Za młoda na seks ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Za młoda na seks ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Za młoda na seks ?

No wlasnie, jakie jest wasze zdanie w tej sprawie.Czy jest wedlug Was jakis odpowiedni wiek do rozpoczecia wspolzycia? Slyszalam wiele opini na ten temat. Zazwyczaj jest tak, ze jesli mloda dziewczyna ( powiedzmy 15-16latka ) uprawia seks ze swoim chlopakiem i ludzie sie o tym dowiedza, to jest uwazana za latwa... Czy wedlug Was to jest sprawiedliwe ?
Wypowiadajcie sie smile
Pozdrawiam big_smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Za młoda na seks ?

Teoria: idź zawsze swoją drogą, aludzie nich mówią, co chcą! Ale do wszystkiego trzeba dojrzeć, do sexu też. To nie ma być na siłe - bo inne to robią, a ja jeszcze nie, więc muszę! Trzeba szanować siebie i zrobić to w takim momencie swojego życia, kiedy samae uznamy, że już czas.... Nic na siłe. Bo wtedy z rzeczy przyjemnych zrobią się nieprzyjemne... A opinia? - jak się ludzie dowedzą, którzy ludzie, znajomi czy sąsiedzi? Jak i gdzie i kiedy? Ja jestem w takim związku, że ludzie gadają - duża różnica wieku, ale co z tego? Kocham go, a ludzie niech gadają, co chcą. Co mnie to interesuje, to moje życie i ja robię z nim to, co chcę, bo dla mnie to jest słuszne, prawdziwe i żyje po to, aby kochać. Podobnie jest z sexem. Trzeba wiedzieć czego się chce!

3

W pełni popieram Madzię. Ja, gdybym spotkała mojego partnera wcześniej, na pewno wcześniej przestałabym być dziewicą .Wszystko jest dla ludzi, to my decydujemy o własnym życiu i jego przebiegu. Trzeba tylko mieć pewność, że podejmowane decyzje są słuszne lub warte realizacji.

4

Dokładnie tak zgadzam się z dziewczynami to kwestia dojrzalości psychicznej a wiek no cóż  16 lat zrozumiem bo sama tyle miałam jednak młodsze dziewczęta nie zawsze liczą się z konsekwencjami a sex to równierz odpowiedzialnośc

5

Opowiem Wam coś....... moja córka miała wtedy 19 lat i przyjechała do domu razem ze swoim chłopakiem.Oczywiście pościeliłam  spanko chłopakowi w innym pokoju .Rano wstałam.... patrzę.... drzwi od pokoju córki uchylone ..... a łózko puste.Matko........ wpadłam jak burza do sypialni i mówię o tym mężowi.Ten zerwał się na równe nogi....... i nic nie powiedział tylko przerażony"zglądał" w moim kierunku. Po kilku godzinach  powiedział do córki......a wiesz....... mama ma obiekcje co do Twojego pustego pokoju dzisiajszej nocy.Wściekłam się..... no tak najlepiej zwalić na mamę a On niby taki nowoczesny.Na to córka powiedziała....... mamuś ......a co Ty Dulska jesteś???? jeśli Cię to obraża,szokuje.... itp....... nie ma sprawy-będziemy sypiać w domu osobno.... ale dla mnie to jest śmieszne. Przemyślałam.............. rzeczywiście dziecina ma rację...... stwierdziłam,że co jak co ale z Dulską ..... nie chcę mieć nic wspólnego.Do seksu trzeba dojrzeć - i nie ważny jest wiek- ważna jest raczej pewność,że to jest właściwa osoba.

6

Oczywiście, nie ma reguły, to zależy od dojrzałości, gotowości, sytuacji, a przede wszystkim od partnera. Także od mądrości dziewczyny, która się chce na to zdecydować, bo jak wiemy ona ma więcej do stracenia niż chłopak smile

7 Ostatnio edytowany przez lil_bit_devilish (2008-10-16 21:24:03)

Zgadzam sie z Wami, ale zastanawia mnie fakt, ze mlode dziewczyny uprawiajace seks sa postzrgane jako puszczalskie...albo mloda laska, ktora 'wpadnie'...nikogo nie interesuje czy wpadla z chlopakiem z ktorym jest X-lat wazne, ze wpadla i dla wiekszosci jest latwa, bo pewnie sie nie zabezpieczala i zrobila to z pierwszym lepszym...
Jeszcze te 20-30 lat temu widok dziewczyny z brzuchem w wieku 19-20 lat, byl czyms calkiem normalnym, ludzie nie patrzyli z pogarda na takie dziewczyny, a teraz? Teraz takie laski sa obmawiane za plecami, ze sie puscily, ze sie nie sznuja...Czy to jest wlasciwe Waszym zdaniem?

