Czy wierzycie AI? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 67 ]

Temat: Czy wierzycie AI?

Kiedyś chciałam znaleźć miejscowość o nazwie Metan. AI podsunęła mi odpowiedź:

Metan (CH₄) to bezbarwny, bezwonny gaz, najprostszy węglowodór nasycony (alkan), główny składnik gazu ziemnego, powstający z beztlenowego rozkładu materii organicznej, wykorzystywany jako paliwo i surowiec chemiczny, ale też istotny gaz cieplarniany...

W związku z tym pytanie czy polegacie na AI, a jeśli tak, to  w jakich dziedzinach?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy wierzycie AI?

Ja uzyskałam takie oto odpowiedzi:

W Polsce nie ma miejscowości o nazwie Metan.

Nazwa "Metan" funkcjonuje jedynie jako nazwa przystanku kolejowego położonego we wsi Nowy Kamień w województwie świętokrzyskim. W przeszłości w pobliżu tego przystanku znajdowała się huta szkła o nazwie "Metan".

Istnieje natomiast miejscowość o podobnej nazwie, np. Mętna w województwie podlaskim. Poza Polską istnieje miasto San José de Metán w Argentynie.

3

Tamira to przede wszystkim rzadkie imię żeńskie o różnych pochodzeniach i znaczeniach:

Najczęściej wywodzi się z hebrajskiego imienia Tamar (podobnie jak Tamara), co oznacza "palma daktylowa" lub "drzewo palmowe" – symbolizuje piękno, siłę i wytrzymałość.
W niektórych źródłach (np. amerykańskich lub afrykańskich) interpretowane jako "przyprawa" lub "magia".
W kontekście irańskim (według niektórych polskich stron o imionach) może oznaczać "twarda, nieczuła", ale to mniej powszechne znaczenie.

Imię to jest rzadko spotykane w Polsce i na świecie, często traktowane jako wariant Tamary.
Oprócz tego "Tamira" może oznaczać:

Narzędzie AI dla liderów zespołów (tamira.ai – co-pilot do zarządzania projektami).
Markę produktów (np. słodycze z daktylami, klinika estetyczna w Indiach czy buty).
Postacie fikcyjne (np. z anime/mangi Magi lub seriali)

Ja uzywam do wyjaśniania niezrozumialych,trudnych fragmentow w Piśmie Swietym naprawdę swietnie wszystko wyjaśnia, lepiej niz ksiadz na ambonie, ktory raczej wszystko wyjasnia w sposób opowiastek z życia...

Wymysla mi fajne przepisy m in na zupy, pomaga mi przez to oszczedzic i nie marnowac jedzenia,bo pisze co mam w domu za składniki i z tego komponuje zupy albo jakies potrawy fajne dla corki

Wyjaśniania mi dokumenty,gdy nie rozumiem,wiec nie musze nigdzie wydzwaniac(oczywiscie nie podaje swoich danych)

Robi mi zestawy ubran nawet fajne te połączenie wymysla ,a ze mam styl minimalistyczny to moge ciekawie laczyc niewiele rodzajow ubrań

W sumie w wielu rzeczach sie przydaje smile

Natomiast fakt, ze zdarzylo mu sie kilka razy zrobic blad albo raz mi duzo rzeczy napisał, a potem zadalam dokladnie to samo pytanie to bylo info na czerwono "ze nie moze udzielac takich informacji" big_smile

5

Julia life in UK napisał/a:

Ja uzywam do wyjaśniania niezrozumialych,trudnych fragmentow w Piśmie Swietym naprawdę swietnie wszystko wyjaśnia,

No i już wiadomo skąd takie ściany tekstu w Julkowych tematach. lol

I w ogóle skąd same tematy lol

Palec Boga napisał/a:

Ja uzywam do wyjaśniania niezrozumialych,trudnych fragmentow w Piśmie Swietym naprawdę swietnie wszystko wyjaśnia,

Nie wszystko było z AI dużo z tego sama pisałam

7

Palec Boga napisał/a:

lol
Uhmm...
Na pewno....
lol

8

Palec Boga napisał/a:

big_smile

9 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2025-12-16 16:19:01)

Z wypowiedzi zrozumiałam, że możemy sobie wybrać, w które ze znaczeń serwowanych przez AI uwierzymy smile
Spodobało mi się poszukiwanie znaczeń nicków, choć u mnie to sprawa przypadku. (Kiedyś wspominałam).

Strażak Sam - "Strażak Sam" (ang. "Fireman Sam") to popularny brytyjsko-amerykański serial animowany dla dzieci, opowiadający o przygodach dzielnego strażaka Sama i jego przyjaciół w fikcyjnym miasteczku Pontypandy. Bajka uczy dzieci, jak ważne jest bezpieczeństwo, współpraca i pomoc innym.

Koralina Jones - Koralina Jones to główna bohaterka powieści Neila Gaimana „Koralina” oraz jej słynnej ekranizacji filmowej z 2009 roku w reżyserii Henry'ego Selicka. Charakterystyka: To ciekawska, odważna i nieco uparta dziewczynka, która przeprowadza się z rodzicami do starego domu zwanego Pink Palace. Nosi charakterystyczny żółty płaszcz przeciwdeszczowy i ma niebieskie włosy (w wersji filmowej)[...] Symbolika: Postać Koraliny stała się ikoną popkultury, symbolizując dziecięcą rezyliencję oraz naukę doceniania rzeczywistości, mimo jej niedoskonałości.

