Artykuły o polskich mężczyznach na Onecie - mizoandria czy polonofagia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Artykuły o polskich mężczyznach na Onecie - mizoandria czy polonofagia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Artykuły o polskich mężczyznach na Onecie - mizoandria czy polonofagia

Na polskojęzycznych mediach kapitału niemieckiego często można spotkać artykuły wręcz szczujące na polskich mężczyzn - odruchowo takie teksty przykojarzamy do lewicowych polityków i dziennikarzy, dla których walka z seksistowskimi stereotypami polega na głoszeniu twierdzeń o aborcji w Żabkach dla facetów. Jednakże, coś co z pozoru wydaje się aktem mizoandrii, w istocie wydaje się być aktem polonofagii, gdyż:

-polskich mężczyzn przedstawia się jako nieudaczników
-polskie kobiety zaś jak - i tu przydkie słowo na "k" bądź "d"

Zastanawia mnie, jaką funkcję ma być próba wywołania w Polsce wojny płci. Jako, że pracowałem z Niemcami, wiem mniej więcej jak funkcjonuje tamtejszy męski szowinizm. Otóż, kiedy jest szkolenie projektowe, w ramach którego odgrywa się scenki - kobietę przedstawia się jako klienta mającego problem na najbanalniejszym rozwiązaniem. Statystyczne wdrożenie projektowe opiera się mniej więcej na przekonaniu, że kobieta nie wie, jak włączyć komputer. Z kolei klient płci męskiej odgrywany jest jako zaradny ojciec rodziny, który jeśli dzwoni po pomoc - to tylko z trudnym problemem?

Jak oceniacie to zjawisko?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Artykuły o polskich mężczyznach na Onecie - mizoandria czy polonofagia

Podaj przykłady.

3

Grasse napisał/a:

Na polskojęzycznych mediach kapitału niemieckiego często można spotkać artykuły wręcz szczujące na polskich mężczyzn - odruchowo takie teksty przykojarzamy do lewicowych polityków i dziennikarzy, dla których walka z seksistowskimi stereotypami polega na głoszeniu twierdzeń o aborcji w Żabkach dla facetów. Jednakże, coś co z pozoru wydaje się aktem mizoandrii, w istocie wydaje się być aktem polonofagii, gdyż:

-polskich mężczyzn przedstawia się jako nieudaczników
-polskie kobiety zaś jak - i tu przydkie słowo na "k" bądź "d"

Zastanawia mnie, jaką funkcję ma być próba wywołania w Polsce wojny płci. Jako, że pracowałem z Niemcami, wiem mniej więcej jak funkcjonuje tamtejszy męski szowinizm. Otóż, kiedy jest szkolenie projektowe, w ramach którego odgrywa się scenki - kobietę przedstawia się jako klienta mającego problem na najbanalniejszym rozwiązaniem. Statystyczne wdrożenie projektowe opiera się mniej więcej na przekonaniu, że kobieta nie wie, jak włączyć komputer. Z kolei klient płci męskiej odgrywany jest jako zaradny ojciec rodziny, który jeśli dzwoni po pomoc - to tylko z trudnym problemem?

Jak oceniacie to zjawisko?

Niech sobie przedstawiaja jak chca kazdy widzi jak jest.

4

Tamiraa napisał/a:

Podaj przykłady.

Fajny taki zbiorczy film, zrobił na ten temat "Nie wiem ale sie dowiem"

5

Szeptuch ZŁOTO !!!

6

spodziewales sie poziomu od onetu, wyborczej, pudelka? -haha.

najgorsze  jest to, ze sa osoby, ktore traca na to goowno czas, na dodatekwierza we wszystko, co im sie zaserwuje. mozecie myslec, ze snuje jakas teorie spiskowa, ale mysle, ze niektore media sa po to, aby ludzi oglupiac. inaczej nie potrafie wytlumaczyc, po co ktos wymysla takie wypociny.

7

Szeptuch napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Podaj przykłady.

Fajny taki zbiorczy film, zrobił na ten temat "Nie wiem ale sie dowiem"

Minimum połowa wątków na tym forum to też przykład big_smile

8

Ale czym tu się zachwycać? Podobne arty krążą na całym świecie. W Polsce przeczytasz o Polakach, w USA o Amerykanach i tak dalej. Arty tego typu są pisane dla wzbudzania emocji i wymuszenia reakcji. Kiedyś to były foto komiksy w Bravo i inne wyznania w Przyjaciółce. Dziś to trafia na internetu. Ot i tyle.

Natomiast emigracja kobiet jest faktem.

Zgodnie z danymi GUS w 2011 roku 54% polskich migrantów w wieku 25-29 lat oraz 63% polskich migrantów z wyższym wykształceniem było kobietami (GUS, 2011).

https://www.gov.pl/web/kuwejt/femigracj … za-granica

Ogólnie problematyka emigracji kobiet z PL jest znana od wielu lat. Już w 2016 mówiło się o utracie potencjału reprodukcyjnego.

https://lublin.stat.gov.pl/files/gfx/lu … kalski.pdf

I to nie są żadne onety. To są opracowania i tezy ze stron w domenie gov.pl na podstawie danych GUSu. Z innymi danymi też ciężko się kłócić, np odnośnie braku aktywności fizycznej, która jest podstawą dbania o siebie mężczyzn.

Wojna damsko-męska jest wiecznie żywa. Tak samo jak wojna polsko-polska.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Artykuły o polskich mężczyznach na Onecie - mizoandria czy polonofagia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024