sposoby na potworny ból podczas okresu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » sposoby na potworny ból podczas okresu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 33 ]

Temat: sposoby na potworny ból podczas okresu

Kobitki!
czy macie może jakiś dobry sposób na to aby mnie tak nie bolało podczas okresu??
gdy nadchodzą te dni to jestem przerazona bo wiem ze beda to dni niesamowitego cierpienia:( niedosc ze okres trwa do 6 dni to boli potwornie dolna czesc podbrzusza 2 dni przed i do 4 dnia okresu:(( wtedy tylko leze i lykam 4 no-spy forte z rana zeby choc chwilke nie bolalo a potem sie mecze:(nic innego nie pomaga:(i mam spokoj przez jakies 2h..najgorzej jest czasem gdy za pozno wezme tabsy bo wtedy nie moge opanowac tego bólu:( nie chce juz wiecej brac tych tab bo zniszcze sobie zoladek i watrobe:((

szukałam takich tematów w necie i tu na forum ale niespotkałam się z czymś takim.. może wiecie czemu tak mam?? moze wy tez macie podobny problem??
dodam ze moja gin mowi ze "to sama natura":/ i tak ma byc...
choc po ktorejs z kolei wizycie ze skarga ze nawet nie moge z lozka wstac i zrobic sobie herbate to przepisala mi Zaldiar choc on tez słabo działa na mnie:((

probowalam wszelkich okladow chlodnych cieplych zimnych...i kapieli..i nic:(

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: sposoby na potworny ból podczas okresu

Ja osobiście kiedyś tez miałam potworne bóle podczas miesiączki ale wtedy byłam nastolatką i dzięki pigułkom anty moje bóle się zmniejszyły . Choć przyznam że po urodzeniu dziecka te bóle ponownie się zaczęły tylko że to było związane z pęcherzem . Teraz nie mam już żadnych bóli bo mam na to najlepszy sposób tamponowanie . Szczegóły opisałam w temacie nadżerka. To jest jedyny sposób na uwolnienie się chyba ze wszystkich chorób kobiecych .  Oprócz tego piję także tzw. Miksturę Oczyszczającą i nie narzekam na zdrowie odkąd zaczęłam ją pić,  to też opisałam w innym temacie , nie chcę się powtarzać dlatego nie będę pisała szczegółów tej miksturki , polecam wszystkim zdesperowanym:)

3

Tamponowanie to dośc ciekawie brzmi..więc musze poczytać:)

4

Na takiego typu bóle pomagają również herbatki ziołowe np.

Rumianek - Ususzone białe kwiatki parzymy pod przykryciem, napar relaksuje spazmy macicy, łagodzi bóle miesiączkowe, przynosi ulgę w czasie przedmiesiączkowego bólu głowy, migreny.

Nagietek lekarski - Leczniczą moc mają płatki tego pomarańczowego kwiatka, które powinno się suszyć latem w temperaturze 35?C. Można też kupić gotowe, ususzone zioła, które doskonale działają na zaburzeniach miesiączkowania połączone z bólem.

Dziurawiec zwyczajny - Zioło dziurawca zwyczajnego jest wspaniałym lekarstwem dla systemu nerwowego, relaksującym napięcie i niepokój, podnoszącym ducha. Napary z tego zioła polecane są na bolesne, obfite i nieregularne miesiączki, jak również w czasie napięcia przedmiesiączkowego.

Kozłek lekarski - Napary z tego zioła rozluźniają napięte mięśnie. Są pomocne przy bolesnych skurczach macicy podczas menstruacji, rozluźniają je i relaksują

Ja osobiście często pijam herbatę z rumianku i dziurawca.

5

ja miałam takie bóle więc doskonale rozumiem, też mi nic nie pomagało - jedynym skutecznym środkiem okazała się antykoncepcja. przed maturą ginekolog przepisał mi tabletki (bałam się że dostanę okres jak trzeba będzie iść na egzamin)
a potem to zaczęłam już stosować dla zabezpieczenia. bóle czasami się pojawiają ale tak małe że wystarczy przeciwbólowiec, ale nie zawsze biorę.
tak więc może spróbuj w tą stronę ?

