Czemu kobiety są takie głupie w przedmiotach ścisłych? Wydaje mi się że ma to jakiś związek z hormonami oddziaływującymi na całe ciało, być może mają inną budowę mózgu takiego co nie nadaje się do abstrakcyjnego myślenia. Obejrzyjcie sobie wybitnego polskiego naukowca Jerzego Vetulanniego który udowadnia, że kobiety mają inny mózg niż mężczyźni. Co o tym myślicie?
Jak idziesz na politechnikę, to tam jest 95% mężczyzn. A kobiety stanowiące rodzynki populacji studenckiej, często są rozpieszczane przez profesorów. Bo pewnie sobie myślą, że coś osiągną.
3 2023-04-14 14:47:07 Ostatnio edytowany przez Gary (2023-04-14 14:48:08)
A jakie jest twoje porpzednie konto?
Może któraś z użytkowniczek obczai?
Pewnie mniej kobiet jest na polibudzie z tego samego powodu, co mniej meżczyzn na pielegniarstwie...
Kobieta niekoniecznie chce klikać w autokadzie, a facet niekoniecznie dawać zastrzyk.
Czemu kobiety są takie głupie w przedmiotach ścisłych? Wydaje mi się że ma to jakiś związek z hormonami oddziaływującymi na całe ciało, być może mają inną budowę mózgu takiego co nie nadaje się do abstrakcyjnego myślenia. Obejrzyjcie sobie wybitnego polskiego naukowca Jerzego Vetulanniego który udowadnia, że kobiety mają inny mózg niż mężczyźni. Co o tym myślicie?
Powiedział, co wiedział
Masz z tym jakiś problem osobisty?
5 2023-04-14 16:37:18 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2023-04-14 16:37:32)
Czemu jesteś taki głupi w przedmiotach humanistycznych? Wydaje mi się, że masz inną budowę mózgu i nie potrafisz zapamiętać zasad interpunkcji? Co o tym myślisz?
Nie czuję się głupi w przedmiotach humanistycznych. Lubiłem czytać i interpretować dzieła polskich pisarzy w szkole. Nie miałem większych problemów wypowiedzieć więcej niż trzy zdania, odpowiadając na pytania zadawane przez panią od polskiego. Nie jest to dla mnie trudne. Nie zauważyłem też, żeby to było trudniejsze dla ogółu mężczyzn. Ale temat z matmą jest inny. Tam kobiety kuleją. Zapytasz się ich, co sądzą o danym zagadnieniu, to zawsze robią oczy jak pięć złoty, trochę tak jakby poruszało się jakiś zakazany temat tabu, tak jakby to było nienormalne myśleć o matmie i trzeba trzymać sie od niej jak najdalej to tylko możliwe. Dlaczego tak jest? Wydaje mi się że wiem, ale chciałbym się mylić.
Prof. Vetulani udowadniał, że mózg kobiety jest sprawniejszy i wolniej się starzeje. Jego teorie są już nieaktualne. Czy kobiety nie mają talentów matematycznych? Niestety nie zgodziłabym się z tym. Raczej przypisywane są im takie stereotypy. A jeśli wmawia się kobietom,że czegoś nie potrafią, bo są kobietami?
Czemu na politechnikach jest mniej kobiet? Pomyśl, jak traktuje się na nich kobiety.
Gdy mężczyzna wybierze studia o kierunku pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna spotyka się z zaskoczeniem.Kiedy kobieta wybiera studia techniczne jest podobnie. Ludzie myślą, po co jej to. A mało ma to wspólnego z niesprawnością mózgu. Zresztą jakbyś trochę , autorze, poczytał, to dowiedziałbyś się , że nie tylko funkcje mózgu są ważne, ale organizm jako całość.
8 2023-04-14 17:38:45 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2023-04-14 17:42:50)
Sam sobie odpowiedziałeś. Ja akurat kończyłam ścisły kierunek, gdzie na moim roku było mniej więcej pół na pół.
Na podstawie moich obserwacji, z przykrością, zgadzam się. To jest widoczne już od wczesnych lat szkolnych.
