Czy dziadka zachowanie to przemoc psychiczna? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy dziadka zachowanie to przemoc psychiczna?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Czy dziadka zachowanie to przemoc psychiczna?

Witam. Chciałem wam opisać jaka sytuacja mnie spotkała. Nie postarałem się jako student na studiach dziennych  nie zaliczyłem przedmiotu, musiałem powtarzać rok - ale od razu poszedłem do pracy. Zacząłem w miedzy czasie drugi kierunek zaocznie taki który uważałem, że jest bardziej przyszłościowy. Na studiach dziennych nie obroniłem się na czas i zostala mi obrona pracy dyplomowej.
W miedzy czasie moja kuzynka młodsza o rok już skończyła licencjat- zrealizowała wszystko w terminie.
Pojechalem na wies w odwiedziny. Był u mojej cioci dziadek i od razu jak mnie widział.pokazywal lekcewazacy stosunek do mnie.  Powiedział do mnie co ty tutaj robisz.
Powiedziałem że przyjechałem w odwiedziny.
Naskoczyl na mnie dziadek że Agata ( moja kuzynka ) już skończyła szkolen a Ty  .
Ja może glupio odpowiedziałem bo z  racji że została mi tylko obrona odpowiedziałem że ja tez już skończyłem. To dziadek odpowiedział mi na to - taak Ty skończyłeś.
I zapytał się mnie
" A Co Ty robisz ? " .
Ja dziadkowi odpowiedziałem że się uczę to wpadł w szał zaczal stukać ręką o stół  i krzyczał  nie pracujesz , nie uczysz się nic nie robisz !!!
Akurat gdy chodzi o edukację nie postarałem się że nie pozaliczałem wszystkiego w terminie ale pracy takiej zarobkowej nie unikałem i w tym czasie szukałem pracy i też sobie dorabiałem jak tylko mogłem.

Problem polega na tym ze agresja dziadka, zarzuty i uczucie takiego poniżania zapadły mi w pamięci.  I choć wiem ze bezsensu do tego wracać ciągle analizuje co mogłem dziadkowi wtedy odpowiedzieć itd.
Gdy chodzi o pracę zarobkową nie ma sobie nic do zarzucenia bo akurat nigdy takiej pracy nie unikałem i zawsze jak tylko mogłem pracowałem z tym ze tą obronę i licencjat zawaliłem ze mam dopiero teraz obronę i stąd dziadka agresja.

Czy uważacie, że dziadka zachowanie było słuszne czy jest różnica pomiędzy konstruktywną krytyką, normalną rozmową a formą szykanowania drugiej osoby i przemoca psychiczną ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy dziadka zachowanie to przemoc psychiczna?

Wiesz... Dziadki to inne pokolenie, nie przemowisz. Nawet jeśli przyznamy, że to była swego rodzaju przemoc,to co to zmieni?

Co ja bym zrobiła
1 olała
2.jesli bym nie była w stanie olać, to zrealizowałabym swoje cele (skończenie edukacji, znalezienie pracy) i pojechała w odwiedziny. Gdyby dziadek mnie zapytał co robię itp a moja odpowiedź by go uspokoiła, to lekko zaczęłabym mówić jak się poczułam przy poprzedniej krytyce. Nie mniej uważam, że to i tak bez sensu. Wiesz ze starego psa nie nauczysz nowych sztuczek ? No może i nauczysz, ale ciężko i sam by musiał chcieć. Z doświadczenia Dziadki (dziadkowie i babcie) mają zamknięty umysł i wszystko wiedzą lepiej, więc jedyne co można robić, to olewać i tyle,no i się nie przejmować

3

Widzisz, po prostu dziadkowie i ojcowie, w tych starszych rocznikach, to wobec córek i wnuczek praktycznie wymagań nie mają. Więc łatwo ich zadowolić. One mogą nabazgrolić kredkami świecowymi cokolwiek i urasta to do rangi arcydzieła, a ty pierdolniesz mural w prestiżowym miejscu jako wynik ogólnopolskiego konkursu, a i tak będzie słabo. Bo on jak był w twoim wieku to już dawno dom zbudował, walczył ze szkopami, bibułę w PRL kolportował, miał żonę, spłodził potomka i posadził drzewo.

Zamiast płakać na damskim forum musisz zwyczajowo się postawić. Dowalić mu tak, jak on dowala tobie. I pochwalić się osiągnięciami, że robisz drugi fakultet i w międzyczasie pracujesz. I musisz udowadniać na każdym kroku, że nie jesteś wielbłądem. Inaczej nie będzie cię szanował. Tobie tego nie przyzna, ale potem wszystkim znajomym będzie się chwalił jakiego zdolnego i przedsiębiorczego ma wnuka. 

Taka przypadłość ludzi starych.

