Tłusty Czwartek - Dzień Łasuchów ![]()
Osobiście sama nie jem ich za dużo w ten dzień, bo nie przepadam aż tak bardzo za słodkim, ale najbardziej uwielbiam te domowe, i zawsze ktoś z rodzinki u mnie przygotowuję, więc nie muszę czekać w kolejce przed pączkarnią. W tym roku to nie ja, tylko moja mama je robiła.
W planach jest zjeść 2-3sztuki. A najbardziej uwielbiam o najpopularniejszym smaku z różą oraz o smaku Raffaello
Palce lizać!
A jak jest u was? Chętnie dowiem się, czy w ogóle świętujecie ten dzień, czy jest dla was jak każdy inny.
1 2026-02-12 12:37:35 Ostatnio edytowany przez Melanie93 (2026-02-12 12:37:49)
Zero zjem w Anglii tego święta nie obchodza, nie mam w pobliskim sklepie paczkow,a tez nie mam sily i energii, żeby
A. Maszerowac lub jechać extra gdzies dalej do supermarketu czy piekarni po kilka paczkow
B. Zeby zrobic domowe
Ale tez jestem ciekawa co wy tam w Polsce dobrego dzis pieczecie lub kupujecie
U mnie w pobliskim sklepie sa czasem eklery, wiec jak beda to wezme dwa ,ale paczkow nigdy tam nie ma
Póki co zeżerłam 3. ![]()
Kurde, w mojej ulubionej cukierni pączki dziś są po 10 zł za sztukę
Szok.
Póki co zeżerłam 3.
Kurde, w mojej ulubionej cukierni pączki dziś są po 10 zł za sztukęSzok.
Drogie az 10 zl, w Anglii sa za £1 i to nie jeden paczek, a 5 w opakowaniu w supermarkecie z nadzienien truskawkowym,budyniowym itd. Na sklepie Morrison online mozna zreszta sobie sprawdzić.... w Polsce jest okropna drozyzna
5 2026-02-12 14:00:46 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2026-02-12 14:05:32)
madoja napisał/a:Póki co zeżerłam 3.
Drogie az 10 zl, w Anglii sa za £1 i to nie jeden paczek, a 5 w opakowaniu w supermarkecie z nadzienien truskawkowym,budyniowym itd. Na sklepie Morrison online mozna zreszta sobie sprawdzić.... w Polsce jest okropna drozyzna
W markecie jest taniej. W Lewiatanie niecałe 2 zł, a z nadzieniem niewiele droższe. Chyba były trzy stoiska z samymi pączkami. Szaleństwo.
Symbolicznie tylko 1 ![]()
Słodycze przeważnie zjadam symbolicznie, chyba, że jest to piernik albo szarlotka.
Pączek zaś w stylu klasycznym, czyli z marmoladą owocową. Tutaj jestem tradycjonalistą ![]()
7 2026-02-12 14:26:29 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-02-12 14:26:56)
Julia life in UK napisał/a:madoja napisał/a:Póki co zeżerłam 3.
W markecie jest taniej. W Lewiatanie niecałe 2 zł, a z nadzieniem niewiele droższe. Chyba były trzy stoiska z samymi pączkami. Szaleństwo.
Tak w markecie napewno jest taniej, niz w piekarni ciekawe dlaczego? Jeszcze zeby te paczki byly robione starymi,domowymi metodami z naturalnych skladnikow,a tu sama chemia jak w markecie i tak
A u.mnie są weganskie eklery z kremem kokosowym i to cud na Tlusty Czwartek przywiezli dostawe ![]()
9 2026-02-12 16:16:19 Ostatnio edytowany przez Solaris (2026-02-12 16:18:36)
Ani jednego, jakoś nie przepadam za pączkami. Zapychają tylko. Nie mówiąc o tym, że trudno o dobre pączki. Albo nawalone lukru aż odpada kilogramami, albo obsypane cukrem pudrem jakby worek się rozerwał, albo jakies skorki pomaranczowe, albo nadzienie do kitu...
Nic mi nie pasuje;))
Kawalek dobrego serniczka z brzoskwinią kupię i tak będę świętować:))
Ani jednego, jakoś nie przepadam za pączkami. Zapychają tylko.
Ja lubie weganskie paczki, ale dziś tylko jednego eklera zjadlam weganskiego w koncu trzeba wagi pilnowac
tez dla corki jednego wzielam
Ani jednego, jakoś nie przepadam za pączkami. Zapychają tylko. Nie mówiąc o tym, że trudno o dobre pączki. Albo nawalone lukru aż odpada kilogramami, albo obsypane cukrem pudrem jakby worek się rozerwał, albo jakies skorki pomaranczowe, albo nadzienie do kitu...
