Dziewczyna chce przerwy. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Dziewczyna chce przerwy.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Dziewczyna chce przerwy.

Witam. Po 4,5 roku związku, dziewczyna poprosiła mnie o miesięczną przerwę... Roboczo nazwę ją Kasia. Nasz związek był/jest super, dogadujemy się doskonale, mamy wiele wspólnych zainteresowań, spędzamy ze sobą mnóstwo czasu, w łóżku zawsze ogien, ogólnie wszystko super, przynajmnjej z mojej strony. Kasia od pewnego czasu stała się obojętna dosłownie na wszystkie sfery życia; zaniedbuje swoje obowiązki, obojętne jej co zje na obiad, ogólnie jak sama powiedziała, na niczym jej nie zależy. Ta obojętnosc przeszła ostatnio również na mnie,niestety. Twierdzi, że jest pogubiona. Najlepszym dowodem na jej zagubienie jest fakt, ze w rozmowach już po ogłoszeniu przerwy powiedziała mi kilka razy, że mnie kocha... Rozmawiałem z jej mamą, która rowniez jest zaniepokojona jej zachowaniem, nie chodzi już tylko o relacje że mną. Wyraziła chęć na rozmowę z psychologiem, więc sama dostrzega, że ma spory nieporządek w sobie. Sama stwierdziła że zrobi wszystko i bardzo by chciała by znowu zaczęło jej tak mocno zależeć jak jeszcze jakiś czas temu. Wyraźnie równiez zaznaczyła, ze ta przerwa nie jest absolutnie po to, zeby pisać/spotykać sie z kimś innym, tylko to ma byc czas dla niej. Powiedziała, ze nie wyobraża siebie u boku innego chlopaka. Przez parę dni pisaliśmy jak gdyby nigdy nic, jednak jak się spotkaliśmy, to wspolnie ustaliliśmy, że aby ta przerwa miała sens i żeby ona mogła zobaczyć  jak jej jest samej, musimy ograniczyć kontakt (dzwonimy do siebie raz na 3 dni). Chociaż jest mi niezwykle ciężko, żeby powstrzymać się od napisania/zadzwonienia do niej, to wiem, że jest większa szansa, że zatęskni za mną, gdy nie będzie mnie obok.
Moje pytania to: co myślicie o jej zachowaniu i szansach uratowania naszego związku? Jak najlepiej postąpić: walczyć że sobą i nie pisać/dzwonić do niej czy starać się utrzymywać ciągły kontakt?

Dziękuję za przeczytanie

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dziewczyna chce przerwy.

Ile macie lat?

Co Kasia ma w głowie to tylko Kasia wie. Ja bym ten czas wykorzystał na zobaczenie jak Ty sam się czujesz jako odrębny byt, a nie chłopak Kasi.

Poprosiła o miesięczną przerwę - ok, ale po 30 dniach napisz do niej i poproś o spotkanie bo też chcesz wiedzieć co jest grane. Może jej się jakiś epizod depresyny przypałętał?

3 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-05-25 15:06:09)

Być może, że to zachowanie depresyjne, a może nie doczekała się rozwoju w związku, czyli zaręczyny, ślub, dziecko... I kombinuje jak i co by zrobić, żeby Ciebie ruszyło...

Póki co, ograniczcie kontakt, uszanuj zasady, które sami uzgodniliście, taka krótka rozłąka pozwoli wam się określić, na jakich zasadach chcecie wrócić do siebie, takie można powiedzieć, odświeżenie związku i umysłu.

Edit.
Chyba, że zakochała się w innym, bo też ten stan miewa objawy depresji.

4

Foxterier napisał/a:

Ile macie lat?

Co Kasia ma w głowie to tylko Kasia wie. Ja bym ten czas wykorzystał na zobaczenie jak Ty sam się czujesz jako odrębny byt, a nie chłopak Kasi.

Poprosiła o miesięczną przerwę - ok, ale po 30 dniach napisz do niej i poproś o spotkanie bo też chcesz wiedzieć co jest grane. Może jej się jakiś epizod depresyny przypałętał?

Po 24 lata.
Ja przeżywam bardzo przeżywam tą przerwę, kiedy nie utrzymujemy kontaktu, cały czas przeglądam nasze zdjęcia itp..
Tak właśnie z jej mamą podejrzewamy, że to może być jakiś początek depresji. Dlatego zalezy mi na tym aby udała się do psychologa, który moze pomoże znaleźć problem.

