Porady medyczne. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Porady medyczne.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 34 ]

Temat: Porady medyczne.

Oczywiście,życzę wszystkim zdrowia.Niestety czasem się tak zdarza, że coś  nam dolega.Dlatego nie musimy już szukać porad na forach medycznych.Możemy napisać na naszym forum i w miarę możliwości(oraz czasu) chętnie udzielę porady w wyjaśnieniu zawiłościach medycyny(dot.to wszelkich  dziedzin medycyny,co nie znaczy,że mogę odpowiedzieć na wszystkie pytania,mam określone specjalizacje,jednak coś tam wiem.)mogą to być wyjaśnienia z łaciny,wyniki badań,seksuologia,gastrologia,proktologia,interna,kardiologia,onkologia,
chirurgia,neurologia itd(interpretacje eeg,usg)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Porady medyczne.

Bardzo podoba mi się idea tego wątku i mam nadzieję, że moderatorki nie uznają, że jest sprzeczny z ideą forum (w sumie większość tematów z tego działu w jednym temacie zamyka) smile

Carbo - powiedz mi proszę na początek, czy długotrwałe przyjmowanie sterydów (encorton, metypred) powoduje uszczerbek w sprawności umysłowej?
Czy po 15 latach takiej kuracji możliwe jest odstawienie sterydów (bardzo powolne sugerował jeden lekarz, inni mówili, że nigdy)?

3

Odp: Porady medyczne.

vinnga
Problem jest bardzo trudny,dlatego w kilku słowach wyjaśnię.Oczywiście stosowanie leków z gr.glukokortyoidów,ma swoje oddziaływanie na na układ psychiczny(zresztą nie tylko)dlatego przy długotrwałym stosowaniu wymagane są okresowe kontrole  stanu zdrowia.(monitorowanie parametrów krwi,szczególnie cukier i jonogram,osteoporozy,D-dimery)Teoretycznie  możliwość odstawienia leków istnieje,jednak wymaga,to czasu i monitorowania.Proces b.długi i czy przyniesie efekty trudno ocenić.Dlatego jeśli chodzi o Encorton,można taką próbę podjąć zmniejszając dawki co kilka miesięcy.Gorzej jest  z Metypredem, ten można redukować ale   tylko do najniższej dawki i podawanie  rzadziej ale podawanie stałe,tak,że odstawić się nie da.

4

Odp: Porady medyczne.

Hmmm... A jaka jest różnica między encortonem a metypredem? Bo ja czasem stosuję je zamiennie... Metypred biorę od ok 2 lat, podobno ma mniej działań ubocznych niż encorton. Aktualnie 12 mg/dobę. Schorzenie: LED

5

Odp: Porady medyczne.

Oba są lekami hormonalnymi(z ty że bez hormonów płciowych).I działanie ich jest zbliżone z tym,że rzeczywiście  Metypred ma trochę mniej tych skutków ubocznych(jeśli można mówić o skutkach ubocznych leków,praktycznie każdy lek ma takie skutki uboczne co nie znaczy,że wystąpią)W jednym leku występuje głównie     Prednizon a w drugim tylko Bursztynian metyloprednizolonu,tak więc stosowanie Encorton ma szersze oddziaływanie na inne jednostki chorobowe.

6

Odp: Porady medyczne.

Witam.......mam do Ciebie pytanie,będe wdzięczna za odpowiedz.
Zrobiłam sobie badanie CRP ... 21 CZERWCA .... i wyszło mi 13,93.....a norma jest 0-6,5 ng/mL
dziś odebrałam ponowne badanie CRP i mam nadal 13,50.............od czego to może być ? bo jak poczytałam o tym badaniu w necie to rozchorowałam się jeszcze więcej niż jestem chora......pozdrawiam

7

Odp: Porady medyczne.

kroliczek69
Badanie CRP to nic innego jak białko ostrej fazy w tym przypadku jest dodatnie i wskazuje na stan zapalno-infekcyjny.Należy pamiętać że nie rozpatruje się jednego wyniku w oderwaniu od pozostały.Same przekroczenie jednego parametru o niczym jeszcze nie świadczy,że występuje stan patologiczny.Nie znam przyczyny badania ani objawów czy pozostałych wyników(z normami dla danego labo)więc trudno mi się ustosunkować.

