Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

Podzielmy się przepisami na pizze. Jeśli chodzi o samo ciasto, taki wątek już istnieje. Natomiast może macie jakieś fajne, oryginalne propozycje na składniki farszu.
Ja ostatnio wypróbowałam oryginalną propozycję i jest naprawdę godna polecenia.

Rzymska pizza na makaronie

makaron tagliatelle lub spaghetti (zalecane 40dag na 4-5 osób - ja użyłam połowę dla 2 osób, a i tak mąż ma dwie porcje do pracy na ciepłą "przekąskę")
łyżka mąki
łyżka masła
szklanka mleka
pieprz i sól
gałka muszkatołowa
bazylia i oregano
mała puszka koncentratu pomidorowego (ja użyłam pomidorów w puszce)
20dag kiełbasy, szynki lub resztek pieczeni
tarty ser żółty (używam light)
4 łyżki oleju (to pominęłam bez szkody dla dania)
oliwa i sól do gotowania makaronu

Makaron ugotowałam al dente i odcedziłam na durszlaku bez przelewania wodą. Przykryłam na chwilę, zanim dolałam sos, który przygotowałam podczas gotowania makaronu:

Z mąki i masła zrobiłam zasmażkę i powoli dolałam letnie mleko, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstniał, gotowałam na malutkim ogniu jeszcze minutę, ciągle mieszając. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką, a następnie wymieszałam z makaronem. Dosypałam jeszcze bazylię do smaku.
Przestudzone spaghetti wyłożyłam do wysmarowanej masłem tortownicy i wyrównałam wierzch. Posmarowałam pomidorami z puszki - tu zalecane było skropić połową oleju, więc jeśli ktoś ma ochotę, to może tak zrobić. Oprószyłam oregano.

https://lh3.googleusercontent.com/-qKCsk2noy4Q/TyFB53bCUjI/AAAAAAAAFYo/TyAghl-LZmA/s576/P1100776.JPG?gl=IE

Następnie ułożyłam na wierzchu pokrojoną w cienkie plasterki szynkę i posypałam tartym serem. Tu również zalecane jest skropić drugą częścią oleju.
Zapiekałam w temp. 200st. przez 20m.

https://lh5.googleusercontent.com/-N95Y3B-m-yc/TyFCOHvThEI/AAAAAAAAFYw/w_vs3lddl6g/s576/P1100779.JPG?gl=IE

https://lh3.googleusercontent.com/-jCWx2HK_3sM/TyBRx60f2yI/AAAAAAAAFYg/b8ZzMlFGAvI/s576/P1100782.JPG?gl=IE4

https://lh6.googleusercontent.com/-2SNPfcSnRq8/TyBRpySWmbI/AAAAAAAAFYU/TWy4vz-AqGk/s720/P1100784.JPG?gl=IE

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

Aniołku, Twoja pizza wygląda naprawdę apetycznie i zachęcająco. Przede wszystkim jednak może stanowić bazę do naprawdę wielu wariacji, a ponadto jest świetną odmianą w stosunku do pizzy na tradycyjnym cieście. Na pewno skorzystam z tego przepisu smile.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj smile 
Dzieląc się swoją opinią pamiętaj, że po drugiej stronie siedzi drugi człowiek. Hejt może ranić!

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz." (Janis Joplin)

3

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

TAK! Wygląda zabójczo! Juz kiedyś taką robiłam z innego przepisu ale spód nie był tak związany i cała się rozciapała.

Moja propozycja:

Pizzerinki na kęs

Ze swojego przepisu na ciasto na pizzę formować małe kulki, delikatnie je rozpłaszczyć, nakładać dowolne składniki i piec max 5-10min. w nagrzanym na maxa piekarniku. Wychodzą apetyczne pizzerniki na jeden kęsik:-)

Wspaniała pizza wychodzi właśnie wtedy gdy wkładamy pizzę do nagrzanego na maxa piekarnia i zapiekamy dosłownie chwilkę 5-10min. Jest chrupiąca i pyszna! :-)

"No cóż, ten, który kocha, powinien dzielić los tego, kogo kocha." /Woland
Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

Dopadł mnie głód od patrzenia na te zdjęcia tongue Oj smakowicie wygląda ta Twoja rzymska pizza na makaronie.

