Magia trzech pierwszych lat życia dziecka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Magia trzech pierwszych lat życia dziecka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Magia trzech pierwszych lat życia dziecka

Wielu psychologów jest zdania - i taka też panuje powszechna opinia - że trzy pierwsze lata życia dziecka są najważniejsze. Najważniejsze pod względem fizycznymi, psychicznym i emocjonalnym. Ponoć tego, co się zaniedba w tych latach, nie da się już nigdy nadrobić. Naukowcy mówią o kluczowej roli tych magicznych trzech lat w budowaniu bliskości między dzieckiem a rodzicami, nauce otwarcia się na świat, rozwoju intelektualnym i motorycznym, a nawet diecie!

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Jak wyglądały trzy pierwsze lata życia Waszej pociechy i jaki (o ile w ogóle) miały wpływ na lata późniejsze?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Magia trzech pierwszych lat życia dziecka

Przez pierwsze cztery lata życia mojego syna zostałam z nim w domu, ale aby malec lepiej się rozwijał, to od trzeciego roczku uczęszczał do przedszkola, którego roli nie da się chyba przecenić. Z jednej strony okoliczności nie pozwalały nam na inne rozwiązanie, a z drugiej nie wyobrażałam sobie, że miałabym powierzyć opiekę nad maluszkiem komukolwiek innemu. Mówi się, że nie liczy się ilość, ale jakość spędzanego z dzieckiem czasu - i ja się z tym zgodzę, niemniej im tego wartościowego czasu jest więcej, tym dla dziecka korzystniej.

Widzę, że syn zarówno ze mną, jak i z mężem, jest emocjonalnie bardzo związany. Spędzaliśmy z nim naprawdę mnóstwo czasu, ale nie zamknęliśmy się w domu, a zabieraliśmy na wycieczki, w przeróżne ciekawe miejsca, jednym słowem pokazywaliśmy mu świat, którego on jest do dzisiaj ogromnie ciekawy. Nie wiem jak ta więź i ciekawość świata wyglądałyby, gdybym opiekę powierzyła komuś innemu, ale wiem za to jak źle syn znosił moją nieobecność, nawet gdy był już znacznie starszy.

To co mnie zawsze zastanawiało, to fakt, że moje dziecko, choć przecież wciąż ktoś do niego mówił, samo mówić zaczęło bardzo późno. Tak więc warto zdać sobie sprawę (kieruję tę uwagę zwłaszcza do mam, które nie mogą zostać ze swoimi maluszkami), że nie wszystko wynika z zaniedbania, a w ogromnej mierze z indywidualnych predyspozycji brzdąca.

3

Może ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć? smile

4

Zastanawiam się w takim razie, dlaczego przez te pierwsze 3 lata, matka, jeśli tylko chce, może niemal całkowicie ograniczyć kontakty dziecka z ojcem, nawet, jeśli ten nie zalicza się do tzw. patologii.

5

Masz na myśli sądownie? Czy na zasadzie "idź sobie, ja się umiem nim lepiej zająć, zejdź nam najlepiej z oczu"?

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Magia trzech pierwszych lat życia dziecka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024