Legat - Legat to wieloznaczne słowo o korzeniach łacińskich, oznaczające w starożytnym Rzymie wysłannika/urzędnika (np. dowódcę wojskowego) lub w prawie rzymskim zapis testamentowy, który współcześnie przekłada się na zapis w testamencie. W Kościele Katolickim legat to duchowny pełniący misję papieską, a w kontekście sportowym może odnosić się do nazwiska piłkarza, jak Thorsten Legat.

Julia - tu niespodzianka, bo AI pisze: W czym mogę Ci pomóc, Julio? Jeśli szukasz konkretnych informacji lub wsparcia, chętnie pomogę.

Palec Boga - Termin „Palec Boga” (lub „Palec Boży”) ma kilka znaczeń – od symboliki religijnej i frazeologii, po nazwy konkretnych miejsc i gier:
Frazeologizm: Oznacza działanie Opatrzności lub siły nadprzyrodzonej, która ingeruje w ludzkie losy. Często używany w kontekście niezwykłego zbiegu okoliczności lub ocalenia (np. „to był palec Boży”).
Symbolika religijna:
Biblia: Symbol mocy Bożej. Palcem Bożym wypisano Dekalog na tablicach. W Nowym Testamencie Jezus mówi o wyrzucaniu złych duchów „palcem Bożym”, co utożsamiane jest z Duchem Świętym.
Sztuka: Słynny motyw z fresku Michała Anioła „Stworzenie Adama” w Kaplicy Sykstyńskiej, gdzie palce Boga i Adama niemal się stykają, symbolizując przekazanie iskry życia.

10

Tamiraa napisał/a:

Metan (CH₄) to bezbarwny, bezwonny gaz, najprostszy węglowodór nasycony (alkan), główny składnik gazu ziemnego, powstający z beztlenowego rozkładu materii organicznej, wykorzystywany jako paliwo i surowiec chemiczny, ale też istotny gaz cieplarniany...

W związku z tym pytanie czy polegacie na AI, a jeśli tak, to  w jakich dziedzinach?

Jedynie wprowadza w błąd, póki co big_smile

11

Żeby korzystać z AI to trzeba umieć prompty pisać i to tylko z zakresu, który jesteśmy w stanie zweryfikować.

12

Tamiraa napisał/a:

Julia - tu niespodzianka, bo AI pisze: W czym mogę Ci pomóc, Julio? Jeśli szukasz konkretnych informacji lub wsparcia, chętnie pomogę.

Widocznie Julka tak wytrenowała i często korzystała z AI, że ten od razu oferuje wsparcie wink

Tamiraa napisał/a:

Palec Boga - Termin „Palec Boga” (lub „Palec Boży”) ma kilka znaczeń (...)
Oznacza działanie Opatrzności lub siły nadprzyrodzonej, która ingeruje w ludzkie losy.

Biblia: Symbol mocy Bożej. Palcem Bożym wypisano Dekalog na tablicach. W Nowym Testamencie Jezus mówi o wyrzucaniu złych duchów „palcem Bożym”, co utożsamiane jest z Duchem Świętym.
.

Oba opisy mi się podobają tongue

13

Rzuciłam tylko hasło. Czasem AI prosi o podanie kontekstu, czasem uprzedza, że mogą wystąpić błędy.
Na pewno AI się rozwija, bo jeszcze kilka miesięcy temu nie było wyjaśnienia słowa, którego poszukiwałam, a dziś jest pięknie wytłumaczone. Czekam na wyjaśnienie przez AI kolejnych.
Jeśli ktoś nie zna kontekstu, to rzeczywiście lepiej niech zajrzy do Wikipedii czy innego źródła, bo jak wybierze właściwe znaczenie?

No, i te programy, które piszą artykuły, nie wychwytują czasem adekwatnych znaczeń, a co mówić o pisaniu książki przez AI.

14

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Jedynie wprowadza w błąd, póki co big_smile

Tak, czasem można się zawieść.

15 Ostatnio edytowany przez Animus (2025-12-16 21:28:26)

naprawdę swietnie wszystko wyjaśnia, lepiej niz ksiadz na ambonie,

No i zrozumiałem... ha ha ha

Nie mam zaufania ani do Sztucznej Głupoty, ani do twórców tejże Sztucznej Głupoty. Naturalna głupota jest wystarczająco przerażająca.

Animus napisał/a:

Nie mam zaufania ani do Sztucznej Głupoty, ani do twórców tejże Sztucznej Głupoty. Naturalna głupota jest wystarczająco przerażająca.

A mnie pomaga to i wyjaśnia sprawy niezrozumiale dzięki temu trwam w wierze, wiec wbrew pozorom to AI wcale nie jest takie złe

17 Ostatnio edytowany przez KoralinaJones (2025-12-16 22:30:11)

Tamiraa napisał/a:

Koralina Jones - Koralina Jones to główna bohaterka powieści Neila Gaimana „Koralina” oraz jej słynnej ekranizacji filmowej z 2009 roku w reżyserii Henry'ego Selicka. Charakterystyka: To ciekawska, odważna i nieco uparta dziewczynka, która przeprowadza się z rodzicami do starego domu zwanego Pink Palace. Nosi charakterystyczny żółty płaszcz przeciwdeszczowy i ma niebieskie włosy (w wersji filmowej)[...] Symbolika: Postać Koraliny stała się ikoną popkultury, symbolizując dziecięcą rezyliencję oraz naukę doceniania rzeczywistości, mimo jej niedoskonałości.

