Bannoffee Pie wg Ugotujmy to
Banoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. 
Potrzebne będą:
200 g ciastek kruchych (ja użyłam digestive)
100 g masła
2 puszki mleka skondensowanego lub masa krówkowa (2 x 397 g)
4-5 dojrzałych bananów
500 ml śmietany 30-36%
kawałek gorzkiej czekolady
"Ciastka rozkruszam na drobno ? wkładam do szczelnie zamkniętego woreczka foliowego i uderzam wałkiem, ale można też użyć bardziej zaawansowanych urządzeń kuchennych? Masło rozpuszczam w rondelku i miksuję z rozkruszonymi ciastkami. Taką masą wypełniam spód i brzegi tortownicy.
Wkładam do lodówki na jakieś pół godziny.
Przygotowanie toffi jest bardziej skomplikowane. Dzień wcześniej wkładam puszki z mlekiem skondensowanym do głębokiego rondelka i zalewam wodą. Gotuję ok 3 godzin ale sprawdzam cały czas czy puszki są pod wodą bo inaczej mogą się rozerwać.
NIGDY nie wolno otwierać puszki zanim nie ostygnie!!! Dlatego gotuję je dzień wcześniej.
Tak przygotowane toffi wykładam na warstwę ciastek. Na toffi układam obrane i pokrojone w plasterki banany. Na warstwę bananów natomiast wykładam ubitą śmietanę. Całość posypuję startą gorzką czekoladą."
Czekoladowe banoffee piewg moje wypieki
250 g ciastek digestive, w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie
70 g masła, miękkiego
1 puszka kajmaku z puszki (dulce de leche), około 400 g
180 g czekolady, gorzkiej pół na pół z mleczną, rozpuszczonej
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru
4 średniej wielkości banany
kakao do oprószenia
Ciasteczka wraz z masłem zmiksować w malakserze na mokry piasek (alternatywnie można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem, następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem).
Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm (można również wykorzystać tortownicę, boki wykładamy do wysokości 3,5 cm). Schłodzić w lodówce.
Dulce de leche zmiksować lub wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 4 godziny.*
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Banany pokroić w plasterki. Do ubitej śmietany wmieszać połowę bananów.
Bitą śmietanę z bananami wyłożyć na schłodzony wierzch tarty. Udekorować pozostałymi bananami, oprószyć kakao.
Można również schłodzić przez całą noc w lodówce, jednak trzeba ją wyjąć wcześniej przed podaniem do temperatury pokojowej, by masa czekoladowa nie była zbyt ścisła
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać