Co myślicie o takim związku - szczerze? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Co myślicie o takim związku - szczerze?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: Co myślicie o takim związku - szczerze?

Mam na imię Iwona mam 23 lata a moj facet ma 24. Jesteśmy ze sobą 8 lat. Jesteśmy już zaręczeni. W planach mamy slub, jednak o wszystkim muszę myśleć ja. Mam wrażenie, ze nic go nie interesuje.
Co mnie najbardziej denerwuje? To, ze nie potrafi sam nic zainicjować. Co prawda źle weszliśmy w ten związek bo dawniej zabraniałam mu pic, wychodzić do znajomych, nocować. Byłam szczęśliwa jak był w domu i np nic nie robił ewentualnie wyszedł z psem. Ja natomiast z chęcią wychodziłam ze znajomymi, piłam i czułam się świetnie ukrywając to przed nim i sprawiało mi to satysfakcję.
Ja zawsze lubiłam go mieć pod „pantoflem”. Jednak z biegiem czasu to się zmieniło i chciałabym żeby to on wpadł na pomysł ze zorganizowaniem wycieczki, jakiegoś wyjazdu. Kasy nie potrzeba na to dużo-wystarczy zwykła wycieczka rowerowa, albo się przejść do parku.
Z natury jest spokojny, opanowany czasem aż za nudny. Potrafił się obrazić o to, że wstawiłam swoje zdj na Tinder. A ja tylko chciałam sprawdzić jak to jest jak to jest być adorowaną.
w sprawach seksu - nie uprawiamy wcale. Dlaczego? Bo ja nie chce. Powiedziałam mu, że się brzydzę seksu. I swoją sprawą nie wiem jak on wytrzymuje. Wiem, ze zdradzać mnie nie zdradza. Były o to kłótnie, ale jakoś to musiał przełknąć i zaakceptować. Prawda jest taka, ze odczuwam paniczny lek przed stosunkiem. Boje się ciąży i uczucia pęknięcia blony. Mam z tym jakieś koszmary związane.
Nie wiem skąd się wzięło takie podejście.
Aktualnie jedziemy do pracy za granice zbierać na wesele. Myslicie, ze damy radę? Jest to zdrowy związek

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co myślicie o takim związku - szczerze?
MonikaS4 napisał/a:

chciałabym żeby to on wpadł na pomysł ze zorganizowaniem wycieczki, jakiegoś wyjazdu.

Żyjecie bez seksu, czyli w czystości.
Żyjecie bez wycieczek, czyli w skromności.

Srzeż się sideł materializmu!!

1. Jaka jest różnica między potrzebami a zachciankami?

CZASEM mówi się, że człowiek ma tak naprawdę niewiele potrzeb, ale nieskończenie dużo zachcianek. Sporo ludzi najwyraźniej nie odróżnia jednych od drugich. A jaka jest między nimi różnica? Do potrzeb można zaliczyć żywność, odzież i dach nad głową, bo są to rzeczy niezbędne do życia. Natomiast zachcianka to chęć posiadania czegoś, bez czego możemy się obejść.

2. Jakich rzeczy ludzie często pragną?

2 To, czego ludzie pragną, w dużym stopniu zależy od miejsca zamieszkania. W krajach rozwijających się niektórzy chcieliby po prostu kupić sobie telefon, motor lub niewielki kawałek ziemi. W krajach zamożnych może chodzić o szafę pełną drogich ubrań, większy dom albo lepszy samochód. Tak czy inaczej, materializm jest realnym zagrożeniem. Wpadlibyśmy w jego sidła, gdybyśmy pragnęli zdobywać coraz więcej rzeczy materialnych bez względu na to, czy ich potrzebujemy lub czy nas na nie stać.
STRZEŻ SIĘ SIDEŁ MATERIALIZMU

3. Co to jest materializm?

3 Czym jest materializm? To skupianie się na dobrach materialnych, a nie na duchowych. Ma ścisły związek z pragnieniami, priorytetami i celami życiowymi. Rozbudza chęć posiadania wielu rzeczy. Materialistą nie jest po prostu ktoś, kto ma dużo pieniędzy lub kupuje drogie rzeczy. Nawet biedni ludzie mogą paść ofiarą materializmu i przestać stawiać sprawy Królestwa na pierwszym miejscu (Hebr. 13:5).