8

Tu się nie zgodzie jeszcze 15 lat temu panna z dzieckiem to był wstyd dla rodziny teraz jest to normalne, już nikogo nie dziwią dziewczęta w wieku 14 lat z papierosem ubrane ala lolita.Owszem teraz ma to inną forme właśnie obmawiania traktowania ich jak puszczalskie ale i tak to wygląda lepiej niż dawniej.
Pamiętam że mój o 8 lat starszy brat w technikum miał koleżanke która musiała kończyc szkołe w indywidualnym toku nauczania gdyż była w ciąży a rada pedgogiczna stwierdziła że to burzy morale uczniów dziś dziewczyny w ciąży mogą normalnie chodzic do szkoły.

9

Nie wiem skąd lil_bit_devilish czerpałaś wiedzę o pannach z dzieckiem  20-30 lat temu- ale uwierz mi - jesteś w wielkim błędzie.To są lata gdy chodziłam do szkoły średniej i każda dziewczyna w ciąży była natychmiast wyautowana z zajęć.To się nie mieściło w głowach pedagogów,by dziewczyna z "brzuchem" chodziła po korytarzach szkoły.Zresztą  wg mnie to były zupełnie inne czasy.Ja i naprawdę tak postępowała większość moich koleżanek ze szkoły- jak już pocałowałam się z chłopakiem...... to przeżywałam ten fakt z ........ tydzień albo i więcej. A współżycie???????   wogole nie było takiej opcji. Zresztą uświadomienie seksualne było znacznie mniejsze a ilość dostępnych środków antykoncepcyjnych - znikoma.Oj ........podziwiam dziewczyny,które odważyły się wtedy jako panny chodzić w ciąży -szczególnie w małych środowiskach- miały przechlapane.

10 Ostatnio edytowany przez lil_bit_devilish (2008-10-17 15:27:08)

ja ni mowie o dziewczynach w wieku 14 lat,tylko 19-20 czyli o takich juz po szkole. Mysle Ze w tamtych czasach byly one lepiej traktowane. Moja mama miala 20 Lat kiedy mnoe urodzila co wiecej matki moich rowiesnikow byly w podobnym wieku i z tego co slyszalam nie bylo to nic dziwnego. A teraz? Najpierw studia i ustatkow
anie sie,pozniej rodzina. Na dziewczyny z brzuchem w tym wieku zle sie patrzy. Moze wlasnie dlatego ze w obecnych czasach seks nie jest juz tematem tabu i kazda dzoewczyna powinna wiedziec jak sie zabezpieczac i wpadki teoretycznie powinny buc rzadsze a jesli juz dziewczyna wpadnie to ludzie uwazaja ze jesr latwa i nieodpowiedzialna a niekoniecznie tak jest.

11

Nie wazny tu jest wiek,ale wazna jest decyzja ktora w tej sprawie sie podejmie.Na sex trzeba byc gotowym psychicznie i fizycznie.ja ze swoim chlopakiem zaczelam chodzic kiedy mialam 14 lat,po 13 miesiacach zwiazku przezyłam swoj pierwszy raz smile A razem jestesmy do dzis smile

12

lil_bit_devilish zgodze się że 20 latkom w ciąży było lepiej (jednak 90% z nich była mężatkami) bo kiedyś mieliśmy inne warunki niż teraz kiedyś ludzie miel po 5 dzieci a teraz 2+1 to i tak czasami za dużo bo dziś ciężko o prace i utrzymanie rodziny konkurencja jest ogromna więc najpier ludzie młodzi myślą o dorobieniu się czegoś a potem o dzieciach.

13

Ja mogę powiedzieć z punktu widzenia osoby całe życie mieszkającej na wsi z pełną odpowiedzialnością,że nie było profilaktyki ,nie było środków,nie było mądrych by z dziewczynami na ten temat rozmawiać.Jedynymi metodami - były metody naturalne,które jak same wiecie kończyły się   albo,,,, albo. Stąd rodziny wielodzietne... niestety nie z wyboru a z przypadku. Teraz jeśli się mówi o puszczalskich jak je nazwałaś - to rzeczywiście -są to puszczalskie- wystarczy popatrzeć co się dzieje na dyskotekach,prywatkach- gdzie alkohol wzmacniany innymi środkami sprawia,że nie ma żadnych  hamulców-  o zabezpieczeniu wogóle nie ma mowy.Teraz nie jest to żaden wstyd,gdy młode koleżanki  u mnie w pracy opowiadają jakie która bierze tabletki antykoncepcyjne- mimo,że żadna z nich nie jest mężatką.Teraz są inne...... pod tym wzgledem -lepsze czasy.Jest możliwe prawdziwe planowanie rodziny.W czasach mojej młodości niestety często decyzja o ślubie była podyktowana rosnącym "brzuszkiem".Zresztą -każde czasy są dobre - dla rozsądnych ludzi.

