Zastanawiam się jakie jest wasze zdanie na temat forów medycznych.W necie jest ich bardzo dużo.(zaznaczam,że nie mówię o typowo zawodowych jak chirurgia czy portal zdrowie. Niektóre się mienią być największe a są mizerne.Poziom jest strasznie niski.Wypowiadają się ludzie którzy praktycznie nic nie wiedzą,którym wydaje się że coś wiedzą(bo akurat na coś chorują i uważają,że pozostali też tak mają)Na ile można wierzyć tym poradą.Udało mi się podejrzeć kilka takich forów.
te które mieni się największe,może i jest największe ale poziom(poza kilkoma osobami)totalne dno.Porady tak bzdurne a jeszcze się za to dostaje punkty(czasem wystarczy napisać idź do lekarza)inne zawłaszczone przez stałych bywalców,którzy pilnują aby przypadkiem ktoś obcy się nie wkręcił i nie udzielił porady.Inne mniejsze ale bardziej fachowe,gdzie widzę wiedzę a które nie pchają się do przodu,tylko spokojnie udzielają porad,naprawdę fachowych.Nie podaję żadnych linków do tych forum.Ciekawe,że na jednym jest tak,że wykasowano dział seksuologia(gdyż niektóre określenia organów,często spotykane jako normalne są tabu aby było jeszcze śmieszniej,że pisanie o kolorze włosów na łonie jest niedozwolone)Jakie jest wasze zdanie na ten temat.
Przyznam szczerze, że jestem przeciwna ufaniu takim poradom i rację przyznał mi już niejeden lekarz, od którego pacjent żądał konkretnego leczenia "polecanego przez kogoś". Nawet na naszym Forum można zauważyć multum osób, które zamiast iść do lekarza opisują swoje dolegliwości, choć trzeźwo na nie patrząc największy sceptyk byłby już dawno na lekarskiej kozetce lub zadające tysiące pytań pt. "Czy mogę być w ciąży?" zamiast wykonać test ciążowy.
Nie widzę nic złego w wymianie doświadczeń, w polecaniu sobie lekarzy, w pocieszaniu się w chorobie, w relacjonowaniu dochodzenia do zdrowia, ale "dobrym radom" stanowczo dziękuję. Co więcej, wielu internautów pisząc porady bazuje na znalezionych w google informacjach, np. z innych forów - i tą drogą błędna teoria może okrążać sieć zyskując na wiarygodności.
Co innego, gdy porad udziela lekarz i jego wiarygodność została zweryfikowana, m.in. przez redakcję portalu. Kiedy można poczytać fachowe artykuły mające zwiększyć naszą samoświadomość/propagować profilaktykę. Ale trzeba pamiętać, że każda choroba, nawet z diagnozy taka sama może mieć zupełnie inny przebieg i inne zalecenia.
3 2010-07-19 23:35:09 Ostatnio edytowany przez carboczar (2010-07-20 10:14:30)
Post został usunięty.
Co do tematu: sama niekiedy szukam konsultacji odnośnie zdrowia, nawet tutaj, czy na forach poświęconej ściśle tej tematyce. Zauważyłam jednak, że takie konsultacje mogą czasem przyprawić o ból głowy:) A bierze się to z prostego faktu, że każdy pacjent to indywidualny przypadek i nie ma schematu, który powielą wszyscy dotknięci jednym schorzeniem. A stąd konkluzja, że jednak najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u lekarza. Jednak doceniam na forach opinie specjalistów, czy uzasadnione zdania użytkowników na temat lekarzy. Jednak trudno się dokopać do wartościowych informacji przez kilka(naście) stron spamu hipochondryków czy pseudo-specjalistów przeklejających tekst z wikipedii.
Kobiety! Ostatnio zaatakowala mnie zgaga, okropność?wystarczy sprawdzony lek, taki, który dziala natychmiast. w moim przypadku cudotwórczy okazal się Ranigast Max. Ranitydyna, substancja czynna leku hamuje wydzielanie kwasu solnego w żołądku.