8

Odp: Porady medyczne.

Trudno mi napisać co mi dolega bo chyba juz wszystko!!!!
o badanie CRP sama poprosiłam lekarke,bo słyszałam że to ważne badanie............a w tym czasie miałam złe wyniki moczu i bolało mnie podbrzusze i tył pleców,obecnie mocz mam dobry ale ból został,lekarz powiedział że trzeba wykluczyć jelita,a wtedy zająć się kręgosłupem......bo ginekolog jest wykluczony.................no i nie dawno miałam anemie,ale też już jest dobrze.........a ostatnia kreatynina to 1.11 mg/dl poziom wysoki,,,,a norma 0.60-1.10...........a co mi dolega hmmmm........nerwica,cukrzyca typ 2,biore hormony od endo i ginekologa,nadciśnienie,a usg watroby jest okropne----wzmozona echogennosc miaszu powiekszonej watroby-wystaje 40-50 mm spod luku zebrowego--------z tym że proby watrobowe sa w normie------a lekarz robiący usg powiedzial ze mam bialy kolor watroby? czy to znaczy ze mam juz szukac sobie miejsca na cmentarzu????? aaaa i od kilku lat przytylam,raz chudne raz przybieram na wadze i tak w kolko..........................dziękuje za odpowiedz,moze to co napisalam trochce Ci pomoze pomoc mi.Jakie mam jeszcze zrobic sobie badania?

9

Odp: Porady medyczne.

Carboczar, gratuluję swojego miejsca na forum:)
Też chciałam o coś zapytać. Była u ginekologa w sprawie bolesnych miesiączek. Po badaniu stwierdził,  nic mi nie dolega i oczywiście mam problem jak miliony kobiet. Zaproponował tabletki Yasminelle, które mają pomóc mi przy moich dolegliwościach. Zakupiłam, nie zaczęłam jeszcze brać, bo mam małe ale. Nie współżyję, więc czy jest sens faszerować się hormonami, "tylko" po to, żeby zmniejszyć dolegliwości miesiączkowe?

Wybieram się do niego za miesiąc, żeby zrobić badania (swoją drogą, chyba tez nie po kolei to wszystko - chyba najpierw powinien zlecić badania i stwierdzić, cz kwalifikuję się do brania tych tabletek...), więc skonsultuję moje wątpliwości, ale chciałabym też poznać Twoje zdanie na ten temat. Obawiam się po prostu skutków ubocznych, nie tylko takich powierzchownych dotyczących np. wagi, ale też zdrowotnych - moja mama miała np. problem z krzepliowścią krwi, a pan doktor jakiegoś szczegółowego wywiadu też nie przeprowadził... Może trochę robię problem, tysiące dziewczyn bierze te tabletki, jednak mnie jako urodzonego sceptyka to nie przekonuje:]

Kto marzy o doskonałości, zazwyczaj poucza, poprawia, daje lekcje innym i wszyscy od niego uciekają.
L. Kołakowski

10 Ostatnio edytowany przez yvette (2010-07-24 15:16:00)

Odp: Porady medyczne.

kroliczek69
Zaraz na cmentarz,jeszcze się przydasz(w tym wieku? Dziewczyna jak się patrzy.Cóż  wątroba wskazuje na stan zapalny.Do tego cukrzyc typu 2.Wskazane jest wykonać dokładne badanie wątroby(badanie krwi,tomografia,rezonans)Przyczyną tego stanu wątroby  moze być też cukrzyca i ona daje taki obraz  wzmożonej echogeniczność.Wszystkie te czynniki mogą wpływać na nerki,stąd też mogą pojawiać się bóle kręgosłupa.Zastanawiam się na ile leczenie endo-gino ma wpływ  na  takie stan.Proszę spróbować zrobić  badania krwi(pełne oraz pełne badanie w kierunku tarczycy)moczu badanie ew.tomografia,badanie usg jamy brzusznej oraz badanie kręgosłupa.
naami
Dzięki za gratulacje(czyżby między nami był już jakiś kontakt?)Jak najbardziej przed zastosowaniem należy przeprowadzić badania(niestety często gin.nie robi takich badań)
Poczytaj i może na początek zastosuj to co zalecam na str.
http://www.netkobiety.pl/t13500.html