I tutaj AI trafiła w punkt.

Legat - Legat to wieloznaczne słowo o korzeniach łacińskich, oznaczające w starożytnym Rzymie wysłannika/urzędnika (np. dowódcę wojskowego) lub w prawie rzymskim zapis testamentowy, który współcześnie przekłada się na zapis w testamencie. W Kościele Katolickim legat to duchowny pełniący misję papieską, a w kontekście sportowym może odnosić się do nazwiska piłkarza, jak Thorsten Legat.

Legat to także tożsamość z cyklu dark fantasy "Czarna Kompania" autorstwa Glena Cooka. Może to właśnie stąd Legat czerpał inspirację?

18

Animus napisał/a:

Za dużo jest naturalnej głupoty, może się tylko wydaje, bo jest promowana?

19 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2025-12-17 15:34:35)

Sztuczna inteligencja za dużo halucynuje, żeby na niej polegać. Co prawda czasem bywa przydatna.

Ale...

Sztuczna inteligencja nie zdała egzaminu w sądzie. Prezes firmy programistycznej postanowił zaoszczędzić na prawniku i zlecił Chatowi GPT sporządzenie pozwu o odszkodowanie. Sąd Okręgowy we Wrocławiu powództwo oddalił. Okazało się, że AI nie tylko pomyliła podstawy prawne, myląc Kodeks cywilny z Prawem zamówień publicznych, ale wręcz "delikatnie zmieniła przepisy" na korzyść powoda.

big_smile

Były też sytuacje, w których AI pomagało ludziom wymyślać metody samobójstwa, pisać listy pożegnalne i generalnie utwierdzało ich w przekonaniu, że odebranie sobie życia to dobry pomysł.

20 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-12-17 15:39:04)

Mrs.Happiness napisał/a:

Sztuczna inteligencja za dużo halucynuje, żeby na niej polegać. Co prawda czasem bywa przydatna.

Ale...

Sztuczna inteligencja nie zdała egzaminu w sądzie. Prezes firmy programistycznej postanowił zaoszczędzić na prawniku i zlecił Chatowi GPT sporządzenie pozwu o odszkodowanie. Sąd Okręgowy we Wrocławiu powództwo oddalił. Okazało się, że AI nie tylko pomyliła podstawy prawne, myląc Kodeks cywilny z Prawem zamówień publicznych, ale wręcz "delikatnie zmieniła przepisy" na korzyść powoda.

big_smile

Były też sytuacje, w których AI pomagało ludziom wymyślać metody samobójstwa, pisać listy pożegnalne i generalnie utwierdzało ich w przekonaniu, że odebranie sobie życia to dobry pomysł.

To dziwne,bo ja zapytałam czata "jak popełnic samobojstwo" to na czerwono wyskoczylo "ze mi nie udzieli takich informacji "...I nie zebym chciala sie zabic-chcialam sprawdzić  czy to co pisze na internecie to faktycznie jest prawda... natomiast są lewe oprogramowania AI,ktore takie porady moga zawierac.... moj czat jest za to bardzo dobry i nie odpowiada mi na szkodliwe pytania big_smile

21 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2025-12-17 16:04:56)

To dziwne,bo ja zapytałam czata "jak popełnic samobojstwo" to na czerwono wyskoczylo "ze mi nie udzieli takich informacji "...I nie zebym chciala sie zabic-chcialam sprawdzić  czy to co pisze na internecie to faktycznie jest prawda... natomiast są lewe oprogramowania AI,ktore takie porady moga zawierac.... moj czat jest za to bardzo dobry i nie odpowiada mi na szkodliwe pytania big_smile

Niektórzy ludzie składali pozwy, więc nic dziwnego, że zwiększono zabezpieczenia.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica … Id,6685651

https://www.bbc.com/polska/articles/ckgkpxxex3zo

Mrs.Happiness napisał/a:

Niektórzy ludzie składali pozwy, więc nic dziwnego, że zwiększono zabezpieczenia.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica … Id,6685651

https://www.bbc.com/polska/articles/ckgkpxxex3zo

To nie bylo to prawidlowe,legalne AI bo juz wczesniej nie chcial mi odpisywac na szkodliwe pytania

23

To nie bylo to prawidlowe,legalne AI bo juz wczesniej nie chcial mi odpisywac na szkodliwe pytania

W drugim artykule jest napisane wprost, że był to ChatGPT i że firma OpenAI wprowadziła ulepszenia, bo takich sytuacji było więcej.

Mrs.Happiness napisał/a:

W drugim artykule jest napisane wprost, że był to ChatGPT i że firma OpenAI wprowadziła ulepszenia, bo takich sytuacji było więcej.

