mam 24 lata jestem w 2 miesiacu w ciazy mieszkam w niemczech dwoch facetow ktorych mialam okazali sie dupkami dlatego tez po urodzeniu chce wykonac test na ojcostwo i zoobowiazac jednego do odpowiedzialnosci cala ciaze bede sama aa mam psa owczarka niemieckiego mieszkam w bloku na 3 pietrze nikt mi tu nie pomoze dlatego czeka mnie przeprowadzka za 3 miesiace do domku jednorodzinnego u przyjaciolki pytanie jest jak ja sobie dam rade zeby sie nie zalamac sama z dzieckiem boje sie i dolanczam jest to moje pierwsze dziecko ktore chcialam od dawna a teraz jest a sytuacja wyglada nie za ciekawie
mam 24 lata jestem w 2 miesiacu w ciazy mieszkam w niemczech dwoch facetow ktorych mialam okazali sie dupkami dlatego tez po urodzeniu chce wykonac test na ojcostwo i zoobowiazac jednego do odpowiedzialnosci cala ciaze
Jak to dobrze, że nie musisz robić testów całemu miastu .
To oczywiście sarkazm .
Może nie oni byli dupkami, ale panienka, która swojej dupki wszystkim użyczała ?
Na ich miejscu również nie kwapiłbym się do opieki nad nie wiadomo czyim dzieckiem i kobietą przyprawiającą mi poroże.
Jak se pościelesz, tak się wyśpisz .
Yogi- Ty zakładasz- bo pojęcia nie masz jak było- i na podstawie swoich założeń wysnuwasz wnioski.To by jeszcze można łyknąć ale Ty oceniasz i obrażasz na postawie swoich założeń!
Czy jak kończysz związek i nagle,po paru dniach spotykasz kogoś z kim chciałbyś być to co? Robisz sobie roczną przerwę(pod każdym względem- pod seksualnym także) żeby Cię dupkiem nie nazwano?
Ty masz jeszcze fuksa- bo w ciążę nie zajdziesz.
Ale kobieta,która zakończyła związek i rozpoczęła drugi- też niestety pomyłkę- i jest w ciąży z jednym lub drugim partnerem to już po prostu dupodajka,nie?
Tak nie lubisz jak się Ciebie ocenia,domagasz się przeprosin za to a sam co robisz?
4 2013-09-08 13:03:11 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-09-08 14:54:00)
Yogi- Ty zakładasz- bo pojęcia nie masz jak było- i na podstawie swoich założeń wysnuwasz wnioski.To by jeszcze można łyknąć ale Ty oceniasz i obrażasz na postawie swoich założeń!
Czy jak kończysz związek i nagle,po paru dniach spotykasz kogoś z kim chciałbyś być to co? Robisz sobie roczną przerwę(pod każdym względem- pod seksualnym także) żeby Cię dupkiem nie nazwano?
Ty masz jeszcze fuksa- bo w ciążę nie zajdziesz.
Ale kobieta,która zakończyła związek i rozpoczęła drugi- też niestety pomyłkę- i jest w ciąży z jednym lub drugim partnerem to już po prostu dupodajka,nie?
Tak nie lubisz jak się Ciebie ocenia,domagasz się przeprosin za to a sam co robisz?
Ja tam się na biologi za dobrze nie znam, ale z tego, co wiem, to moment zajścia w ciążę można ustalić z dokładnością do kilku dni.
Niedawno była w sądzie sprawa, gdy dziewczyna zażądała testów ojcostwa od 9-ciu panów.
Przedwczoraj mój kolega miał sprawę w sądzie, bo panienka po ponad roku od urodzenia (i sprawdzeniu kilku innych potencjalnych ojców) przypomniała sobie, że z nim tez była w łóżku.
Teraz kolega musi zapłacić parę tysięcy, by udowodnić, że to nie on jest ojcem.
W wieku 24-rech lat kobieta powinna wiedzieć jak się zabezpieczać. Szczególnie, gdy zmienia partnerów. Milka nie napisała, ze miała dwóch partnerów kolejno, więc czytając jej post ściśle wg napisanej treści, uważam, że obaj panowie mieli pełne prawo zakładać, że to nie jest owoc ich lędźwi.
Autorka wątku, jak sama wspomniała: chciała mieć dziecko. Widocznie inne zabawki już wcześniej się jej znudziły .
