Cele terapeutyczne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Cele terapeutyczne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Cele terapeutyczne

Zaczęłam niedawno psychoterapię, jestem po pierwszej wizycie. Czy moimi celami terapeutycznymi mogą być: zniknięcie objawów które najbardziej mi przeszkadzają, poznanie przyczyny moich zaburzeń i przepracowanie tej przyczyny? Czy może to zbyt ogólne cele i powinnam zaproponować psychoterapeutce coś konkretnego, jak np. "będę mogła iść do pracy", "będę mogła znowu w pełni grać w moją ulubioną grę" czy "będę mogła znowu oglądać seriale"? To też by było zniknięcie moich objawów, bo to one mi przeszkadzają w robieniu tych rzeczy, ale cele by były bardziej obrazowe. Oczywiście o to samo co tu napisałam spytam się psychoterapeutki, ale myślę że wasza opinia też byłaby pomocna

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Cele terapeutyczne

Generalnie im bardziej sprecyzowane i mierzalne cele tym lepiej. Możesz sobie iść od ogółu do szczegółu, na przykładzie pracy:

Ogół -> Chcę iść do pracy
Szczegół -> jak Twoje problemy zdrowotne konkretnie wpływają na Twoją niemożność rozpoczęcia pracy? Na którym etapie szukania pracy następuje blokada? Przygotowania CV, wysłania CV, zaniesienia CV, przeglądaniu ofert pracy, odebrania telefonu od rekrutera? Kiedy sprecyzujesz który moment "chcę iść do pracy" jest dla Ciebie aktualnie problemem to będziesz mogła wokół niego zrobić cel, np:
Cel -> Odświeżę swoje CV do końca przyszłego tygodnia. Kolejnym celem będzie przeglądanie ofert pracy, wysyłanie itp.

3

Foxterier napisał/a:

Generalnie im bardziej sprecyzowane i mierzalne cele tym lepiej. Możesz sobie iść od ogółu do szczegółu, na przykładzie pracy:

Ogół -> Chcę iść do pracy
Szczegół -> jak Twoje problemy zdrowotne konkretnie wpływają na Twoją niemożność rozpoczęcia pracy? Na którym etapie szukania pracy następuje blokada? Przygotowania CV, wysłania CV, zaniesienia CV, przeglądaniu ofert pracy, odebrania telefonu od rekrutera? Kiedy sprecyzujesz który moment "chcę iść do pracy" jest dla Ciebie aktualnie problemem to będziesz mogła wokół niego zrobić cel, np:
Cel -> Odświeżę swoje CV do końca przyszłego tygodnia. Kolejnym celem będzie przeglądanie ofert pracy, wysyłanie itp.

Boję się iść do pracy dosłownie, stawić się tam i pracować, przez fobię społeczną i depresję, w poprzednim poście zresztą opisałam to dokładniej w odpowiedzi na jeden komentarz

hinarta napisał/a:

Zaczęłam niedawno psychoterapię, jestem po pierwszej wizycie. Czy moimi celami terapeutycznymi mogą być: zniknięcie objawów które najbardziej mi przeszkadzają, poznanie przyczyny moich zaburzeń i przepracowanie tej przyczyny? Czy może to zbyt ogólne cele i powinnam zaproponować psychoterapeutce coś konkretnego, jak np. "będę mogła iść do pracy", "będę mogła znowu w pełni grać w moją ulubioną grę" czy "będę mogła znowu oglądać seriale"? To też by było zniknięcie moich objawów, bo to one mi przeszkadzają w robieniu tych rzeczy, ale cele by były bardziej obrazowe. Oczywiście o to samo co tu napisałam spytam się psychoterapeutki, ale myślę że wasza opinia też byłaby pomocna

Te cela mają być motywacją dla ciebie do działania. Sama oceń jaką osobą jesteś, na ile lubisz wyzwania. Jak dasz zbyt ambitne to możesz się zniechęcić w trakcie realizacji. Jak zbyt male to możesz je szybko osiągnąć i spocząć na laurach i przestać się rozwijać. Nie wszystkie nurty teraii zakładają też prace w określony sposób. Np w nurcie CBT nie szuka się przyczyny zaburzeń i nie przepracowuje emocji tak jak w nurcie psychodynamicznym. Raczej skupiasz się na swoim zachowaniu tu i teraz i jak możesz je zmieniać.
Warto zastanowić się troche dalej, jak chcesz żeby wyglądalo twoje życie, czego ci brakuje, czego jest za dużo. Nie myśleć o terapii jako pracy domowej która trzeba odbębnić a metodzie jak ulepszyć swoje życie. IMO twoje cele żeby oglądać seriale, grać w gry i iść do pracy są bardzo fajne. Dwa dotycza jak chcesz spędzać czas wolny, co jest dla ciebie przyjemne, jeden dotyczy obowiązków których chcesz sie podjąć. Poznawanie przyczyny zaburzeń i jej przepracowanie brzmi jakbys sama chciała być swoją własną terapeutką. To terapeuta ma oceniać jakie masz zaburzenia, jak bedziesz z nimi walczyć. Brzmia tez bardzo abstrakcyjnie i nie wiem czy są osiągalne. Np stresujesz się praca. Może być tak że nawet jak bedziesz miała bardzo fajną prace to pewien stres z nią związany bedzie pojawiał się zawsze. Tego nie da się tak na 100% wyeliminowac  z życia.

5 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2024-05-31 21:50:01)

Ja bym zaproponowal jako cele lepsza pamiec i nie zakladanie nowych watkow o tym samym https://www.netkobiety.pl/t132593.html

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Cele terapeutyczne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024