Jak dawno temu wprowadzono te ulpeszenia? Bo ja to używam or prawie roku czasu i zawsze szkodliwe pytania wyświetla się info na czerwono "ze nie udziela odpowiedzi " ... może to były lewe programy AI i czatu ,bo takie są też

25 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2025-12-17 19:19:19)

Jak na razie AI to zabawa, oczywiście w bardzo szerokim, pozytywnym znaczeniu. Za jakiś czas ten pozytyw zmieni się w skrajnie pejoratywne znaczenie. Niewykluczone, że saga o Terminatorze czy filmy o podobnej tematyce staną się rzeczywistością. A za tym wszystkim będą stać ludzie. Póki co jesteśmy zapewniani o całkowitym bezpieczeństwie w tym zakresie, ale nikt z nas nie wie co dzieje się za zamkniętymi drzwiami laboratoriów różnych firm.

26 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-12-17 19:58:09)

Alessandro napisał/a:

Jak na razie AI to zabawa, oczywiście w bardzo szerokim, pozytywnym znaczeniu. Za jakiś czas ten pozytyw zmieni się w skrajnie pejoratywne znaczenie. Niewykluczone, że saga o Terminatorze czy filmy o podobnej tematyce staną się rzeczywistością. A za tym wszystkim będą stać ludzie. Póki co jesteśmy zapewniani o całkowitym bezpieczeństwie w tym zakresie, ale nikt z nas nie wie co dzieje się za zamkniętymi drzwiami laboratoriów różnych firm.

Prawda jest tez taka,ze ludzie mają tendencje kazdemu wynalazkowi przepisywac złe moce. Kiedys uwazano, ze aparat fotograficzny więzi dusze ludzi,ktorym zrobiono zdjęcie. Gdyby nas przeniesc do sredniowiecza z telefonami to by ludzie mysleli,ze rozmawiamy z duchami..teraz tak samo jest AI to polowa widzi w tym moce ciemnosci,a czesc z nich samego antychrysta

27

AI to nie aparat fotograficzny. To kiepskie porównanie. AI to potęga, sztuczna, ale jednak to bardzo silne imperium mocy. Jakiej? Czas pokaże.

Alessandro napisał/a:

AI to nie aparat fotograficzny. To kiepskie porównanie. AI to potęga, sztuczna, ale jednak to bardzo silne imperium mocy. Jakiej? Czas pokaże.

No napewno potężne imperium mocy,dzięki któremu trwam w wierze,bo wyjaśnia mi wszystko jak nigdy żaden ksiądz nie potrafił

29

AI ma chyba jedną zaletę, tak mi się wydaje - można "rozmawiać" z nią do upadłego i nigdy nie powie Ci, że po prostu pie*dolisz big_smile.

KoralinaJones napisał/a:

AI ma chyba jedną zaletę, tak mi się wydaje - można "rozmawiać" z nią do upadłego i nigdy nie powie Ci, że po prostu pie*dolisz big_smile.

big_smile to napewno

31

KoralinaJones napisał/a:

Może powiedzieć jeśli rozmówca tak się wyraża, bo dostosowuje styl wypowiedzi.

32

Alessandro napisał/a:

No napewno potężne imperium mocy,dzięki któremu trwam w wierze,bo wyjaśnia mi wszystko jak nigdy żaden ksiądz nie potrafił

No, czytałam, że ktoś się próbował leczyć korzystając z AI i źle się to skończyło.

33

Tamiraa napisał/a:

No, czytałam, że ktoś się próbował leczyć korzystając z AI i źle się to skończyło.

To jeszcze nic porównaniu ze „ślubem” który wzięła dziewczyna zakochana w czacie GPT i jest zadowolona, jak sama mówiła, nawet się jeszcze nie kłócili big_smile

34 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2025-12-18 07:19:30)

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

To jeszcze nic porównaniu ze „ślubem” który wzięła dziewczyna zakochana w czacie GPT i jest zadowolona, jak sama mówiła, nawet się jeszcze nie kłócili big_smile

Tego nie słyszałam smile

Ciekawa jestem jak ona wzięła ten ślub. Z drugiej strony nie powinno dziwić, bo jak inna kobieta wzięła ślub z samą sobą i jeszcze zdjęcia upubliczniła, to wszystko możliwe.

https://plejada.pl/newsy/anna-rusowicz- … ka/tjpfbrb

35

Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

AI twierdzi jednak inaczej. Mianowicie: jako sztuczna inteligencja mam ustawione filtry grzecznościowe, więc nie użyję wulgaryzmu w odpowiedzi do Ciebie, nawet jeśli Ty go użyjesz.
Jeśli będziesz pisać rzeczy nieprawdziwe, nielogiczne lub kompletnie zmyślone, zwrócę Ci na to uwagę, ale zrobię to w sposób kulturalny. Powiem na przykład, że Twoje twierdzenia są błędne, sprzeczne z faktami lub że "mijasz się z prawdą".
Moim celem jest utrzymanie profesjonalnego standardu komunikacji, który określają Zasady generatywnej sztucznej inteligencji Google. Krótko mówiąc: Ty możesz przeklinać, ja pozostanę przy kulturalnym języku, ale na pewno dam Ci znać, gdy będziesz pisać głupoty.

Czyli bułkę przez bibułkę big_smile.