6

ja też narzekam na straszny ból- choć odkąd biorę tabletki anty to jest lepiej.

generalnie to bóle byłe takie silne że brałam ketonal, do tego butelka z ciepłą wodą na podbrzusze, przykryć się kocykiem i poleżeć wink

7

Mi na takie bóle ( a także są nie do zniesiania) pomaga tylko ibuprom max, mogę wziąć 4 inne tabletki, a ból nadal nie ustaje, a po ibupromie max przechodzi po jakichś 30 minutach męczarni... Do tego gorący kompres na brzuch, bardzo rozluźnia mięśnie i przechodzi. Powiedziałam swojej pani ginekolog o moich bólach, zaproponowała mi, żebym na kilka dni przed okresem brała 1 tabletkę przeciwbólową dziennie. Z racji, że mam regularne miesiączki mogę to zaplanować, wtedy mięśnie nie kurczą się tak boleśnie i 1 dzień okresu nie jest taki tragiczny. Myślę, że warto tego spróbować. Robię tak od wielu lat i o ile nie zapomnę o tych tabletkach pare dni przed to raczej już nie przeżywam koszmarnego bólu.

8

jej mi własnie ten ketonal nie pomaga a jest przeciez silnym srodkiem:/ oklady tez nic nie daja ale te tabletki przed okresem to ciekawy sposob i musze go wyprobowac:)

a co do anty...to nie wiem moze je dostane jako terapie hormonalna ogolnie bo podejrzewa u mnie moja gin ze mam PCO a do tego zbyt wysoki poziom testosteronu...(przy gornej granicy)...

ale tak czy siak dzieki za dobre rady:-*

9 Ostatnio edytowany przez Rekina (2009-07-16 22:01:27)

borykam się z tym samym problemem od kąd dostałam pierwszy okres. nie jednokrotnie lądowałam na pogotowiu. bóle były do tego stopnia, że tramal nie pomagał, a podobno jest to jedyny tak silny w miarę dostępny lek. poszłam do lekarza i się okazały jakieś różne cuda. operacja operacją ale nic to nie dało. poszłam do swojego lekarza, że dalej boli to powiedział, że może być to winą jelit, żeby się przebadać. narazie dostałam anty i czekam na okres. z mojego doświadczenia mogę Ci polecić po zażyciu nospy próbuj się rozluźnić, nie spinaj dodatkowo tych mięśni jeszcze sama. wink

10

Z takich nietypowych sposobów na bóle miesiączkowe mogę polecić aparat przeciwbólowy OVA.

11

Dziewczyny, na prawde bardzo wam  wspolczuje....  sama co miesiac przechodze takie bóle brzucha, że sie z łóżka nie moge ruszyc. czasem mam problem nawet palcem u reki ruszyc. i nie jest to ból zwykły miesiączkowy, tylko generalnie ból całej macicy, całego brzucha. Choćby skurcze przy porodzie cy co;o  mam problem sie wyprostować, od ibupromu juz mnie zołądek boli.
Ale zaczęłam kuracje kąpielową. polecam, o wiele lepsze i zdrowsze niz te cholerne tabletki co sie od nich organizm uzależnia.
jak mnie bardzo boli (kulam sie) pod prysznic, i siedze pod nim tak dlugo az ból nie puści, a to jest  na prawde moment... później śmigam do lozeczka i do brzucha przykladam gorący termofor.
Skonczcie z tymi cholernymi tabletkami bo od tego sie tylko żołądek niszczy. Robcie wszystko co jest skuteczne na rozkurczenie brzucha bo w tym tkwi cały problem.
Pozdrawiam i trzymam kciuki smile

12

Voca Ilnicka napisala ebooka o redukcji bolu miesiaczkowego.

moze warto sie tym zainteresować, dziewczyny

13

Znam ten ból.. To najgorszy czas w miesiącu dla mnie. Wieczne bóle, takie, że nie wiadomo co ze sobą zrobić, jak sobie z tym poradzić. Żadna no-spa na to nie pomaga. Mój Tata jest lekarzem i choć wszyscy boją się Ketonalu, to mi tylko to pomaga. Lepiej wziąć jeden Ketonal, niż 10 nosp. Dodatkowo, tabletki antykoncepcyjne mogą skutkować mniejszym bólem.