4. Jak Szatan odwołuje się do „pragnienia oczu”?

4 Szatan wpływa na nasz sposób myślenia, posługując się systemem handlowym. Chce nam wmówić, że aby cieszyć się życiem, musimy wciąż zdobywać nowe rzeczy. Przebiegle odwołuje się do „pragnienia oczu” (1 Jana 2:15-17; Rodz. 3:6; Prz. 27:20). Świat oferuje dosłownie wszystko — od rzeczy bardzo przydatnych po całkowicie zbędne. Niektóre z nich wyglądają bardzo atrakcyjnie. Czy zdarzyło ci się kupić coś tylko dlatego, że przykuło to twoją uwagę w reklamie lub na wystawie sklepowej? Być może później zorientowałeś się, że jednak nie jest ci to potrzebne. Takie zbędne rzeczy jedynie komplikują życie i są dla nas ciężarem. Mogą się okazać pułapką i mieć zły wpływ na nasze zwyczaje duchowe, takie jak studium Biblii, przygotowywanie się do zebrań i obecność na nich czy udział w służbie. Pamiętaj o ostrzegawczych słowach apostoła Jana: „Świat przemija i tak jest z jego pragnieniem”.

5. Do czego może doprowadzić skupianie się na rzeczach materialnych?

5 Szatan chce, żebyśmy byli ‛niewolnikami Bogactwa’, a nie Jehowy (Mat. 6:24). Życie osób, które tracą siły na gromadzenie rzeczy materialnych, jest w najlepszym wypadku płytkie, bo koncentruje się na zaspokajaniu samolubnych pragnień. Często bywa pełne smutku i frustracji. Ale co gorsza, taka postawa może doprowadzić do utraty wiary (1 Tym. 6:9, 10; Obj. 3:17). Dobrze zilustrował to Jezus w przykładzie o siewcy. Gdy dobra nowina zostaje ‛zasiana między ciernie’, wtedy „pragnienia pozostałych rzeczy wdzierają się i zaduszają słowo, i staje się ono bezowocne” (Marka 4:14, 18, 19).

6. Czego uczymy się z przykładu Barucha?

6 Rozważmy przykład Barucha, który był sekretarzem proroka Jeremiasza. Tuż przed zburzeniem Jerozolimy Baruch ‛szukał wielkich rzeczy’ — chodziło o dążenia niemające trwałej wartości. Tymczasem Jehowa obiecał, że ocali mu życie (Jer. 45:1-5). Bóg z pewnością nie zamierzał zachować dobytku mieszkańców miasta, które miało zostać zniszczone (Jer. 20:5). Ponieważ niedługo nastąpi koniec obecnego świata, nie jest to dobry moment na gromadzenie dóbr materialnych. Bez względu na to, jaką wartość mają posiadane przez nas rzeczy, nie powinniśmy liczyć, że przetrwają razem z nami wielki ucisk (Prz. 11:4; Mat. 24:21, 22; Łuk. 12:15).

7. Co omówimy w dalszej części artykułu i w jakim celu?

7 Najlepszych rad, jak zaspokajać potrzeby bez rozpraszania uwagi, materialistycznego nastawienia lub niepotrzebnych obaw, udzielił nam Jezus. Wspomniał o tym w Kazaniu na Górze (Mat. 6:19-21). Przeanalizujmy Ewangelię według Mateusza 6:25-34. Pozwoli nam to przekonać się, że powinniśmy ‛stale szukać Królestwa’, a nie rzeczy materialnych (Łuk. 12:31).
JEHOWA DBA O NASZE POTRZEBY MATERIALNE

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SEKS, SEKSUALNOŚĆ, PSYCHOLOGIA » Co myślicie o takim związku - szczerze?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024