5

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

Tak jak mówiłam, tak też zrobiłam - dziś w na moim stole zagościła pizza z przepisu Aniołka smile. Przepis sprawdził się fantastycznie, danie nie tylko apetycznie wyglądało, ale równie dobrze wszystkim domownikom smakowało. Za bazę posłużył mi makaron taki jak łazanki, ale pofalowany na brzegach (na opakowaniu pisze quadratini), całość wykonałam dokładnie tak jak zostało to podane w pierwszym poście, niemniej do skropienia użyłam jednak odrobiny oliwy z oliwek, a dodatkowo na wierzch oprócz szynki położyłam nieco pikantnego salami, podsmażone z cebulką pieczarki i zielone oliwki. Pychotka! smile

Następnym razem dla odmiany mam zamiar dodać jeszcze brokuły, których dziś nie miałam, a które po prostu uwielbiam smile.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj smile 
Dzieląc się swoją opinią pamiętaj, że po drugiej stronie siedzi drugi człowiek. Hejt może ranić!

"Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz." (Janis Joplin)

6

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

a my ostatnio poszliśmy na łatwiznę. Kupne ciasto francuskie wysmarowaliśmy koncentratem pomidorowym z ziołami(oregano, bazylia, tymianek) na to szynka, ser czy co kto lubi. Może być papryka i pomidorki albo ananas, kurczak i kukurydza. Szybka, pyszna i inna

7

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje
FollowMe napisał/a:

Moja propozycja:

Pizzerinki na kęs

Ze swojego przepisu na ciasto na pizzę formować małe kulki, delikatnie je rozpłaszczyć, nakładać dowolne składniki i piec max 5-10min. w nagrzanym na maxa piekarniku. Wychodzą apetyczne pizzerniki na jeden kęsik:-)

ja z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawam kółka (małe pizzetki wink )
wkładam je do płaskiej foremki na muffinki http://p.alejka.pl/i2/p_new/06/30/forma-do-muffinek-12-szt-babeczki_0_n.jpg
smaruję dowolnym sosem (np. meksykańskim z łowicza)
na to nakładam dowolny farsz (wszystko posiekane i wymieszane ze sobą)
na górę ser ze świeżym koperkiem

piekę 7-8 min. w gorącym piekarniku

spróbujcie smile:)

jak wam zostanie ciasta, to wycięte kółka możecie zamrozić

a jak goście w progu... to szybko gotowe

8 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-08-16 18:48:06)

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

Ciasto zwykle wyrabiam w ten sposób  (często spotykam podobne propozycje w różnych gazetach itp.) lub używam gotowych spodów.

http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php? … 5#p1028365 - post nr 1

Pizza z mozarellą i pomidorkami

Tym razem wykorzystałam przepis na ciasto wg specjalnego wydania Tiny "Smacznego" z przepisami:

3 dag drożdży
3 szklanki mąki
niepełna szklanka letniej wody
6 łyżek oliwy
1 jajko
łyżeczka soli

Drożdże należy rozmieszać z wodą i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy zaczną pracować, wlewamy do mąki, po czym dodajemy sól i wbijamy jajko. Należy zagnieść gładkie jednolite ciasto, łatwo odstajace od ręki i ścianek miski, w której je wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy.

