Czy wierzycie,ze dobry Bog mogl stworzyl pieklo? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czy wierzycie,ze dobry Bog mogl stworzyl pieklo?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez New Me (2025-01-27 18:52:29)

Temat: Czy wierzycie,ze dobry Bog mogl stworzyl pieklo?

Wiara katolicka twierdzi, ze tak. Natomiast ja mam dzis kryzys co do istnienia piekla jako miejsca wiecznych meczarni
1. Kiedy Jezus wkrzesil Lazarza,corke Jaira, gdy prorok Elizeusz sprawil, ze dziecko ozylo to zadne z tych osob NIE opowiadalo co widzialo w zaswiatach. A przeciez to jest tak wazna rzecz,ze watpie ,ze Biblia by to pominela.  Tak sobie dzis czytalam historie o Lazarzu jak on wyszedl z tego grobu, no, ale przeciez nic nie mowil"ze gdzies byl po smierci i cos widzial "
2. Niby szatan i demony torturuja ludzi w piekle. Tak sie zastanawiam a dlaczego Bog mialby karac szatana i innych upadlych aniolow tym,ze torturuja ludzi? Przeciez to dla nich nagroda a nie kara. Kara by bylo gdyby tez sami byli w piekle torturowani.
Co wy o tym myslicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy wierzycie,ze dobry Bog mogl stworzyl pieklo?

Że zaśmiecasz forum kolejnym wątkiem z dupy mając rozkminy na poziomie 4-5letniego dziecka.

3

New Me napisał/a:

Wiara katolicka twierdzi, ze tak. Natomiast ja mam dzis kryzys co do istnienia piekla jako miejsca wiecznych meczarni
1. Kiedy Jezus wkrzesil Lazarza,corke Jaira, gdy prorok Elizeusz sprawil, ze dziecko ozylo to zadne z tych osob NIE opowiadalo co widzialo w zaswiatach. A przeciez to jest tak wazna rzecz,ze watpie ,ze Biblia by to pominela.  Tak sobie dzis czytalam historie o Lazarzu jak on wyszedl z tego grobu, no, ale przeciez nic nie mowil"ze gdzies byl po smierci i cos widzial "
2. Niby szatan i demony torturuja ludzi w piekle. Tak sie zastanawiam a dlaczego Bog mialby karac szatana i innych upadlych aniolow tym,ze torturuja ludzi? Przeciez to dla nich nagroda a nie kara. Kara by bylo gdyby tez sami byli w piekle torturowani.
Co wy o tym myslicie?

Judaizmie nie jest wprost napisane istnieje piekło. Jest Niebo Czyscieć.  Teoria człowiek nie zaslužyl po prostu przepada.

4

Jack Sparrow napisał/a:

Że zaśmiecasz forum kolejnym wątkiem z dupy mając rozkminy na poziomie 4-5letniego dziecka.

To nie sa glupie rozkminy  bo dotyczya wiecznosci

5

NiezależnyN napisał/a:
New Me napisał/a:

Co wy o tym myslicie?

Judaizmie nie jest wprost napisane istnieje piekło. Jest Niebo Czyscieć.  Teoria człowiek nie zaslužyl po prostu przepada.

Gdzie pisze o Czysciu w Biblii?

6

Gehinnom w literaturze rabinicznej:

Talmud: Talmud (np. w Traktacie Rosh Hashanah 17a) opisuje Gehinnom jako miejsce, do którego trafiają grzesznicy, aby zostać oczyszczeni. Po 12 miesiącach oczyszczenia większość dusz przechodzi do Olam Ha-Ba.

Kabała: W mistycznym judaizmie (Kabała) Gehinnom jest miejscem duchowego oczyszczenia, które przygotowuje duszę na wyższy stan egzystencji.

7

New Me napisał/a:

Co wy o tym myslicie?

A to nie jest tak, że na razie nikogo z dotychczasowych zmarłych nie ma ani w piekle, ani w niebie bo jeszcze nie było końca świata i Sądu Ostatecznego?

