organiczne zaburzenie osobowości - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » organiczne zaburzenie osobowości

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

1

Temat: organiczne zaburzenie osobowości

Witajcie kochani .W wieku niemowlęcym byłam długo niedotleniona czego konsekwencją był obrzęk mózgu . Ostatnio byłam w szpitalu na neurologii ponieważ od zawsze mam problemy z pamięcią .Miałam robiony rezonans głowy w którym wyszła ;Niewielka atrofia korowa , w lewym płacie czołowym podkorowo znajduję się drobne ognisko wyższej intensywności wielkosci 3mm mogące odpowiadać zmianie naczyniopochodnej/leukodegeneracyjnej . Mam od paru lat wpisane mieszane zaburzenia osobowości depresyjno -lękowe oraz borderline .Teraz będę mieć testy robione na organiczne zaburzenia osobowości . Na wypisie mam rozpoznanie zasadnicze G93.1 Uszkodzenie mózgu z niedotlenienia

rozpoznanie opisowe

Zaburzenia pamięci

Mieszane zaburzenia osobowości

Mieszane zaburzenia lękowe

Stan po nagłym zatrzymaniu krążenia w wieku niemowlęcym z długim okresem niedotlenienia i następczym obrzękiem mózgu

Staram się o rentę socjalną 29 stycznia mam komisję . Czy organiczne zaburzenia osobowości są poważniejszą diagnozą niż zaburzenia osobowości które miałam wpisane do tej pory?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: organiczne zaburzenie osobowości

Na pewno te obydwa zaburzenia są różnicowane i twoje jest poważniejsze.
Będziesz miała testy, czy inne badania które zakwalifikują cię lub nie do renty socjalnej.
Nie jesteś zdolna do żadnej pracy?

3

Oczywiście rozumiem , że renty tak prosto nie dostanę .Dodatkowo mam stwierdzone drżenie samoistne oraz zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego i kręgosłupa lędzwiowego . Co o mojej zawodowej sytuacji to nigdy takiej nie miałam .Mam zawód sprzedawca ( w którym nigdy nie pracowałam) oraz wieczorowo mam zrobione lata temu liceum bez matury , Zawsze miałam obniżony poziom nauczania ze względu na duże problemy z pamięcią i kłopoty z nauką mogłam się uczyć pół dnia np. wiersza a jak przyszło do recytacji to powiedziałam maksymalnie dwie linijki . Teraz jak byłam w szpitalu miałam podejrzenie otępienia ( na szczęście to nie to ) Neurolog rozmawiała ze mną powiedziała mi wprost , że będą problemy z pracą bo są duże deficyty pamięci .

4

Powinnaś się starać o stopień niepełnosprawności. Wniosek składa się w urzędzie d/s niepełnosprawności z wypisami ze szpitala, kompletem badań i historii chorób od lekarzy u których się leczyłaś. Być może należy Ci się renta chorobowa z ZUS.
Rozumiem, że nigdy nie pracowałaś?

5

Nigdy nie pracowałam .

6

To tym bardziej powinnaś starać się o stopień niepełnosprawności. Nawet jakbyś nie dostała renty, to jakąś pracę w zakładzie chronionym, żeby nie siedzieć w domu.

7

Złożyłam w grudniu papiery o orzeczenie o niepełnosprawności i powiedzieli mi , że najwcześniej w marcu mogę się spodziewać powiadomienia o terminie komisji .

8 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-01-20 21:56:56)

pony86 napisał/a:

Złożyłam w grudniu papiery o orzeczenie o niepełnosprawności i powiedzieli mi , że najwcześniej w marcu mogę się spodziewać powiadomienia o terminie komisji .

To dobrze, pozostaje czekać. Nie wyklucza to starania się o rentę socjalną.
Jak będziesz szła na tę komisję to weź ze soba wszystkie dokumenty lekarskie  jakie tylko masz od urodzenia.

9 Ostatnio edytowany przez 0meqaO24 (2025-01-20 22:00:20)

Jak nigdy nie pracowałaś to nie dostaniesz renty chorobowej z ZUS-u, wymagane jest minimum 5 lat pracy w ostatnim 10-leciu, ale jak masz stopień niepełnosprawności to będziesz mogła szukać pracy w zakładach pracy chronionej mając rentę socjalną bo można pracować (dorabiać do renty) w ramach resocjalizacji.

