Im więcej szukam prawdy o Bogu tym więcej... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Im więcej szukam prawdy o Bogu tym więcej...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

Temat: Im więcej szukam prawdy o Bogu tym więcej...

jej znajduje... to artykuł o tym,ze jest tylko Jeden Bóg
"Aby uzyskać zrównoważony i spójny obraz tego, kim i czym jest Bóg, musimy z pewnością wziąć pod uwagę cały zapis biblijny. Zacznijmy od kilku odniesień z początku Biblii, aby zobaczyć, co napisali pierwsi wierzący w Boga.

Słuchaj, Izraelu! Pan, Bóg nasz, jest Panem jedynym. Powtórzonego Prawa 6:4

„Nie bójcie się i nie lękajcie się! Czyż nie mówiłem wam od tamtej pory i nie oznajmiłem tego? Wy jesteście moimi świadkami. Czy jest Bóg oprócz mnie? Tak, nie ma Boga; nie znam żadnego”. Izajasz 44:8

Ja jestem Pan i nie ma innego, oprócz mnie nie ma Boga. Opasałem cię, chociaż mnie nie znasz. Izajasz 45:5

„Przypomnijcie sobie rzeczy dawne, odwieczne, że Ja jestem Bogiem i nie ma innego, jestem Bogiem i nie ma nikogo takiego jak Ja…” Izajasz 46:9

Zatem z tych kilku wersetów wynika, że Bóg ani razu nie opisał siebie jako Trójcy w Jedności. Nigdzie w Starym Testamencie, ani zresztą w całej Biblii, nie pojawia się słowo Trójca. Bóg powiedział jedynie, że jest jedną istotą.

Co Jezus mówi o Bogu?

Wtedy przystąpił jeden z uczonych w Piśmie i przysłyszawszy ich rozprawiających, spostrzegł, że Jezus im dobrze odpowiedział i zapytał Go: „Które przykazanie jest pierwsze ze wszystkich?”. Jezus mu odpowiedział: „Pierwsze ze wszystkich przykazań jest: Słuchaj, Izraelu! Pan Bóg nasz jest jedynym Panem” (Mk 12, 28-29).

Jezus więc wierzy i popiera stwierdzenie zawarte w Starym Testamencie, że Bóg jest jedną istotą.

Powszechne przekonanie, że Bóg jest trzema istotami w jednym (Ojcem, Synem i Duchem Świętym), nie znajduje odzwierciedlenia w Piśmie Świętym. Rozważmy słowa samego Chrystusa:

„Nie mogę nic uczynić sam z siebie. Jak słyszę, tak sądzę, a sąd mój jest sprawiedliwy, bo nie szukam własnej woli, lecz woli Tego, który mnie posłał, Ojca.” Jana 5:30

Słyszeliście, że powiedziałem wam: Odchodzę i przyjdę znowu do was. Gdybyście mnie miłowali, radowalibyście się, że powiedziałem: Idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie. Jana 14:28

Czy zatem jest to trzecia część wszechmogącego Boga, jak sugerują niektórzy? Jeśli tak, Jezus był podporządkowany drugiej trzeciej części swojej rzekomej istoty – „Bogu Ojcu”. Jeśli wizja Trójcy jest prawdziwa, każda trzecia część musi mieć hierarchię. Bóg Ojciec na szczycie, a pozostali gdzieś pod nim – ale pamiętajmy, że sugestia ta głosi, iż wszyscy oni są jedną osobą zgodnie z argumentem Trójcy, zatem niemożliwe jest, aby jedna istota posiadała części o wyższym autorytecie niż inne. Rozważmy ten werset:

Ojcze, jeśli chcesz, oddal ode mnie ten kielich! Wszakże nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie. Łukasza 22:42

Jezus był całkowicie podporządkowany woli Ojca, ale miał własną wolę. To wyraźnie pokazuje, że nie byli jedną osobą, lecz dwiema zupełnie różnymi istotami, mającymi własną wolę.