Wolnościowiec napisał/a:Czemu kobiety są takie głupie w przedmiotach ścisłych? Wydaje mi się że ma to jakiś związek z hormonami oddziaływującymi na całe ciało, być może mają inną budowę mózgu takiego co nie nadaje się do abstrakcyjnego myślenia. Obejrzyjcie sobie wybitnego polskiego naukowca Jerzego Vetulanniego który udowadnia, że kobiety mają inny mózg niż mężczyźni. Co o tym myślicie?
Czemu jesteś taki głupi w przedmiotach humanistycznych? Wydaje mi się, że masz inną budowę mózgu i nie potrafisz zapamiętać zasad interpunkcji? Co o tym myślisz?
Dokładnie to samo chciałam napisać Ja z kolei zauważam sporo mężczyzn nie potrafiących napisać pisma. W najbliższym otoczeniu to mąż, szef, bracia. Nie rozumieją zagadnień humanistycznych, zabierają sie do tego tak niezdarnie, że aż wstyd. Czyli mam takie odczucie jak autor wobec kobiet a matematyki. Ale nie szufladkuję mężczyzn z tego powodu, bo jednak sporo było i jest mężczyzn humanistów
Juz w szkole zauważałam, że z wypracowaniami największy problem mieli właśnie chłopcy.
A przy okazji.... znam kilka kobiet tak biegłych w ścisłych przedmiotach, że nie jestem przekonana, że to jednak kwestia mózgu. Chyba, że te wszystkie mają męski mózg Choć zgadzam sie, że mózg kobiety różni sie od męskiego mózgu, tylko wg mnie nie ma to raczej nic wspólnego z tym co autor napisał
Sam sobie odpowiedziałeś. Ja akurat kończyłam ścisły kierunek, gdzie na moim roku było mniej więcej pół na pół.
Pół na pół to nie przedmiot ścisły (STEM).
Przedmiot ścisły to 10 % kobiet
Na podstawie moich obserwacji, z przykrością, zgadzam się. To jest widoczne już od wczesnych lat szkolnych.
Kobiety są całkiem niezłe w matematyce, ale muszą mieć dobre podstawy.
To nie jest kwestia intelegencji, a zainteresowań. Średnio patrzac jest pewnie tyle samo normalnie radzacych sobie z matmą kobiet jak mężczyzn, ale tak sie składa, że ogólnie mało kobiet interesuje sie matematyką czy przedmiotami technicznymi wiec nie rozwijaja sie w tym kierunku i często robia tylko tyle ile muszą (w szkole), z czego wynika, że nie maja jakiejs szerokiej wiedzy.
Równie dobrze mogłabym Cię zapytać dlaczego jak tłumacze najprostszy rodzaj haftu, to faceci robią oczy jak spodki.
12 2023-04-14 18:45:46 Ostatnio edytowany przez paslawek (2023-04-14 18:59:55)
Następny a może i ten sam osobnik wcielenia, wcielenia, nowe twarze - tajemnice ile radochy
Ten ancymon wygada mi na radosną twórczość krogultza,który "nagle"zniknął tak na moje oko
karawana jedzie dalej
przyjemnych doznań życzę z dyskusji
Równie dobrze mogłabym Cię zapytać dlaczego jak tłumacze najprostszy rodzaj haftu, to faceci robią oczy jak spodki.
Nie wiem.
Haftowanie mnie zawsze uspokajało.
14 2023-04-14 19:34:16 Ostatnio edytowany przez blueangel (2023-04-14 19:34:52)
a to jakas tajemnica, ze mozg kobiety i mezczyzny sie rozni? a myslalam, ze wiedza ogolna. taki madry, a nie wiedziales? no popatrz
nie zamierzam sie klocic, ze mezczyzni sa lepsi w naukach scislych. wystarczy popatrzec na laureatow nagrody nobla w dowolnej z tych dziedzin, np w fizyce to od 1901 roku chyba tylko z 3 kobiety sie znalazly- przynajmniej o tylu mi wiadomo, i to mimo zemancypowaniu i zfeminizmowaniu sie swiata.