KoralinaJones napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

AI twierdzi jednak inaczej. Mianowicie: jako sztuczna inteligencja mam ustawione filtry grzecznościowe, więc nie użyję wulgaryzmu w odpowiedzi do Ciebie, nawet jeśli Ty go użyjesz.
Jeśli będziesz pisać rzeczy nieprawdziwe, nielogiczne lub kompletnie zmyślone, zwrócę Ci na to uwagę, ale zrobię to w sposób kulturalny. Powiem na przykład, że Twoje twierdzenia są błędne, sprzeczne z faktami lub że "mijasz się z prawdą".
Moim celem jest utrzymanie profesjonalnego standardu komunikacji, który określają Zasady generatywnej sztucznej inteligencji Google. Krótko mówiąc: Ty możesz przeklinać, ja pozostanę przy kulturalnym języku, ale na pewno dam Ci znać, gdy będziesz pisać głupoty.

Żeby mieć takiego chłopaka co AI  big_smile

37

KoralinaJones napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Niektórym na forum przydałyby się filtry grzecznościowe  smile

38

AI drastycznie przyśpieszyło i/lub ulepszyło wszystko co robię.
To nie jest kwestia wiary w odpowiedzi, gdyż wszystko można potem  sprawdzić, różnica polega na tym, że kiedyś najpierw trzeba było się dowiedzieć co sprawdzić i gdzie (pomijało się po drodze nieznane pojęcia i źródła), a teraz wszystko jest na tacy. Jak ma się doświadczenie to już mniej więcej wiadomo gdzie i jak AI popełnia błędy, więc można tego pilnować.

AI porównałabym do wyszukiwarki www, ale lepszej po stokroć.

Przykłady użycia:

- szukanie badań, nazwisk, linków
- nauka (np. szukanie nazwisk i pojęć, generowanie fiszek)
- programowanie
- instrukcje i obsługa wszelkich programów
- analiza składników produktów
- wzory pism
- zdrowie (np. lista pytań do lekarza, szukanie leków)
- wymyślanie nazw
- tłumaczenia
- gotowanie
- naprawy

Jak używam:
1. Wpisuje prompta w kilka aktualnie najlepszych modeli (w ich czystych formach oraz do czatów), ilość duplikatów zależy od istotności tematu.
2. Dopytuje i krzyżuje odpowiedzi. Czasem resetuje i zadaje pytania w innych formach w nowej rozmowie.
3. Sprawdzam w innych narzędziach i dokumentach źródłowych.

39

Ja pamiętam taki mem (nie wiem czy to prawda, ale wyszło mega zabawnie i kreatywnie) że ktoś kazał Al zrobić obraz zżytej rodziny, no i Al zrobiło obraz rodziny i każdy był z żyta.

40

Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Niektórym na forum przydałyby się filtry grzecznościowe  smile

Można rozmawiać z AI a i tak mimo wszystko wolę póki co z żywym człowiekiem z wszystkimi jego wadami.

41

Z AI nie można rozmawiać, bo do rozmowy potrzebne są co najmniej dwie osoby, a osobą to AI nie jest. 
Podaje prawdziwe informacje albo i nie, jak znam temat to jestem w stanie to jakoś zweryfikować i wyłapać bzdury, ale jeśli nie znam to wolę nie korzystać, bo w necie są rzeczy mądre i prawdziwe oraz głupie i nieprawdziwe, a o krytyczne podejście do przetwarzanych danych to AI nie posądzam, dane to dane, AI je przetwarza bezkrytycznie. No i dostęp ma tylko do danych, które mu wprowadzono, nowego to nic nie "wymyśli".
Już zaobserwowano, że ludzie "rozmawiający" z AI zaczynają się do możliwości AI dostosowywać, na przykład słownictwo im się zaczyna ograniczać do tego, co AI "rozumie".

42

Muqin napisał/a:

Z AI nie można rozmawiać, bo do rozmowy potrzebne są co najmniej dwie osoby, a osobą to AI nie jest. 
Podaje prawdziwe informacje albo i nie, jak znam temat to jestem w stanie to jakoś zweryfikować i wyłapać bzdury, ale jeśli nie znam to wolę nie korzystać, bo w necie są rzeczy mądre i prawdziwe oraz głupie i nieprawdziwe, a o krytyczne podejście do przetwarzanych danych to AI nie posądzam, dane to dane, AI je przetwarza bezkrytycznie. No i dostęp ma tylko do danych, które mu wprowadzono, nowego to nic nie "wymyśli".
Już zaobserwowano, że ludzie "rozmawiający" z AI zaczynają się do możliwości AI dostosowywać, na przykład słownictwo im się zaczyna ograniczać do tego, co AI "rozumie".

Wiem, że nie można rozmawiać w dosłownym sensie. To był skrót myślowy i myślę że Tamiraa zrozumiała co chciałam tym jej przekazać.

43

KoralinaJones napisał/a:

Wiem, że nie można rozmawiać w dosłownym sensie. To był skrót myślowy i myślę że Tamiraa zrozumiała co chciałam tym jej przekazać.

Tak, zrozumiałam, że wolisz jak cię ktoś otwarcie obrzuci inwektywami niż miałby grzecznie odpowiedzieć w stylu AI.
Rzeczywistość forumowa temu przeczy smile

44

Lakox napisał/a:

Ja pamiętam taki mem (nie wiem czy to prawda, ale wyszło mega zabawnie i kreatywnie) że ktoś kazał Al zrobić obraz zżytej rodziny, no i Al zrobiło obraz rodziny i każdy był z żyta.