Innym punktem, który moglibyśmy poruszyć, jest to, że Biblia naucza, iż Bóg wiedział rzeczy, o których Jezus nie wiedział – co oczywiście byłoby niemożliwe, gdyby chodziło o tę samą istotę:

Lecz o owym dniu i godzinie nikt nie wie, ani aniołowie, którzy są w niebie, ani Syn, tylko Ojciec. Marka 13:32

W co wierzyli pierwsi chrześcijanie?

Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus. 1 Tymoteusza 2:5

Ale dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego wszystko pochodzi i my w Nim, i jeden Pan Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i my przez Niego. 1 Koryntian 8:6

Zauważ, jak apostoł Paweł wierzy w jednego Boga i jednego Pana Jezusa. Są to dwie różne istoty – nie są częścią Trójcy. Ponownie możemy tu wspomnieć, że słowo „trójca” nigdzie nie występuje w Biblii, ale główny nurt chrześcijaństwa uznaje je za podstawową doktrynę.

Inne dowody na to, że Jezus i Bóg nie są częścią Trójcy Świętej

Bóg nie może być kuszony

„Niech nikt, gdy jest kuszony, nie mówi: Przez Boga jestem kuszony. Bóg bowiem nie jest podatny na pokusy ku złemu ani sam nikogo nie kusi” Jakuba 1:13

Jakub mówi nam, że Bóg nie może być wystawiony na pokusę. Jezus był:

„Nie mamy bowiem arcykapłana, który by nie mógł współczuć ze słabościami naszymi, lecz doświadczonego we wszystkim na nasze podobieństwo, z wyjątkiem grzechu” Hebrajczyków 4:15

Bo przez to, że sam cierpiał będąc wystawionym na próbę, może przyjść z pomocą tym, którzy przez nią przechodzą. List do Hebrajczyków 2:14

Jak Bóg mógłby ulec pokusie zgrzeszenia przeciwko sobie?! Bóg ustanawia prawa, a zatem niemożliwe jest, aby Bóg zgrzeszył, a nawet został do tego pokuszony.

Bóg nie może umrzeć

Zanim góry powstały, zanim stworzyłeś ziemię i świat, od wieków na wieki, Ty jesteś Bogiem. Psalm 90:2

Bóg jest więc wieczny. Jednak Jezus umarł i spędził w grobie 3 dni:

Ja jestem tym, który żyje, a byłem umarły; a oto jestem żywy na wieki wieków. Amen. I mam klucze piekła i śmierci. Objawienie 1:18

Boga nie można zobaczyć

W Liście do Tymoteusza czytamy, że Bóg mieszka „w światłości, do której nikt nie może się zbliżyć, której żaden z ludzi nie widział i nie może zobaczyć. Jemu cześć i moc wieczna. Amen” (1 Tm 6,16). Jezus jednak mieszkał na ziemi i był widziany przez setki ludzi!

Nikt nigdy nie widział Boga. Jednorodzony Syn, który jest na łonie Ojca, On o Nim objawił. Jana 1:18

Tak więc Jezus ogłosił się Bogiem, ale nie mógł nim być, ponieważ „Żaden człowiek nigdy nie widział Boga”.

Relacja między Bogiem a Jezusem Chrystusem

Chociaż Jezus nie był Bogiem, był manifestacją tego, jak Bóg chce, aby ludzie żyli. Myślał jak Bóg, przestrzegał każdego Jego przykazania, był Jego odbiciem – ALE nie był samym Bogiem. Rozważ poniższe wersety:

W których bóg tego świata zaślepił umysły niewierzących, aby im nie świeciło światło chwalebnej Ewangelii o Chrystusie, który jest obrazem Boga. 2 Koryntian 4:4

Bo w nim mieszka cała pełnia Bóstwa cieleśnie. Kolosan 2:9

Widzimy, że Jezus był manifestacją Boga. On sam nam to mówi:

Objawiłem imię Twoje ludziom, których Mi dałeś ze świata. Twoimi byli i Mnie ich dałeś, i zachowali słowo Twoje. Jana 17:16