Nic mi nie pasuje;))
Łamistrajk
Póki co zeżerłam 3.
tylko dwa ,
ale mam zgagę
13 2026-02-12 17:30:05 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2026-02-12 17:30:16)
madoja napisał/a:Póki co zeżerłam 3.
tylko dwa ,
ale mam zgagę
A to od paczkow one tłuszcz zawieraja i zgaga od tłuszczu jest
Zjadłem 3 ![]()
Zero pączka, trochę faworków domowych ![]()
Zero pączka, trochę faworków domowych
O faworki som dobre u mnie w Polsce też robili na Tlusty Czwartek Jejkuuuuu ja chyba zrobię faworków jak będę mieć więcej energii ![]()
Na moim konice jest jeden tradycyjny z marmoladą i jeden z konfiturą z róży. Prywatna, sprawdzona i znakomita piekarnio- cukiernia, cena przystępna, jakość dobra czyli tradycji stało się zadość, a następne za rok mniej więcej, nie jestem pączkolubem ![]()
Na moim konice jest jeden tradycyjny z marmoladą i jeden z konfiturą z róży. Prywatna, sprawdzona i znakomita piekarnio- cukiernia, cena przystępna, jakość dobra czyli tradycji stało się zadość, a następne za rok mniej więcej, nie jestem pączkolubem
Na moim koncie 0 paczkow,tylko jeden ekler weganski z kremem kokosowym ,ale to dobre bylo bym z takich 10 zjadła,ale trzeba wagi pilnowac ![]()
Solaris napisał/a:Ani jednego, jakoś nie przepadam za pączkami. Zapychają tylko. Nie mówiąc o tym, że trudno o dobre pączki. Albo nawalone lukru aż odpada kilogramami, albo obsypane cukrem pudrem jakby worek się rozerwał, albo jakies skorki pomaranczowe, albo nadzienie do kitu...
Nic mi nie pasuje;))
Kawalek dobrego serniczka z brzoskwinią kupię i tak będę świętować:))Łamistrajk
I co mi zrobisz? ![]()
Bert44 napisał/a:Solaris napisał/a:Ani jednego, jakoś nie przepadam za pączkami. Zapychają tylko. Nie mówiąc o tym, że trudno o dobre pączki. Albo nawalone lukru aż odpada kilogramami, albo obsypane cukrem pudrem jakby worek się rozerwał, albo jakies skorki pomaranczowe, albo nadzienie do kitu...
Nic mi nie pasuje;))
Kawalek dobrego serniczka z brzoskwinią kupię i tak będę świętować:))Łamistrajk
I co mi zrobisz?
Lutnie ci - proste
![]()
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:Łamistrajk
I co mi zrobisz?
Lutnie ci - proste
![]()
Bert? Nieee. On jest dobry i wyrozumiały. Prędzej pogłaszcze mnie po głowie ![]()
Okrągłe zero
Zupełnie nie podzielam tego zwyczaju, że jak jest Tłusty Czwartek, to koniecznie trzeba wtrynić pączka. Na co dzień ich nie jadam, a dziś jest dzień jak co dzień, więc ten tego...
Jedyne pączki, jakie naprawdę mi smakują, to te domowe mojej mamy - wszystkie pączki świata mają do nich na noc ![]()
Najbardziej lubię dobre nadzienie czekoladowe (nieprzesłodzone).
Zjadłam trzy pączki, klasyczne - z marmoladą i lukrem. Czwarty dojadłam dzisiaj.
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:Łamistrajk
I co mi zrobisz?
Lutnie ci - proste
![]()
Lutnac Solaris? No way. Takie rodzynki trzeba pielęgnować ![]()
paslawek napisał/a:Solaris napisał/a:I co mi zrobisz?
Lutnie ci - proste
![]()
Lutnac Solaris? No way. Takie rodzynki trzeba pielęgnować
Na pierwszym miejscu trzeba lutnac temu,ktory pisze tutaj swoje poezje ![]()
Bert44 napisał/a:paslawek napisał/a:Lutnie ci - proste
![]()
Na pierwszym miejscu trzeba lutnac temu,ktory pisze tutaj swoje poezje
Temu tez lutnac nie wolno:)
Julia life in UK napisał/a:Bert44 napisał/a:Lutnac Solaris? No way. Takie rodzynki trzeba pielęgnować
Na pierwszym miejscu trzeba lutnac temu,ktory pisze tutaj swoje poezje
A to komu wolno tu lutnac ?
29 2026-02-13 18:32:15 Ostatnio edytowany przez Bert44 (2026-02-13 18:32:25)
Bert44 napisał/a:Julia life in UK napisał/a:Na pierwszym miejscu trzeba lutnac temu,ktory pisze tutaj swoje poezje
A to komu wolno tu lutnac ?
Hoho wielu
30 2026-02-13 18:34:09 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2026-02-13 18:34:45)
Tylko lutowaliby i lutowali. Znalazły się....lutownice... ![]()
Tylko lutowaliby i lutowali. Znalazły się....lutownice...
No nie! Lutowac to każdy jeden by chciał, a robic nie ma komu ![]()
paslawek napisał/a:Solaris napisał/a:I co mi zrobisz?
Lutnie ci - proste
![]()
I co Paslawek, łyso Ci?
![]()
![]()
I co Paslawek, łyso Ci?
![]()
Dokładnie lyso mu być powinno, wstyd i glupio na dodatek ![]()
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:Lutnac Solaris? No way. Takie rodzynki trzeba pielęgnować
I co Paslawek, łyso Ci?
![]()
Dokładnie lyso mu być powinno, wstyd i glupio na dodatek
No i dobrze, że łyso, ostatnio za bardzo włochato mu było, tylko bobry miał w głowie ![]()
Julia life in UK napisał/a:Solaris napisał/a:I co Paslawek, łyso Ci?
![]()
No i dobrze, że łyso, ostatnio za bardzo włochato mu było, tylko bobry miał w głowie
Oj tak bobry i tylko to widział w głowie swej ![]()
![]()
I co Paslawek, łyso Ci?
![]()
Nie
![]()
Solaris napisał/a:Bert44 napisał/a:Lutnac Solaris? No way. Takie rodzynki trzeba pielęgnować
I co Paslawek, łyso Ci?
![]()
te uczucia są mi nieznane
hłe hłe hłe ![]()