14

Podobno są jakieś ćwiczenia, która zmniejszają ból...

15

Mi jedna pani powiedziała kiedyś, że była uzależniona od przeciwbólowych, a teraz nie bierze ich w ogóle - ból redukuje poprzez prawidłowy oddech... Wiele razy próbowałam, ale niestety zawsze kończyło się jednak na tabletkach, bo oddech nie pomagał - po prostu zdychałam z bólu!

16

Od kiedy mam okres stosuję Ketonal forte, bo nie pomaga nic innego. Będąc nastolatką mdlałam z bólu, rodzice wzywali pogotowie, a ci od razu ładowali ketonal dożylnie. Urodziłam dwójkę dzieci i ból towarzyszący miesiączce ani trochę nie zelżał. Przez 2 pierwsze dni stosuje ketonal forte co 12 godzin 1 tabletkę. Oczywiście lek na recepte. Ewentualnie tabletki antykoncepcyjne redukują ból oraz czas trwania miesiączki.

Niemniej jednak bez konsultacji z ginekologiem się nie obejdzie smile

17

Zmień ginekologa. Okres nie powinien boleć! To NIE JEST naturalne. A już tym bardziej nie w taki sposób i nie tak długo.

Nie wiem czemu kobietom wmawia się, że bolesna miesiączka to norma. Warto wziąć te bóle na poważnie, bo mogą być oznaką różnych chorób związanych z układem rozrodczym, moczowym czy nawet trawiennym.
Zanim u kobiety zdiagnozuje się np. endometriozę, zmaga się ona z bolesnym okresem przez 7-11 lat. Nie dajcie się zbyć, tylko szukajcie takiego gina, który weźmie was na poważnie.

18

Też kiedyś miałam takie bole i okazało się, że to wynik niewyrównanych hormonów. Konsultacja  z dobrym lekarzem jest tutaj jak najbardziej wskazana.

19

Ja mam wszystkie wyniki badań bardzo dobre, w badaniu USG też wszystko ok, z hormonami również. Jak wspomniałam urodziłam dwójkę dzieci, a brzuch podczas okresu nadal mnie boli niemiłosiernie i tylko ketonal mi pomaga. Taka moja uroda?
Ktoś coś słyszał o stosowaniu wiesiołka przy bolesnych miesiączkach? Pomaga?

20

klaudia84 napisał/a:

Ja mam wszystkie wyniki badań bardzo dobre, w badaniu USG też wszystko ok, z hormonami również. Jak wspomniałam urodziłam dwójkę dzieci, a brzuch podczas okresu nadal mnie boli niemiłosiernie i tylko ketonal mi pomaga. Taka moja uroda?
Ktoś coś słyszał o stosowaniu wiesiołka przy bolesnych miesiączkach? Pomaga?

Mam tak samo, mam wyniki b. dobre, od dzieciaka (tj 10 roku życia) mam potwornie bolesne miesiączki, w dodatku bardzo obfite (anemia).
Ostatnio jest jednak lepiej, założyłam implant, okres co prawda jest dłuższy, ale mniej bolesny i obfity.

