Przepisy na domowy chleb - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Przepisy na domowy chleb

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 31 ]

1

Temat: Przepisy na domowy chleb

Pamiętam jak moja babcia piekła chleb - pachniało w całym domu i chleb ten to było coś doskonałego. Wystarczała pajda tego chleba z masłęm i człowiek był happy smile Teraz nie ma już takich chlebów w sklepach sad Dlatego zbieram przepisy na domowe chlebki. Jak macie- dzielcie się smile

Mój przepis na chleb domowy
jest taki : do wysokiego garnka - może być nawet wiaderko bo ciasto dosyć obficie rośnie dac litr wody -ciepłej, pół kostki drożdży, 2 łyżki soli i mąka pszenna lub pół na pół pszenna i żytnia - te składniki wymieszać do uzyskania ciasta konsystencji ciasta na naleśniki.... odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce (ja ustawiam przy kaloryferze) przykryć naczynie ściereczką, kiedy zacznie opadać to dodawać mąkę (można dodać też otręby, slonecznik, siemie lniane itp) i mieszać ręką energicznie - wyrabiać ciasto do momentu aż przestanie kleić się do ręki. na koniec uformowac owalny kształt i pozostawić znów do wyrośnięcia - az podwoi swoją objetość. Przełożyć ciasto na dużą blachę lub do dwóch waskich i piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni minimum godzinę - dla pewnośći szczególnie jesli bardzo mocno wyrośnie to godzinę i 15 minut;-) wyciągnąć z blachy jeszcze ciepły i ustawić tak aby od spodu dochodziło powietrze....

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przepisy na domowy chleb

Pieczenie chleba jest specjalnością mojego męża. Ostatnio korzystamy z miksów chlebowych - na ich bazie można upiec zarówno chleb białym, razowy (również ze słonecznikiem i soją), jak również ciabatta (tu dodajemy dodatkowo łyżkę oleju lub oliwy).

Do głębokiego naczynia wsypujemy pół kilograma wspomnianego miksu, szklankę mąki pszennej, dwie łyżki cukru, 1 płaską łyżkę soli, dolewamy 300ml ciepłej wody oraz dodajemy 20dag drożdży (naturalne rozpuszczamy z łyżeczką cukru). Mieszamy energicznie aż ciasto przestanie się kleić, następnie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.40m. Po tym czasie przekładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem bądź wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210st na ok.30m.

Po upieczeniu i wyjęciu gorącego chleba z blaszki na np. deskę, nacieramy lekko wodą, aby skórka nie była zbyt twarda. Następnie przykrywamy ścierką i pozostawiamy do ostygnięcia.

Oto efekt wczorajszego pieczenia chleba, tym razem razowego, przez małżonka rzecz jasna smile

http://img687.imageshack.us/img687/5926/p10805351.jpg

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

3

Odp: Przepisy na domowy chleb

A próbowałyście piec chleby na zakwasie? Ja piekę wyłącznie na drożdżach, tak się tego zakwasu i porażki chlebowej boję... smile

4

Odp: Przepisy na domowy chleb

Ja też się tego zakwasu jak najbardziej obawiam smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

5

Odp: Przepisy na domowy chleb

Ostatnio piekliśmy biały chleb. Chciałam również zaprezentować efekt. Zachęcam do prób pieczenia chleba, wbrew pozorom nie jest to trudne, a daje mnóstwo satysfakcji smile

https://lh3.googleusercontent.com/_weLPZ3QU5-M/TdD3UpRwJwI/AAAAAAAAEmg/YcbdIe4Npbg/s640/P1080566.JPG

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

6

Odp: Przepisy na domowy chleb
kotoko napisał/a:

A próbowałyście piec chleby na zakwasie? Ja piekę wyłącznie na drożdżach, tak się tego zakwasu i porażki chlebowej boję... smile

Pisałam tak jeszcze w maju... big_smile. Nie taki diabeł straszny jak go malują ! Dziewczyny, zabierajcie się za pieczenie chleba na zakwasie, jest nieporównywalnie lepszy od takiego na drożdżach smile.

