Marchew jest jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw jakie jemy. Używana do zup, sałatek, może być również konsumowana w postaci smażonej, gotowanej czy też na surowo, oczywiście po dokładnym jej umyciu i obraniu ze skórki. W Polsce marchew jest rośliną bardzo pospolitą. Właściwie chyba każdy kto ma ogródek, posiada w nim marchew. Marchew należy również do warzyw szybkostrawnych.
Zastosowanie
Marchew stosuje się w szczególności w problemach z przewodem pokarmowym, a także przy niedoborze witaminy A.
Składniki
Korzeń marchwi zawiera białko, witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz takie minerały jak fosfor, wapń, żelazo oraz różne kwasy.
Działanie marchwi
Działanie marchwi ogranicza się w zasadzie tylko do przewodu pokarmowego. Stwierdzono, że może blokować ona biegunkę, oraz uspokajać żołądek. Pomaga też odbudowywać florę bakteryjną.