CFS- oznacza angielski skrót od zespolu chronicznego zmęczenia jakby ktos nie wiedzial, bede pisać te nazwe skrotowo ,bo tak mi jest latwiej i szybciej
Nie chce sie tez rozpisywac na temat samej choroby,bo mozna to sprawdzic samemu sobie w roznych źródłach
A więc:
Była poprawa ,a od wczoraj znowu jest tragicznie-znow prawie caly dzien w łóżku, prawie zero energii
... mialam dzis wizyte online z lekarzem,za tydzień mam wizyte u neurologa i nie mam pojęcia jak sie tam wybiore,bo to jest dość daleko po drugiej stronie centrum miasta. Pewnie bede musiala zamowic taksowke, bo autobusem sie wlec kawal drogi to nie za bardzo prawda. Lekarz dzis mi dal kolejne zdrowotne porady co moze mi pomoc. Mialam tez rozmowę z psychologiem klinicznym online,ktory zna się na tej chorobie. Powiedzialam mu o tym,że duzo zaniedbalam przez brak energii, a jedynie czas z corka staram sie spędzać codziennie chociaz na rozmowie lub malej wspolnej aktywnosci-nie chce,zeby choroba cos zmienila między naszymi relacjami, wiec staram sie jak moge, no,ale reszte mam zaniedbana. Biznes mial juz dawno sie rozkrecic to lezy i czeka, biżuteria trochę porobilam,a na resztę nie mam energii. Nie mam znów energii wychodzić na spacery ani nigdzie dalej oprócz do sklepu obok domu. Dom syf znow sie robi,sprzątałam juz wcześniej, ale wiadomo trzeba sprzątać regularnie prawda. Powiedziałam o tym psychologowi i mi dal świetne porady jak to robić wszystko małymi krokami dzień po dniu.
Po pierwsze zasugerował mi słusznie, że biznes bizuteryjny przy zespole chronicznego zmęczenia wywołanego wirusem EBV to może nie być najlepszy pomysł, ponieważ wymaga to m in regularnego chodzenia na pocztę i wysyłania paczek, regularnego robienia bizuterii,a wiadomo energia nie wybiera dnia i mogę np w dniu wysłania paczki mieć duży zjazd energii i nie być w stanie dojść na poczte,a to da mi tylko stres i problemy z klientkami,które za towar by już zaplacily. Dlatego poradził mi,żebym odsprzedała np komuś innemu wszystkie materiały na bizuterie kto też zajmuje się tym biznesem po nizszej cenie i zajęła się praca z pasywnym źródłem dochodu, a wszystko uregulowała w urzędzie też, bo powiedziałam psychologowi "ze jestem na zasiłkach,ale też bym chciała mieć swoje pieniądze i być niezalezna finansowo,a chroniczne zmęczenie nie pozwala.mi chodzić codziennie do 8 godzinnej pracy". Dlatego psycholog wpadl na świetny pomysł pasywnego.dochodu-nawet nie wiedziałam,że takie coś istnieje, że ludzie zainwestują w coś raz góra kilka razy i maja regularny dochód bez robienia niczego fajne co nie? Psycholog podał mi listę różnych pomysłów i wybralam sobie cyfrowa sprzedaz fotografii,bo mam pełna galerie zdjęć pięknych widoków,gdy byłam zdrowa i dużo wychodziłam na dwór chodzilam po parkach pięknych i robilam zdjęcia przyrody,do dziś mam pełna galerie tych zdjęć. Więc psycholog powiedział,że to bardzo dobry pomysł i dał mi pierwsze zadanie na dziś,żebym sobie wybrała jedną lub dwie najpiękniejsze według mnie fotografie na sprzedaż i to wszystko na cały dzień jeśli chodzi o mój nowy biznes
Po drugie moja aktywnosc; psycholog powiedział,że wyjścia z domu na spacery to muszą być naprawdę malutkie kroki, stopniowo nie wolno chodzić za duzo, ja zrobiłam ten błąd, że z 10 minut spaceru poszłam na prawie pół godziny spaceru i to mogło spowodować teraz u mnie ten duży zjazd energii. Przy CFS trzeba robić wszystko mini krokami. Więc powiedział,że ze spacerami mam.zaczac od nowa. Ze dziś mam po prostu wyjść z domu z motywacja,że chce codziennie wychodzić w wybrane blisko domu miejsce na spacer i, że nawet samo wyjście z domu i wyjście na ścieżkę przy domu już wystarczy, a jutro stopniowo bede zwiekszac dystans od domu
Po trzecie porządek w domu tu tez trzeba oszczedzac energię nie wolno sprzątać calych pomieszczen ,a juz wogole calego domu w jeden dzien ,bo to jest tragiczny zjazd energii po tym- ludzie z CFS potem nawet kilka dni z lozka nie wychodza ,tak mi psycholog opowiadal. Dlatego psycholog mi poradzil "żebym sprzątała małe tereny i to co już posprzątam utrzymywała w czystosci.". Dzisiaj mi powiedział "ze mam zrobić porządek w jednej szufladzie i gdy już będzie czysta to utrzymywać ja w czystosci" .
Tak na tym będzie polegać moją psychoterapia CFS online,że codziennie będę dostawać jedno małe zadanie z
-nowego biznesu sprzedaży zdjęć online
-codziennego wychodzenia z domu i kontaktu z innymi ludzmi
-utrzymania domu w czystosci
Dzieki temu nie będę już mieć takich dużych zjazdów energii... no to tyle na dzisiaj, wiem,że pewnie Palec mi będzie spamowal
,chociaz mam nadzieje,ze nie,ale i tak tu bede pisać, bo.ja to chce pisać dla siebie ,a nie zależy mi kto to czyta i czy wogole. Moze kiedyś komuś moje doświadczenia i porady od psychologa pomoga,bo każdy moze na to zachorowac lub znac kogos chorego na takie skrajne,chroniczne zmeczenie i brak energii i moze pomoc tej osobie byc niezalezna finansowo,być bardziej aktywna,miec kontakt z ludzmi i miec czysty,piekny dom,bo to tez ważne, by nie wpasc w depresje przez ten syf prawda. To na tyle na dzisiaj