Nowy telefon dla dziecka ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Nowy telefon dla dziecka ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Nowy telefon dla dziecka ?

We wrześniu ubiegłego roku umówiłam się ze swoją córką po jej nienajlepszych ocenach na świadectwie z zeszłego roku, że jak na następny rok przyniesie świadectwo z biało-czerwonym paskiem to kupię jej nowy telefon (wiem że tego bardzo chciała). Co ciekawe nasza umowa przyczyniła się do tego, że jej oceny znacząco się poprawiły, jednak nie było paska, bo miała średnią 4,71 co oznacza, że zabrakło jej 0,04. No i teraz nie za bardzo wiem co mam zrobić. Z jednej strony umowa to umowa, a umowa była taka, że nowy telefon jest jak przyniesie świadectwo z paskiem, no nie przyniosła, z drugiej strony mało jej zabrakło. Jednak mimo wszystko nie chce łamać umowy, bo chce żeby się przykładała do nauki. Co natomiast wy sądzicie na ten temat ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nowy telefon dla dziecka ?
DeFi1 napisał/a:

We wrześniu ubiegłego roku umówiłam się ze swoją córką po jej nienajlepszych ocenach na świadectwie z zeszłego roku, że jak na następny rok przyniesie świadectwo z biało-czerwonym paskiem to kupię jej nowy telefon (wiem że tego bardzo chciała). Co ciekawe nasza umowa przyczyniła się do tego, że jej oceny znacząco się poprawiły, jednak nie było paska, bo miała średnią 4,71 co oznacza, że zabrakło jej 0,04. No i teraz nie za bardzo wiem co mam zrobić. Z jednej strony umowa to umowa, a umowa była taka, że nowy telefon jest jak przyniesie świadectwo z paskiem, no nie przyniosła, z drugiej strony mało jej zabrakło. Jednak mimo wszystko nie chce łamać umowy, bo chce żeby się przykładała do nauki. Co natomiast wy sądzicie na ten temat ?

Sądzę, że trzeba trzymać się umowy i nie ulegać. Można ewentualnie pomyśleć o innej nagrodzie niematerialnej.

3

Raczej to szantaż niż umowa, nie powinno się stosować takich metod wychowawczych, bo to ci się odbije czkawką.

4

wieka napisał/a:

Raczej to szantaż niż umowa, nie powinno się stosować takich metod wychowawczych, bo to ci się odbije czkawką.

Idąc tym tokiem rozumowania to oceny same w sobie są szantażem wymierzonym w dobre imię ucznia.

5 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2025-07-16 15:28:39)

DeFi1 napisał/a:
wieka napisał/a:

Idąc tym tokiem rozumowania to oceny same w sobie są szantażem wymierzonym w dobre imię ucznia.

Piszesz, że zawarłaś z dzieckiem umowę, że dostanie nowy telefon w zamian za świadectwo z czerwonym paskiem, po czym chcesz kupić tenże telefon pomimo, że świadectwa z paskiem nie zdobyło. Uczysz go, że może się z tobą nie liczyć, bo i tak dostanie, czego chce. A może będzie sprytniejsze i zażąda zmiany szkoły i nauczycieli  na tych, którzy mniej wymagają i świadectwo z czerwonym paskiem może otrzymać prawie każdy uczeń?

6

Dla kogo ten czerwony pasek? Dla Ciebie chyba. Dziecko uczy się dla siebie a nie dla Ciebie. Jestem przeciw takim metodom wychowawczym - zrób coś a ja dam Ci za to nagrodę. Dziecko chce mieć pasek, niech ma, ale to mają być jego ambicje a nie Twoje oczekiwania. I oczywiście można mu wtedy pogratulować i docenić zaangażowanie w naukę, ale nie wymagać paska za nagrody. Chcesz jej kupić telefon to kup na urodziny a nie za jakiś pasek na świadectwie. Raczej warto tłumaczyć dziecku, że nie musi być najlepsze i pasek nie jest do szczęścia konieczny, żeby potem nie miało ciśnienia brać udziału w wyścigu szczurów, bo frustracje murowane. A nie o to chodzi w życiu, aby być najlepszym.

7

DeFi1 napisał/a:
wieka napisał/a:

Tak, oceny w szkole to głupota. Nauczyciele często oceniają z d...y dzieciaków. Często jest to niesprawiedliwe i nie bierze pod uwagę możliwości danego dziecka. Rodzi to potem szereg kompleksów u dzieci i źle wpływa na ich poczucie wartości. Zamiast skupiać się na nauce, jest presja na wyniki.