Blueangel, a jak ty nie chcesz świata zfeminizowanego, to jakiego byś chciała?
a to jakas tajemnica, ze mozg kobiety i mezczyzny sie rozni? a myslalam, ze wiedza ogolna. taki madry, a nie wiedziales?
no popatrz
![]()
nie zamierzam sie klocic, ze mezczyzni sa lepsi w naukach scislych. wystarczy popatrzec na laureatow nagrody nobla w dowolnej z tych dziedzin, np w fizyce to od 1901 roku chyba tylko z 3 kobiety sie znalazly- przynajmniej o tylu mi wiadomo, i to mimo zemancypowaniu i zfeminizmowaniu sie swiata.
Różni się, lecz nie w zdolnościach intelektualnych ale w zainteresowaniach i dominujących cechach osobowości.
Przepraszam, ilu znasz panów, którzy są pisarzmi romansów roku, noblistami opieki przedszkolnej, finalistami zlotego terapeuty? To jest pewnego rodzaju stereotyp, oczywiście, lecz kobiety raczej bardziej interesują ludzie niz przedmioty i abstrakty. Co wcale nie znaczy, że z przedmiotami i abstraktami sobie nie radzą.
To jest pewnego rodzaju stereotyp, oczywiście, lecz kobiety raczej bardziej interesują ludzie niz przedmioty i abstrakty. Co wcale nie znaczy, że z przedmiotami i abstraktami sobie nie radzą.
Wchodzisz na grząski teren ...
18 2023-04-14 21:46:07 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2023-04-14 21:46:54)
Bland44 napisał/a:Sam sobie odpowiedziałeś. Ja akurat kończyłam ścisły kierunek, gdzie na moim roku było mniej więcej pół na pół.
Pół na pół to nie przedmiot ścisły (STEM).
Przedmiot ścisły to 10 % kobietBland44 napisał/a:Na podstawie moich obserwacji, z przykrością, zgadzam się. To jest widoczne już od wczesnych lat szkolnych.
Kobiety są całkiem niezłe w matematyce, ale muszą mieć dobre podstawy.
Kobiety mają takie same podstawy jak płeć męska. Chyba, że nie rozumiem podtekstu. Oczywiście są wyjątki. I tu większość kobiet oburza się. Ale taka jest prawda. Proszę zobaczyć wyniki konkursów z przedmiotów ścisłych w różnych województwach (również szkół średnich).
Rozstrzygnięcie XVIII Olimpiady Matematycznej Juniorów (2022/23)
dodano dnia 19.03.2023
Komitet Główny OMJ ustalił listę laureatów i finalistów XVIII OMJ. Maksymalną sumę punktów w finale uzyskali:
Mariia Kulyk — uczennica klasy siódmej Szkoły Podstawowej nr 3 im. Mariusza Zaruskiego we Wrocławiu,
Łucja Łyziak — uczennica klasy ósmej Katolickiej Szkoły Podstawowej im. ks. Piotra Skargi w Warszawie,
Michał Piotr Wolny — uczeń klasy ósmej Szkoły Podstawowej nr 16 im. Tony Halika w Warszawie.
20 2023-04-14 22:18:11 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2023-04-14 22:19:58)
Rozstrzygnięcie XVIII Olimpiady Matematycznej Juniorów (2022/23)
dodano dnia 19.03.2023
Komitet Główny OMJ ustalił listę laureatów i finalistów XVIII OMJ. Maksymalną sumę punktów w finale uzyskali:
Mariia Kulyk — uczennica klasy siódmej Szkoły Podstawowej nr 3 im. Mariusza Zaruskiego we Wrocławiu,
Łucja Łyziak — uczennica klasy ósmej Katolickiej Szkoły Podstawowej im. ks. Piotra Skargi w Warszawie,
Michał Piotr Wolny — uczeń klasy ósmej Szkoły Podstawowej nr 16 im. Tony Halika w Warszawie.