5

Na pewno warto żeby skorzystała z pomocy, ale może się też tak okazać, że jej priblemem jest to, że już nie chce z Tobą być i kiepsko się z tym czuje.

I to nie dlatego że z Tobą coś jest nie tak, ale mając 24 lata i będąc w związku prawie 5 oznacza, że od 19 roku życia jest z Tobą w relacji.

Być może zaczęły jej się kotłować w głowie z wiekiem jakieś wątpliwości, że zaraz wypada formalizować, a ona to w sumie nie wie itp. itd.

Jest to natomiast fajny moment dla Ciebie żeby zobaczyć czy po chwilowym zniknięciu partnerki Ci się świat nie wali na głowę - bo to pokazuje jakiś Twój problem jeśli tak się dzieje.

6 Ostatnio edytowany przez paslawek (2023-05-25 15:42:59)

PL_Cheater napisał/a:
Foxterier napisał/a:

Ile macie lat?

Po 24 lata.
Ja przeżywam bardzo przeżywam tą przerwę, kiedy nie utrzymujemy kontaktu, cały czas przeglądam nasze zdjęcia itp..
Tak właśnie z jej mamą podejrzewamy, że to może być jakiś początek depresji. Dlatego zalezy mi na tym aby udała się do psychologa, który moze pomoże znaleźć problem.

Psycholog to raczej znajdzie problem i to mniej istotne ważniejsze jest żeby Twoja dziewczyna go widział jeżeli istnieje, bardzo delikatna sprawa i skomplikowana jeżeli faktycznie ma depresję,jeżeli udaje depresję to znaczy, że masz konkurenta, którego musi sprawdzić, a cała ta depresja to ściema i zasłona dymna, granie na uczuciach i litości, robienie nadziei i zabezpieczanie się w razie jakby z tym potencjalnie drugim nie wyszło, pozostaje Ci poczekać i zająć się sobą swoim samopoczuciem a nie samoudręczeniem się, a jak dziewczyna ma początki prawdziwej depresji to wasz, Twój wpływ na to jest żaden albo znikomy, nie uleczysz nikogo i za nikogo, jeżeli ta osoba nie widzi i nie chce widzieć problemu.
Twój wątek to tysiąc pięćset sto dziewięćdziesiąty dziewiąty z cyklu "dziewczyna chce przerwy" albo taka się dusi,potrzebuje spokoju na rozmyślania, czuje się osaczona w "złotej klatce lub czuje się  zaniedbywana etc do wyboru do koloru
U Ciebie jest nieco wyjątkowo bo dziewczyna nie ma wielkich żalów i pretensji, ale Twój ogląd nie jest tym co ona naprawdę myśli i czuje
Na ogół takie tematy kończą się niestety rozstaniem i tym że jednak był ktoś trzeci na horyzoncie a cała ta gra to tylko z braku odwagi z asekuracją jednocześnie.

7 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-05-25 16:38:24)

PL_Cheater napisał/a:

Kasia od pewnego czasu stała się obojętna dosłownie na wszystkie sfery życia; zaniedbuje swoje obowiązki, obojętne jej co zje na obiad, ogólnie jak sama powiedziała, na niczym jej nie zależy. Ta obojętnosc przeszła ostatnio również na mnie,niestety. Twierdzi, że jest pogubiona. Nkni za mną, gdy nie będzie mnie obok.
Moje pytania to: co myślicie o jej zachowaniu i szansach uratowania naszego związku? Jak najlepiej postąpić: walczyć że sobą i nie pisać/dzwonić do niej czy starać się utrzymywać ciągły kontakt?

Dziękuję za przeczytanie

Kasia myśli o zmianach. Można sobie gdybać, jeśli sama nie powie. Mogła się dowiedzieć o nieuleczalnej chorobie, na przykład albo ktoś lub coś jej grozić.
Jeśli cię prosi o przerwę, tzn., że jej potrzebna. Warto się zastanowić , co się mogło podziać  u was, od kiedy tak się zachowuje i co jej sprawia największą trudność, co robi całymi dniami, pracuje, uczy się?
W sumie ciekawi mnie, z jakich obowiązków się nie wywiązuje w każdej sferze życia. I jakie ty masz obowiązki w waszym związku.

