Facebook jest dziwny - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Facebook jest dziwny

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Facebook jest dziwny

Pytam ,bo właśnie zauwazylam 120 wkurzonych reakcji glownie wscieklych kobiet pod moim.komentarzem na Facebooku,ktory brzmi tak "Ja mam codziennie czas wolny dla siebie od kad urodzilam dziecko, nie wyobrazam sobie by chociaz jeden dzien w moim zyciu polegal na tym,ze rano wstaje , mam tylko robote w ciagu dnia i następnie ide spać " - musze każdego dnia robić to co lubię chociaż by to miała być godzinka dziennie". I dzisiaj patrzę 120 wkurzonych emotek. Się zastanawiam co ja takiego złego tam napisalam,czy kogoś obraziłam,czy są tam wulgaryzmy. No NIC takiego nie znalazłam. To czego te ludzie reagują taka złością

2. Pod moim komentarzem "ze ja nigdy nie gotowałam facetowi obiadu, bo facet ma dwie ręce i sam sobie może gotowac" to widzę 15 śmiechów od facetów reakcji jakby to było coś smiesznego i 10 wkurzonych reakcji od kobiet

Od czego się biorą takie głupie ludzie na tym Facebooku?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2025-10-04 20:47:30)

Odp: Facebook jest dziwny

Są ludzie i taborety big_smile Nic na to nie poradzisz, nie ma czym ani kim się przejmować.

Alessandro napisał/a:

Są ludzie i taborety big_smile Nic na to nie poradzisz, nie ma czym ani kim się przejmować.

No ja się nie przejmuje. Tylko mnie to dziwi,że czemu ludzie potrafią być tacy glupi, że to przekracza moje zrozumienie ta ich głupota  big_smile

4

Masz rację, Juleńko, w dwóch sprawach.
Po pierwsze, Facebook JEST dziwny.
Po drugie, jako matka wzorcowo podchodzisz do kwestii córki - wychowanie dziecka polega przede wszystkim na poświęceniu mu UWAGI. A że masz czas przy okazji dla siebie, to dodatkowo chwali się dobra organizacja dnia

Caffissimo1 napisał/a:

Masz rację, Juleńko, w dwóch sprawach.
Po pierwsze, Facebook JEST dziwny.
Po drugie, jako matka wzorcowo podchodzisz do kwestii córki - wychowanie dziecka polega przede wszystkim na poświęceniu mu UWAGI. A że masz czas przy okazji dla siebie, to dodatkowo chwali się dobra organizacja dnia

Ja stosuje angielski styl.wychowania dziecka.  Zalozylam o tym osobny temat dzisiaj

A propo czasu wolnego u kobiet z dziecmi. Roznice miedzy Polska,a Anglia

Matki w Polsce – podejście do czasu wolnego
1. Poczucie obowiązku i poświęcenia
Wiele Polek wychowanych jest w kulturze, gdzie matka często stawia potrzeby rodziny ponad własne. Czas wolny bywa postrzegany jako luksus lub coś, na co trzeba „zasłużyć” po wypełnieniu wszystkich obowiązków.

2. Ograniczone wsparcie systemowe
Choć sytuacja się poprawia, dostęp do żłobków, przedszkoli czy elastycznej pracy bywa ograniczony – co utrudnia matkom wygospodarowanie czasu tylko dla siebie.

3. Społeczne oczekiwania
Presja społeczna może sprawiać, że matki unikają mówienia o potrzebie odpoczynku, by nie zostać ocenionymi jako „egoistyczne” czy „niedostatecznie zaangażowane”.

Matki w Anglii – podejście do czasu wolnego
1. Większy nacisk na równowagę
W kulturze brytyjskiej coraz powszechniejsze jest przekonanie, że szczęśliwa i zadbana matka to lepsza matka. Matki częściej otwarcie mówią o potrzebie „me time” i nie czują z tego powodu większych wyrzutów sumienia.

2. Lepszy dostęp do wsparcia
System wsparcia rodzin w Anglii – jak elastyczne godziny pracy, pomoc państwa w kosztach opieki nad dziećmi – często ułatwia organizowanie czasu dla siebie.