Na podstawie jednego konkursu nie stworzysz statystyki.
Poza tym sprawdź wszystkich laureatów.
Pierwsze miejsce - Ukrainka. Brawo
21 2023-04-14 22:28:34 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2023-04-14 22:30:03)
Lp. Nazwisko ucznia Imię ucznia Pełna nazwa szkoły
1. Błaszczyk Filip Publiczna Szkoła Podstawowa im. bł. Laury Vicuna w Krakowie
2. Domżał Adam Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 12 w Krakowie
3. Doroszko Artur Zespół Szkolno-Przedzkolny w Wtkowicach Szkoła Podstawowa
4. Dworak Mikołaj Szkoła Podstawowa nr 1 im. Kazimierza Wielkiego w Wieliczce
5. Dziok Maksymilian Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 148 im. Polskich Noblistów w Krakowie
6. Furtak Piotr Szkoła Podstawowa nr 3 im. Królowej Jadwigi w Chrzanowie
7. Guzik Gabriela Szkoła Posdstawowa nr 95 w Krakowie
8. Janik Mateusz Szkoła Podstawowa w Rzozowie im. Św. Jadwigi Królowej
9. Juszkiewicz Samuel Szkoła Podstawowaz Oddziałami Integracyjnymi nr 151 im Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
10. Kiersztyn Bartosz Szkoła Podstawowa nr 68 im. Jerzego Bińczyckiego w Krakowie
11. Kopta Jakub Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 90 w ZSP nr 17 w Krakowie
12. Magolan Piotr Niepubliczna Szkoła Podstawowa Fundacji Królowej Świetej Jadwigi w Kętach
13. Malawski Jakub Szkoła Podstawowa nr 53 im. gen. J.H. Dąbrowskiego w Krakowie
14. Mateja Rafał Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 30 w Krakowie
15. Nawrocki Paweł Szkoła Podstawowa im. K. I. Gałczyńskiego w Jawiszowicach
16. Olszak Julia Szkoła Podstawowa im. Mikołaja Kopernika w Młyńczyskach
17. Romaniszyn Andrzej Zespół Państwowych Szkół Muzycznych im. Mieczysława Karłowicza w Krakowie
18. Rusin Jeremi Szkoła Podstawowa nr 164 im. bł. Franciszki Siedliskiej w Krakowie
19. Sidor Tymon Prywatna Szkoła Podstawowa Nr 4 "Inspiracja" w Krakowie
20. Smaga Maciej Katolicka Szkoła Podstawowa im. ks. F. Blachnickiego w Nowym Sączu
21. Sosna Natalia Szkoła Podstawowa nr 53 im. gen. J.H. Dąbrowskiego w Krakowie
22. Suchoń Mikołaj Szkoła Podstawowa na 27 im.Marii Konopnickiej w Krakowie
23. Szymula Franciszek Szkoła Podstawowa nr 4 w Myślenicach
24. Wałęga Marek Szkoła Podstawowa nr 78 im. Piotra Michałowskiego w Krakowie
25. Załubski Karol Katolicka Szkoła Podstawowa im. ks. F. Blachnickiego w Nowym Sączu
26. Zielińska Anna Niepubliczna Szkoła Podstawowa Źródełko w Krakowie
podałeś listę zakwalifikownych uczniow do olimpiady .Ja podałam finalistow Olimpiady Matematycznej Juniorów.
23 2023-04-14 22:56:44 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2023-04-14 22:58:01)
podałeś listę zakwalifikownych uczniow do olimpiady .Ja podałam finalistow Olimpiady Matematycznej Juniorów.
Głupoty piszesz. Sprawdż sobie. To są laureaci. Zakwalifikowani ???? 26 - masakra
I tak mało finalistów. W innych województwach jest więcej
Mówię o podstawach, czyli dokładne wytłumaczenie i zrozumienie podstaw matematyki.