60/40 Nilsa
(Przepis za Tatter z moimi drobnymi zmianami w wykonaniu)
270g żytniego zakwasu (100% hydracji)
135g żytniej mąki razowej
180g bialej mąki pszennej
200g letniej wody
2g świeżych drożdży (opcjonalnie) - ja dałam szczyptę suszonych
9g soli

Wymieszałam składniki w misce i zostawiłam na 45 minut. Następnie złożyłam ciasto (można jedynie przemieszać) i znów zostawiłam na 45 minut. Po tym czasie swoje ciasto bez jakiegokolwiek formowania przepakowałam do natłuszczonej i wysypanej otrębami pszennymi foremki. Zostawiłam do wyrośnięcia. Bochenek z drożdżami rośnie znacznie krócej (ok. 1 - 1 1/2 godziny). W każdym razie ciasto ma prawie podwoić swoją objętość (ok 90-95%). Rozgrzalam piekarnik do 250 stopni. Foremki z wyrośniętym chlebem piekłam z parą przez 10 minut, a następnie obniżyłam temperaturę do 220 stopni i piekłam jeszcze 35 minut. Chleb wystudziłam przed pokrojeniem. Smacznego smile

http://2.bp.blogspot.com/-6X211nT4iE4/TmZp05pP_xI/AAAAAAAAAjI/0DL5R6j758o/s640/IMGP5357.jpg

7 Ostatnio edytowany przez jotka0 (2012-01-13 19:00:58)

Odp: Przepisy na domowy chleb

1 kg mąki krupczatki
3 dag drożdży
1łyżka soli
1łyżka cukru
1szklanka otrąb pszennych
4 szklanki wody
5 łyżek słonecznika
5łyżek siemienia lnianego
5 łyżek dyni
5 łyżek sezamu

cukier połączyć z drożdżami , jak będą płynne i zaczną pracować wszystkie składniki połączyć dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia, jak ciasto podwoi swoja objętość rozłożyć do dwóch blaszek keksówek i znowu pozostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni . Ciasto w blaszkach powinno dobrze wyrosnąć i po wyrośnięciu włożyć do piekarnika i piec 1 godzinę PYCHOTA

8 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-01-24 13:38:03)

Odp: Przepisy na domowy chleb

Ostatnio odkryłam rewelacyjny miks chlebowy z dodatkiem suszonych pomidorów - wspaniale smakuje, polecam. Przepis podobny do podstawowego, jednak trochę się różnił co do proporcji składników i czasu pieczenia.

https://lh5.googleusercontent.com/-W2UR62--ils/Tx6XFBB6bVI/AAAAAAAAFYA/QxVXXBxT2m4/s720/Chleb%252520z%252520suszonymi%252520pomidorami.JPG?gl=IE

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

9

Odp: Przepisy na domowy chleb

Taki domowy chleb to samo zdrowie i wbrew pozorom wcale nie trzeba mieć wypiekacza,wystarczy włożyć w to serce i  dużo doświadczenia. Ten na powyższym zdjęciu prezentuje się bardzo apetycznie:)

10

Odp: Przepisy na domowy chleb

Ja się jeszcze na zakwas nie odważyłam smile
Ale fakt, domowy chleb to coś bardzo prostego, wystarczy zwykła keksówka:

http://i57.tinypic.com/qrjh50.jpg

11

Odp: Przepisy na domowy chleb

Chleb piekę od trzech lat, początkowo był on pszenno-żytni, robiony na zakwasie i odrobinie drożdży,
od prawie dwóch lat robię chleb żytni razowy na zakwasie. smile Jest pyszny.

Chleb żytni razowy na zakwasie
- 900 ml zakwasu z mąki żytniej razowej
- 5 szklanek (á 300 ml) mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 2 szklanki (á 300 ml) maki pszennej (typ 480)
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki miodu
- 700 ml wody
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 10 dkg (1 torebka) ziół prowansalskich - niekoniecznie
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika - niekoniecznie
- 0,5 szklanki siemienia lnianego - niekoniecznie
- 3 łyżki czarnuszki - niekoniecznie
- 3 łyżki czarnego sezamu

Z zakwasu zostawić min. 3-4 łyżki stołowe na dalsze rozmnożenie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać. Włożyć do 2 podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Na dół piekarnika wstawiam małą foremkę wypełnioną wodą (uważać, by nie kapnęła na woda na rozgrzaną szybę, bo pęknie). Po 20-30 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C, w sumie piec chleb ok. 70-90minut. Kroić chleb po dokładnym ostudzeniu, czyli po 24 godzinach.
Pozostały zakwas rozmnażać dodając codziennie mąkę żytnią razową i wodę.

Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli ktoś nie chce, znajdzie powód.


"Sztuka życia polega na tym, by dostrzec swoje ograniczenia i słabości." Robert Rutkowski

12 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2014-03-05 15:57:42)

Odp: Przepisy na domowy chleb

A korzystacie z tych maszynek do pieczenia chleba ? smile

A jak zrobić dobry zakwas?