Antoninaa
Podziwiam takich przyszłych lekarzy,którzy na podstawie niewielu informacji potrafią ocenić stan pacjenta(w necie) oraz jak go leczyć.(czego  nie potrafią lekarze,nawet kilku, którzy mają pacjenta przed sobą,wyniki badań,nie mogą ocenić co mu dolega a ja jasnowidz mam ocenić  co pacjentowi dolega i jeszcze jak go wyleczyć.Proszę wybaczyć ale ja  nie potrafię
Porady na forach są informacyjne a nie zastąpią wizyty u lekarza.

11

Odp: Porady medyczne.

Dziękuje za odpowiedz,badania oczywiście zrobię.Uważam że Twoje rady są bardzo cenne na forum,kiedyś znałam kogoś podobnego do Ciebie,dla kogo niesienie wirtualnej pomocy było bardzo ważne.Pozdrawiam

12

Odp: Porady medyczne.

Mnie także pomogłeś i bardzo dziękuje smile Fajnie, że są takie osoby jak ty smile

13

Odp: Porady medyczne.

Post przeniesiony:

asiaa11335 napisał/a:

w jak szybkim tempie cukrzuca atakuje nogi?

"Jesteś tym, czym wierzysz, że jesteś." Paulo Coelho

14

Odp: Porady medyczne.

asiaa11335
Na takie pytanie nie można odpowiedzieć z tego względu,że zależy od wielu czynników,stopnia zaawansowania,leczenia,uwarunkowań genetycznych,od stosowanej diety itd.Takiego okresu nie można podać,mówi się[u] o latach ale o latach jako powikłania[/b].Kiedy zaczyna się już odczuwać w noga tzn,że występują powikłania a to świadczy o źle leczonej cukrzycy.Reasumując cukrzyca wcale nie musi zaatakować nóg.

15

Odp: Porady medyczne.

w ogóle żadna choroba nie musi przebiegać "klasycznie" dlatego trzeba się obserwować i być czujnym

16

Odp: Porady medyczne.

carboczar potrafisz mi wytłumaczyć mój wynik EEG.

Na tle podstawowej czynności alfa o częstotl. 10-11 c/sek ampl. do 50 uV w tyłogłowiu,okresowo rejestrują się uogólnione nisko- i średnionapięciowe fale theta 5-7 c/sek występujące pojedynczo lub w seriach i wykazujące cechy napadowości.Hv nasila w/wym zmiany.Rz jest obecne.

wnioski:zapis nieprawidłowy o okresowych zmianach uogólnionych z zaznaczającymi się cechami napadowości.

Co to oznacza?
Pozdrawiam

17

Odp: Porady medyczne.

Zapis taki jest charakterystyczny dla stanów depresyjnych,traumatycznych,uszkodzeń głowy czy objawów związanych z padaczką.Tylko lekarz prowadzący  może oceniać zapis na podstawie wywiadu  czy badania.Same przedstawienie badania eeg,bez znajomości historii choroby nie pozwala na ocenę stany pacjenta.

18

Odp: Porady medyczne.

Dziękuje:)

19

Odp: Porady medyczne.

Carbo, mam nadciśnienie, dziedziczne po mamie , babci , siostry też mają. Leczę się, od lat, nie wiem dlaczego, zawsze rano mam za duże ciśnienie, lekarz zmieniał mi wieczorne leki, żeby dłużej dzałały, cholesterol ostatnie dwa lata w normie, już nie wiem jak rozmawiać z lekarzem. Mam aparat, i mierzę sobie ciśnienie dwa razy dziennie .Czasami, muszę brać w dzień captopril, jak się zdenerwuję. Ale rano ten szum w uszach, już mi daje znak.

być inteligentnym, to bardzo męczace

20

Odp: Porady medyczne.

jak pomóc rodzicom dziecka chorego na raka. Dramat jaki przeżywają te osoby to jest nie do opisania. Tragedia koszmar dramat wogóle historia. Jak o tym myśle to się płakać chce. Dzieciak biegał śmiałsię normalnie funkcjonował a teraz leży słaby w szpitalu . Lekarz robią co mogą ale sam fakt że jest to rak to już zmienia nastawienie. Za co to dziecko i rodzice muszą tak cierpieć. Nie wiem .