Tak. Zazwyczaj po skończonym związku (jak np. teraz) mam dłuższą przerwę. I nie jest to wynikiem braku okazji, czy propozycji.
Opinia otoczenia nie ma z moim zachowaniem nic wspólnego.
milka6666 napisał/a:mam 24 lata jestem w 2 miesiacu w ciazy mieszkam w niemczech dwoch facetow ktorych mialam okazali sie dupkami dlatego tez po urodzeniu chce wykonac test na ojcostwo i zoobowiazac jednego do odpowiedzialnosci cala ciaze
To oczywiście sarkazm .
Może nie oni byli dupkami, ale panienka, która swojej dupki wszystkim użyczała ?
Na ich miejscu również nie kwapiłbym się do opieki nad nie wiadomo czyim dzieckiem i kobietą przyprawiającą mi poroże.
Ożeszszszszsz...............facet, co Ty jeszcze robisz na FORUM, a przynajmniej w tym wątku!!!
Pytam się Ciebie, dokąd będziesz tutaj, tak bezkarnie obrażał kobiety???????????
A sam misiu biegasz po forum z podkulonym ogonkiem i użalasz się, że 'ktoś' Cię obraża.
Ta Twoja wypowiedź, to taki 'kop z buta'...bo rady żadnej się nie doczytałam.
Zdarza się, że w pierwszym miesiącu ciąży kobieta miesiączkuje.
Zdarza się, że nawet termin porodu jest mylnie określany.
Milka, to dobrze, że zamieszkasz u koleżanki.
Rozumiem, że możesz liczyć na jakąś pomoc ze strony tej koleżanki i nie będziesz sama przez ten okres - siedmiu miesięcy. Ważne, abyś się psychicznie nie dołowała.
Pracę masz? Bo teraz bardzo ważne jest, abyś miała środki do życia.
A myślałaś o powrocie do kraju? Masz rodzinę, która pomogłaby Ci.
Jakiej narodowości są Ci mężczyźni?
Rozumiem, że byłaś u lekarza po tym jak stwierdziłaś, że możesz być w ciąży. Zatem, czy lekarz określił Ci, kiedy mogło nastąpić zapłodnienie? Chodzi o to, czy mogłabyś ewentualnie jednego z nich wykluczyć...
Trzymaj się.
6 2013-09-08 14:40:40 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-09-08 14:55:41)
Ożeszszszszsz...............facet, co Ty jeszcze robisz na FORUM, a przynajmniej w tym wątku!!!
Pytam się Ciebie, dokąd będziesz tutaj, tak bezkarnie obrażał kobiety???????????
A sam misiu biegasz po forum z podkulonym ogonkiem i użalasz się, że 'ktoś' Cię obraża.
A Ty zalogowałaś się tutaj, by znowu zadać mi swoje odwieczne pytanie i pobić nową pianę, czy przez przypadek?
Mam od razu zgłosić moderacji Twoje wulgarne wyzwiska, czy zaczekać, aż w kolejnym poście je napiszesz ?
Autorka na pewno była u lekarza, bo chyba nie jest tak głupia, by zakładać sprawę w sądzie, bez potwierdzenia, że w tej ciąży jest.
Jakoś oprócz stwierdzenia, że ci dwaj panowie, którzy wstrzelili się akurat w czas zapłodnienia, są dupkami, nie zauważyłem innych o nich informacji. To dziwne, jak na kobietę, która pisze, że chciała mieć dziecko. Widocznie kwestia ojca nie była taka ważna.
Znam też kilka kobiet, które uprawiają seks z przypadkowymi, majętnymi mężczyznami, zapewniając ich, że biorą pigułki antykoncepcyjne (ba, niektóre biorą je w obecności tych mężczyzn) i nie łykając ich z premedytacją. Każdy ma inny sposób na zapewnienie sobie środków na życie.
To ostatnie zdanie nie jest skierowane do autorki wątku, ale do żyworódki, uważającej, że posiadanie macicy oznacza pełną doskonałość moralną i intelektualną.
Do splodzenia dziecka są potrzebne dwie osoby
Nawet gdyby spała z połową miasta nie widzę powodu dla którego facet który ciążę sprawił nie miałby obowiązku płacić alimentów. Obowiązek antykoncepcji spoczywa nie tylko na kobiecie.