Ps. czytam co wieka napisała, to dodam żebyś na komisję pojechała z osobą towarzyszącą w ramach opiekuna.

10 Ostatnio edytowany przez New Me (2025-01-20 22:57:27)

Wspolczuje Ci. Staraj sie o te rente juz duzo wczesniej powinnas.  rodzice na Ciebie zasilku nie dostali? Bo powinni.  Jak jestes dorosla to staraj sie. Napewno dostaniesz obie te diagnozy sa powazne. Ja tez mam czesto ataki paniki, tyle,ze one wystepuja przy atakach hipoglikemii, czyli gdy spada mi cukier. Lekarz juz dawno wyjasnil, ze jak czlowiek ma za malo glukozy to moze tez wystapic atak paniki plus inne objawy. Ja dostalam chorobowe,a Ty masz powazniejsza przypadlosc od mojej to na 100% dostaniesz te rente

11

Wychowywała mnie mama z ojczymem .Nie dostawali na mnie zasiłku .ale co jest w tym wszystkim najgorsze , że nawet nie chodzili ze mną do żadnych lekarzy a przecież jestem po obrzęku mózgu, Gdzie 3 tygodnie spędziłam w szpitalu na OIOM jako 3 miesięczne dziecko . Neurolog jak to usłyszała to się za głowę złapała , że jak można tak zaniedbać własne dziecko .Dla mojej matki zawsze byłam głupia a nie chora . Krótko mówiąc jestem po ogromnych traumach z dzieciństwa .Korzystam od paru lat z psychoterapii ale ona nic nie pomaga .Jestem ma antydepresancie i stabilizatorze nastroju .Bez tych leków funkcjonuje dużo gorzej .Najgorszy jest lęk który cały czas odczuwam . Byłam ostatnio u psycholog i powiedziała mi , że przez uszkodzenie mózgu odczuwam dużo bardziej lęk niż inne osoby oraz że prawdopodobnie będę na lekach już do końca życia , bo bez nich się wykończę.

12

Nie wiem jak długo w szpitalach trzymają dokumentację, ale w ośrodku zdrowia powinni mieć twoją kartotekę od urodzenia.
Dlatego czy to do wniosku o niepełnosprawność czy do wniosku o rentę socjalną powinnaś dołączyć historię choroby od urodzenia od lekarza rodzinnego.

13

pony86 napisał/a:

.................... . Neurolog jak to usłyszała to się za głowę złapała , że jak można tak zaniedbać własne dziecko ......

Neurolog powiedziała Ci prawdę.
Zanim to przeczytałam przeleciało przez moją głowę, że jesteś zaniedbana w swojej chorobie.
Działaj , nie możesz całe życie być na utrzymaniu matki, bo z racji wieku matki kiedyś zabraknie,
musisz zadbać o swój los.

14

Jedyne co posiadam to wypis ze szpitala z 86 roku gdzie mam wypisane zatrzymanie krążenia ,niedotlenienie oraz obrzęk mózgu i to jest jedyny dowód z tamtego okresu oraz opinia psychologiczna z roku 2000 jak miałam 14 lat , że są duże problemy z pamięcią oraz pisaniem .

15

To matka raczej nie pomoże ci w załatwianiu tych spraw, może masz kogoś zaufanego z rodziny.
Ciocię czy babcię, która by była jak gdyby twoim rzecznikiem.

16 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-01-20 23:35:32)

pony86 napisał/a:

Jedyne co posiadam to wypis ze szpitala z 86 roku gdzie mam wypisane zatrzymanie krążenia ,niedotlenienie oraz obrzęk mózgu i to jest jedyny dowód z tamtego okresu oraz opinia psychologiczna z roku 2000 jak miałam 14 lat , że są duże problemy z pamięcią oraz pisaniem .

