Zycie świeckie konsekrowane - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Zycie świeckie konsekrowane

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Zycie świeckie konsekrowane

Dostalam dzisiaj radosna nowine od siostry zakonnej. Moja Wspólnota w Kosciele Katolickim jest juz gotowa na przejscie z przygotowan do życia swieckiego konsekrowanego. Dowiedzialam się o tym na swojej grupie.
Siosta zakonna do mnie napisała "ze rozumie moja sytuacje zdrowotna,że nie zawsze mam energie się z nimi spotykać, ale ponieważ nauczylam się materialu i odpowiedziałam poprawnie na wiekszosc pytań,to jutro w czasie uroczystosci skladania slubow bede miec okazje zlozyc slubowanie przez video "

Slubowanie to rozni sie od slubowania jakie skladaja zakonnice,dlatego tez dopuszczona jest forma zlozenia slubow online przez video przy swiadkach-a swiadkowie to beda wszycy,ktorzy beda przy slubowaniu uczestniczyc. Mam składać 2 sluby ubostwa-czyli zrezygnowac z materializmu(mnie to osobiscie przypomina minimalizm, ktory bardzo lubie)i posłuszeństwa( czyli przestrzegania Przykazan Bozych w swiecie)oraz jeden dobrowolny-slub czystosci czyli slubowanie,że juz nigdy do końca życia nie wejde w żaden zwiazek(w przypadku zycia swieckiego konsekrowanego nie trzeba byc dziewica,by taki slub czystosci zlozyc), także troche się to slubowanie rozni od slubow wieczystych prawdziwych zakonnic.

I teraz mam do was pytanie, czy zdecydowac się na zlozenie slubow czystości,czy narazie zlozyc tylko te dwa obowiazkowe? Niewiem czy za kilka lat nie bede zalowac,że zrezygnowalam calkowicie z związku,poniewaz w konsekrowanym zyciu swieckim kobieta,ktora nie zlozyla slubow czystosci może jak najbardziej żyć w małżeństwie i miec rodzine. Z drugiej strony to sama niewiem czy w tych czasach oplaca się byc w zwiazku i uzerac z facetem,a co jezeli nie zaakceptuje mojego stylu zycia,ze bede siostra konsekrowana swiecka,tylko bedzie wymagac uwagi tylko dla siebie? Ja gdy tylko bede zdrowa bede dzialac w wolontariacie i w klasztornym ogrodzie bede pomagać-ta funkcja nadal jest dla mnie wolna,wiec niewiem czy oplaca mnie sie byc w związku, bo bede miec za duzo obowiązków i zony i siostry konsekrowanej swieckiej,a tak to tylko siostry konsekrowanej swieckiej bede miec obowiązki jeżeli zloze sluby czystości. W sumie to po co mi facet co nie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zycie świeckie konsekrowane
Julia life in UK napisał/a:

I teraz mam do was pytanie, czy zdecydowac się na zlozenie slubow czystości,czy narazie zlozyc tylko te dwa obowiazkowe? Niewiem czy za kilka lat nie bede zalowac,że zrezygnowalam calkowicie z związku,poniewaz w konsekrowanym zyciu swieckim kobieta,ktora nie zlozyla slubow czystosci może jak najbardziej żyć w małżeństwie i miec rodzine.

Ale że za kilka lat, czyli w innym życiu?? big_smile
Biorąc pod uwagę Twoją (nie)konsekwencję, Ty do jutra trzy razy możesz zmienić zdanie roll

Priscilla napisał/a:

I teraz mam do was pytanie, czy zdecydowac się na zlozenie slubow czystości,czy narazie zlozyc tylko te dwa obowiazkowe? Niewiem czy za kilka lat nie bede zalowac,że zrezygnowalam calkowicie z związku,poniewaz w konsekrowanym zyciu swieckim kobieta,ktora nie zlozyla slubow czystosci może jak najbardziej żyć w małżeństwie i miec rodzine.