Objawionym oznacza „wyraźnie pokazać”. On jasno pokazał, jacy Bóg chce, abyśmy byli, do tego stopnia, że mógł powiedzieć:

Ja i Ojciec jedno jesteśmy. Jan 10:30

W świetle wcześniej przedstawionych wersetów nie może to oznaczać, że Jezus był jedną istotą z Ojcem. Mówi jedynie, że Jezus był jednym celem z Bogiem. Można to wyraźnie udowodnić, analizując słowa Chrystusa nieco później w Ewangelii Jana:

Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu uwierzą we Mnie. Aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał. Jana 17:20-21

Wierzący w czasach Chrystusa nie byli częścią Trójcy Świętej (ale jeśli przyjmiemy, że tak oznacza to fragment z Jana 10:30, to zgodnie z tą logiką musieli nią być!).

Skąd wzięła się wiara w Trójcę?

Widzieliśmy, że w całej Biblii Bóg jest opisywany wyłącznie jako jedna istota. Widzieliśmy, że Jezus i pierwsi naśladowcy Chrystusa również w to wierzyli i jasno tego nauczali. Skąd więc i skąd wziął się ten pogląd na Trójcę?

Nasze podręczniki historii pokazują nam, że wiara ta wywodzi się z wyznania wiary zwanego Wyznaniem Ateńskim. Zostało ono opublikowane i narzucone w IV wieku po śmierci Chrystusa, około 300 lat po Jego przyjściu na ziemię. Rzymianie posługiwali się tym wyznaniem, gdy z pogan stali się tak zwanymi chrześcijanami, i to wyznanie jest nadal używane w kościołach wokół nas i stanowi podstawę wiary rzymskokatolickiej oraz innych wyznań, które odłączyły się od katolicyzmu. Oto cytat z tego wyznania:

„Wiara katolicka jest taka, że czcimy jednego Boga w Trójcy Świętej i Trójcę Świętą w Jedności. Nie mieszając Osób ani nie rozdzielając substancji. Albowiem inna jest Osoba Ojca, inna Syna i inna Ducha Świętego. Lecz Bóstwo Ojca, Syna i Ducha Świętego jest jedno, chwała równa, majestat współwieczny”.

Zauważamy teraz, że nic z tego nie znajduje poparcia w Piśmie Świętym, prawdziwym Słowie Bożym. Z pewnością każdy prawdziwy wyznawca Boga napisałby odpowiednie fragmenty, aby każdy mógł zrozumieć i wiedzieć, dlaczego należy przestrzegać tego wyznania wiary. Ale takiego nie ma.

Prawie wszystkie podręczniki historii wskazują, że wiara w Trójcę Świętą została wprowadzona po czasach pierwszych apostołów, a zatem uznaje się, że nie była tym, w co wierzyli pierwsi chrześcijanie. W książce historycznej zatytułowanej „Doktryna Trójcy Świętej” autorstwa pana PE White’a (który jest katolikiem) czytamy:

„Od samego początku zasadą było, że Kościół głosił Prawdę, a następnie powoływał się na Pismo Święte w celu potwierdzenia własnej nauki”.

Niestety, mamy wrażenie, że mówi prawdę. Ale dlaczego tak wielu wyznaje wiarę w Trójcę? Odpowiedź jest prosta. Nie sprawdzają tego sami, porównując z naukami Biblii. Rozważmy słowa Jezusa Chrystusa:

Badajcie Pisma, bo mniemacie, że macie w nich życie wieczne. A one właśnie dają świadectwo o Mnie. Jana 5:39

Dlatego musimy zwrócić się do Biblii. A kiedy to zrobimy, nie znajdziemy żadnych dowodów sugerujących, że Bóg składa się z trzech istot."

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Im więcej szukam prawdy o Bogu tym więcej...