8

Kasia ma innego na oku.
jak się Kasi uda, to kopnie cie w dupę.
Jak się Kasi nie uda, to wróci z tekstem , ze ten miesiąc dał jej czas, na uzmysłowienie sobie jak ważny dla niej jesteś, albo tym podobne bzdury.

9 Ostatnio edytowany przez Legat (2023-05-25 21:09:35)

paslawek napisał/a:

Na ogół takie tematy kończą się niestety rozstaniem i tym że jednak był ktoś trzeci na horyzoncie a cała ta gra to tylko z braku odwagi z asekuracją jednocześnie.

Jeszcze powinien paść tekst na pocieszenie, że on taki super chłopak, którego by chciała niejedna - tylko nie ona.

10

Nie ma czegoś takiego jak przerwa w związku.
Najprawdopodobniej pojawił się ktoś trzeci między wami, być może nawet już do czegoś doszło, stąd objawy które opisujesz i propozycja zrobienia sobie przerwy, co będzie niczym innym jak testem dla tego nowego czy przyszłościowo rokuje i czy już można bez zbędnych sentymentów ciebie spuścić w kiblu. Gdybym miał postawić własne pieniądze, to nie położyłbym na stole 50 groszy na to, że istnieje jakikolwiek inny powód takiego zachowania.

11

Jeśli zachowanie Kasi jest inne w innych sferach życia, nie tylko w związku z Tobą, jeśli zaniedbuje inne sprawy, rodzinę czy znajomych to może to być depresja.

Mówisz, że nawet jej mama jest zaniepokojona.

Czy Kasia ma jakieś trudności np z pracą albo studiami, czy może coś na martwi? Coś przytłacza?

Nie sądzę, że chodzi o innego faceta. Tak mówią osoby które nie potrafią sobie wyobrazić, że życie kobiety nie kreci się tylko i wyłącznie wokół mężczyzn, że kobiety mają inne sprawy i problemy.

Psycholog/lekarz to dobry początek.

12 Ostatnio edytowany przez jjbp (2023-05-28 12:28:54)

Przez to zaniedbywanie wszystkich sfer życia, ja też nie wierzę że chodzi o osobę trzecia. Gdyby wszystko inny było po staremu tylko nagle względem Ciebie pojawiłby się dystans, to takie podejrzenie miałoby sens. Natomiast jeśli ten dołek ogarnął całe jej życie we wszystkich/w większości sfer, to ja stawiałabym albo na depresję, albo ma jakiś problem, o którym nie powiedziała najbliższym

13 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2023-05-31 12:29:14)

.

14 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2023-05-31 12:28:52)

klipozor napisał/a:

Nie ma czegoś takiego jak przerwa w związku.
Najprawdopodobniej pojawił się ktoś trzeci między wami, być może nawet już do czegoś doszło, stąd objawy które opisujesz i propozycja zrobienia sobie przerwy, co będzie niczym innym jak testem dla tego nowego czy przyszłościowo rokuje i czy już można bez zbędnych sentymentów ciebie spuścić w kiblu. Gdybym miał postawić własne pieniądze, to nie położyłbym na stole 50 groszy na to, że istnieje jakikolwiek inny powód takiego zachowania.

Mam takie samo zdanie. Wyniesione z doświadczenia. Była narzeczona zachowywała się tak samo i też chciała w pewnym momencie przerwy. Nawet potem stwierdziła, że chce ze mną być, ale musimy powoli popracować nad związkiem, żeby nie wpaść na stare tory. Ostatecznie ją rzuciłem jak się zorientowałem, że w międzyczasie spotykała się z kolesiami z neta na seks. Akurat ten motyw odbieram pozytywnie, bo nie miałem wtedy za dużo kasy, więc widocznie muszę dobrze ruchać big_smile.

15

Szeptuch napisał/a:

Kasia ma innego na oku.
jak się Kasi uda, to kopnie cie w dupę.
Jak się Kasi nie uda, to wróci z tekstem , ze ten miesiąc dał jej czas, na uzmysłowienie sobie jak ważny dla niej jesteś, albo tym podobne bzdury.

+1

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Dziewczyna chce przerwy.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024