8

Solaris napisał/a:

Dla kogo ten czerwony pasek? Dla Ciebie chyba. Dziecko uczy się dla siebie a nie dla Ciebie. Jestem przeciw takim metodom wychowawczym - zrób coś a ja dam Ci za to nagrodę. Dziecko chce mieć pasek, niech ma, ale to mają być jego ambicje a nie Twoje oczekiwania. I oczywiście można mu wtedy pogratulować i docenić zaangażowanie w naukę, ale nie wymagać paska za nagrody. Chcesz jej kupić telefon to kup na urodziny a nie za jakiś pasek na świadectwie. Raczej warto tłumaczyć dziecku, że nie musi być najlepsze i pasek nie jest do szczęścia konieczny, żeby potem nie miało ciśnienia brać udziału w wyścigu szczurów, bo frustracje murowane. A nie o to chodzi w życiu, aby być najlepszym.

W zeszłym roku moja córka nie miała średniej nawet 4,0 więc bardzo mocno się poprawiła. Pasek oczywiście jest dla niej, im wyższe oceny tym lepsze szkoły, im lepsze szkoły tym lepsze możliwości, a później większe zarobki. Jak widzisz wizja nowego telefonu okazała sie dla niej wystarczającą motywacją, bo widać, że się bardziej przykładała do nauki. Czy to dobrze czy nie dobrze ? Krzywda jej się żadna nie dzieje, a wiedza to zawsze wiedza. Ja rozumiem te pretensje gdybym ją głodziła za złe oceny, ale nie, nic takiego tutaj nie ma miejsca, to jest tylko telefon.

9

Solaris napisał/a:
DeFi1 napisał/a:
wieka napisał/a:

Tak, oceny w szkole to głupota. Nauczyciele często oceniają z d...y dzieciaków. Często jest to niesprawiedliwe i nie bierze pod uwagę możliwości danego dziecka. Rodzi to potem szereg kompleksów u dzieci i źle wpływa na ich poczucie wartości. Zamiast skupiać się na nauce, jest presja na wyniki.

Nie da się osiągnąć dobrych wyników jednocześnie nie skupiając się na nauce, a przecież o to chodzi w edukacji.

10

DeFi1, dobrze, że poruszyłaś ten problem. Z jednej strony chcemy, żeby nasze dzieci się bardzo dobrze uczyły, bo to otwiera wiele możliwości, a z drugiej nie wiemy, czego naprawdę dzieci pragną, bo one też jeszcze tego nie wiedzą.
Moim zdaniem najlepszym prezentem jaki rodzice zdołają dzieciom ofiarować, jest wspaniałe dzieciństwo jakkolwiek to banalnie by zabrzmiało.

11 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-07-17 11:01:11)

Tamiraa napisał/a:

DeFi1, dobrze, że poruszyłaś ten problem. Z jednej strony chcemy, żeby nasze dzieci się bardzo dobrze uczyły, bo to otwiera wiele możliwości, a z drugiej nie wiemy, czego naprawdę dzieci pragną, bo one też jeszcze tego nie wiedzą.
Moim zdaniem najlepszym prezentem jaki rodzice zdołają dzieciom ofiarować, jest wspaniałe dzieciństwo jakkolwiek to banalnie by zabrzmiało.

Bardzo trafna uwaga.
A dzieci to wypadkowa rodziców, jeśli oni się dobrze uczyli to dzieci też się będę dobrze uczyły bez nacisków, choć wyjątki zawsze będą. Bo jeśli będzie taka presja na stopnie, to nie będę uczyły żeby zostało coś w głowie, tylko żeby był lepszy stopień. Więc w lepszej szkole czy pracy sobie nie poradzi, to wszystko wyjdzie z czasem. Dlatego to powinno się zostawić ambicji dziecka, Co nie znaczy żeby nie zachęcać do nauki, ale nie takimi metodami, bo to też go uczy, że wszystko można kupić, nie tędy droga.

12

DeFi1 napisał/a:

Pasek oczywiście jest dla niej, im wyższe oceny tym lepsze szkoły, im lepsze szkoły tym lepsze możliwości, a później większe zarobki.

Czyli witamy w świecie iluzji.

Dzieciak zamiast rozeznać swoje zdolności i inwestować w mocne strony , rozwijać zainteresowania i pasje czyli budować fundamenty wkłada wysiłek w uzyskanie wysokiej średniej. Głupiego robota, co w dorosłym życiu wychodzi.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Nowy telefon dla dziecka ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024