13

Odp: Przepisy na domowy chleb

Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka żytnia, woda, czas i cierpliwość. smile Pamiętam różne informacje o tym, jak to dawniej panny w wianie dostawały... zakwas.

Przygotowanie pierwszego zakwasu
Do słoika o pojemności ok. 1 l wsyp 5 łyżek mąki razowej żytniej (kupuję na rynku ? jest znacznie tańsza od kupionej w sklepie) i wlej 5 łyżek wody (temp. ok. 38 stopni C), wymieszaj dokładnie (papka ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego albo gęstszą), postaw w ciepłym miejscu (przy kaloryferze albo na nim). Po 12 godzinach wymieszaj, aby powstały pęcherzyki powietrza, przykryj i odstaw. Każdego dnia dodawaj mąki i wody (po 5 łyżek), powtarzaj to przez ok. 5-6 dni (do upieczenia chleba ? 2 foremek ? potrzeba ok. 900 ml zakwasu).

Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli ktoś nie chce, znajdzie powód.


"Sztuka życia polega na tym, by dostrzec swoje ograniczenia i słabości." Robert Rutkowski

14 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2014-03-05 16:21:34)

Odp: Przepisy na domowy chleb
Wielokropek napisał/a:

Pamiętam różne informacje o tym, jak to dawniej panny w wianie dostawały... zakwas.

Że tez rodzice nie pomyśleli o tym jak za mąż wychodziłam wink

"Drożdżowy" chleb piekłam raz czy dwa, ale tego zakwasu, to się boję jak diabli big_smile

edit:

Jak długo można dokarmiać ten zakwas, który został nam "z poprzedniego razu" ? wink ewentualnie jak go przetrzymać do następnego pieczenia jeżeli nie pieczemy chlebka regularnie?

15

Odp: Przepisy na domowy chleb

Zakwas można trzymać w lodówce (podobno ok. miesiąca), ale wówczas przed użyciem trzeba go ożywić. Można też (tylko o tym czytałam) zakwas ususzyć i w takim stanie wytrzymuje długo. Piekę chleb raz na tydzień, rzadziej co półtora tygodnia. Jeśli planuję piec za 10 dni, dokarmiam zakwas co drugi dzień.


Upiecz chleb na zakwasie z lękiem. smile Najwyżej Ci się nie uda. Pierwsze śliwki, robaczywki. big_smile

Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli ktoś nie chce, znajdzie powód.


"Sztuka życia polega na tym, by dostrzec swoje ograniczenia i słabości." Robert Rutkowski

16

Odp: Przepisy na domowy chleb

Zakwas się robi wink

17

Odp: Przepisy na domowy chleb

Ja w sprawie zakwasu wink
Zakwas nastawiłam 05.03 i przez pierwsze trzy dni bardzo ładnie "pracował", nawet mi ze słoika wyjechał, ale właśnie od tego czasu wszystko wystopowało. Nic nie rośnie, a wczoraj nawet zauważyłam lekkie rozwarstwienie. Jutro mam piec i zastanawiam się czy aby na pewno coś mi z tego zakwasu wyjdzie sad

18

Odp: Przepisy na domowy chleb

Dokarm go, postaw w cieple.

Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli ktoś nie chce, znajdzie powód.


"Sztuka życia polega na tym, by dostrzec swoje ograniczenia i słabości." Robert Rutkowski

19

Odp: Przepisy na domowy chleb

No codziennie go dożywiam wg instrukcji wink Stoi w najcieplejszym miejscu mieszkania wink

20

Odp: Przepisy na domowy chleb

Gdy zakwas osiągnie odpowiednią kwaśność, to gwałtowne objawy ustają, zakwas nie fermentuje już tak szybko. To zjawisko jest normalne. Przed chwila dokarmiłam swój zakwas, bo też jutro będę piekła chleb.

Jeśli ktoś chce, znajdzie sposób.
Jeśli ktoś nie chce, znajdzie powód.


"Sztuka życia polega na tym, by dostrzec swoje ograniczenia i słabości." Robert Rutkowski

21 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2014-03-10 21:47:13)

Odp: Przepisy na domowy chleb

Od dawna przymierzam się do upieczenia chleba.No ale na przymiarkach zostaje...
A propos zakwasu- widziałam jak robi to moja przyjaciólka- wrzuca do słoika suchy chleb i zalewa gorącą wodą.Parę dni trzyma i twierdzi,że ma rewelacyjny zakwas.
Nie wiem jak zakwas ale chleb na nim pieczony jest pyyychaaa!

Końcówkę -om piszemy w celowniku liczby mnogiej rzeczowników wszystkich rodzajów, np.Wspomniałem o tym moim gościom.
Zwrócił się ku tamtym kobietom.
Przyjrzał się uważnie oknom i drzwiom.

