Hej,
Teściowa mówi, że moje tortille są dziwne. Może coś jest na rzeczy, ocenicie?
Zdjęcie: https://i.ibb.co/B5r0mxSv/tortille.jpg
A Wy jak zawijacie?
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Czy moje tortille są dziwne?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hej,
A Wy jak zawijacie?
Hej,
A Wy jak zawijacie?
Tak, są dziwne
. Albo składam na pół albo zawijam w rulon.
Ok
Jak próbowałam zwijać w rulon, to mi się łatwo rozwijały (chyba że układałam je bardzo ciasno jedna przy drugiej, żeby się blokowały).
Ja również składam na pół lub zawijam w rulon, choć zdarza się, że jeśli nadzienie jest luźne (nie ma "kleistości", najczęściej na zimno), to jeden brzeg zakładam lekko do środka, dosłownie kilka centymetrów, a resztę zwijam w coś a'la wycinek wachlarza - wtedy mi się to lepiej trzyma i na koniec łatwiej jest jeść.
P.S.
Ja jestem estetką i dla mnie Twoje tortille przede wszystkim są nierówne i każda inna ![]()
Jak dla mnie nie są dziwne, wystarczy dokładnie zawinąć. Taki przepis znalazłam https://www.youtube.com/watch?v=_ATT8WXUaAo
Nieważne jak zawijane, aby dobre były:)
Ja zawijam inaczej trochę, ale też nie zawsze są równe, Priscilla nie patrz ![]()

To są bardziej trotyle niż tortille
Ja zawijam inaczej trochę, ale też nie zawsze są równe, Priscilla nie patrz
Narobiliście mi smaku na tortille ![]()
Narobiliście mi smaku na tortille
Tak bywa, jak się o jedzonku gada:))
Ja mam ochotę na żeberka, ale dopiero w sobotę zrobię.
Fajne!
Mi się kojarzą z matmą (trapezy), lol ![]()
Co się zobaczyło, tego się nie odzobaczy
, ale... już bez przesady - z linijka po kuchni nie biegam i nie rozliczam z milimetrów ![]()
Priscilla ten kształ wycinka wachlarza - czy to na koniec wygląda mniej więcej jak muszla? Albo wycinek pizzy?
Priscilla ten kształ wycinka wachlarza - czy to na koniec wygląda mniej więcej jak muszla? Albo wycinek pizzy?
No, może napiszesz, z czym tortillę przyrządzasz? Bo ja się przymierzam do omletu hiszpańskiego wspomnianego przez Bagiennika ![]()
Tamiraa napisał/a:Narobiliście mi smaku na tortille
Tak bywa, jak się o jedzonku gada:))
Ja mam ochotę na żeberka, ale dopiero w sobotę zrobię.
Żeberka też muszą być pyszne ![]()
Wsad:
1) kawałek schabu albo kurczaka pokrojony na małe cząstki, wymieszany z przyprawami (suszone: czosnek, kurkuma, imbir, ostra papryka, majeranek, ew. co jeszcze wpadnie pod rękę). Potem podsmażone na patelni.
2) oprócz mięsa w środek tortilli daję: trochę cebuli, kukurydzy z puszki, świeżej papryki, plaster sera, czasem trochę pomidora lub trochę szynki, czasem dodatkowo chlapię trochę oliwy z oliwek po cieście torilli. (Trudno pwoiedzieć czy ta oliwa dużo wnosi).
Zwłaszcza cebula wychodzi bardzo dobrze na krucho. Też fajnie jak ser się roztapia i lekko ciągnie. Ciepła kukurydza też jest wychodzi dobrze.
Jak próbowałam dodawać świeży liść sałaty to wychodził nieciekawy. Taki trochę "zmarnowany" ![]()
Wsad:
1) kawałek schabu albo kurczaka pokrojony na małe cząstki, wymieszany z przyprawami (suszone: czosnek, kurkuma, imbir, ostra papryka, majeranek, ew. co jeszcze wpadnie pod rękę). Potem podsmażone na patelni.
2) oprócz mięsa w środek tortilli daję: trochę cebuli, kukurydzy z puszki, świeżej papryki, plaster sera, czasem trochę pomidora lub trochę szynki, czasem dodatkowo chlapię trochę oliwy z oliwek po cieście torilli. (Trudno pwoiedzieć czy ta oliwa dużo wnosi).
Zwłaszcza cebula wychodzi bardzo dobrze na krucho. Też fajnie jak ser się roztapia i lekko ciągnie. Ciepła kukurydza też jest wychodzi dobrze.
Jak próbowałam dodawać świeży liść sałaty to wychodził nieciekawy. Taki trochę "zmarnowany"
Moja corka uwielbia tortille z kukurydza i kurczakiem,chociaz ja miesa nie jem,to czasem jej zrobie
Trochę trudno mi to opisać, ale mniej więcej tak. Po prostu na dole ciasto jest załamane, a to co zostaje zwijam w rulon, który jest szerszy u góry niż na dole. To mi się naprawdę bardzo fajne sprawdza.
Ok. Może uda mi się z opisu odtworzyć.
Wsad:
Jak próbowałam dodawać świeży liść sałaty to wychodził nieciekawy. Taki trochę "zmarnowany"
Dzięki ![]()
Solaris napisał/a:Nieważne jak zawijane, aby dobre były:)
Ja zawijam inaczej trochę, ale też nie zawsze są równe, Priscilla nie patrzCo się zobaczyło, tego się nie odzobaczy
, ale... już bez przesady - z linijka po kuchni nie biegam i nie rozliczam z milimetrów
Wtedy byłabyś większym postrachem niż Magda G.
![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Czy moje tortille są dziwne?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024