Dostalam dzisiaj radosna nowine od siostry zakonnej. Moja Wspólnota w Kosciele Katolickim jest juz gotowa na przejscie z przygotowan do życia swieckiego konsekrowanego. Dowiedzialam się o tym na swojej grupie.
Siosta zakonna do mnie napisała "ze rozumie moja sytuacje zdrowotna,że nie zawsze mam energie się z nimi spotykać, ale ponieważ nauczylam się materialu i odpowiedziałam poprawnie na wiekszosc pytań,to jutro w czasie uroczystosci skladania slubow bede miec okazje zlozyc slubowanie przez video "
Slubowanie to rozni sie od slubowania jakie skladaja zakonnice,dlatego tez dopuszczona jest forma zlozenia slubow online przez video przy swiadkach-a swiadkowie to beda wszycy,ktorzy beda przy slubowaniu uczestniczyc. Mam składać 2 sluby ubostwa-czyli zrezygnowac z materializmu(mnie to osobiscie przypomina minimalizm, ktory bardzo lubie)i posłuszeństwa( czyli przestrzegania Przykazan Bozych w swiecie)oraz jeden dobrowolny-slub czystosci czyli slubowanie,że juz nigdy do końca życia nie wejde w żaden zwiazek(w przypadku zycia swieckiego konsekrowanego nie trzeba byc dziewica,by taki slub czystosci zlozyc), także troche się to slubowanie rozni od slubow wieczystych prawdziwych zakonnic.
I teraz mam do was pytanie, czy zdecydowac się na zlozenie slubow czystości,czy narazie zlozyc tylko te dwa obowiazkowe? Niewiem czy za kilka lat nie bede zalowac,że zrezygnowalam calkowicie z związku,poniewaz w konsekrowanym zyciu swieckim kobieta,ktora nie zlozyla slubow czystosci może jak najbardziej żyć w małżeństwie i miec rodzine. Z drugiej strony to sama niewiem czy w tych czasach oplaca się byc w zwiazku i uzerac z facetem,a co jezeli nie zaakceptuje mojego stylu zycia,ze bede siostra konsekrowana swiecka,tylko bedzie wymagac uwagi tylko dla siebie? Ja gdy tylko bede zdrowa bede dzialac w wolontariacie i w klasztornym ogrodzie bede pomagać-ta funkcja nadal jest dla mnie wolna,wiec niewiem czy oplaca mnie sie byc w związku, bo bede miec za duzo obowiązków i zony i siostry konsekrowanej swieckiej,a tak to tylko siostry konsekrowanej swieckiej bede miec obowiązki jeżeli zloze sluby czystości. W sumie to po co mi facet co nie?