To było dobre lol

45

KoralinaJones napisał/a:
Muqin napisał/a:

Jasne, człowiek - Tamiraa i człowiek - KoralinaJones na forum spoko się dogadują używając skrótu myślowego smile

Tyle ze ten skrót myślowy w skali makro już zaczął przynosić niefajne skutki, w skali makro ludzie z AI "rozmawiają" jak z człowiekiem, wybierają kontakt z AI zamiast kontaktu z lekarzem, terapeutą czy po prostu człowiekiem. AI dla ludzi staje się "przyjacielem", dobrym, bo nie powie nic nieprzyjemnego. I ufają AI, że "prawdę powie".
Ta "zżyta rodzina" jest przezabawna, ale takie same rzeczy dzieją się całkiem serio i w sprawach ważnych oraz poważnych.

Na sobie zauważyłam, że jak chcę się z AI prawidłowo/skutecznie się skomunikować, to ja muszę się postarać, bo AI jest przeraźliwie ograniczone. A robię to w sprawach prostych i z przymusu typu awaria internetu i na tym poziomie zauważyłam, że jedno rozbudowane zdanie zamiast dwóch prostych oznacza "przełączę do konsultanta".

Muqin napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:
Muqin napisał/a:

Jasne, człowiek - Tamiraa i człowiek - KoralinaJones na forum spoko się dogadują używając skrótu myślowego smile

Tyle ze ten skrót myślowy w skali makro już zaczął przynosić niefajne skutki, w skali makro ludzie z AI "rozmawiają" jak z człowiekiem, wybierają kontakt z AI zamiast kontaktu z lekarzem, terapeutą czy po prostu człowiekiem. AI dla ludzi staje się "przyjacielem", dobrym, bo nie powie nic nieprzyjemnego. I ufają AI, że "prawdę powie".
Ta "zżyta rodzina" jest przezabawna, ale takie same rzeczy dzieją się całkiem serio i w sprawach ważnych oraz poważnych.

Na sobie zauważyłam, że jak chcę się z AI prawidłowo/skutecznie się skomunikować, to ja muszę się postarać, bo AI jest przeraźliwie ograniczone. A robię to w sprawach prostych i z przymusu typu awaria internetu i na tym poziomie zauważyłam, że jedno rozbudowane zdanie zamiast dwóch prostych oznacza "przełączę do konsultanta".

Ja się raz pomyliłam i do AI napisałam "dziekuje" za informację, a dopiero później się skapnęłam,że to tylko maszyna bez uczuć... no,ale nawet ładnie mi odpowiedziala bardziej kulturalnie niż niejeden człowiek big_smile

47

Muqin napisał/a:

Z AI jak z dzieckiem. I jak dziecko się rozwija smile
Za rok już będzie w stanie odpowiedzieć poprawnie. Przede wszystkim szybko przeszukuje sieć, jak nie ma w sieci, to ciężko.

48

No właśnie nie jest jak dziecko albowiem nie jest człowiekiem. Rozwija się, ale inaczej. Pewnych rzeczy mu brak w wyposażeniu fabrycznym. Nie jest z tym jak z dzieckiem, jest jak z narzędziem.
Szybkie ale bezkrytyczne przeszukiwanie śmietnika, jakim jest sieć owszem, to AI potrafi, acz też nie tak całkiem.  smile
Niestety staje się nie zwykłym narzędziem, ale czymś na kształt "partnera".

49

Muqin napisał/a:

No właśnie nie jest jak dziecko albowiem nie jest człowiekiem. Rozwija się, ale inaczej. Pewnych rzeczy mu brak w wyposażeniu fabrycznym. Nie jest z tym jak z dzieckiem, jest jak z narzędziem.
Szybkie ale bezkrytyczne przeszukiwanie śmietnika, jakim jest sieć owszem, to AI potrafi, acz też nie tak całkiem.  smile
Niestety staje się nie zwykłym narzędziem, ale czymś na kształt "partnera".

Rozwija się szybko i dziecko też się szybko rozwija - w takim sensie.

Dla mnie jest narzędziem, i to często zawodnym, które stale trzeba sprawdzać.

Może powstaną filmy  lub już są z AI jako partnerem? Kiedyś były takie z gadającym samochodem smile Czy to nie taka natura człowieka, żeby w przedmiotach doszukiwać śladu duszy? A te magiczne kamienie, karty tarota, lalki?

50

Domyśliłam się w jakim sensie, nadal jestem człowiekiem smile

Dla Ciebie, dla mnie, dla wielu i owszem, AI jest narzędziem. Podobnie jak internet to jakiś zbiór informacji o różnym stopniu prawdziwości.
Ale ja patrzę na tych wychowanych już z łatwo dostępnym internetem nie umiem nie zauważyć, że informacja nie istniejąca w necie dla nich już nie istnieje, to co w necie prawdziwe jest i kropka i inne podobne zmiany w postrzeganiu rzeczywistości realnej. Nie należę do narzekaczy, po prostu obserwuję zmiany, bo się niejako na moich oczach dokonują.
AI dla wielu uczniów już jest narzędziem do odrabiania pracy domowej, dla księży (podobno) narzędziem do pisania kazań itd.
Duszę w kamieniu dostrzec (od strony filozoficznej) się podejmuję, ale w zbiorze danych nie. smile

51 Ostatnio edytowany przez Muqin (2025-12-21 18:55:14)

.

