Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-08-30 20:24:07)

Temat: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

W tym wątku podzielmy się pomysłami jak podać rybę na obiad. Na początek podstawowy przepis na filety rybne zapiekane w piekarniku

Zapiekane filety rybne

* filety rybne np. z dorsza
* 1-2 jajka
* bułka tarta
* sól i pieprz lub gotowa przyprawa do ryby
* sok z cytryny

Filety kroję na mniejsze porcje, jeśli jest to konieczne. Jeśli były zamrożone, to odciskam je z tej wody ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiam sokiem z cytryny i nacieram przyprawami. Panieruję w rozmąconym jajku ze szczyptą vegety i bułce tartej. Do bułki tartej można dodać trochę mąki. Piekę w temperaturze 200s przez 20-25m. na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Można folię delikatnie posmarować oliwą, by filety nie przywarły. Podawać z ryżem lub ziemniakiami i surówką.

https://lh6.googleusercontent.com/-aKjA3cYOobU/TlzDX98Ck0I/AAAAAAAAFIY/mH6YuQhcB4A/s640/P1090960-1.JPG

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Na razie bez zdjęcia, bo rybka się dopiero piecze smile. Przepis wymyślony dziś, na szybko, mam nadzieję, że będzie dobry smile

Pieczony dorsz w marynacie
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
sól
kilka ziaren pieprzu (nie mieliłam, rozgniotłam nożem)
czubata łyżka musztardy
czubata łyżka śmietany

Składniki na marynatę zamieszać w misce, włożyć kawałki filetu z dorsza, zamieszać, by marynata dokładnie pokryła rybę. Odstawić na pół godziny. Piekę "na oko", aż ryba będzie gotowa, ale nie za długo, by nie wysuszyć jej za bardzo. Podawać z pieczonymi ziemniakami smile

3

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

kostkę dorsza kładziemy na foli alu posypujemy solą i kładziemy na niego łyżkę masła prawdziwego zwykłego w kostce lub ziołowego.
Ja łapię wszystkie rogi folii i u góry zgniatam i piekę w piekarniku na 200 st a ile czasu to zależy od kostki dorsza zawsze zaglądam do jednej kostki do środka czy już zrobione:) Bardzo proste i moim zdaniem najlepsze podanie i do tego zawsze są ziemniaczki ubite z jogurtem naturalnym i surówka z kiszonej kapusty, ćwiartki cytryny.

Kolejny przepis na obiad, który mogę jesć cały dzień big_smile Najlepiej rano zrobić żeby się przegryzło.
Śledź w śmietanie
solone płaty śledzia trzeba namoczyć w wodzie żeby nie był tak mocno słony 1-2h, szybciej będzie jak się będzie wode wymieniać co jakiś czas.
Kroimy filety w dowolny sposób ja fileta dzielę na mniej więcej 4 części. Można trochę go popieprzyć jak ktoś lubi ale nie trzeba. Na 5 płatów śledzia 2 średnie cebule pokrojone z plastry rozrzucić na pokrojonego śledzia.
Mieszamy jedną duża śmietanę kwaśną 18% z mała łyżeczką octu i pół łyżeczki cukru (jak do mizerii z ogórka) i zalewamy tą śmietaną śledzia z cebulą i odstawiamy dolodówki najlepiej na kilka godzin przed podaniem. Podaję z ugotowanymi całymi ziemniakami.

Okoń lub inna rybka ze skórą
Filety kroje w paseczki szerokości ok 1-2cm solę pieprzę opruszam mąką i kładę na mocno rozgrzany olej (oleju tyle żeby paseczki były całe zanurzone) smażę aż będą złote odsączam tłuszcz na ręcznikach papierowych i np, mój chłopak je to zawsze z kulkami ziemniaczanymi z mrożonki i sosem czosnkowym. No nie zdrowe... Wiem wink Ale to jest jakiś sposób:P

4 Ostatnio edytowany przez hanka123 (2011-09-22 08:41:37)

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

A ja Wam zaproponuję, taki oto, prosty przepis. Potrzebujemy :
-filet z tuńczyka
-śmietana
-pistacje
-liść laurowy
-bazylię
-czosnek
-duży pieprz
-paprykę w proszku
-cebulę
-szczyptę curry
-sos sojowy
-jogurt naturalny (opcjonalnie)
-parmezan (opcjonalnie)
Nie podaję co, ile czego, bo zawsze daję na oko.