Ale że za kilka lat, czyli w innym życiu?? big_smile
Biorąc pod uwagę Twoją (nie)konsekwencję, Ty do jutra trzy razy możesz zmienić zdanie roll

Nie zmienie zdania,poniewaz dlugo dojrzewalam do tej decyzji. Ja w tej Wspólnocie juz jestem dość dlugo. Mam tylko dylemat,bo niewiem czy zlozyc slub czystosci czy go sobie odpuscic

Czy wy tez macie czasamii dość życia jakie narzuca wspolczesny świat? Że trzeba miec męża, dzieci i przy okazji pracować i robic kariere? Że kazdy musi miec prawo jazdy,że kazdy powinien to i tamto umiec i zrobic? Tego "wyscigu szczurow",rywalizacji z każdym by być od kogoś lepszym? Tego materializmu, że trzeba mieć ciagle coraz więcej? Bo ja mam od dawna dość i jedynie w zyciu zakonnym lub w zyciu konsekrowanym swieckim znajduje jakies takie dziwne przeczucie szczescia i spokoju,mimo,że cala droga od jutra dopiero przede mna to czuje,że to jest ta droga życia,ktora da mi prawdziwe szczęście... niewiem jeszcze tylko,czy to szczęście bede dzielić kiedys w małżeństwie,czy cale życie zyjac w celibacie-trudno mi zdecydowac,to ciezki wybór jest

5 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-04-21 20:39:53)

Ja właśnie idę czytać jakie są zasady mojej Wpolnoty po rozpoczeciu zycia swieckiego konsekrowanego. Musze się przygotowac na jutro. Ciekawa jestem jak bedzie mnie sie zylo od jutra. I tylko,zebym jeszcze miala duzo energii i to chroniczne zmęczenie mi sie skończyło to by bylo super,ale i tak sie ciesze ludzie,bo ja juz dlugi czas na ten moment czekalam. To idę czytac te zasady

Wiecie ja sie czuje ludzie jakbym wchodzila do jakiegoś tajemniczego swiata od jutra. Caly czas o tym myślę, jestem tak szczęśliwa, że juz nawet dzisiaj nie myślę o swoich problemach zdrowotnych,mimo,ze niestety nadal je mam,ale to jest takie uczucie jak maja ludzie dzień przed ważnym wydarzeniem w zyciu.

Idę czytać o zyciu codziennym zakonnym,taka codziennosc ludzi tez jest ciekawa jak zyja zakonnice i osoby konsekrowane swieckie.

Bede wam tu pisać duzo ciekawych rzeczy

Muszę w ciszy się zastanowic nad tym czy zlozyc te sluby czystosci,czy nie,bo narazie to mam taki mix masz w mozgu że niewiem czy je składać czy nie. To idę się nad tym zastanawiać i dam wam odpowiedz później

Wiecie postanowilam NIE skladac dodatkowych slubow czystosci i juz wyjaśniam dlaczego.

Jezeli zlozyla bym sluby czystosci to nie mogla bym byc w związku, a niewiadomo przy moim slomianym zapale,czy mnie się w życiu cos nie odmieni i bede chciala miec męża

Natomiast jezeli nie zloze slubow czystosci to ja MOGE,ale NIE MUSZE miec w przyszłości meza,także jednak jest lepiej dla mnie tych slubow nie składać.

Myślę o mojej Wpolnocie dzisiaj jak duzo wsparcia dostalam od tych kobiet, tam sie czuje jak w rodzinie kazda kobieta sobie pomaga,wspieramy się, siostry zakonne które prowadza Wspólnote są takie dobre. Pisze wam,że mnie sie fajny etap zaczyna w życiu.  Szkoda tylko,ze z kiepskim stanem zdrowia, ale coz nie mozna miec w zyciu wszystkiego prawda

Ludzie informuje was,ze nici z dzisiejszego slubowania. Taki juz los moj marny sad

11

Ludzie informuje was,ze nici z dzisiejszego slubowania. Taki juz los moj marny sad

No kto by się spodziewał takiego obrotu sytuacji....

Palec Boga napisał/a:

No kto by się spodziewał takiego obrotu sytuacji....

Nie z mojej winy. I nie-nie zmieniłam zdania. W nowym temacie zresztą to wyjaśniłam. Myślałam,że slubowanie będzie o 15:00 i może mnie się uda namówić matkę przełożona zakonnic,ale odbyło się o 12:00 już i mam dzis Palec zły dzień, także proszę nie dobijaj mnie sad

13

Nie z mojej winy. (...) Myślałam,że slubowanie będzie o 15:00(...),ale odbyło się o 12:00

No. Masakra jakaś.

Palec Boga napisał/a:

Nie z mojej winy. (...) Myślałam,że slubowanie będzie o 15:00(...),ale odbyło się o 12:00

No. Masakra jakaś.

A żebys wiedzial,że dla mnie to jest masakra sad

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Zycie świeckie konsekrowane

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024