Danusia wiadomo sa dziewczyny, ktore rzeczywiscie zasluguja na pseudonim 'puszczalska' ale czesto bywa tak, ze jesli ktos uslyszy o mlodej dziewczynie uprawiajacj seks (niewazne czy to ze swoim partnerem, czy z przypadkowym facetem) zazwyczaj mysli o niej jak o osobie nie szanujacej sie... Wiem, bo czesto slysze takie wypowiedzi na temat roznych dziewczyn, czesto o takich ktore sama znam i dobrze wiem, ze robia to z milosci i rozsadnie do tego podchodza.
aga25* no wlasnie, w wiekszosci przypadkow te dziewczyny byly mezatkami. Teraz para decyduje sie na slub bardzo rzadko i stosunkowo pozno a przeciez sam slub chyba nie przeszkadza w robieniu kariery. Dziecku-wiadomo-trzeba poswiecac wiele uwagi, caly czas ktos musi przy nim byc, co innego slub.
Jak rozmawiam nieraz z moja mama, czy osoba z jej pokolenia, to widze, ze czasy jej mlodosci a mojej diametralnie sie roznia, chociaz nie sa to tak odlegle czasy, bo jak wspominalam wczesniej moja mama jest ode mnie 20 lat starsza. I tak wlasciewie sama nie wiem, ktore czasy sa lepsze (oczywiscie pod wzgledem partnerstwa, rodziny)

15

Nie mnie oceniać czy Ktoś "puszcza się" czy nie.... a jeśli to robi - to dlaczego.Wybacz lil_bit_devilish ale ja rzeczywiście nie potrafię zrozumieć "Twojego pokolenia" z prostego powodu- jestem  na to za stara.A czy dana osoba szanuje sie czy nie - zostawiam to Jej ocenie.Natomiast jedno wiem,mój  mąż był moim jedynym facetem do swojej śmierci.I nie wnikam w szczegóły czy to dobrze czy źle.Tak uważałam ,że jest słusznie i tak postępowałam. Rzeczywiście,,,,,,,,,,,, czasem Mu" dowalałam",że nie mam skali porównawczej.

moim zdaniem to dobrze smile i sama bym tak chciala. Jak narazie idzie mi dobrze, bo partnera mam i mialam tylko jednego. Szczerze mowiac sama czasem nie rozumiem moich rowiesnikow...Wiadomo mlodosc jest od tego zeby sie bawic, ale moim zdaniem seks do zabawy nie nalezy...

17

Ja marzyłam o tym, aby mój pierwszy partner został moim mężem ale niestety się nie udało. Kochaliśmy się dopiero po zaręczynach, byłam pewna, że będziemy razem. Nagle wszystko się posypało, przestaliśmy się dogadywać w kwestii planowania przyszłości itd, były częste kłótnie aż w końcu się rozstaliśmy. Z obecnym chłopakiem rozmawiałam na ten temat, twierdzi, że Jemu to nie przeszkadza, że nie będzie moim pierwszym mężczyzną. Jego zdanie na ten temat jest dla mnie bardzo ważne. Mam nadzieję, że z obecnym chłopakiem będę już do końca życia smile

18

A ja mysle mimo wszystko ze seks w wieku 16 lat nie jest ok, nawet jesli para sie kocha i duzo ich laczy nie sa jeszcze na tyle odpowiedzialni np na dziecko poniewaz gdy ktos decyduje sie na wspolrzycie powinien zdawac sobie sprawe jakie moga byc tego konsekwencje mimo stosowania antykoncepcji bo wiadome jest to ze nic nie daje 100% pewnosci. Osoba ktora ma ukonczone 18 lat ma juz w glowie troche inaczej poukladane co nie znaczy ze uwazam wszystkie 16 latki za gowniary, taka osoba jest juz sama odpowiedzialna w pelni za swoje czyny poniewaz jest pelnoletnia a to zmusza juz do jakiegos obowiazku a nie tylko praw. Sama po sobie wiem co mialam w glowie majac 16 lat a co w wieku 18. Nie bylo ze mna problemow ale mialam znacznie inne poglady na swiat i cale szczescie niczego nie zaluje :-). Wiem ze warto poczekac bo jest to chyba jeszcze lepsze przezycie niz wszystko na szybko. Sama tego doswiadczylam i nie zaluje ze mimo tego ze bylam juz bardzo dlugo z moim chlopakiem przezylismy to bedac pelnoletni :-)

19

Zgadzam się z wypowiedzią sandziax2. Seks musi wiązać się z odpowiedzialnością i ewentualnymi konsekwencjami. I o ile 18-20 jest w stanie zostać matką tak, laski w wieku 14-16 raczej nie powinny nimi być. One nadal są dziećmi, choć  nie twierdzę że nie ma wśród tej grupy osób dojrzałych emocjonalnie i psychicznie. Gdybym miała córkę na pewno nie chciałabym żeby zaczęła współżycie w tym wieku. Uważam, że to za wcześnie. 

Aczkolwiek nie użyłabym tu sformułowania "puszcza się". Jeśli chodzi o seks nieletnich to jest to na ogół chęć poznania czegoś nowego, a potem już przyjemność...
"Puszcza" to się dziwka, albo laska która lubi przygodny seks. Takie jest moje zdanie.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Za młoda na seks ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023