A więc, po pierwsze:
siekamy drobno cebulę i czosnek, podsmażamy na patelni, gdy cebula zrobi się złota, wrzucamy filet z tuńczyka (z wetkniętym pieprzem i liściem laurowym) i smażymy. Po ok.7 min - 10 min, zdejmujemy patelnie z ognia i dolewamy miksturę złożoną z śmietany (śmietanę możemy zmieszać z jogurtem naturalnym, by odpuścić trochę kalorii), papryki w proszku (nie żałować), bazylii, szczypty curry i kilku kropelek sosu sojowego (oczywiście, możecie poszaleć z przyprawami, ja czasami dodaję jeszcze przyprawę do kurczaka). Patelnie wstawiamy na mały ognień i przykrywamy, by całość się przegryzła. Zdejmujemy i posypujemy całymi pistacjami bądź posiekanymi na drobno, jak kto woli. Można też dorzucić trochę parmezanu bądź serka pleśniowego. Liczy się inwencja! smile Podajemy z ryżem albo ziemniakami w mundurkach. Voila! smile

5 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-11-22 12:18:24)

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Świetne przepisy - z chęcią wypróbuję smile

Dziś zaproponuję Wam Dorsza pod beszamelową chmurką - 2os.

    250-300g ryby (ja użyłam dorsza)
    odrobina soku z cytryny
    przyprawa do ryb
    250g pieczarek
    łyżka masła do duszenia pieczarek + łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego

    Sos beszamelowy:

    2łyżki masła
    2łyżki mąki
    350-400ml mleka
    przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz
    tarty ser żółty
   
   
Pieczarki pokroiłam w półplasterki i udusiłam na masełku. Filety z ryby po umyciu i osuszeniu, pokroiłam na niewielkie kawałki. Następnie skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na 10minut w chłodne miejsce. Potem przyprawiłam je przyprawą do ryb (jeśli nie mamy, może być vegeta) i ułożyłam w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Na wierzch położyłam pieczarki.

Sos beszamelowy (robię w czasie, gdy pieczarki duszą się na maśle):

Masło stopiłam i cały czas mieszając dosypałam mąkę, a potem dolałam zimne mleko. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 5m. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę i pieczarki polałam sosem, a całość posypałam jeszcze tartym serem. Piekłam w 180st przez pół godziny.

Podałam z kaszą jęczmienną perłową i posypałam całość natką pietruszki.

https://lh6.googleusercontent.com/-cnNqFJVyFRA/TsuC8es5ozI/AAAAAAAAFU0/CcOs9OVwXAY/s720/Dorsz%252520pod%252520beszamelow%2525C4%252585%252520chmurk%2525C4%252585.JPG?gl=IE

6

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Smaczny sposób na rybę

Ryba w cieście wg Ilka76

1/2 kg filetów rybnych np. dorsz, mintaj
Ciasto:
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
trochę imbiru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody

Rybę pokroić na małe kawałki.
Składniki na ciasto wymieszać ręcznie lub mikserem.
Kawałki ryby maczać w cieście.

W przepisie podstawowym smażono do zrumienienia, a ja piekłam w temp. 210st przez 20m.
Można podawać z ryżem białym, brązowym lub z frytkami.

https://lh5.googleusercontent.com/-lKhJZk87YZA/T316M5REdtI/AAAAAAAAFe8/zefHDvQCnSw/s576/P1110098.JPG?gl=IE

7

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Faszerowana ryba źródło: TeleTydzień

4 sprawione karasie lub inne ryby słodkowodne (po ok. 300g każda)
8 dużych ziemniaków
sól morska
pęczek rozmarynu
pęczek tymianku
papryka
pól pomidora
pół selera startego na tarce
4 plasterki cytryny
starta marchewka
przyprawa do ryb
olej

Ryby opłucz, oprósz solą i przyprawą do ryb. Każdą rybę nafaszeruj jedną gałązką rozmarynu, plasterkiem cytryny, plasterkiem pomidora., startym selerem i marchewką.