8 2013-09-08 14:42:07 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-09-08 14:53:03)
Do splodzenia dziecka są potrzebne dwie osoby
Nawet gdyby spała z połową miasta nie widzę powodu dla którego facet który ciążę sprawił nie miałby obowiązku płacić alimentów. Obowiązek antykoncepcji spoczywa nie tylko na kobiecie.
Masz pełną rację .
A czy dziwisz się, ze facet, który dowiedział się, że miał w temacie jej seksu "kooperanta", nie ma ochoty z nią być ?
Ja bym nie miał.
YOGI bear - przegiąłeś tutaj z wyrażaniem swojej szczerej opinii. Autorka nie pyta o opinię na temat jej moralności, zadała zgoła inne pytanie, więc nie widzę tutaj miejsca na takie - rzeczywiście obraźliwe - komentarze. Proszę o dyskusję na poziomie i nieobrażanie się nawzajem.
Uprzedzając Twoją odpowiedź - wszelkie wątpliwości dotyczące upomnień od moderacji wyjaśniamy na privie, nie na forum.
YOGI bear - przegiąłeś tutaj z wyrażaniem swojej szczerej opinii. Autorka nie pyta o opinię na temat jej moralności, zadała zgoła inne pytanie, więc nie widzę tutaj miejsca na takie - rzeczywiście obraźliwe - komentarze. Proszę o dyskusję na poziomie i nieobrażanie się nawzajem.
Przepraszam.
Widzę tą sytuację przez pryzmat piątkowej rozprawy mojego kolegi.
Proszę byś usunęła moje wypowiedzi, które w Twojej opinii obrażają kobiety. Ja mogę być obecnie rzeczywiście nieobiektywny.
Jakby ktoś pytał: za co mężczyzna musi w polskim sądzie zapłacić kilka tysięcy, to informuję, że aby udowodnić swoją niewinność musi zapłacić m.in. za badania DNA. Teoretycznie po udowodnieniu swojej niewinności, może domagać się zwrotu tych pieniędzy od pozywającej go kobiety, ale pokażcie mi komornika, który zdoła zająć coś świeżo upieczonej biednej mamie.
W efekcie mężczyzna musi płacić ciężkie pieniądze za nieswoją głupotę.
Uprzedzając Twoją odpowiedź - wszelkie wątpliwości dotyczące upomnień od moderacji wyjaśniamy na privie, nie na forum.[/color]
Wydaje mi się, że już kiedyś wyjaśniłaś mi moje wątpliwości, więc wiesz doskonale, w jaki sposób je zgłaszam .
Trudno wykluczyc jednego z nich poniewaz mialam okres w pierwszym miesiacu w drugim go nie mialam wiec zrobilam test ciazowy wyszedl negatywnie ale po paru dniach poszlam do ginegologa na kontrole lekarz powiedzial ze jestem 6-7 tyg ciazy z pierwszym spotykalam sie dosc czesto a z drugim spalam 3 razy ( pomiedzy nami nie bylo zwiazku ) i nie musze robic testu calemu miastu po zerwaniu kontaktu z pierwszym nie chcialam miec kontaktu z zadnym z nich wiecej wiec urwalam calkowity kontakt nie uzyczalam dupki jak ktos tu napisal i nie wskakuje z pierszym lepszym do lozka facetem ! Chodze do szkoly , pracowalam ale firma upadla jestem na socjalu to jest okolo 800 e na miesiac z tym oplata za mieszkanie polowa mi zostaje oczywiscie na dziciusia tez naleza mi sie pieniadze plus alimenty ktore tez sa potrzebne .Stalo sie i trzeba isc dalej do przodu wiem ze nic lepszego mnie w życiu nie spotka niż ta mala istotka ktora we mnie jest znajomi ktorych poznalam zgodzili sie na pomoc wspieraja mnie dzisiaj zlozylam wymowienie na mieszkanie 3 miesiace musze czekac wiec do kolezanki wprowadze sie w 5 mies ciazy . Smutne jest tylko ze znajomi bardziej dbaja o ciebie niz partnerzy ktorzy wyznawali mi milosc smieszne jest jak facet umie klamac . !!! Nie zalamuje sie wiecej dam rade duzo przeszlam w swoim zyciu jestem twarda dziewczyna . Obaj mezczyzni sa niemieckiej narodowosci ........
