Kminek znają chyba wszyscy. Większość ludzi posiada kminek w swojej kuchni, bowiem dodawany do potraw daje specyficzny posmak. Kminek używany jest m.in. do pizzy, wypieku chleba, surówek, potraw smażonych i wielu innych. Kminek był używany w czasach starożytnych. W tamtych czasach był używany w szczególności jako lekarstwo ułatwiające trawienie. Co ciekawe początki kminku sięgają epoki kamienia łupanego! Kminek uprawiany jest w wielu krajach europejskich w tym w Polsce.
Zastosowanie
Kminek jest używany w przypadku chorób na tle pokarmowym, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz działa moczopędnie, wiatropędnie i mlekopędnie. Kminek wzmaga apetyt oraz działa bakteriobójczo.
Składniki
W skład kminku wchodzą: tłuszcz, olejki lotne, cukry, witaminy, białko oraz kwasy organiczne.
Działanie kminku
Olejek eteryczny uzyskiwany z kminku działa rozkurczowo na żołądek. Kminek również poprawia proces trawienia.