4

PawełPawlo napisał/a:

Witam. Chciałem wam opisać jaka sytuacja mnie spotkała. Nie postarałem się jako student na studiach dziennych  nie zaliczyłem przedmiotu, musiałem powtarzać rok - ale od razu poszedłem do pracy. Zacząłem w miedzy czasie drugi kierunek zaocznie taki który uważałem, że jest bardziej przyszłościowy. Na studiach dziennych nie obroniłem się na czas i zostala mi obrona pracy dyplomowej.
W miedzy czasie moja kuzynka młodsza o rok już skończyła licencjat- zrealizowała wszystko w terminie.
Pojechalem na wies w odwiedziny. Był u mojej cioci dziadek i od razu jak mnie widział.pokazywal lekcewazacy stosunek do mnie.  Powiedział do mnie co ty tutaj robisz.
Powiedziałem że przyjechałem w odwiedziny.
Naskoczyl na mnie dziadek że Agata ( moja kuzynka ) już skończyła szkolen a Ty  .
Ja może glupio odpowiedziałem bo z  racji że została mi tylko obrona odpowiedziałem że ja tez już skończyłem. To dziadek odpowiedział mi na to - taak Ty skończyłeś.
I zapytał się mnie
" A Co Ty robisz ? " .
Ja dziadkowi odpowiedziałem że się uczę to wpadł w szał zaczal stukać ręką o stół  i krzyczał  nie pracujesz , nie uczysz się nic nie robisz !!!
Akurat gdy chodzi o edukację nie postarałem się że nie pozaliczałem wszystkiego w terminie ale pracy takiej zarobkowej nie unikałem i w tym czasie szukałem pracy i też sobie dorabiałem jak tylko mogłem.

Problem polega na tym ze agresja dziadka, zarzuty i uczucie takiego poniżania zapadły mi w pamięci.  I choć wiem ze bezsensu do tego wracać ciągle analizuje co mogłem dziadkowi wtedy odpowiedzieć itd.
Gdy chodzi o pracę zarobkową nie ma sobie nic do zarzucenia bo akurat nigdy takiej pracy nie unikałem i zawsze jak tylko mogłem pracowałem z tym ze tą obronę i licencjat zawaliłem ze mam dopiero teraz obronę i stąd dziadka agresja.

Czy uważacie, że dziadka zachowanie było słuszne czy jest różnica pomiędzy konstruktywną krytyką, normalną rozmową a formą szykanowania drugiej osoby i przemoca psychiczną ?

Nie ma innego wyjścia, jak powiedzieć o drugim kierunku inie próżnujesz, a niedługo pokażesz dziadkowi dyplom. Kiedyś  nauka inaczej wyglądała., rzeczywiście dziadek mógł się pogubić.

5

Starsi ludzie to kompletnie inny świat.

Obecnie wszyscy uważamy na słowa i żeby kogoś nie urazić.
Starzy ludzie walą w oczy dokładnie to co myślą.

Ileż razy ja słyszałam wobec innych ludzi (znajomych, sąsiadów) słowa "ale pani to gruba jest, takie uda i taka dupa!", "a czemu dzieci nie macie? ty to pewnie dzieci nie możesz mieć, sucha macica", "panie, wyglądasz jak baleron", "może i zgrabna ta pani wnuczka, ale brzydka" i mnóstwo innych strasznych rzeczy, których obecni ludzie by nie powiedzieli.

Więc ja bym olała.

6

madoja napisał/a:

Ileż razy ja słyszałam wobec innych ludzi (znajomych, sąsiadów) słowa "ale pani to gruba jest, takie uda i taka dupa!", "a czemu dzieci nie macie? ty to pewnie dzieci nie możesz mieć, sucha macica", "panie, wyglądasz jak baleron", "może i zgrabna ta pani wnuczka, ale brzydka" i mnóstwo innych strasznych rzeczy, których obecni ludzie by nie powiedzieli.

Masakra jakaś O_O

7

display napisał/a:

Masakra jakaś O_O

Nie. To błogosławieństwo. Od razu wiesz na czym stoisz i nikt cie będzie okłamywał. A nie ma nic gorszego niż budowanie relacji międzyludzkiej na obłudzie.

8

Dziadek wyraził swoją opinię.
Zależy Ci na układach z nim, wytłumacz mu swoją ścieżkę.
On miał latwe i proste życie? Świetnie.
Powiedz mu że jesteś dorosły, jesteś mężczyzną młodym już a nie dzieckiem i zrobisz po swojemu.
I że to nie czasy gdy studia gwarantują dobrą pracę.
Kuzynka że swoich studiów samodzielnie utrzyma się, kupi mieszkanie? To super! Nie? To niech się dziadek na niej skupi.
To ci ktoś osiągnął i czy był to sukces czy nie, okaże się po latach.

9

Dziadek wyraził swoją opinię.
Zależy Ci na układach z nim, wytłumacz mu swoją ścieżkę.
On miał latwe i proste życie? Świetnie.
Powiedz mu że jesteś dorosły, jesteś mężczyzną młodym już a nie dzieckiem i zrobisz po swojemu.
I że to nie czasy gdy studia gwarantują dobrą pracę.
Kuzynka że swoich studiów samodzielnie utrzyma się, kupi mieszkanie? To super! Nie? To niech się dziadek na niej skupi.
To ci ktoś osiągnął i czy był to sukces czy nie, okaże się po latach.

10 Ostatnio edytowany przez Farmer (2023-08-15 08:22:37)

display napisał/a:
madoja napisał/a:

Masakra jakaś O_O

Być przez lata karmionym kłamstwem, to masakra jakaś O_O

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy dziadka zachowanie to przemoc psychiczna?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024