jej znajduje... to artykuł o tym,ze jest tylko Jeden Bóg
"Aby uzyskać zrównoważony i spójny obraz tego, kim i czym jest Bóg, musimy z pewnością wziąć pod uwagę cały zapis biblijny. Zacznijmy od kilku odniesień z początku Biblii, aby zobaczyć, co napisali pierwsi wierzący w Boga.
Słuchaj, Izraelu! Pan, Bóg nasz, jest Panem jedynym. Powtórzonego Prawa 6:4
„Nie bójcie się i nie lękajcie się! Czyż nie mówiłem wam od tamtej pory i nie oznajmiłem tego? Wy jesteście moimi świadkami. Czy jest Bóg oprócz mnie? Tak, nie ma Boga; nie znam żadnego”. Izajasz 44:8
Ja jestem Pan i nie ma innego, oprócz mnie nie ma Boga. Opasałem cię, chociaż mnie nie znasz. Izajasz 45:5
„Przypomnijcie sobie rzeczy dawne, odwieczne, że Ja jestem Bogiem i nie ma innego, jestem Bogiem i nie ma nikogo takiego jak Ja…” Izajasz 46:9
Zatem z tych kilku wersetów wynika, że Bóg ani razu nie opisał siebie jako Trójcy w Jedności. Nigdzie w Starym Testamencie, ani zresztą w całej Biblii, nie pojawia się słowo Trójca. Bóg powiedział jedynie, że jest jedną istotą.
Co Jezus mówi o Bogu?
Wtedy przystąpił jeden z uczonych w Piśmie i przysłyszawszy ich rozprawiających, spostrzegł, że Jezus im dobrze odpowiedział i zapytał Go: „Które przykazanie jest pierwsze ze wszystkich?”. Jezus mu odpowiedział: „Pierwsze ze wszystkich przykazań jest: Słuchaj, Izraelu! Pan Bóg nasz jest jedynym Panem” (Mk 12, 28-29).
Jezus więc wierzy i popiera stwierdzenie zawarte w Starym Testamencie, że Bóg jest jedną istotą.
Powszechne przekonanie, że Bóg jest trzema istotami w jednym (Ojcem, Synem i Duchem Świętym), nie znajduje odzwierciedlenia w Piśmie Świętym. Rozważmy słowa samego Chrystusa:
„Nie mogę nic uczynić sam z siebie. Jak słyszę, tak sądzę, a sąd mój jest sprawiedliwy, bo nie szukam własnej woli, lecz woli Tego, który mnie posłał, Ojca.” Jana 5:30
Słyszeliście, że powiedziałem wam: Odchodzę i przyjdę znowu do was. Gdybyście mnie miłowali, radowalibyście się, że powiedziałem: Idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie. Jana 14:28
Czy zatem jest to trzecia część wszechmogącego Boga, jak sugerują niektórzy? Jeśli tak, Jezus był podporządkowany drugiej trzeciej części swojej rzekomej istoty – „Bogu Ojcu”. Jeśli wizja Trójcy jest prawdziwa, każda trzecia część musi mieć hierarchię. Bóg Ojciec na szczycie, a pozostali gdzieś pod nim – ale pamiętajmy, że sugestia ta głosi, iż wszyscy oni są jedną osobą zgodnie z argumentem Trójcy, zatem niemożliwe jest, aby jedna istota posiadała części o wyższym autorytecie niż inne. Rozważmy ten werset:
Ojcze, jeśli chcesz, oddal ode mnie ten kielich! Wszakże nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie. Łukasza 22:42
Jezus był całkowicie podporządkowany woli Ojca, ale miał własną wolę. To wyraźnie pokazuje, że nie byli jedną osobą, lecz dwiema zupełnie różnymi istotami, mającymi własną wolę.
Innym punktem, który moglibyśmy poruszyć, jest to, że Biblia naucza, iż Bóg wiedział rzeczy, o których Jezus nie wiedział – co oczywiście byłoby niemożliwe, gdyby chodziło o tę samą istotę:
Lecz o owym dniu i godzinie nikt nie wie, ani aniołowie, którzy są w niebie, ani Syn, tylko Ojciec. Marka 13:32
W co wierzyli pierwsi chrześcijanie?
Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus. 1 Tymoteusza 2:5
Ale dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego wszystko pochodzi i my w Nim, i jeden Pan Jezus Chrystus, przez którego wszystko istnieje i my przez Niego. 1 Koryntian 8:6
Zauważ, jak apostoł Paweł wierzy w jednego Boga i jednego Pana Jezusa. Są to dwie różne istoty – nie są częścią Trójcy. Ponownie możemy tu wspomnieć, że słowo „trójca” nigdzie nie występuje w Biblii, ale główny nurt chrześcijaństwa uznaje je za podstawową doktrynę.
Inne dowody na to, że Jezus i Bóg nie są częścią Trójcy Świętej
Bóg nie może być kuszony
„Niech nikt, gdy jest kuszony, nie mówi: Przez Boga jestem kuszony. Bóg bowiem nie jest podatny na pokusy ku złemu ani sam nikogo nie kusi” Jakuba 1:13
Jakub mówi nam, że Bóg nie może być wystawiony na pokusę. Jezus był:
„Nie mamy bowiem arcykapłana, który by nie mógł współczuć ze słabościami naszymi, lecz doświadczonego we wszystkim na nasze podobieństwo, z wyjątkiem grzechu” Hebrajczyków 4:15
Bo przez to, że sam cierpiał będąc wystawionym na próbę, może przyjść z pomocą tym, którzy przez nią przechodzą. List do Hebrajczyków 2:14
Jak Bóg mógłby ulec pokusie zgrzeszenia przeciwko sobie?! Bóg ustanawia prawa, a zatem niemożliwe jest, aby Bóg zgrzeszył, a nawet został do tego pokuszony.
