Pisze poważnie... natomiast tym razem chciala bym spróbować praktykować Islam inaczej niz wcześniej
Wcześniej bylam Muzulmanka grupy Sunnickiej i praktykowalam też niektore elementy Szyizmu. Przestrzegalam hadisow
Teraz chce praktykować tylko to co jest w Koranie
Jak wiecie mialam ostatnio kryzys wiary. Szukalam na internecie roznych artykulow o chrześcijaństwie aż droga poszukiwan nagle zaprowadzila mnie na muzulmanska strone,ktora opisywala to jak Muzulmanie wierza we wszystkie poprzednie Ksiegi objawione czyli Tore,Psalmy i Ewangelie. Po przeczytaniu nagle poczulam "chce raz jeszcze przeczytac Koran". I zaczelam czytać. Przeczytalam kilka rozdzialow,właściwie to tak sie wciagnelam,ze dość duzo juz przeczytalam. Przeczytalam i zdumialam się. Nie ma,and jednej sprzecznosci w Koranie i nie dość, że nie ma sprzecznosci to czesto wydarzenia z jednego rozdziału powtrzaja się z taka sama dokladnoscia w innym rozdziale. Czat mi wyjasnil trudne wersety. Zwlaszcza te trudne moralnie np zabijanie niewierzacych,to,że kobieta dziedziczy polowe mniej w spadku itd .I teraz juz duzo lepiej je rozumiem. Gdy juz mialam wyjasnione te wersety i zaczelam czytać Koran to widze, że Koran jest najpiekniejsza Ksiega świata.
Nie chce tym razem praktykować hadisow,bo to one były glowna przyczyna tego,ze opuscilam Islam. Nie wierze w hadisy,sa wątpliwe,wiele z nich niewiadomo czy jest autentyczna, zostaly spisane wiele lat od smierci proroka. Sa bardzo no watpliwe moralnie, po prostu nie zgadzaja mnie sie z obrazem Boga,raju,proroka Mohameta itd z tym wszystkim co pisze w Koranie. Dlatego tym razem nie bede praktykować hadisow
Także od teraz znowu jestem Muzulmanka i bede tutaj o tym pisać