Olimpiada:
nagrodzeni - https://om.mimuw.edu.pl/previous_olympiads/23/prizes - 2 kobiety na 19 nagrodzonych
finaliści - https://om.mimuw.edu.pl/previous_olympiads/23/finalists - 3 kobiety na 82 finalistów
Uczestnicy mierzą się z zadaniami, do których rozwiązania potrzeba nieschematycznego myślenia, jak i sporej wiedzy teoretycznej.
LISTA LAUREATÓW
Wojewódzki Konkurs Matematyczny
r. szk. 2022/2023
W stopniu wojewódzkim konkursu uczestniczyło 61 uczniów.
Tytuł laureata przyznano uczniom, którzy uzyskali co najmniej 36 p.
PROSIMY O ZGŁOSZENIE POMYŁKI DYREKTOROWI SZKOŁY, JEŻELI NA LIŚCIE WPISANA JEST NIEPEŁNA
NAZWA SZKOŁY, BŁĘDNE IMIĘ LUB NAZWISKO UCZNIA.
Lista uczniów z uzyskaną liczbą punktów jest zamieszczona na stronie internetowej szkoły
będącej siedzibą wojewódzkiej komisji konkursowej.
Zasady udostępniania prac oraz składania i rozpatrywania odwołań określa regulamin konkursu.