21

Odp: Porady medyczne.

Witam smile a ja mam takie pytanie, które od dłuzszego czasu mnie nurtuje i nikt nie potrafi mi udzielic dobrej odpowiedzi... Jaka jest zależnośc miedzy rwa kulszową, dyskopatią a przepuklina jadra miażdżystego? Czy rwa kulszowa to choroba czy objaw choroby?

22

Odp: Porady medyczne.
Edyciak napisał/a:

Witam smile a ja mam takie pytanie, które od dłuzszego czasu mnie nurtuje i nikt nie potrafi mi udzielic dobrej odpowiedzi... Jaka jest zależnośc miedzy rwa kulszową, dyskopatią a przepuklina jadra miażdżystego? Czy rwa kulszowa to choroba czy objaw choroby?

Pozwolę sobie wypowiedzieć się w tej kwestii.
Dyskopatia to pojęcie dotyczące schorzeń krążka międzykręgowego, między innymi jest to przepuklina jadra miażdżystego.

Rwa kulszowa jest to schorzenie (zespół objawów bólowych) spowodowane uciskiem, drażnieniem nerwu kulszowego. Najczęstszą przyczyną rwy jest dyskopatia i stany zapalne.


Więcej na temat rwy jest w odrębnym wątku w tej kategorii.

Pure Touch zdrowie i harmonia

23

Odp: Porady medyczne.

Ja mam pytanie odnośnie pozostałości błony dziewiczej które wystają poza pochwę. W jaki sposób są one usuwane? Czy jest to bolesny zabieg? 

pozdrawiam smile

Miłość nie zna słowa "odległość"

24

Odp: Porady medyczne.

ja mam całą listę pytań:
1. mam 21 lat, miesiączkuję od 9. Początkowo cykle były 28 dniowe, od 2-3 lat 32-35 dniowe, a teraz minęło 42 dni i nic. Ciążę wykluczam (tylko pieszczoty, bez wytrysku i bez penisa w pochwie). Nie stresowałam się, wyjechałam na tydzień niemal na drugi koniec Polski, nie chorowałam, nie przyjmowałam leków... Czy powinnam pójść do ginekologa? (jeszcze nigdy nie byłam). W ostatnim czasie schudłam ok. 7 kg w 2 miesiące (nie odchudzając się). W najbliższej rodzinie występowała niedoczynność tarczycy i nowotwór tarczycy. Pilnie proszę o radę w tej sprawie.

2. Mam dużą wadę wzroku (-6 i -5 dioptrii). Ostatnio okulista stwierdził "przesunięte pęczki naczyniowe" w obu oczach. Ciśnienie wewnątrzgałkowe w normie. Nikt w rodzinie nie chorował na jaskrę. Jaka może być przyczyna tych przesuniętych naczyń? Co mi grozi?

3. Ok rok temu na skórze pod biustem pojawiły się 3 niewielkie plamki koloru kawy z mlekiem. Z uwagi na liczne piegi i tzw. pieprzyki zbagatelizowałam te plamki. 4 miesiące temu było ich 17. dziś - nieco ponad 30. Największa ma średnicę 1,9 cm, pozostałe od 1 mm do 1,5 cm. Nie swędzą, nie bolą, nie łuszczą się, nie dają żadnych innych objawów. Są minimalnie bardziej szorstkie niż skóra wokół. Co to może być? Czy musze odwiedzić dermatologa?

25

Odp: Porady medyczne.