Trudno wykluczyc jednego z nich poniewaz mialam okres w pierwszym miesiacu w drugim go nie mialam wiec zrobilam test ciazowy wyszedl negatywnie ale po paru dniach poszlam do ginegologa na kontrole lekarz powiedzial ze jestem 6-7 tyg ciazy z pierwszym spotykalam sie dosc czesto a z drugim spalam 3 razy ( pomiedzy nami nie bylo zwiazku ) i nie musze robic testu calemu miastu po zerwaniu kontaktu z pierwszym nie chcialam miec kontaktu z zadnym z nich wiecej wiec urwalam calkowity kontakt nie uzyczalam dupki jak ktos tu napisal i nie wskakuje z pierszym lepszym do lozka facetem !
Przepraszam Cię za tekst o użyczaniu... . Chciałem go potem edytować, ale żyworódka już go zacytowała, więc nie miało to sensu.
Sprawa sądowa mojego kolegi, będzie go kosztowała jego trzy miesięczne pensje, a że nie ma w tej chwili żadnych oszczędności i nie może wziąć kredytu, więc jego sytuacja jest dużo gorsza od Twojej. Dlatego tak zdenerwowała mnie informacja o Twoich problemach z ustaleniem ojca. Mój kolega jest prawdopodobnie czwarty na "liście podejrzanych" pozywającej go panny .
Stalo sie i trzeba isc dalej do przodu wiem ze nic lepszego mnie w życiu nie spotka niż ta mala istotka ktora we mnie jest
To są bardzo mądre słowa .
W Polsce miałabyś nieporównanie gorszą sytuację materialną, więc raczej skup się na tym, by niemiecka opieka społeczna nie próbowała Ci kiedyś odebrać dziecka. Słyszałem, że takie wypadki zdarzały się bezrobotnym Polkom. Dobrze byłoby zasięgnąć informacji, u kogoś, kto się w takim temacie dobrze orientuje.
14 2013-09-09 21:26:40 Ostatnio edytowany przez żyworódka (2013-09-09 21:28:37)
Trudno wykluczyc jednego z nich poniewaz mialam okres w pierwszym miesiacu w drugim go nie mialam wiec zrobilam test ciazowy wyszedl negatywnie ale po paru dniach poszlam do ginegologa na kontrole lekarz powiedzial ze jestem 6-7 tyg ciazy z pierwszym spotykalam sie dosc czesto a z drugim spalam 3 razy ( pomiedzy nami nie bylo zwiazku ) i nie musze robic testu calemu miastu po zerwaniu kontaktu z pierwszym nie chcialam miec kontaktu z zadnym z nich wiecej wiec urwalam calkowity kontakt nie uzyczalam dupki jak ktos tu napisal i nie wskakuje z pierszym lepszym do lozka facetem ! Chodze do szkoly , pracowalam ale firma upadla jestem na socjalu to jest okolo 800 e na miesiac z tym oplata za mieszkanie polowa mi zostaje oczywiscie na dziciusia tez naleza mi sie pieniadze plus alimenty ktore tez sa potrzebne .Stalo sie i trzeba isc dalej do przodu wiem ze nic lepszego mnie w życiu nie spotka niż ta mala istotka ktora we mnie jest znajomi ktorych poznalam zgodzili sie na pomoc wspieraja mnie dzisiaj zlozylam wymowienie na mieszkanie 3 miesiace musze czekac wiec do kolezanki wprowadze sie w 5 mies ciazy . Smutne jest tylko ze znajomi bardziej dbaja o ciebie niz partnerzy ktorzy wyznawali mi milosc smieszne jest jak facet umie klamac . !!! Nie zalamuje sie wiecej dam rade duzo przeszlam w swoim zyciu jestem twarda dziewczyna . Obaj mezczyzni sa niemieckiej narodowosci ........
Millka, cieszę się, że się odezwałaś...a odzywkami tego faceta się nie przejmuj, on już tak ma.
Strzela, zanim nabije.
Najważniejsze, że już kochasz to dzieciątko
Dobrze, że w swoim otoczeniu masz poparcie i znajdujesz pomoc.
Ale zawsze to zagranica...chociaż, może faktycznie finansowo będzie Ci tam lepiej - nie mam w tym temacie orientacji.