8

Piekło jest puste... tongue big_smile

9

Że tak sobie pozwolę z rana żartem napisać:
"Ateista po śmierci trafił do piekła. Puka do bram, otwiera diabeł w gajerze od Armaniego, woń Hugo Bossa.
- Dzień dobry, zapraszam pana, oprowadzę po naszym piekle. Tutaj są sypialnie, tu natryski, sauna, solarium, jacuzzi, można korzystać do woli.
Ateista zdziwiony, nie wie, o co chodzi.
Wchodzą do następnego pomieszczenia. Długi stół, najlepsze alkohole, fura żarcia, chętne dziwki się kręcą, ludzie balują... ateista czuje, że musi być jakiś hak.
Następne pomieszczenie - biblioteka ze wszystkimi książkami, jakie na świecie wydano, diabły pilnują ciszy, ludzie w skupieniu czytają. Ateista nie wie, o co chodzi.
Kolejny lokal - kotły, ludzie w smole się prażą, nieludzkie wycie, diabły widłami popychają tych, którzy chcą uciec. Ateista nie wytrzymał:
- Panie Diable, ale o co chodzi, tu impreza, tu czytelnia, a
tu kotły, smoła.
- A nie, na tych niech pan nie zwraca uwagi, to katolicy, jak wymyślili, tak mają."

10

NiezależnyN napisał/a:

Szatan nie jest tak demoniczny jak w katolicyzmie. Bardziej współpracuje z Bogiem, aby prawda i dobro nie były dla ludzi tak oczywiste.

11 Ostatnio edytowany przez New Me (2025-01-28 13:22:27)

Legat napisał/a:
NiezależnyN napisał/a:

Szatan nie jest tak demoniczny jak w katolicyzmie. Bardziej współpracuje z Bogiem, aby prawda i dobro nie były dla ludzi tak oczywiste.

Co za bzdury diabel nigdy nie bedzie wspolpracowal z Bogiem!
Znalazlam w Biblii  fragmenty, ktore sugeruja,ze po smierci wszyscy ludzie spia w grobach. A na koncu swiata zmartwychwstana Ci dobrzy pojda do raju,a zli spala sie w ogniu. To cos innego niz uczy wiara katolicka,ale takie biblijne fragmenty znalazlam, wiec pisze co wiem „Żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego” (Kaznodziei 9:5)  " Po tych słowach Jezus dodał: „Nasz przyjaciel Łazarz zasnął, ale ja idę go obudzić”.  Wtedy uczniowie rzekli: „Panie, jeśli zasnął, to wyzdrowieje*”. Jezus jednak mówił o śmierci Łazarza, podczas gdy oni myśleli, że mówi o zwyczajnym śnie. Powiedział im więc otwarcie: „Łazarz umarl" . ten werset mowi,ze uwazano,ze zmarli spia,  sytuacja powtorzyla sie z corka Jaira dziewczynka umarla,a Jezus stwierdzil "ze spi".
"Prosze ukryj mnie w grobie  przechowaj mnie, aż minie Twój gniew,
wyznacz mi czas, a potem sobie o mnie przypomnij!"  ten   fragment swiadczy o tym,ze nie bedziemy spac w grobach zawsze i, ze Bog  sprawi, ze zmartwychwstaniemy

Zreszta to by mialo wiekszy sens,bo wtedy kazdy czlowiek bylby sadzony tylko raz jedyny przy Sadzie Ostatecznym.  A tak co dwa sady kazdy ma? Jeden po smierci, a drugi przy koncu swiata? Bez sensu. To co dusze co sa teraz rzekomo w Niebie by musialy sie z powrotem polaczyc z cialem w grobie,zmartwychwstac i byc raz jeszcze sadzone i drugi raz wejsc do Nieba? Eh bez sensu to wszystko. Najlepiej sie Biblii trzymac co naucza a nie co koscioly gadaja-niewazne jaka denominacja

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czy wierzycie,ze dobry Bog mogl stworzyl pieklo?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024