazał się przepyszny!!! Dosłownie POŻARŁAM ogromną michę sałaty z tym dressingiem smile

Składniki:

3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu (lub cukru)
3 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1/2 szkl. oleju

Wszystko zmiksować na gładką masę, podawać od razu, bo potem się rozwarstwia.

19

Odp: Przepisy na sosy

Oj, ja akurat nie lubię sosu musztardowo-miodowego, jadłam chyba raz w życiu, ale więcej się nie skuszę, ten słodkawy posmak zupełnie mi nie podchodzi. Być może jednak w Twoim, BaboOsiadła, przepisie, zastosowane są nieco inne proporcje. Poza tym w sosie, który jadłam, chyba nie było czosnku (ten uwielbiam), co może radykalnie zmieniać smak.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj smile 
Dzieląc się swoją opinią zawsze pamiętaj, że po drugiej stronie siedzi drugi człowiek. Hejt może ranić!

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz."

20 Ostatnio edytowany przez BabaOsiadła (2013-04-03 12:35:32)

Odp: Przepisy na sosy

Ja w ogóle nie znoszę miodu big_smile Ale ten sos jest naprawdę niesamowity, może faktycznie dzięki tym ząbkom czosnku (też uwielbiam). Nie szło mnie oderwać od miski z sałatą big_smile

21

Odp: Przepisy na sosy

Skoro więc tak zachwalasz, to chętnie wypróbuję smile - z czosnkiem niewątpliwie smakuje o niebo inaczej wink. Tak jak wspomniałam - jadłam raz i nie ja go przyrządzałam, więc nie jestem pewna jak dokładnie został wykonany, za to czosnek na 99% bym wyczuła, co znaczy, że raczej go tam nie było tongue.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj smile 
Dzieląc się swoją opinią zawsze pamiętaj, że po drugiej stronie siedzi drugi człowiek. Hejt może ranić!

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz."

22

Odp: Przepisy na sosy

Ja często kupuję takie gotowe soski, w Kauflandzie, ale najczęściej jednak robię je sama. By nie były takie mdławe, dodaję około 1/5 łyżeczki vegety.

23

Odp: Przepisy na sosy
Olinka napisał/a:

Suszone pomidory i pozostały po nich olej stanowią doskonałą bazę do sosu do zielonych sałat - pomidory można pokroić w drobniutką kostkę, a olej doprawić do smaku ziołami, ewentualnie lekko posolić, ale już sam w sobie nadaje sałacie wyjątkowy smak i aromat.

Ja rzadko dodaję ten olej z pomidorów, bo często po prostu nie wiem jaki to olej, a zwracam na to dużą uwagę. Wolę wyłowić pomidorki i dać świeży olej np. rzepakowy bo mam pewność że jest najzdrowszy, przyprawiony ziołami.

24

Odp: Przepisy na sosy

Zawsze jadłam kalafior z bułką tartą muszę też zobaczyć z tym sosem a powiedz mi szparagi też mogą być z tym sosem ? Nie wiedziałam też  , ze się daje musztardy. /

Myślę, że za szparagami też będzie dobre. Ja o musztardzie do beszamelowego przeczytałam na jakimś blogu i się przyjęło.

25

Odp: Przepisy na sosy

Ostry sos do mięs źródło: TeleTydzień

Na 6 porcji:
5 świeżych i 10 suszonych śliwek
150ml wody
łyżka brązowego cukru
2 łyżki octu
ząbek czosnku
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki imbiru
2 gwiazdki anyżu

Sos najlepiej podawac do mięs pieczonych: polędwicy, karkówki lub grillowanego kurczaka

Śliwki suszone namocz na noc w wodzie. Zagotuj razem wydrylowane śliwki świeże i suszone, potem duś do czasu,aż staną się bardzo miękkie. Następnie śliwki odcedź, ostudź i wsyp do blendera. Rozdrobnij na gładki sos.

Dodaj 2 łyżki octu, łyżkę brązowego cukru, wyciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki ostrej papryki i imbir. Całośc znów wlej do garnka i gotuj na małym ogniu 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj 2 gwiazdki anyżu.

Sos możesz  podawacna ciepło lub przelac do słoiczka i serwowac na zimno jako dodatek do dań mięsnych. Sos będzie słodszy, gdy dodasz granulowaną prażoną cebulkę.

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

26

Odp: Przepisy na sosy

Beszamel traktuję jako bazę sosu białego. Czasem jest to wersja z tartym chrzanem jako dodatek np do duszonego schabu, kiedy indziej z parmezanem i brokułami jako sos do makaronu. Można dodać do niego również podsmażone pieczarki z cebulką dymką, odrobiną czosnku, smakuje swietnie z kurczakiem (nawet pieczonym). Zawsze doprawiam go białym pieprzem ale pod kontrolą bo jest diabelsko ostry. Stosuje sól morską, unikam tej żółtej "multiwitaminy" zwanej vegetą czy innym warzywkiem tudzież kucharkiem ;-)
Sam sos zaczynam od zasmażki, masło plus mąka, potem  wlewam mleko ale ciepłe, łatwiej się wiąże. Gdy stosuję tą kolejność nie czuję w nim posmaku mąki. Od ilości mleka zależy jego konsystencja, jak kto lubi.

Your mind is a garden, your thoughts are the seeds, you can grow flowers or you can grow weeds.

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018