3. Aktywne spędzanie czasu wolnego
Brytyjki częściej angażują się w aktywności takie jak joga, siłownia, warsztaty artystyczne, krótkie wyjazdy z przyjaciółkami czy zajęcia rozwojowe – bez dzieci.

4. Większa akceptacja społeczna
Społeczeństwo brytyjskie jest bardziej otwarte na indywidualizm – kobiety częściej czują, że mają prawo do własnej przestrzeni i czasu wolnego niezależnie od roli matki.

big_smile to teraz wiem czemu dostalam az tyle wscieklych reakcji na Facebooku

W sumie to myślę,zeby wrócić do Polski jak corka bedzie miec 18 lat jakos wytrzymam te 2 lata dłużej, a wtedy nawiedzone mamuski matki polki cierpietnice od 50 bolesci beda mogly mi naskoczyc ,gdy moja corka juz bedzie prawnie w Polsce pełnoletnia  big_smile

8

To już nie chcesz iść do zakonu  smile

Miklosza napisał/a:

Chce i pojde,ale w Polsce, a tutaj narazie czekam do przyjęcia do wspólnoty

10

Julia life in UK napisał/a:
Miklosza napisał/a:

Chce i pojde,ale w Polsce, a tutaj narazie czekam do przyjęcia do wspólnoty

A ja myślę że nie pójdziesz  tongue

Matki w Polsce – jak oceniają inne matki

1. Większa skłonność do oceniania
W polskim społeczeństwie częste jest komentowanie czyjegoś stylu wychowania — zarówno w rodzinie, jak i wśród znajomych czy nawet w internecie.
Matki są często oceniane za sposób karmienia (butelka czy pierś), wychowania, wygląd dziecka, porządek w domu, a nawet to, czy szybko wracają do pracy.

2. Silna presja społeczna
Obowiązuje wiele „niewidzialnych” reguł, które tworzą obraz „dobrej matki”. Kobiety, które wychodzą poza ten schemat, są często krytykowane lub komentowane.
Przykład: Matka zostawiająca dziecko z babcią i wychodząca na weekend może spotkać się z niezrozumieniem.

3. Więcej porównań
Porównywanie dzieci i matek (np. „Moje dziecko już chodzi, a twoje?”) jest w Polsce bardzo powszechne i często nieświadome, ale wpływa na samoocenę matek.

4. Silne opinie pokoleniowe
Starsze pokolenia (np. babcie) często mają bardzo wyraźne zdanie na temat tego, jak matka „powinna” wychowywać dzieci, co prowadzi do wewnątrzrodzinnych ocen i napięć.

Matki w Anglii – jak oceniają inne matki

1. Więcej tolerancji i dystansu
Brytyjki rzadziej otwarcie krytykują inne matki, a jeśli mają inne zdanie, częściej zachowują je dla siebie. „Live and let live” (Żyj i pozwól żyć) to podejście bardziej powszechne.

2. Większy szacunek dla wyborów
Społeczeństwo promuje indywidualne podejście do macierzyństwa. Czy matka pracuje, czy zostaje w domu, czy karmi piersią czy butelką – nie spotyka się to zazwyczaj z oceną.

3. Mniej porównań, więcej wsparcia
W grupach rodzicielskich (online i offline) dominują słowa wsparcia i zrozumienia. Krytyka jest mniej akceptowana społecznie i szybko gaszona.

Ja pierdziele w  Polsce to ja NIGDY w zyciu bym nie miala dziecka

12

Julia, czytając Twoje argumenty nie pozostaje nic innego jak tylko przeprowadzić się do UK. wink

Caffissimo1 napisał/a:

Julia, czytając Twoje argumenty nie pozostaje nic innego jak tylko przeprowadzić się do UK. wink

Tak UK ma dużo plusów, niestety są też minusy np wieksza przestępczość. Chociaż ja osobiscie to raz na chiński rok doświadczam jakieś "przygody"  big_smile

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Facebook jest dziwny

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024