Świętowit – bóg urodzaju i wojny oraz naczelny bóg słowiańskiego plemienia Ranów, a w późniejszym okresie wszystkich Słowian połabskich. Jego zorganizowany kult znajdował się na wyspie Rugia, na przylądku Arkona, gdzie znajdowała się także jego główna świątynia. Wedle opisów średniowiecznych kronikarzy posąg przedstawiający tego boga posiadał cztery głowy, róg oraz miecz, a samemu bóstwu poświęcony był biały koń, siodło, stanica oraz orły. Raz w roku, po żniwach, odbywało się duże święto ku jego czci. Przy pomocy rogu oraz konia należących do boga kapłani przeprowadzali wróżby, natomiast w nocy sam bóg dosiadał konia, by walczyć z wrogami. Jego imię można tłumaczyć jako Silny pan lub Święty pan. W przeszłości często mylnie uważano, że kult Świętowita wywodzi się od Świętego Wita. W środowisku badaczy mitologii Słowian Świętowit często uważany jest za połabską hipostazę Peruna. Jego kult w zorganizowanej formie upadł w 1168 roku, gdy zniszczono poświęconą mu świątynię w Arkonie.

Palec Boga napisał/a:

Świętowit – bóg urodzaju i wojny oraz naczelny bóg słowiańskiego plemienia Ranów, a w późniejszym okresie wszystkich Słowian połabskich. Jego zorganizowany kult znajdował się na wyspie Rugia, na przylądku Arkona, gdzie znajdowała się także jego główna świątynia. Wedle opisów średniowiecznych kronikarzy posąg przedstawiający tego boga posiadał cztery głowy, róg oraz miecz, a samemu bóstwu poświęcony był biały koń, siodło, stanica oraz orły. Raz w roku, po żniwach, odbywało się duże święto ku jego czci. Przy pomocy rogu oraz konia należących do boga kapłani przeprowadzali wróżby, natomiast w nocy sam bóg dosiadał konia, by walczyć z wrogami. Jego imię można tłumaczyć jako Silny pan lub Święty pan. W przeszłości często mylnie uważano, że kult Świętowita wywodzi się od Świętego Wita. W środowisku badaczy mitologii Słowian Świętowit często uważany jest za połabską hipostazę Peruna. Jego kult w zorganizowanej formie upadł w 1168 roku, gdy zniszczono poświęconą mu świątynię w Arkonie.

big_smile
Oj przewidziałam te Twoje spamowanie slowianskimi bostwami dlatego poszlam po rozum do głowy i postanowilam zawrzeć wszystkie ważne informacje już w samym temacie mojego postu, także możesz sobie spamowac do woli. Czuj się jak u siebie w domu big_smile

4

Julia life in UK napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

big_smile
Oj przewidziałam te Twoje spamowanie slowianskimi bostwami dlatego poszlam po rozum do głowy i postanowilam zawrzeć wszystkie ważne informacje już w samym temacie mojego postu, także możesz sobie spamowac do woli. Czuj się jak u siebie w domu big_smile

Szerloku-Holmsie, chylę czoła przed twą przenikliwością oraz równocześnie dziękuję za pozwolenie na dalszą możliwość pisania (nie spamowania wink ) pod Twymi tematami.

Juliette, ja to jestem ciekaw co Ty zrobisz, jak zmieni się Twoja wiara, gdy dotrzesz do informacji że Jahwe na samym początku był jednym z wielu politeistycznych bóstw, plus miał żonę.
Albo, gdy dotrze do Ciebie że za to co nazywamy złem, też odpowiada Bóg. Jak Ty to udźwigniesz.

"...I nie wódź nas na pokuszenie"

Próbujesz odkrywać koło na nowo, kiedy ludzie od dawna latają.
Poczytaj biblistów, tlumaczy z języków pierwotnych, jeśli interesuje Cię sposób w jaki kształtował się judaizm czy chrześcijaństwo.