Powycinaj większe kwadraty z folii aluminiowej i uformuj z nich łódeczki. Do każdej wlej po 10 ml oleju. Włóż rybę  i zawiń folię. Piecz na grillu ok. 25 minuti obracaj kilkakrotnie.

Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. Rozetnij wzdłuż na połówki. Ziemniaki włóż do posolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Następnie odcedź i przestudź. Każdą połówkę ziemniaka polej jedną łyżką oleju, posyp solą morską i oprósz listkami tymianku. Opiekaj na grillu ok. 10-15 minut.

8

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Pieczony halibut wg Roberta Sowy

4 filety z halibuta ze skórą (każdy ok. 15 dag)
4 łyżki oleju z pestek winogron
7 łyżek masła
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
gałązka rozmarynu
4 młode blanszowane marchewki
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz
2 pokrojone w kostkę szalotki
20 dag kaszy mazurskiej
200ml bulionu
100ml śmietany kremówki
2g szafranu
biały pieprz

Rozgrzej olej i 3 łyżki masła - podsmaż czosnek, tymianek i rozmaryn. Filety z halibuta oprósz solą i pieprzem, ułóż na patelni skórą do dołu i smaż 5 minut, polewając tłuszczem spod ryby. Następnie piecz rybę przez 15 minut w temp. 180st.

Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, po czym zeszklij cebulę, dodaj kaszę, wlej bulion i śmietanę oraz dodaj szafran i przyprawy. Calość gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż kasza będzie miękka.

Rozpuść pozostałe masło i podsmaż na nim warzywa, skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku. Usmażonego halibuta podawaj oprószonego solą morską z kaszą mazurską i gotowanymi warzywami.

9 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-04-12 14:05:30)

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Jeśli macie takie składniki to zróbcie sobie łososia w stylu tajskim smile pyszności.  Cały przepis na stronie spam smile

SKŁADNIKI

40 dkg filetu z łososia (u mnie wielkość wystarczająca dla dwóch osób dorosłych)
1 łodyga trawy cytrynowej
2 cm kawałek świeżego imbiru
garść świeżej kolendry
szczypta soli

10

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Dziś proponuję dorsza zapiekanego z wędliną - oczywiście można użyć bardziej wykwintnej od mortadeli, ale akurat mi smakuje przyrządzony w takiej formie, co również sprzyja, że danie jest tańsze, a jednocześnie smaczne.

Ryba zapiekana z mortadelą i pomidorkami koktajlowymi

2 filety z dorsza
kilkanaście plastrów mortadeli - można użyć innej wędliny np. boczku wędzonego
kilka pomidorków koktajlowych
przyprawy: kminek, tymianek lub sól i pieprz
odrobina oliwy z oliwek lub oleju

https://lh5.googleusercontent.com/-MbYwZ0ipf-A/UWwDRX4bRlI/AAAAAAAAG_M/p_Pfgk2ji7w/s512/P1120919-001.JPG?gl=IE

Filety opłucz, osusz, oprósz kminkiem, opcjonalnie odrobiną soli i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry mortadeli i posypujemy je świeżym lub suszonym tymiankiem. Następnie na nie kładziemy filety rybne, które następnie przykrywamy kolejnymi plastrami wędliny. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek lub olejem. Pieczemy 20 minut w 160st.

https://lh5.googleusercontent.com/-1hI7fBP8580/UWwDJbs7mKI/AAAAAAAAG-8/V3mKIUmglo4/s512/P1120915-001.JPG?gl=IE

W trakcie zapiekania dodajemy pomidorki koktajlowe. Proponuję podawać z upieczonymi ziemniakami - pokrojonymi w ćwiartki. Czas pieczenia ziemniaków jest dłuższy, ok. 50minut, a więc lepiej rozpocząć przyrządzanie dania od nich. Jako dodatek proponuję sałatę z pomidorami lub ogórkami.