21

bardzo wspołczuje. U mnie to samo. Myślałam, ze po ciaży minie. Nie minęło sad

22

moje metody:
- ibuprom max
- lampka czerwonego wina
- orgazm tongue miesnie sie wtedy rozkurczaja i jest lepiej wink

23

1. fajny sex, niekoniecznie orgazm, sam sex na mnie działa rozkurczowo smile
2. wysiłek fizyczny, bieganie (jeśli biegasz, to szybciej albo dłużej niz zazwyczaj - a jeśli nigdy nie biegałaś to przedreptaj się tyle ile dasz radę, żeby sie zmeczyc) albo chodzenie po górach jesli jesteś na jakims wyjeździe w górach, a w domu w blokach wejdź na ostatnie pietro

Całość przetestowana i na mnie działa.

Raz jakiś facet do mnie zagadał na chodach "A po co pani tak wchodzi, jak jest winda?" - a ja: "Bo mam okres" Nie skomentował big_smile

24

olaora napisał/a:

1. fajny sex, niekoniecznie orgazm, sam sex na mnie działa rozkurczowo smile
2. wysiłek fizyczny, bieganie (jeśli biegasz, to szybciej albo dłużej niz zazwyczaj - a jeśli nigdy nie biegałaś to przedreptaj się tyle ile dasz radę, żeby sie zmeczyc) albo chodzenie po górach jesli jesteś na jakims wyjeździe w górach, a w domu w blokach wejdź na ostatnie pietro

Całość przetestowana i na mnie działa.

Raz jakiś facet do mnie zagadał na chodach "A po co pani tak wchodzi, jak jest winda?" - a ja: "Bo mam okres" Nie skomentował big_smile

Jeśli prócz bólu okres jest obfity to odradzam bieganie.

25

Pomagają masaże.  Jak jest skurcz bólu to otwarta dłonią masuje sobie to miejsce które boli i staram się powoli oddychać i się rozluźnić.  Trochę pomaga. To tak nprezent użycia leku.

26

U mnie zawsze działa termofor i buscopan smile

27 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-12-08 10:38:56)

Kocyk, termofor, balsam spam, czasem olejki eteryczne i przede wszystkim cisza. Bez tabletek się nie obejdzie, ale olej konopny ma działanie kojące więc biorę ich mniej

28

ja biore tabletki i ide spac, nie wymysliłam do tej pory nic lepszego sad chociaż na twoim miejscu przeszłabym się jeszcze do innego gina skoro tak się męczysz to może być objaw jakichś większych problemów? sad

29

Sposób skuteczny dla mnie- po urodzeniu dziecka dopiero był spokój..
A wczesniej- dbać o siebie przed- przeziębienie + okres- złe połączenie
-No-Spa- uwaga na dawkę, nurofen
- termofor
- oddychanie- brzuchem
-spokój..
- masaż krzyża..
sprawdzić u Gin..

30

Mnie ginekolog powiedział, że przyczyną bólu może być tyłozgięcie macicy.
Pomagają mi czopki diclofenac oraz nimesil (plus ochronna nolpaza).

31

Nimesil+nospa max. Moja ginekolog mówiła, że w razie takich mocnych bóli trzeba zadziałać lekiem przeciwzapalnym+rozkurczowym.

Warto byłoby również przeprowadzić badania w kierunku endometriozy bo takie bolesne okresy mogą byc przez nią powodowane. Mogę tutaj dać namiar na panią doktor ginekolog z Rzeszowa, u której można takie badania wykonac: https://ginekolog-rzeszow.pl/

32

nie należy samoleczyć, należy skonsultować się z ginekologiem. Bardzo ważne jest, aby zrozumieć, co dokładnie się z Tobą dzieje. Bardzo lubię specjalistów w klinice doctorpro.
możesz zapoznać się z ekspertami na stronie https://doctorpro.pl/doctors?city=lodz& … gynecology . W tej klinice pomogli mi zrozumieć mój stan zdrowia, zdiagnozowali i przepisali leczenie.

33

Kiedys jak nie bylam na diecie roslinnej to mi pomagalo cieple mleko najbardziej

Posty [ 33 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » sposoby na potworny ból podczas okresu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023