Bóg nie może umrzeć
Zanim góry powstały, zanim stworzyłeś ziemię i świat, od wieków na wieki, Ty jesteś Bogiem. Psalm 90:2
Bóg jest więc wieczny. Jednak Jezus umarł i spędził w grobie 3 dni:
Ja jestem tym, który żyje, a byłem umarły; a oto jestem żywy na wieki wieków. Amen. I mam klucze piekła i śmierci. Objawienie 1:18
Boga nie można zobaczyć
W Liście do Tymoteusza czytamy, że Bóg mieszka „w światłości, do której nikt nie może się zbliżyć, której żaden z ludzi nie widział i nie może zobaczyć. Jemu cześć i moc wieczna. Amen” (1 Tm 6,16). Jezus jednak mieszkał na ziemi i był widziany przez setki ludzi!
Nikt nigdy nie widział Boga. Jednorodzony Syn, który jest na łonie Ojca, On o Nim objawił. Jana 1:18
Tak więc Jezus ogłosił się Bogiem, ale nie mógł nim być, ponieważ „Żaden człowiek nigdy nie widział Boga”.
Relacja między Bogiem a Jezusem Chrystusem
Chociaż Jezus nie był Bogiem, był manifestacją tego, jak Bóg chce, aby ludzie żyli. Myślał jak Bóg, przestrzegał każdego Jego przykazania, był Jego odbiciem – ALE nie był samym Bogiem. Rozważ poniższe wersety:
W których bóg tego świata zaślepił umysły niewierzących, aby im nie świeciło światło chwalebnej Ewangelii o Chrystusie, który jest obrazem Boga. 2 Koryntian 4:4
Bo w nim mieszka cała pełnia Bóstwa cieleśnie. Kolosan 2:9
Widzimy, że Jezus był manifestacją Boga. On sam nam to mówi:
Objawiłem imię Twoje ludziom, których Mi dałeś ze świata. Twoimi byli i Mnie ich dałeś, i zachowali słowo Twoje. Jana 17:16
Objawionym oznacza „wyraźnie pokazać”. On jasno pokazał, jacy Bóg chce, abyśmy byli, do tego stopnia, że mógł powiedzieć:
Ja i Ojciec jedno jesteśmy. Jan 10:30
W świetle wcześniej przedstawionych wersetów nie może to oznaczać, że Jezus był jedną istotą z Ojcem. Mówi jedynie, że Jezus był jednym celem z Bogiem. Można to wyraźnie udowodnić, analizując słowa Chrystusa nieco później w Ewangelii Jana:
Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu uwierzą we Mnie. Aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał. Jana 17:20-21
Wierzący w czasach Chrystusa nie byli częścią Trójcy Świętej (ale jeśli przyjmiemy, że tak oznacza to fragment z Jana 10:30, to zgodnie z tą logiką musieli nią być!).
Skąd wzięła się wiara w Trójcę?
Widzieliśmy, że w całej Biblii Bóg jest opisywany wyłącznie jako jedna istota. Widzieliśmy, że Jezus i pierwsi naśladowcy Chrystusa również w to wierzyli i jasno tego nauczali. Skąd więc i skąd wziął się ten pogląd na Trójcę?
Nasze podręczniki historii pokazują nam, że wiara ta wywodzi się z wyznania wiary zwanego Wyznaniem Ateńskim. Zostało ono opublikowane i narzucone w IV wieku po śmierci Chrystusa, około 300 lat po Jego przyjściu na ziemię. Rzymianie posługiwali się tym wyznaniem, gdy z pogan stali się tak zwanymi chrześcijanami, i to wyznanie jest nadal używane w kościołach wokół nas i stanowi podstawę wiary rzymskokatolickiej oraz innych wyznań, które odłączyły się od katolicyzmu. Oto cytat z tego wyznania:
„Wiara katolicka jest taka, że czcimy jednego Boga w Trójcy Świętej i Trójcę Świętą w Jedności. Nie mieszając Osób ani nie rozdzielając substancji. Albowiem inna jest Osoba Ojca, inna Syna i inna Ducha Świętego. Lecz Bóstwo Ojca, Syna i Ducha Świętego jest jedno, chwała równa, majestat współwieczny”.
Zauważamy teraz, że nic z tego nie znajduje poparcia w Piśmie Świętym, prawdziwym Słowie Bożym. Z pewnością każdy prawdziwy wyznawca Boga napisałby odpowiednie fragmenty, aby każdy mógł zrozumieć i wiedzieć, dlaczego należy przestrzegać tego wyznania wiary. Ale takiego nie ma.
Prawie wszystkie podręczniki historii wskazują, że wiara w Trójcę Świętą została wprowadzona po czasach pierwszych apostołów, a zatem uznaje się, że nie była tym, w co wierzyli pierwsi chrześcijanie. W książce historycznej zatytułowanej „Doktryna Trójcy Świętej” autorstwa pana PE White’a (który jest katolikiem) czytamy:
„Od samego początku zasadą było, że Kościół głosił Prawdę, a następnie powoływał się na Pismo Święte w celu potwierdzenia własnej nauki”.
Niestety, mamy wrażenie, że mówi prawdę. Ale dlaczego tak wielu wyznaje wiarę w Trójcę? Odpowiedź jest prosta. Nie sprawdzają tego sami, porównując z naukami Biblii. Rozważmy słowa Jezusa Chrystusa:
Badajcie Pisma, bo mniemacie, że macie w nich życie wieczne. A one właśnie dają świadectwo o Mnie. Jana 5:39
Dlatego musimy zwrócić się do Biblii. A kiedy to zrobimy, nie znajdziemy żadnych dowodów sugerujących, że Bóg składa się z trzech istot."