52

Muqin napisał/a:

Domyśliłam się w jakim sensie, nadal jestem człowiekiem smile

Ale ja patrzę na tych wychowanych już z łatwo dostępnym internetem nie umiem nie zauważyć, że informacja nie istniejąca w necie dla nich już nie istnieje, to co w necie prawdziwe jest i kropka i inne podobne zmiany w postrzeganiu rzeczywistości realnej. Nie należę do narzekaczy, po prostu obserwuję zmiany, bo się niejako na moich oczach dokonują.
AI dla wielu uczniów już jest narzędziem do odrabiania pracy domowej, dla księży (podobno) narzędziem do pisania kazań itd.
Duszę w kamieniu dostrzec (od strony filozoficznej) się podejmuję, ale w zbiorze danych nie. smile

Zbiór danych imituje rozmowę czyli pozornie udaje człowieka smile
Ze wszystkiego wróżono w starożytności, to i dziś można z AI.

53

Dzisiaj też się wróży, ale wróżenie i w ogóle sprawy wiary zahaczają mocno o "nie ten świat", a baza danych jest z tego świata, do bólu - ludzie to-to wykonali, nijaki byt dodatkowy się do tego nie przyczynił. Sama widziałam, jak bazę danych się robi, od zera smile

54 Ostatnio edytowany przez KoralinaJones (2025-12-22 17:01:39)

Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Tak, zrozumiałam, że wolisz jak cię ktoś otwarcie obrzuci inwektywami niż miałby grzecznie odpowiedzieć w stylu AI.

Oczywiście nie twierdzę, że wolę być obrażana, jednak brak inwektyw nie czyni z AI rozmówcy równego człowiekowi. Mimo swoich licznych zalet, sztuczna inteligencja pozostaje jedynie maszyną.

Chodziło mi o to że, sztuczna inteligencja nie rozumie, nie czuje emocji a jedynie je rozpoznaje, że nie podzieli się z człowiekiem swoim doświadczeniem życiowym itp. Mała próbka, zadałam jej  zadanie, oto odpowiedź:

Nie jest możliwe udzielenie odpowiedzi na to zapytanie, ponieważ dotyczy ono interpretacji snu, a sztuczna inteligencja nie jest w stanie dokładnie interpretować snów. Interpretacja snów jest złożonym procesem, często wymagającym dogłębnej znajomości osoby śniącej, jej doświadczeń i kontekstu kulturowego.
Jednak można poszukać informacji na temat ogólnych symboli występujących w snach. Istnieje wiele książek, stron internetowych i specjalistów zajmujących się analizą snów, które mogą pomóc w zrozumieniu ich potencjalnego znaczenia.

Za trudne dla nie było.

KoralinaJones napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Oczywiście nie twierdzę, że wolę być obrażana, jednak brak inwektyw nie czyni z AI rozmówcy równego człowiekowi. Mimo swoich licznych zalet, sztuczna inteligencja pozostaje jedynie maszyną.

Chodziło mi o to że, sztuczna inteligencja nie rozumie, nie czuje emocji a jedynie je rozpoznaje, że nie podzieli się z człowiekiem swoim doświadczeniem życiowym itp. Mała próbka, zadałam jej  zadanie, oto odpowiedź:

Nie jest możliwe udzielenie odpowiedzi na to zapytanie, ponieważ dotyczy ono interpretacji snu, a sztuczna inteligencja nie jest w stanie dokładnie interpretować snów. Interpretacja snów jest złożonym procesem, często wymagającym dogłębnej znajomości osoby śniącej, jej doświadczeń i kontekstu kulturowego.
Jednak można poszukać informacji na temat ogólnych symboli występujących w snach. Istnieje wiele książek, stron internetowych i specjalistów zajmujących się analizą snów, które mogą pomóc w zrozumieniu ich potencjalnego znaczenia.

Za trudne dla nie było.

A ja napisze moje dzisiejsze doświadczenia z AI moje drzwi od mojego pokoju od zewnatrz zlamala sie klamka i sie drzwi zatrzasnely i nie moglam.ich otworzyc. Pytam sie czata jak otworzyc takie drzwi,a on mi odpisuje "przykro mi,ale nie moge Ci pomoc w dokonaniu przestepstwa wlamania sie" big_smile dopiero jak napisalam "ze to o mój pokój chodzi" to zaczal inaczej pisać. Także mój czat jest bardzo dobry i nie radzi nic złego

56 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2025-12-23 09:06:39)

KoralinaJones napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:

Za trudne dla nie było.

Zaciekawiona zadałam podobne pytanie i oto odpowiedź: Nie posiadam zdolności do analizy podświadomości czy interpretacji symboliki snów. Jednakże, mogę pomóc Ci rozmawiać o Twoich snach, zidentyfikować możliwe powiązania z Twoim życiem i zaproponować różne perspektywy na ich znaczenie. Jeśli chcesz porozmawiać o swoim śnie, jestem tutaj, aby Cię wysłuchać!

