Ok przyznaje moj błąd z tym Islamem
Koran wydał mnie sie bezbłędny,ponieważ nie ma w nim sprzecznosci w sensie,że to co pisze w rozdziale x pisze też w rozdziale y,z itd. Czego niestety nie można stwierdzić o Biblii np 4 rozne historie Zmartwychwstania
Natomiast zauważyłam, że niektóre opowiesci w Koranie o prorokach biblijnych różnią się tym jak opisuje te historię Biblia... i zaczelam szukać i natrafiłam na źródła naukowe... no i się okazuje,że ani opowiesci Tory,ani Biblii,ani opowiesci Koranu nie są historycznie udowodnione... udowodniono tylko historyczne istnienie Jezusa,natomiast kwestią tego czy jest Synem Bożym i Zmartwychwstał to już jest kwestia wiary,a nie faktu historycznego.
Zajęłam się historia Mojżesza, ponieważ zarówno Tora,Koran jak i Biblia mówią o wyjściu z niewoli egipskiej,ale wg źródeł archeologicznych to
Nie znaleziono:
śladów dużej populacji semickiej opuszczającej Egipt w jednym momencie,
obozowisk milionowej grupy na Synaju,
katastrofy gospodarczej Egiptu odpowiadającej takiemu wydarzeniu.
Egipt był bardzo dobrze administracyjny i prowadził zapisy — a tak duże wydarzenie byłoby trudne do całkowitego „zniknięcia” z historii.
Brak potwierdzenia w Egipcie
W źródłach egipskich:
nie ma wzmianki o Exodusie,
Egipcjanie nie odnotowali utraty ogromnej populacji niewolników w takim scenariuszu.
Ważny element: Stela Merenptaha (ok. 1208 p.n.e.)
To jedno z kluczowych odkryć:
wspomina lud „Izrael” już w Kanaanie
ale nie jako państwo, tylko grupę ludzi
To sugeruje, że: Izraelici byli już wtedy w Kanaanie, a nie dopiero po masowym wyjściu z Egiptu.
Archeologia Synaju
bardzo mało śladów długotrwałego obozowania dużej populacji
pustynia nie pokazuje śladów „40 lat wędrówki milionów ludzi”
Osiedlanie Kanaanu
Archeologia sugeruje, że:
nowe osady „izraelskie” pojawiają się stopniowo w górach Kanaanu
brak śladu gwałtownego podboju całego regionu w krótkim czasie
1. Postacie, które mają pewne historyczne tło
Jezus z Nazaretu – większość historyków zgadza się, że istniał jako żydowski nauczyciel/rewolucjonista religijny.
Natomiast cuda i zmartwychwstanie to już kwestia wiary, nie historii.
Mojżesz – brak bezpośrednich dowodów archeologicznych na jego istnienie. Eksodus w opisanej skali (wyjście milionów z Egiptu) nie znajduje potwierdzenia w źródłach egipskich ani archeologii.
Abraham – możliwy jako postać tradycyjna, ale brak dowodów historycznych na jedną konkretną osobę o tym imieniu w tej formie narracji.
Noe – brak dowodów na globalny potop w sensie dosłownym; istnieją hipotezy o lokalnych powodziowych katastrofach na Bliskim Wschodzie, które mogły zainspirować opowieści.
2. Archeologia Bliskiego Wschodu
Archeologia raczej pokazuje, że:
Izraelici jako grupa wyłonili się w Kanaanie, a nie przybyli jako ogromna grupa z Egiptu w jednym wydarzeniu.
Wiele biblijnych opowieści mogło być późniejszą interpretacją historii plemiennych i politycznych.
3. Koran a historia
Koran często:
Opowiada te same historie co Biblia (np. Mojżesz, Abraham, Jezus),
Ale nie jest niezależnym źródłem historycznym w sensie archeologicznym,
Raczej potwierdza wcześniejsze tradycje religijne z reinterpretacją teologiczną.
Historycy nie traktują Koranu jako „raportu z wydarzeń”, tylko jako tekst religijny z VII wieku, który zachowuje starsze tradycje.
Co jest „najbliższe prawdy” według historii?
Najbardziej ostrożna odpowiedź naukowa wygląda tak:
Jezus – bardzo prawdopodobny historycznie.
Królestwa Izraela/Judy – dobrze potwierdzone archeologicznie.
Niektóre postacie i wydarzenia biblijne – mogą mieć rdzeń historyczny, ale często przekształcony.
Wielkie wydarzenia cudowne (potop globalny, plagi w formie dosłownej, rozstąpienie morza) – brak dowodów jako wydarzeń globalnych/fizycznych w opisanej formie.