Pytałam o rodzinę, ale wnioskuję, że nie chcesz o tym pisać, a ta wypowiedź, że: "dużo w życiu przeszłam" pewnie dotyczy Twoich z nią relacji. Temat dla Ciebie bolesny, dlatego nie drążę.
Działasz wg przysłowia, że co Cię nie załamało, to Cię wzmocniło.
Dużo jeszcze masz tej szkoły, bo poród wypadnie w marcu...
Lekko na pewno nie będzie, ale tak jak piszesz : dasz radę!
Na forum jest wątek dla kobiet w ciąży, poczytaj, może przydadzą ci się jakieś porady.
Pozdrawiam Cię/Was serdecznie.
15 2013-09-11 13:02:33 Ostatnio edytowany przez Pyskata (2013-09-11 13:05:22)
milka6666 napisał/a:mam 24 lata jestem w 2 miesiacu w ciazy mieszkam w niemczech dwoch facetow ktorych mialam okazali sie dupkami dlatego tez po urodzeniu chce wykonac test na ojcostwo i zoobowiazac jednego do odpowiedzialnosci cala ciaze
To oczywiście sarkazm .
Przykro mi bardzo, ale odniosłam identyczne wrażenie, jak YOGI bear.
z pierwszym spotykalam sie dosc czesto a z drugim spalam 3 razy ( pomiedzy nami nie bylo zwiazku )
Mogę zostać zbanowana za tą wypowiedź, proszę bardzo,
ale pytać się CO MASZ ROBIĆ to powinnaś siebie przed pójściem do łóżka, i to raz z jednym, raz z drugim, pod kątem chorób się jeszcze zbadaj
I nie użalaj się nad sobą, nie ty pierwsza i nie ostatnia samotna w ciąży. Żal to mi dziecka, bo co mu powiesz? Sąd uznał, iż to pan X, a nie pan Y jest ojcem??
Sorry, nie uważałaś, jak robisz, rób, jak uważasz.
(...)Mogę zostać zbanowana za tą wypowiedź, proszę bardzo,
ale pytać się CO MASZ ROBIĆ to powinnaś siebie przed pójściem do łóżka, i to raz z jednym, raz z drugim,(...)
A czemu zakładasz, że za swoją wypowiedź możesz być zbanowana?
Przecież nie wypisujesz obraźliwych komentarzy pod adresem autorki.
Radzisz dobrze, tylko wszyscy zdajemy sobie sprawę, a przede wszystkim autorka, że jest to już rada po czasie i biegu zdarzeń się nie odwróci.
(...)pod kątem chorób się jeszcze zbadaj(...)
Tu popieram.
(...)I nie użalaj się nad sobą, nie ty pierwsza i nie ostatnia samotna w ciąży.
To zrozumiałe w jej sytuacji, że dopadają ją wątpliwości jak sobie sama poradzi, ma chwile załamań. Ot, powiedziałabym, taka huśtawka nastrojów.
Ale to dzielna dziewczyna, która nie poprzestaje na 'użalaniu się', tylko przygotowuje zaplecze finansowe na przyjście dziecka na świat.
Przecież już w drugim poście zapewnia, że da radę, bo już wcześniej dobrze radziła sobie w życiu.
Najważniejsze, że kocha już to dziecko i nie było u myśli o usunięciu ciąży.
Sąd uznał, iż to pan X, a nie pan Y jest ojcem??
Autorka jeszcze nie wniosła sprawy do Sądu - czytaj uważnie.:/
Pyskata napisał/a:Sąd uznał, iż to pan X, a nie pan Y jest ojcem??
Autorka jeszcze nie wniosła sprawy do Sądu - czytaj uważnie.:/
Pyskata napisała ten akapit w czasie przyszłym .
Milka chce zmusić "dupków" do zrobienia testów DNA, a nie zrobi tego bez decyzji sądu, więc zapewne właśnie kieruje sprawę do sądu .
Czytaj uważnie .
Czytam uważnie.
(...) po urodzeniu chce wykonac test na ojcostwo i zoobowiazac jednego do odpowiedzialnosci
(...)
Sąd uznał, iż to pan X, a nie pan Y jest ojcem??