https://lh4.googleusercontent.com/-GqLpCK_z3jI/UWwDNpGN5eI/AAAAAAAAG_E/qnf7uMFqEcU/s512/P1120917-001.JPG?gl=IE

11 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-05-15 15:18:51)

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Ostatnio chciałam przygotować szybki obiad z wykorzystaniem filetów rybnych. Chciałam poszukać alternatywy dla ryby gotowanej na parze i tak powstała ta propozycja

Ryba w kwadrans

https://lh3.googleusercontent.com/-1TpKu0K8-3U/UZOVDIznKpI/AAAAAAAAHGY/HlQrAOoFNRg/s512/P1130578-001.JPG?gl=IE

Na dwie porcje potrzebujemy:

* dwa duże filety z ryby typu mintaj

*2-3 łyżki masła

* przyprawy: sól morska i świeżo zmielony pieprz

* odrobina soku z cytryny

Rybę po rozmrożeniu odsączyłam z nadmiaru wody, następnie oprószyłam solą i pieprzem oraz pokropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na chwilę.

W tym czasie przygotowałam sałatkę: tym razem sałata oraz pomidorki koktajlowe.

Filety rybne ułożyłam na folii aluminiowej na tacce do pieczenia (wygodniej niż na samej kratce zwłaszcza przy wyjmowaniu ryby z piekarnika. Na filetach rozłożyłam wiórki masła. Piekłam w temp. 180st ok. kwadrans.

https://lh3.googleusercontent.com/-nldX4_gQws0/UZOU6iFJ6LI/AAAAAAAAHGQ/EDBrPWa4AXc/s512/P1130574-001.JPG?gl=IE

W czasie, gdy zapiekałam filety, zagotowałam wrzątek z odrobiną soli (dwie szklanki) a następnie wsypałam brązowy ryż (objętość jednej szklanki). Gotowałam na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż wchłonął całą wodę.

Nie przygotowywałam już żadnego sosu - uważam że niepotrzebnie zasłoniłby smak brązowego ryżu i ryby.

12

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Ryba zapiekana w folii z pieczarkami

https://lh4.googleusercontent.com/-W7mmNG3bbtE/Uhtd4scG2DI/AAAAAAAAHWA/Kl-nNafbjHU/s512/P1140325.JPG?gl=IE

Na 4 osoby potrzebne są:

* 4 filety z mintaja lub dorsza
* kilka pieczarek
przyprawy: bazylia, rozmaryn
sok z cytryny
odrobina przyprawy uniwersalnej

Ryby po rozmrożeniu pozbawiłam nadmiaru wody, ułożyłam na folii aluminiowej (błyszczącą stroną do środka) natarłam z obu stron przyprawami i skropiłam sokiem z cytryny, po czym odstawiłam na kwadrans .

W tym czasie zagotowałam wodę na kaszę jęczmienną, następnie ugotowałam ją w osolonym wrzątku.

Pieczarki obrałam i kapelusze pokroiłam w grube plastry. Rozłożyłam je na filetach rybnych. Delikatni skropiłam wnętrze folii aluminiowej oliwą z oliwek i szczelnie zawinęłam. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180st przez kwadrans na środkowej jego części.

https://lh5.googleusercontent.com/-0-yDBviOcKE/UhtbOHOZCdI/AAAAAAAAHVs/F0YRdsX4aNU/s512/P1140324.JPG?gl=IE

Podałam z kaszą polaną sosem pieczarkowym.

