Nauki przedmałżeńskie w niemczech a ślub w PL?Proszą o pomoc. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Nauki przedmałżeńskie w niemczech a ślub w PL?Proszą o pomoc.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Nauki przedmałżeńskie w niemczech a ślub w PL?Proszą o pomoc.

Witajcie kobietki.
Mam takie pytanko.
Mieszkam z chłopakiem w Niemczech w Essen.Ślub chcemy wziąć oczywiście w Polsce,ale czy możliwe jest by nauki przedmałżeńskie odbywały się w Polskiej Misji Katolickiej w Essen? Albo jak inaczej może to się odbyć?
Nie będziemy mieli możliwości jeździć do Pl na jakiś spotkania itp.I raczej dużo wcześniej przed samym ślubem też byśmy nie mogli przyjechać do PL,praca itp.

Jakie są możliwe rozwiązania?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nauki przedmałżeńskie w niemczech a ślub w PL?Proszą o pomoc.

Z tego co wiem, nauki przedmałżeńskie możecie odbyć w dowolnym kościele.
Ważne, żeby w parafii gdzie odbędzie się ślub, załatwić formalności i zarezerwować termin.
Później należy spisać protokół przedmałżeński, więc obecność Wasza obowiązkowa.

Może pomyślcie o naukach przedmałżeńskich, które są organizowane w blokach w weekend. Czasami w kościele, czasami na wyjeździe. Moglibyście z tego skorzystać, jak przyjedziecie do Polski, aby dopełniać innych formalność.
To dobra forma, dla osób pracujących, którym łatwiej jest poświęcić cały weekend, niż kilkanaście spotkań po raz w tygodniu.

3

no właśnie weekendowe nauki to jest to, coś mi tu pisze, że linka nie moge wrzucić no cóż poradzimy sobie tak:

w...dorodzin.pl w zakładce poszukać weekendy dla narzeczonych sa dojadzowe i takie z noclegiem wszystko pisze

4

Ja polecam napisać zapytanie na naukidlamlodych[małpa]wp.pl, organizują wszędzie i w dogodnym terminie

5

Myślę, że jeżeli będzie to polski kościół lub coś pokrewnego to nie będzie żadnego problemu, aby w Polsce ksiądz udzielający ślubu zaakceptował taką sytuację - poza tym zawsze może przedzwonić i potwierdzić dany dokument u źródła smile Można też poprosić aby "niemiecka" parafia przesłała info do waszej...

6

Mieliśmy nauki w grudniu,było to tylko jedno spotkanie i przyszyły tylko 4 pary:) W Polskiej Misji Katolickiej w Essen:)
2 tyg.temu mieliśmy spotkanie z Księdzem,wypisał On wszystkie dok.wziął od Nas akty chrztu i zaśw.bierzmowania i wysłał wszystko do Kurii.Za ok.miesiąc mamy się zgłosić po odbiór dokunetnów i możemy z tym wyruszyć do księdza w PL.Czyli tam gdzie będzie ślub.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Nauki przedmałżeńskie w niemczech a ślub w PL?Proszą o pomoc.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024