Byłam ostatnio na badaniach w szpitalu z powodu nieregularnych cykli miesiączkowych,oraz sporadycznego krwawienia między miesiączkami. Szpital jest specjalizujący się m.inn. w ginekologii i endokrynologii. Niestety otrzymałam bardzo skąpe informacje o swoim stanie zdrowia, dlatego postanowiłam napisać na tym forum z prośbą o rady i interpretację wyników. Rozpoznano u mnie: zaburzenia czynności hormonalnej jajników, acykliczne krwawienia z dróg rodnych, nieregularne cykle, subkliniczną nadczynność tarczycy w przebiegu autoimmulogicznej choroby tarczycy, hyperleptynemię, hyperoprolaktynemię, dodatkowo mam jeszcze astmę oskrzelową-ale to od 6 r.ż. Badali mi także hormony:
Progesteron- 0,20
PRL- 42,90
Estradiol- 41,0
LH- 5,5
FSH- 4,3
Oraz miałam USG narządu rodnego i tarczycy. Z tarczycą jest problem, bo "struktura i echogeniczność miąszu nierówne, w całości obniżone ze zwłóknieniami - obraz USG sugeruje ich Hashimoto", oraz ta nadczynność. Na jajnikach natomiast wykryto "drobne PJ położone obwodowo z pogrubiałymi torebkami"- czy wie ktoś co to wszystko oznacza?
Do tego w wymazie z kanału szyjki macicy wykryto E. coli- wzrost bardzo obfity ++++ i mam to leczyć Zinnatem 250 przez 7 dni 2xdziennie. Lekarz powiedział, że ta bakteria siedzi tylko tam i że mogę być spokojna o zdrowie partnera, ale ja mam co do tego wątpliwości.. Otóż od jakichś 2 lat bardzo sporadycznie,ale jednak współżyjemy też analnie oraz bawiliśmy się w tzw.anilingus (rimming), tak więc boję się że mój partner może mieć tą bakterię i mnie po wyleczeniu zarazić znów, że może ją jakoś przenosić. Chyba też znaczące jest to,że ja od kilku lat podmywałam się też w środku-czyli wypłukałam sobie doszczętnie wszystko w pochwie-myślałam że to zmniejszy upławy,jakie miewam,lecz niedawno dowiedziałam się, że zmniejsza to odporność na bakterie. Lekarz nie wypisał kuracji dla mojego partnera, mówił, że ta bakteria jest w jelitach i we mnie żyje tylko we florze bakteryjnej pochwy czy coś takiego i że z okolic odbytu się przeniosła do szyjki macicy. Nie wiem co mam dalej zrobić, czy wysłać mojego partnera do urologa na jakieś badania? On nie ma żadnych objawów niepokojących. I czy ktoś umie zinterpretować moje badania, co znaczy hyperleptynemia, hyperoprolaktynemia, PJ z torebkami na jajnikach? Wizytę u endokrynologa mam dopiero za miesiąc, szczerze mówiąc boję się że znów zostanę potraktowana lekceważąco. Niestety lekarze w większości chcą załatwić wizyty jak najszybciej i w rezultacie czuję się niedoinformowana, dlatego proszę o pomoc.

26

Odp: Porady medyczne.

Super że oferujesz swoją pomoc:):) Ja również potrzebuje rady. Czeka mnie za tydzień laparoskopowe usuniecie torbieli jajnika. W związku z tym robię wszystkie potrzebne przed ty badania czyli EKG,RTG, INR,APPT itp. Okazało się że mam podwyższony fibrynogen, ale nieznacznie. Wszystkie inne wyniki w normie. Czy może to zaważyć na terminie zabiegu? Czy może być to spowodowane właśnie torbielą? Czy przed laparoskopią muszę być zaszczepiona na żółtaczkę?? Bo laparoskopia lada dzień więc już trochę za późno. Lekarz prowadzący nie wymagał tego, ani o to nie zapytał. Z kolei mój lekarz pierwszego kontaktu straszy że powinnam mieć. Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie:*

27

Odp: Porady medyczne.

iga73
Musisz się skontaktować ze mną przez e-maila z podaniem swojego adresu.