Sos Pieczarkowy

kilka pieczarek
szklanka bulionu grzybowego
szklanka mleka
dwie łyżki masła
łyżka mąki

Pieczarki obrałam i dość drobno pokroiłam. Przesmażyłam w rondelku na łyżce masła. W oddzielnym garnku rozpuściłam łyżkę masła, po czym dodałam łyżeczkę mąki i rozmieszałam. Dolałam zimne mleko i dokładnie wymieszałam, by nie było grudek. W tym czasie zagotowałam wodę na bulion i po oddaniu kostki grzybowej dolałam do garnka. Na koniec dodałam przesmażone pieczarki i gotowałam kilka minut. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jesli potrzeba, można zagęścić odrobiną mąki, do której należy dolewać stopniowo sos i dobrze wymieszać. A na koniec dodać do tak przygotowanego sosu.

13

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Ja bardzo lubię smak "czystej" ryby, więc niejednokrotnie robię tak, że jedynie dodaję sól i pieprz, a następnie smażę na odrobinie oleju (koniecznie takim, który nie ma smaku czyli np. rzepakowym). W wersji bardziej zaawansowanej dodaję do ryby jakieś suszone zioła wink
Polecam też absolutnie pstrąga smażonego na patelni w całości, zawiniętego w szynkę parmeńską - niebo w gębie!

14

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Patelnia cukiniowo-rybna źródło Kobieta.interia

  Składniki na 4 porcje:

    800 g ziemniaków
    sól
    czerwona papryka
    2 cukinie (ok. 600 g)
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    4 łyżki mąki
    350 ml bulionu warzywnego
    150 g śmietany kremówki
    6 łodyżek kopru
    sok z cytryny
    pieprz
    szczypta cukru
    500 g filetu z ryby (np. łososia)
    25 g sklarowanego masła
    natka pietruszki
    plasterki cytryny do dekoracji.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, cukinię w plasterki. Warzywa przesmażyć na oleju, oprószyć 1,5 łyżki mąki. Wlać bulion i śmietanę. Zagotować i gotować jeszcze 2 minuty.

Koperek drobno pokroić i dodać do warzyw. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Filet pokroić na 8 części, doprawić sola i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na sklarowanym maśle  4- 5 minut. Ziemniaki odcedzić, odparować,  posypać pokrojona drobno natką pietruszki. Rybę podawać z ziemniakami i warzywami.

Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

15

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu
tartinka napisał/a:

Polecam też absolutnie pstrąga smażonego na patelni w całości, zawiniętego w szynkę parmeńską - niebo w gębie!

Plus ubytek z portfela jeszcze większy wink

To ja wolę pangę po grecku, dobrze zrobioną w pysznym sosie smile Dużo taniej i łatwiej do zrobienia, a smakuje wybornie smile

16

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Dziewczyny, a macie jakieś przepisy na śledzia? Chcę w tym roku na święta zrobić jakiegoś w nowej odsłonie - do tej pory zawsze był w śmietanie z jabłkiem i w oleju rzepakowym (ten drugi przydaje się do obniżenia cholesterolu po dużej uczcie wink zarówno śledź jak i olej mają dużo omega-3). No ale teraz chciałabym czymś zaskoczyć rodzinkę. Pomożecie? smile

17

Odp: Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Węgierska zupa rybna.  Moje kulinarne odkrycie tego roku. Ja zdecydowana antyfanka ryby w wersji gotowanej autentycznie się zakochałam.

Składniki:

70 dag ryb,
2 duże cebule,
2 pomidory (ja daję puszkę krojonych)
2 czerwone papryki,
2 łyżki papryki w proszku i łyżeczka papryczki chili w proszku.

Sposób przyrządzania

Do garnka z posoloną zimną wodą wkładamy ryby oraz cebulę, obraną i pokrojoną w grube krążki.
Gotujemy 5 minut.
Kroimy pomidory w plasterki, a paprykę (po usunięciu nasionek i białych środków) na cienkie paski.
Pokrojoną paprykę smażymy na rozgrzanym oleju przez 10 minut.
Bulin rybny przecedzamy przez gęste sitko.
Do bulionu dodajemy usmażoną paprykę i pomidory, wkładamy ryby.  Gotujemy jeszcze 10 minut.
Przyprawiamy papryką w proszku.
Zupa musi być gęsta i zawiesista, nie jakies popłuczki, podajemy bardzo gorącą.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Morskie opowieści, czyli ryba na talerzu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024