Odnoszę się do początku pietwszego posta, tyle miałem cierpliwość przeczytać;)

RozrabiakaWmalinowymGaju napisał/a:

Juliette, ja to jestem ciekaw co Ty zrobisz, jak zmieni się Twoja wiara, gdy dotrzesz do informacji że Jahwe na samym początku był jednym z wielu politeistycznych bóstw, plus miał żonę.
Albo, gdy dotrze do Ciebie że za to co nazywamy złem, też odpowiada Bóg. Jak Ty to udźwigniesz.

"...I nie wódź nas na pokuszenie"

Próbujesz odkrywać koło na nowo, kiedy ludzie od dawna latają.
Poczytaj biblistów, tlumaczy z języków pierwotnych, jeśli interesuje Cię sposób w jaki kształtował się judaizm czy chrześcijaństwo.

Odnoszę się do początku pietwszego posta, tyle miałem cierpliwość przeczytać;)

Jak to miał żonę? Przecież Bóg nie ma żony... ja też właśnie się zastanawiałam co znaczy słowo "Nie wódź nas na pokuszenie "  ze tak trochę bez sensu to brzmi

Boże faktycznie!
Także biblijna Królowa Nieba (מְלֶכֶת הַשָּׁמַיִם), której kult krytykował Jeremiasz, może być utożsamiana albo z Aszerą albo z Asztarte. Według Johna Daya, nie ma poświadczeń dla łączenia Aszery z Królową Nieba czy niebiosami w ogóle dla pierwszego tysiąclecia przed Chr. Jest to jednak kwestia dyskusyjna. Aszera była prawdopodobnie czczona w starożytnym Izraelu jako małżonka Ela, a w Judzie jako małżonka Jahwe i być może jako Królowa Nieba. Księga Jeremiasza opisuje praktyki kultowe w świętowaniu ku czci Królowej Nieba[4][5].

Figurki Aszery często występują w materiale archeologicznym, co świadczy o popularności jej kultu aż do czasów niewoli babilońskiej. Znajduje się także (choć dużo rzadziej) napisy łączące Jahwe z Aszerą. Podczas wykopalisk prowadzonych na Synaju w 1975 r., przed wycofaniem się wojsk izraelskich z tego regionu odnaleziono w Kuntillet Ajrud (hebr. „Horvat Teman”) ostrakon z VIII wieku p.n.e. inskrybowany: Berachti etkhem l’JHWH Szomron ul’Aszerato (בירכתי אתכם ליהוה שומרון ולאשרתו), czyli: „Błogosławię ci przez JHWH z Samarii i jego Aszerę”. Inna inskrypcja z Chirbet el-Kom niedaleko Hebronu głosi: „Błogosławiony bądź Urjahu przez JHWH z Samarii i jego Aszerę, niech on ochroni cię przed wrogami”.

Masakra to w co ja mam teraz wierzyć? .  Jakoś nie chce mnie sie wierzyć, ze Boga wogole nie ma

Znowu mam kryzys wiary sad

8

Boże faktycznie!

RozrabiakoWmalinowymGaju  coś Ty narobił!!!

Jeszcze nam Julka za tydzień znowu stanie się muzułmanką i hidżab przywdzieje!

Palec Boga napisał/a:

Boże faktycznie!

big_smile
Ja już sobie wymyśliłam swoją własną wiarę

10

Palec Boga napisał/a:

Boże faktycznie!

big_smile

I jak nazwałaś tą wiarę?

Kościół Wspólnoty Wszelkich Dóbr Doczesnych?

Święta Wspólnota Spamerów Internetowych?

Bratwo Świętych Zasiłków Dnia Ostatniego?

Palec Boga napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

big_smile

I jak nazwałaś tą wiarę?

Nie big_smile
Moja wiara to nie ma nazwy

12

Palec Boga napisał/a:

big_smile

I jak nazwałaś tą wiarę?

Nie big_smile

Każda nowa sekta ma nazwę.

Palec Boga napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

I jak nazwałaś tą wiarę?

Nie big_smile

Każda nowa sekta ma nazwę.

Ale moja wiara to nie jest sekta  dlatego tez nie ma nazwy

Palec Boga napisał/a:

Boże faktycznie!