Lp. Nazwisko Imię Klasa Nazwa
1 Bornus Hanna VIII Szkoła Podstawowa nr 3 im. Jana Pawła II w Siemiatyczach
2 Brzozowska Emilia VIII Szkoła Podstawowa nr 4 im. ks. K. A. Hamerszmita w
Suwałkach
3 Chiliński Marcin VIII Szkoła Podstawowa nr 19 im. Mieszka I w Białymstoku
4 Chrzczonowicz Julia VIII Szkoła Podstawowa nr 19 im. Mieszka I w Białymstoku
5 CZYŻEWSKI PAWEŁ VIII Szkoła Podstawowa im. H. Sienkiewicza w Wąsoszu
6 Deroń Jakub VIII Szkoła Podstawowa nr 43 im. Simony Kossak w Białymstoku
7 Dziejma Kacper VIII Szkoła Podstawowa w Zespole Szkół im. Ks. Jerzego
Popiełuszki w Juchnowcu Górnym
8 GNIEDZIEJKO SZYMON VIII Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Dąbrowie
Białostockiej
9 Janiszewski Maciej VIII Szkoła Podstawowa nr 4 im. Władysława Broniewskiego w
Zambrowie
10 Jankowski Krystian VIII Szkoła Podstawowa nr 7 im. Adama Mickiewicza w Łomży
11 Jasiulewicz Dawid VIII Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Suwałkach
12 Kłosowski Aleksander VIII Szkoła Podstawowa nr 45 z Oddziałami Integracyjnymi im.
Świętego Jana Pawła II w Białymstoku
13 Kołomyjski Kacper VIII Szkoła Podstawowa nr 48 im. króla Stefana Batorego
14 Kotowicz Paweł VIII Szkoła Podstawowa nr 5 im. Władysława Broniewskiego w
Białymstoku
15 Krasowski Piotr VIII Szkoła Podstawowa im. Bolesława Prusa w Poświętnem
16 Ksepko Jan VIII Szkoła Podstawowa nr 47 im. Jana Klemensa Branickiego w
Białymstoku
17 Kulikowski Krzysztof VIII Szkoła Podstawowa nr 1 im. Jana Pawła II w Mońkach
18 Ławreszuk Mikołaj VIII Szkoła Podstawowa nr 53 z Oddziałami Dwujęzycznymi w
Białymstoku
19 Malinowski Dawid VIII Szkoła Podstawowa w Porytem
20 Mielech Aleksandra VIII Społeczna Szkoła Podstawowa nr 4 PTO w Białymstoku
21 Mikulski Marcin VIII Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Suwałkach
22 Misiewicz Magda
Agnieszka
VIII Społeczna Szkoła Podstawowa nr 11 w Białymstoku
23 Mokrzewski Bartosz VIII Szkoła Podstawowa nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im.
Świętego Jana Pawła II w Łapach
24 Myśliwiec Franciszek VIII Szkoła Podstawowa nr 1 w Łomży
25 Naumenko Matvii VIII Szkoła Podstawowa w Zespole Szkół im. Ks. Jerzego
Popiełuszki w Juchnowcu Górnym
26 Omelańczuk Aleksander VIII Szkoła Podstawowa w Goniądzu
27 Pałejko Gabriela VIII Szkoła Podstawowa nr 2 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. A.
Piłsudskiej w Suwałkach
28 Pańkowski Władysław VIII Prywatna Szkoła Podstawowa nr 1 w Białymstoku
29 Pauliuchenka Aliaksei VI Szkoła Podstawowa nr 5 im. Władysława Broniewskiego w
Białymstoku
30 Pawlicki Wojciech VIII Szkoła Podstawowa Zgromadzenia Sióstr Misjonarek Świętej
Rodziny im. Bł. Bolesławy Lament w Białymstoku
31 Podziewski Aleksander VIII Szkoła Podstawowa im. Lotników Polskich w Płocicznie-Tartak
32 Rymarczyk Emilia VIII Szkoła Podstawowa nr 2 im. Zygmunta Augusta w Augustow
33 Sadowska Gabriela VIII Szkoła Podstawowa nr 53 z Oddziałami Dwujęzycznymi w
Białymstoku
34 Sakowski Kacper VIII Szkoła Podstawowa nr 53 z Oddziałami Dwujęzycznymi w
Białymstoku
35 SańkoSawczenko
Igor VIII Szkoła Podstawowa nr 16 im. Tadeusza Kościuszki w
Białymstoku
36 Sienica Jakub VIII Szkoła Podstawowa nr 5 im. Alfreda Wierusz-Kowalskiego w
Suwałkach
37 Słaby Mateusz VIII Szkoła Podstawowa nr 4 im. Władysława Broniewskiego w
Zambrowie
38 Sobolewski Maciej VIII Prywatna Szkoła Podstawowa nr 1 w Białymstoku
39 Szeweluk Maciej VIII Szkoła Podstawowa nr 53 z Oddziałami Dwujęzycznymi w
Białymstoku
40 Szymaszko Oliwia VIII Szkoła Podstawowa nr 7 im. św. Jana Pawła II w Suwałkach
41 Tyszkiewicz Paweł VIII Szkoła Podstawowa nr 4 im. Henryka Sienkiewicza w Grajewie
42 Walenciej Hanna VIII Szkoła Podstawowa nr 5 im. Władysława Broniewskiego w
Białymstoku
43 Wiśniewski Miłosz VIII Prywatna Szkoła Podstawowa nr 1 w Białymstoku
44 Wleciał Patrycja VIII Szkoła Podstawowa nr 7 im. Adama Mickiewicza w Łomży
11 kobiet/ 44 wszystkich laureatów
Popatrzmy na wyniki Międzynarodowej Olimpiady Matematycznej. W okresie 2000-2021 liczba osób które zdobyły złote medale wynosiła:
kobiety: 43
mężczyźni: 1295
Im wyższy poziom tym większa przewaga mężczyzn.
Czy to coś złego???
Przecież to nie znaczy, że "dziewczyny som gupie", bo medaliści stanowią jedynie ułamek promila populacji. Średni iloraz inteligencji mężczyzn jest praktycznie identyczny jak średni iloraz inteligencji kobiet. Jeżeli pominiemy osoby znajdujące się odległym skraju krzywej Gaussa, to dostaniemy praktycznie ten sam wynik dla obydwu płci. Co jest istotnie różne to zainteresowania i chyba każdy/każda z nas to widzi. Najprawdopodobniej wynikają one z wychowania, badania nad tym tematem cały czas trwają, to bardzo złożony problem.
Blueangel, a jak ty nie chcesz świata zfeminizowanego, to jakiego byś chciała?
A tak silnie czujesz Sie z przedmiotow humanistycznych. Analiza, co Autor mial na mysli ci nie wychodzi.
Jak myslisz, jakie prawdopodobienstwo wygrania nobla miala kobieta w 1901, gdy jeszcze nie miala nawet praw wyborczych?