Podzieliłam ciasto na 4 mniejsze porcje i każdą rozwałkowałam na dość cienki placek (średnica ok. 25 cm). Blaszki do pieczenia przykryłam papierem do pieczenia.

https://lh6.googleusercontent.com/-EBWsrC32_ZE/UC0Dzgma0LI/AAAAAAAAF4U/YrmueLxip3A/s512/P1110748-001.JPG?gl=IE

Przepis na pesto z suszonych pomidorów - znaleziony w jakiejś gazecie

12 suszonych pomidorów
1,5 pęczka bazylii
50 g tartego parmezanu (ja używam sera light)
150 ml oliwy z oliwek
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli

Pomidory kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną bazylię i ser tarty. Po zmiksowaniu blenderem dodajemy kilka kropel oliwy. Gdy zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem.

https://lh5.googleusercontent.com/-x_qYlxv-n9I/UC0D3KqjfJI/AAAAAAAAF4c/r89uLvTMz2o/s512/P1110749-001.JPG?gl=IE

Na wierzch pizzy

pesto z suszonych pomidorów
250 g mozarelli (dwie porcje pokrojone w plastry)
250 g pomidorków koktajlowych (poprzekrajane na połówki)
bazylia i oregano

Pizzę posmarowaną pesto, z ułożonymi na wierzchu mozarellą i pomidorkami,  a także posypaną ziołami, wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temp. 200 st przez 20-25 minut

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

9 Ostatnio edytowany przez maya7 (2012-08-17 23:50:26)

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

Ciasto na pizze:
-2,5 szklanki mąki
-5 dkg. drożdży,
-niecała  szklanka wody
- 3 łyżki oliwy
-cukier i sól (po pół łyżeczki )- ciasto cieńkie, chrupiące ? w piekarniku 12 minut?.ale sekret tkwi w sosie na pizze ? nie koncentrat- ale trochę keczupu, oliwy z oliwek, czosnek (do smaku jak kto lubi), zioła prowansalskie, sól i pieprz (koncentrat pomidorowy dominuje smak)?.ser nie zwykły zółty tylko mozarella do pizzy , a dodatki wg uznania...lub co jest w lodówce...

Ważne jest, aby poz­wo­lić pew­nym rzeczom odejść. Uwol­nić się od nich. Od­ciąć. Zam­knąć cykl.Nie po­wodu du­my, słabości czy pychy, ale po pros­tu dla­tego, że na coś już nie ma miej­sca w Twoim życiu.Zam­knij drzwi, zmień płytę, pos­przątaj dom, strzep­nij kurz...

10

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

dobra jest pizza z orzechem włoskim, zurawiną, serem wędzonym, cebulką i boczkiem smile i duuuża ilością sera smile

lub na sosie śmietanowym ( smietanka 36%) na spód i do tego np. brokułu, cebulka czerwona, pieczarki,papryka smile

11

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje
rozważna23 napisał/a:

dobra jest pizza z orzechem włoskim, zurawiną, serem wędzonym, cebulką i boczkiem smile i duuuża ilością sera smile

lub na sosie śmietanowym ( smietanka 36%) na spód i do tego np. brokułu, cebulka czerwona, pieczarki,papryka smile

Świetny pomysł smile

Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapominają jak latać

12 Ostatnio edytowany przez maya7 (2012-09-10 00:33:22)

Odp: Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

Ostatnio przy wyrabianiu pizzy stwierdziłam, że nie będę robić wg. schematu co w lodówce, tylko gdy ciasto wyrastało pobiegłam do sklepu...kupiłam gotowy sos z torebki carrbonara (knorra) , który rozrobiłam ze śmietanką w rondlu i takim sosem posmarowałam ciasto, na to dałam cebulę i boczek wędzony, a żeby nie było za mdłe posypałam szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryką (a zamiast boczku może być kurczak wędzony)

Ważne jest, aby poz­wo­lić pew­nym rzeczom odejść. Uwol­nić się od nich. Od­ciąć. Zam­knąć cykl.Nie po­wodu du­my, słabości czy pychy, ale po pros­tu dla­tego, że na coś już nie ma miej­sca w Twoim życiu.Zam­knij drzwi, zmień płytę, pos­przątaj dom, strzep­nij kurz...

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Pizze-przeróżne, niecodzienne wariacje

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018