Czy to byłoby coś nowego? big_smile

Ale faktycznie, chyba przesadziłem z dawkowaniem wiedzy. Odkręcić próbowałem, usłyszałem że prawię kazanie jak ksiądz ;p

No cóż, ubiczować się przyjdzie, szaty rozedrzeć, głowę posypać popiołem.. sad

RozrabiakaWmalinowymGaju napisał/a:
Palec Boga napisał/a:

Boże faktycznie!

Czy to byłoby coś nowego? big_smile

Ale faktycznie, chyba przesadziłem z dawkowaniem wiedzy. Odkręcić próbowałem, usłyszałem że prawię kazanie jak ksiądz ;p

No cóż, ubiczować się przyjdzie, szaty rozedrzeć, głowę posypać popiołem.. sad

Bo prawisz jak ksiondz mucho**** big_smile

16

jej znajduje... to artykuł o tym,ze jest tylko Jeden Bóg
"Aby uzyskać zrównoważony i spójny obraz tego, kim i czym jest Bóg, musimy z pewnością wziąć pod uwagę cały zapis biblijny. Zacznijmy od kilku odniesień z początku Biblii, aby zobaczyć, co napisali pierwsi wierzący w Boga.

Słuchaj, Izraelu! Pan, Bóg nasz, jest Panem...

Każda religia  jest na słowo honoru bez mocnej podbudowy w odkryciach nauki. Natomiast Biblia jest instrukcją życia w stworzonym ekosystemie. Zbieżna z odkryciami nauki. Jezus Zbawiciel wzorem człowieka dla człowieka. Aby w ekosystemie negatywnymi myślami, słowami, uczynkami, brakiem troski o ekosystem etc... Nie czynić destrukcji, za którą na pewno poniesie się konsekwencje.

17 Ostatnio edytowany przez toni144 (2025-12-24 11:43:14)

18 Ostatnio edytowany przez toni144 (2025-12-24 11:43:42)

19

toni144 napisał/a:

Każda religia  jest na słowo honoru bez mocnej podbudowy w odkryciach nauki. Natomiast Biblia jest instrukcją życia ...

Przecież Biblia jest wytworem religii. big_smile

Legat napisał/a:
toni144 napisał/a:

Każda religia  jest na słowo honoru bez mocnej podbudowy w odkryciach nauki. Natomiast Biblia jest instrukcją życia ...

Przecież Biblia jest wytworem religii. big_smile

Nie religii, tylko Kościóła Katolickiego-to on ulozyl księgi Biblii w jedną całość jako kanon ksiąg natchnionych

21

@Legat, @Julia life inUK
Biblia wielogatunkowe arcydzieło literackie jest również instrukcją życia w ekosystemie. Zbieżna z odkryciami nauki. Natomiast Krk ma swoje dogmaty, doktryny, kult człowieka, tradycje pogańskie etc...

22 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-12-30 22:40:27)

toni144 napisał/a:

@Legat, @Julia life inUK
Biblia wielogatunkowe arcydzieło literackie jest również instrukcją życia w ekosystemie. Zbieżna z odkryciami nauki. Natomiast Krk ma swoje dogmaty, doktryny, kult człowieka, tradycje pogańskie etc...

Co Ty masz z tym ekosystemem? Mnie sie ekosystem z przyroda kojarzy,a nie z Biblia

23

toni144 napisał/a:

@Legat, @Julia life inUK

Co Ty masz z tym ekosystemem? Mnie sie ekosystem z przyroda kojarzy,a nie z Biblia

Biblia jest instrukcją życia w ekosystemie. Jezus Zbawiciel wzorem człowieka dla człowieka. Aby negatywnymi myślami, słowami, uczynkami etc... W ekosystemie nie czynić destrukcji - źródło wszelkich dramatów, cierpień i śmierci, za którą na pewno poniesie się konsekwencje. W tunelu swoich uczynków, udowodniony empirycznie i naukowo.

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Im więcej szukam prawdy o Bogu tym więcej...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024