Ale możesz zwrócić się do lekarza rodzinnego i powiedzieć, że potrzebujesz do ustalenia stopnia niepełnosprawności swojej historii choroby i on ci wyda.
Miałaś na pewno jak wszystkie dzieci bilanse, to wszystko jest kartotekach w ośrodku zdrowia.

Możesz tę dokumentację wziąć jak pójdziesz na komisję.

17

Jestem na utrzymaniu męża .Jutro mamy 13 rocznice ślubu smile Bardzo bym chciała mieć swój grosz dlatego też staram się o to orzeczenie , aby gdzieś udało mi się podjąć wreszcie pracę .Dla mojego dobra psychicznego muszę wreszcie wyjść do ludzi  Z matką nie mam kontaktu od paru lat .

18 Ostatnio edytowany przez 0meqaO24 (2025-01-20 23:39:36)

Wszystko jest ważne każdy papierek, ale też opinia neurologa (dokumentacja) wszystko to co napisałaś w pierwszym wątku, skąd miałaś te rozpoznania, no ktoś na jakiejś podstawie to stwierdził. np rezonans - wszystko co dotyczy Twojej choroby i rozpoznania choroby - każdy dokument.
Ale zrób kopie - oryginał dla Ciebie - kopia do dokumentacji - nie zostawiaj oryginałów, bo nie daj boże dokumentacja się zagubi nic nie będziesz miała. Na komisji porównają sobie z oryginałem.

19 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-01-20 23:52:28)

0meqaO24 napisał/a:

Wszystko jest ważne każdy papierek, ale też opinia neurologa (dokumentacja) wszystko to co napisałaś w pierwszym wątku, skąd miałaś te rozpoznania, no ktoś na jakiejś podstawie to stwierdził. np rezonans - wszystko co dotyczy Twojej choroby i rozpoznania choroby - każdy dokument.
Ale zrób kopie - oryginał dla Ciebie - kopia do dokumentacji - nie zostawiaj oryginałów, bo nie daj boże dokumentacja się zagubi nic nie będziesz miała. Na komisji porównają sobie z oryginałem.

Z tym że samemu nie warto robić kopii, chyba, że dla siebie, daje się oryginały, urząd sobie musi sam skopiować, żeby kopia była ważna, z reguły odsyłają oryginały dokumentów ale warto zaznaczyć, że proszę o zwrot dokumentów.

20

Wieka masz rację, ale nie bardzo wiedziałam jak napisać żeby było zrozumiałe.
ale jeżeli urzędowi będzie przeszkadzało gotowe kopie to zrobią sobie jeszcze raz, a nie daj boże jak zahaczą i schowają do teczki, a pony86 może nie wiedzieć że trzeba tego pilnować, no wiesz choroba nie czyni jej zdrową i błyskotliwą.

21

https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadczenie-wspierajace

22

wieka napisał/a:
0meqaO24 napisał/a:

Z tym że samemu nie warto robić kopii, chyba, że dla siebie, daje się oryginały, urząd sobie musi sam skopiować, żeby kopia była ważna, z reguły odsyłają oryginały dokumentów ale warto zaznaczyć, że proszę o zwrot dokumentów.

Daje się zawsze kopie. Po prostu w swojej placówce/u swoich specjalistów prosi się o kopię dokumentacji + zaświadczenia od lekarzy na poczet komisji. I absolutnie wszystko się składa razem. Oni i tak tego nie czytają i potem trzeba się odwoływać, bo albo nie dają nic, albo minimum.

23

Jack Sparrow napisał/a:
wieka napisał/a:
0meqaO24 napisał/a:

Daje się zawsze kopie. Po prostu w swojej placówce/u swoich specjalistów prosi się o kopię dokumentacji + zaświadczenia od lekarzy na poczet komisji. I absolutnie wszystko się składa razem. Oni i tak tego nie czytają i potem trzeba się odwoływać, bo albo nie dają nic, albo minimum.

Kopie dają lekarze z historią choroby z tzw.kartoteki, bo inaczej się nawet nie da, ale zaświadczenia czy inne już trzeba dostarczyć w oryginale.

A chodziło tylko o to, że nie można samemu robić kopii i dostarczyć do urzędu.

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » organiczne zaburzenie osobowości

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024