22

Odp: Przepisy na domowy chleb
gojka102 napisał/a:

wrzuca do słoika suchy chleb i zalewa gorącą wodą.Parę dni trzyma i twierdzi,że ma rewelacyjny zakwas.

Ten sposób jest dużo prostszy wink

Ja się dziś naczytałam o zakwasach i stwierdzam, że wiedząc mniej byłam "zdrowsza" big_smile Co poniektórzy mają kompletną korbę na punkcie chleba domowego wink

23

Odp: Przepisy na domowy chleb

No i klapa, chlebek bardzo słabo wyrósł ;( Ale nie poddaję się, z pewnością będzie kolejne podejście big_smile

24

Odp: Przepisy na domowy chleb

Chleb orkiszowy :


Składniki na 2 bochenki:

    800 g mąki orkiszowej
    2 łyżeczki soli
    1 saszetka suchych drożdży (7 g)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu
    600 ml ciepłej wody
    nasiona sezamu do posypania


Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200?C przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.

Miłość, która jest gotowa nawet oddać życie, nie zginie.

25

Odp: Przepisy na domowy chleb

A wiecie co idę na łatwiznę wink kupuję w Lidlu, gotową mieszankę, kupuję akurat tą średniej ciemności chleba wink
dodaję otręby, siemię lniane.
Robi się go łatwo i przyjemnie

iść, ciągle iść, w stronę słońca...

26

Odp: Przepisy na domowy chleb

Z samych ziaren

składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika (można zmieszać 3/4 szklanki ziaren słonecznika i 1/4 szklanki pestek dyni)
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych (w całości ze skórką)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego lub 4 czubate łyżki mielonych ziaren babki pełsznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego lub miodu
5 łyżek oleju kokosowego lub dobrego oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki zimnej wody

    wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce  i odstawić na minimum 2 godziny lub dłużej (można na całą noc), aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją,
    piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu,
    blaszkę keksową posmarować 1 łyżką oleju, włożyć zawartość miski i ugnieść łyżką, wyrównując wierzch,
    piec 60 minut, wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc, inaczej chleb będzie się rozpadał,
    kroić po całkowitym wystudzeniu bardzo ostrym nożem. Chleb można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

27

Odp: Przepisy na domowy chleb

Chleb na zakwasie

    100 g aktywnego żytniego razowego zakwasu
    550 g mąki pszennej typ 480 lub 550
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka suszonych drożdży (ok. 4 g) lub 8-10 g drożdży świeżych*
    20 g siemienia lnianego
    20 g sezamu
    50 g słonecznika
    400 g letniej wody

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać (ręcznie ok. 5 minut, mikserem z hakiem chlebowym ? ok. 3 minut).  Ciasto powinno być dokładnie wyrobione, ale nie ma konieczności zbyt długiego mieszania, zagniatania, rozciągania. Pod koniec wyrabiania ciasto będzie gęste i mocno lepkie, ale takie właśnie ma być.
Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę (wierzch chleba można posypać mąką lub dowolnymi ziarnami). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny. Jeśli pominiemy drożdże, czas wyrastania znacznie się wydłuży np. do 6 -7 godzin. Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C, program ?góra + dół?, bez termoobiegu.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 45 minut.

28

Odp: Przepisy na domowy chleb

Chlebek do żurku

Z podanych składników wychodzą ok. 4 średnie chlebki.

    około 1 kg mąki pszennej?
    600 ml letniej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    2 saszetki drożdży suszonych lub 1 duża kostka drożdży świeżych

Jeśli mamy świeże drożdże, rozpuszczamy je w wodzie z dodatkiem cukru, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami: przesianą mąką, oliwą, solą. Jeśli mamy drożdże suche, można od razu wszystko ze sobą łączyć. Wyrabiamy ciasto, które się nie klei - można podsypać mąką, ale wątpię, czy będzie to konieczne.

Ciasto dzielimy i formujemy kulki, na górze których umieszczamy małe kulki z tego samego ciasta ("uchwyty") - można je przymocować białkiem jajka. Aby chlebki były jednakowej wielkości, można je upiec w garnku aluminiowym lub małej, okrągłej formie do pieczenia. Uformowane ciasto, bez względu na to, w czym je będziemy pic, zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Każdy z chlebków pieczemy przez ok. 30-40 minut w 220'C bez termoobiegu. Po upieczeniu postępujemy jak w przypadku chlebka kupionego: wydrążamy, smarujemy białkiem, zapiekamy, wlewamy żurek, podajemy...