28

Odp: Porady medyczne.
carboczar napisał/a:

iga73
Musisz się skontaktować ze mną przez e-maila z podaniem swojego adresu.

Carboczar jakbyś jeszcze zwrócił uwagę na post Esk smile

29

Odp: Porady medyczne.
apoteoza napisał/a:
carboczar napisał/a:

iga73
Musisz się skontaktować ze mną przez e-maila z podaniem swojego adresu.

Carboczar jakbyś jeszcze zwrócił uwagę na post Esk smile

Carboczare napisał do mnie na maila,że już nie udziela porad na tym forum,szkoda sad

30

Odp: Porady medyczne.

Hej dziewczyny, nie znalazłam spokrewionego tematu- może wpisałam złą frazę, jeżeli temat jest, to bardzo przepraszam za dublowanie.

Miałam ostatnio badanie krwi z kreatyniną, ponieważ miałam podejrzenie choroby nerkowej. Wyniki przedstawiają się następująco: 0.50 mg/dL

W internecie jest napisane, że prawidłowy wynik to 0,77- 1.22 ale w moich wynikach jest tak, minimum: 0.5 max: 0.9
Nie wiem co sądzić o tym, boję się, mam bóle w okolicy nerek.. Wcześniej były one mocniejsze, ale pod wpływem leków jest lepiej, ale nadal boli.
Oprócz tego pierwszy wynik moczu wskazywał na infekcję pęcherza, ale drugi już jest w normie, lecz martwi mnie brak leukocytów w badaniu ogólnym moczu, pojedyncze bakterie w osadzie oraz liczne pasma śluzu, nie znam się na tym dlatego proszę o poradę, bo nie wiem czy faktycznie to nerki, czy po prostu boli mnie kręgosłup, choć wydaje mi się, że bóle w tym miejscu nie są bólami kręgosłupa.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Mój Skarbek 22.03.15 <3
Odp: Porady medyczne.

Proszę o interpretację moich wyników badań:

Morfologia:
WBC 3.8            4.0 - 10.0
RBC 5.00           3.8 - 5.8
HGB 14             11.5 - 17
HCT 42.00         35 - 50         
MCV 84             80 - 97
MCH 28             26.5 - 33.5
MCHC 33.3         31 - 37
RDW 12.3           10 - 15

PLT127              150 - 450

MPV 9.1             6.5 - 11
PCT 0.116          0.100 - 0.500
PDW 16.8           10 - 18
LYM % 40.2        25- 50

MON %12.7         2 - 10

NEU% 44.5          50 - 80

EOS%2.3            0 - 5
BAS% 0.3           0 - 2
ALY% 1.2            0 - 2
LIC% 0.7             0 - 2.5


o CO CHODZI Z TYMI płytkami krwi, neurocytami i monocytami, bo się nie mieszczą w normie...

32 Ostatnio edytowany przez bialakicia (2012-01-14 18:19:39)

Odp: Porady medyczne.

Witam,przedstawiam wyniki badan hormonów prosze o interpretacje

mam 23 lata, badanie wykonane w 8 dniu cyklu, a oto wyniki:
FSH - 4,33
LH - 9,35
Estradiol - 38,73

Z góry dziekuje za pomoc! smile


normy żywcem przepisane z wyników:
fsh: f.pęcherzykowa 3,5-12,5, f.owulacyjna 4,7-21,5, f.lutealna 1,7-7,7, po przekwitaniu 25,8-134,8
lh: f.pecherzykowa 2,4-12,6 f.owulacyjna 14-95,6 f.lutealna 1,0-11,4 po przekwitaniu 7,7-58,5
estrediol: f.pecherzykowa 12,5-156 f.owulacyjna 85,8-498 f. lutealna 43,8-211 ciaza I trimestr 215-4300 po przekwitaniu 5,0-54,7

Odp: Porady medyczne.

ja chciałam zapytać czy moze macie jakies doswiadczenia z przychodniami w których cukrzyk może jakoś zapisać się pod stałą kontrolę?

Ktoś tu­taj był i był,
a po­tem nag­le zniknął
i upor­czy­wie go nie ma

Posty [ 34 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Porady medyczne.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2021