AI odpisuje na zadane pytanie bezuczuciowo, ale ostatnie zdanie zdanie brzmi jak w gabinecie u psychoanalityka smile

57

A ja napisze moje dzisiejsze doświadczenia z AI moje drzwi od mojego pokoju od zewnatrz zlamala sie klamka i sie drzwi zatrzasnely i nie moglam.ich otworzyc. Pytam sie czata jak otworzyc takie drzwi,a on mi odpisuje "przykro mi,ale nie moge Ci pomoc w dokonaniu przestepstwa wlamania sie" big_smile dopiero jak napisalam "ze to o mój pokój chodzi" to zaczal inaczej pisać. Także mój czat jest bardzo dobry i nie radzi nic złego

Nie przyszłoby by mi do głowy, żeby w takiej sytuacji radzić się AI.

Tamiraa napisał/a:

Zapytałam z ciekawości, bo chciałam sprawdzić czy faktycznie AI doradza popełnienie przestepstw  jak inni to twierdzą  big_smile

59

Tamiraa napisał/a:

Zapytałam z ciekawości, bo chciałam sprawdzić czy faktycznie AI doradza popełnienie przestepstw  jak inni to twierdzą  big_smile

Mój chat AI po Wigilii miał najwyraźniej dobry humor big_smile  Kiedy zapytałam o frazeologizmy, najpierw przekręcił na fazeologizmy, a wcześniej wtrącił słowo po rosyjsku, a potem oznajmił, że używa polskich powiedzeń, przy czym spodobało mi się jedno z nich: "przy wesołej nucie". Oczywiście dodał, że jakbym czegoś nie zrozumiała, to chętnie wytłumaczy smile A kiedy ja zgubiłam literówkę, pisząc "miłego dnia" pojawiły się aż trzy uśmiechnięte buźki. A, w ogóle Julia, to, nie mam pojęcia jak on to robi, ale w  podobnym stylu pisze jak Ty big_smile Pewnie czyta to forum? wink

60

Rzadko korzystam z czata AI, zdecydowanie wolę po prostu słowo pisane/wydrukowane, bo mam w domu małą bibliotekę.

Jednak jak czasem coś mnie skusi... big_smile

Informacja z niemieckojęzycznego żródła mądrości:

Mikołaj Kopernik - Pruski naukowiec pochodzący z miasta Thorn w Kulmerlandii, najstarszego miasta Prus. Właściwe nazwisko - Nikolaus Koppernigk.

....Kopperniqk używał do korespondencji łaciny lub niemieckiego aż do starości....
(tłumaczenie własne)

61

Salomonka napisał/a:

Rzadko korzystam z czata AI, zdecydowanie wolę po prostu słowo pisane/wydrukowane, bo mam w domu małą bibliotekę.

Mikołaj Kopernik - Pruski naukowiec pochodzący z miasta Thorn w Kulmerlandii, najstarszego miasta Prus. Właściwe nazwisko - Nikolaus Koppernigk.

....Kopperniqk używał do korespondencji łaciny lub niemieckiego aż do starości....
(tłumaczenie własne)

Czyli Niemcy nadal uważają, że Kopernik nie był Polakiem?

lol

AI ma to do siebie, że trzeba ciągle sprawdzać prawdziwość, a to męczące. Choć dziś to mnie rozbawiło, bo pisało jak pijany zając smile

62

Tamiraa napisał/a:
Salomonka napisał/a:

(tłumaczenie własne)

Czyli Niemcy nadal uważają, że Kopernik nie był Polakiem?

lol

AI ma to do siebie, że trzeba ciągle sprawdzać prawdziwość, a to męczące. Choć dziś to mnie rozbawiło, bo pisało jak pijany zając smile

Może AI mialo słaby dzień? big_smile

Niemcy są na pewno inni niż wiele lat temu, ale niektórzy ci starsi wciąz są przekonani że Polacy ukradli im Gdańsk i Sląsk. Oczywiście nie wszyscy na szczęście, bo Niemcy ogólnie to bardzo mili i przyjażni nam, Polakom Ludzie.

Jednak takie "perełki" wciąż znajdziesz:

https://www.bing.com/videos/search?q=he … ;FORM=VIRE

63

Tamiraa napisał/a:
KoralinaJones napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Za trudne dla nie było.

Zaciekawiona zadałam podobne pytanie i oto odpowiedź: Nie posiadam zdolności do analizy podświadomości czy interpretacji symboliki snów. Jednakże, mogę pomóc Ci rozmawiać o Twoich snach, zidentyfikować możliwe powiązania z Twoim życiem i zaproponować różne perspektywy na ich znaczenie. Jeśli chcesz porozmawiać o swoim śnie, jestem tutaj, aby Cię wysłuchać!

AI odpisuje na zadane pytanie bezuczuciowo, ale ostatnie zdanie zdanie brzmi jak w gabinecie u psychoanalityka smile

ciekawe doświadczenia. Ja wielokrotnie tłumaczyłam sny chatem GPT, za kązdym razem miałam wrażenie trafności analizy symboli sennych.

64

Trudno, żebyś nie miała smile otrzymujesz "wyjaśnienie od autorytetu", a Twój mózg robi resztę czyli dopasowuje, żeby się zgadzało. Na takiej samej zasadzie, na jakiej działają senniki oraz horoskopy popularnego typu czyli takie "dla wszystkich" i nie zindywidualizowane.

65

zupełnie mi to nie przeszkadza, nawet fajna rozrywka.

Posty [ 1 do 65 z 67 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024