29

Odp: Przepisy na domowy chleb

Chlebek jogurtowy - zna ktoś?:-)

    300 ml naturalnego jogurtu
    3 dag świeżych drożdży
    łyżka ciemnego miodu lub melasy
    łyżeczka soli
    3 szklanki mąki chlebowej pszennej typ 750 (można dodać 1/2 szklanki razowej)
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Jogurt podgrzewamy, aby był letni, mieszamy dokładnie z drożdżami, miodem lub melasą i solą, wlewamy do mąki, mieszamy, zagniatamy przez 10 min. Przykrywamy, odstawiamy na 1 godz. Ponownie zagniatamy, dosypując tymianek. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, oprószamy mąką, kładziemy ciasto, formujemy bochenek. Oprószamy mąką, zostawiamy pod przykryciem na 1 godz. Nacinamy z wierzchu na krzyż nożem tapicerskim. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C, środek spryskujemy obficie wodą, do zaparowanego wstawiamy blachę z chlebem. Pieczemy ok. 45 min, pod koniec ponownie zaparowujemy piekarnik.

30

Odp: Przepisy na domowy chleb

Gdy mamy mocny, aktywny zakwas, małe szanse, że się nie uda. Jeszcze mi się to nie zdarzyło.
Sposób "szybki":

    250g  (do 300g jest OK) zakwasu żytniego
    500g mąki żytniej chlebowej
    400ml wody
    1 łyżka soli

Wszystkie składniki mieszamy w misce kilka minut. Muszą się dobrze połączyć, a masa powinna być dość gęsta, ale na tyle rzadka, by się wszystko dobrze mieszało. Jeśli mamy problem z wymieszaniem ciasta, dolewamy trochę więcej wody (konsystencja może być dość luźna - o ile nie będzie to kosystencja ciasta naleśnikowego:-) Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy łyżkę lub dwie mąki.
Ciasto przelewamy do wybranej foremki - może być okrągła, prostokątna, obojętnie - tak, by ciasto zajmowało trochę więcej niż połowę objętości naczynia. Wygładzamy wierzch ciasta mokrą łyżką, spryskujemy jeszcze po wierzchu wodą, żeby było wilgotne i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Ja wkładam chleby najczęściej do piekarnika i zapalam lampeczkę (tylko w lato trzymam je na zewnątrz).
Czekamy kilka godzin aż ciasto wyrośnie - czas ten zależy od mocy zakwasu, od temperatury, w jakiej ciasto rośnie, wilgotności powietrza itp:-) Dlatego też czas oczekiwania może się bardzo różnić - zdarzyło mi się, że chlebek po 3 godzinach wyrósł jak na drożdżach, a czasem musiałam czekać nawet 7 godzin.
Gdy ciasto wyraźnie podrosło do wysokości foremki, wyjmujemy chlebek, a piekarnik podgrzewamy do temp. 230 stopni Celsjusza (450F). Chleb przed włożeniem do nagrzanego piekarnika delikatnie nacinamy kilka razy ostrym nożem. Na dno piekarnika wkładamy też blaszkę wypełnioną wrzącą wodą (chleb powinien się piec na początku w naparowanym piekarniku). Ja jeszcze dodatkowo przez pierwsze 10-15 minut otwieram co kilka minut piekarnik i spryskuję go lekko spryskiwaczem do kwiatów).

Po 10 minutach zmniejszam temperaturę piekarnika do 210 stopni Celsjusza (410F) i piekę tak kolejne 40 minut. W tym czasie mniej więcej dwa razy obracam chleb.
Zapach w domu jaki się w tym czasie unosi jest obłędny, nieporównywalny z niczym innym.

Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy chleb z foremki i kładziemy na jakiejś kratce, żeby odparował. Nie można takiego chleba jeść od razu. Ja staram się zawsze przygotować ciasto rano lub koło południa, upiec wieczorem i jemy dopiero następnego dnia.

To naprawdę nie jest trudne ciasto, nie wymaga w ogóle wyrabiania, wystarczy je dobrze wymieszać łyżką. Potrzebny jest tylko pracujący, aktywny zakwas!

31

Odp: Przepisy na domowy chleb

Dziewczyny szukam sobrego przepisu na chleb ale taki który mogę upiec w wypiekaczu. Moja nadgorliwa teścowa mi sprezentowała takiego pansaonica jak się dowiedziała że piekę chleb ale moj przepis niestety już się nie sprawdza w wypiekaczu tak jak w piekarniku.

Posty [ 31 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Przepisy na domowy chleb

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018