19 2013-09-11 23:40:52 Ostatnio edytowany przez YOGI bear (2013-09-11 23:41:51)
Czytam uważnie.
milka6666 napisał/a:(...) po urodzeniu chce wykonac test na ojcostwo i zoobowiazac jednego do odpowiedzialnosci
(...)Pyskata napisał/a:Sąd uznał, iż to pan X, a nie pan Y jest ojcem??
Ale z Ciebie UPARCIUCH .
Może zacytuj cały akapit, albo przynajmniej wcześniejsze zdanie Pyskatej. Ono zmienia całą wymowę następnego (tego, które cytujesz).
(...)ale pytać się CO MASZ ROBIĆ to powinnaś siebie przed pójściem do łóżka, i to raz z jednym, raz z drugim, pod kątem chorób się jeszcze zbadaj
I nie użalaj się nad sobą, nie ty pierwsza i nie ostatnia samotna w ciąży. Żal to mi dziecka, bo co mu powiesz? Sąd uznał, iż to pan X, a nie pan Y jest ojcem??
Sorry, nie uważałaś, jak robisz, rób, jak uważasz.
Zacytowałam....no i co to zmienia?
Uznał - czasownik dokonany.
21 2013-09-12 07:32:10 Ostatnio edytowany przez Pyskata (2013-09-12 07:33:36)
Żal to mi dziecka, bo co mu powiesz? Sąd uznał, iż to pan X, a nie pan Y jest ojcem??
żyworódka odniosłam się do przyszłości, tak jak YOGI pisał.
Smutne jest tylko ze znajomi bardziej dbaja o ciebie niz partnerzy ktorzy wyznawali mi milosc smieszne jest jak facet umie klamac . !!!
Naprawdę???
Słuchaj, może poznaj tych partnerów razem, będziecie sobie w trójkę dziecko wychowywać....
Naprawdę nie widzisz winy u siebie? Piszesz, że byli dupkami, ale według mnie to trafiłaś na "swoich".
Dlatego przestań się użalać, wyciągnij z tego wnioski i zdaj sobie sprawę z tego, że nabruździłaś sobie. Teraz musisz zrobić wszystko, żeby dziecku dać godny "start".milka6666 przed Toba ciężki okres - samotna ciąża, samotny poród, samotne macierzyństwo... Nie patrz już do tyłu.
Czy spotka Cię coś lepszego, zależy wyłącznie od Ciebie, tylko trochę popracuj nad sobą.
22 2013-09-12 09:35:11 Ostatnio edytowany przez chaber05 (2013-09-12 10:35:05)
Milka dasz sobie radę, gdyby to się działo u nas w kraju, byłabyś w o niebo trudniejszej sytuacji. Nasz socjal to grosze, pomoc dla kobiet wychowujących samotnie dziecko jest znikoma. Pracujące matki mają chociaż pierwszeństwo w naborze do żłobka, przedszkola. Pozostające bez pracy klepią biedę.
Postąpiłaś bardzo nierozsądnie nie zabezpieczając się. Ci panowie też rozumkiem nie grzeszą. Czyżby następni uczuleni na lateks? Powiem brutalnie: płać jak masz ochotę maczać pędzelek bez gumki. Na mężczyźnie spoczywa taka sama odpowiedzialność za antykoncepcję, co na kobiecie.
Niech w końcu opracują tą pigułkę dla mężczyzn. Jak faszerować się hormonami, to po równo. Ileż pań byłoby zawiedzionych, że misia nie udało się na dziecko upolować. A tak mamy sążniste i soczyste posty nieszczęśliwie wrobionych misiaczków oraz żale biedaczek, którym nie udało się zaciągnąć ofiary przed ołtarz.
Dodam jeszcze, że odpowiedzialny facet dokłada się do kosztów ponoszonych na antykoncepcję, powinien opłacać wizyty u ginekologa, zawieść tam czasami partnerkę. Założenie wkładki NFZ nie refunduje, Lady Comp też kosztuje, a mieliby panowie jako takie pojęcie o tym, że partnerka coś w ogóle stosuje. Niestety trzeba myśleć tą mózgownicą znajdującą się w górnych partiach organizmu, a nie płakać w sądzie. Zresztą czy jakaś kobieta pozwie najpierw tego stosującego prezerwatywy? Raczej na pierwszy ogień pójdzie ten nie stosujący niczego.
Kobiety też powinny włączać rozsądek. To ich głównie dotykają wszystkie problemy, które ujawnią się w trakcie wychowywania dziecka.