Coś z grejfruta wg Chrolinka
10 dag wiśni (mogą być mrożone)
2 kwaskowate jabłka
2 grejpfruty białe lub czerwone
cukier do smaku
kilka listków mięty lub melisy
Wiśnie dokladnie umyć, osączyć, wydrylować (mrożone nie odmrażać). Jabłka umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na kawałki. Zagotować w litrze wody, wrzucić wiśnie i jabłka. Calość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować jeszce przez 5 minut. Pozostawić na 10 minut pod przykryciem by kompot nabrał intensywnego smaku i aromatu.
Lyżką cedzakową wyjać owoce z kompotu, napój doslodzić do smaku, przestudzić, schlodzić w lodowce. Grejpfruty umyć, przekroić na pół, wycisnać sok, połączyć ze schlodzonym kompotem, dodać posiekane listki mięty lub melisy.
Sałatka z grejpfrutem, kozim serkiem i awokado wg Bez Okruszka
1 duży grejpfrut
1 awokado
100 g koziej fety pokrojonej w kostkę (można użyć koziego serka lub zwykłej fety)
2 garście roszponki
kilka listków bazylii
kilka listków mięty
sok z ? cytryny
Dodatkowo
4 łyżki oliwy
sok z połówki cytryny
pieprz
Grejpfruta wyszoruj pod zimną wodą, wyparz i obierz, odkrajając białą skórkę. Potnij na plasterki i odłóż.
Roszponkę opłucz i dokładnie osusz. Awokado obierz ze skórki i potnij w kosteczkę. Odłóż do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny (dzięki temu awokado nie ściemnieje).
Na talerzu ułóż kolejno plasterek grejpfruta, kilka liści roszponki i ziół, znów plasterek grejpfruta itd. Obok podaj awokado i kozią fetę.
Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, pieprz i podawaj z sałatką. Smakuje wybornie ze świeżą kromką chleba na sodzie