A co do swiata to wiem, jakiego bym nie chciala. W czasie ostatnich 15 lat mam wrazenie, ze stal sie zbyt hedonistyczny. Przestalam sie odnajdowac. Zaspokoilam ciekawosc?
Następny a może i ten sam osobnik
wcielenia, wcielenia, nowe twarze - tajemnice ile radochy
Ten ancymon wygada mi na radosną twórczość krogultza,który "nagle"zniknął tak na moje oko
karawana jedzie dalej
przyjemnych doznań życzę z dyskusji
Obstawiam Grasse.
Albo to inny kolejny konfiarz, którego nie chcą kobiety, więc jakoś probuje sobie poprawić samopoczucie, ego, poczucie własnej wartości ich kosztem.
Ja jestem kobietą, a zgadzam się z Ryzyk Fizyk. Takie są fakty i nikt tego nie zmieni.
A to, że kobiety tutaj wymyślają, w czym są lepsze, gdzie osiągają sukcesy, to świadczy o tym, że chcą się dowartościować, a wyjątek potwierdza regułę.
Jordan Peterson odpowiada na twoje pytanie. Rozkład IQ jest podobny. Kobiety mają jedynie większe predyspozycje do dziedzin/zadań/funkcji społecznych niż zadaniowych. Są też mniej ambitne w rozumieniu wyborów drogi kariery, która wiąże się z mniejszym stresem (odpowiedzialnością), ale z niższymi zarobkami 90% kobiet wybierze karierę fryzjerki niż śmieciarza, mimo, że ten drugi zarabia więcej. To wynika z naszej biologii i ewolucji naszego gatunku. Kobieta i mężczyzna z reguły się uzupełniają, a nie konkurują bezpośrednio. Oczywiście jest pewien odsetek męskich przedszkolanek czy kobiet świetnie się sprawdzających np w wojsku czy jako CEO międzynarodowej korporacji, ale to stosunkowo mały odsetek społeczeństwa. Dlatego też funkcjonuje coś takiego jak lista zawodów niedostępnych dla kobiet ze względu na zbyt duże obciążenie psychofizyczne, co z kolei rzutuje na znacznie krótszą długość życia mężczyzn i wyższe statystyki samobójstw u facetów. To akurat nie jest męski wymysł, tylko kobiety to sobie same wywalczyły.
To zawsze budzi kontrowersje, dlatego zaznaczę wyraźnie - tu nie ma moralnej czy etycznej wyższości którejkolwiek płci. Jesteśmy po prostu inni i mamy różne predyspozycje.
Gdyby ktokolwiek chciał coś na ten temat szurać - pay gap to obalone kłamstwo wynikające z przyjętej formy liczenia. Tak naprawdę nie istnieje, a to kobiety są odpowiedzialne za 80% decyzji rynkowych. Tutaj odsyłam do wspomnianego Jordana Petersona.
paslawek napisał/a:Następny a może i ten sam osobnik
karawana jedzie dalej
przyjemnych doznań życzę z dyskusjiObstawiam Grasse.
Albo to inny kolejny konfiarz, którego nie chcą kobiety, więc jakoś probuje sobie poprawić samopoczucie, ego, poczucie własnej wartości ich kosztem.
Twoje zdolności szpiegowskie są większe niż brzuch statystycznej osoby uznającej Konfederatów za inceli.
Nie wiem, ile jeszcze razy będzie tu reakcja na tematy oskarków, którzy nie stracili cnoty na czarnych marszach i myślą, że uda im się wiarygodnie sprzedać połączenie kobiety be/Konfa super
MagdaLena1111 napisał/a:paslawek napisał/a:Następny a może i ten sam osobnik
karawana jedzie dalej
przyjemnych doznań życzę z dyskusjiObstawiam Grasse.
Albo to inny kolejny konfiarz, którego nie chcą kobiety, więc jakoś probuje sobie poprawić samopoczucie, ego, poczucie własnej wartości ich kosztem.Twoje zdolności szpiegowskie są większe niż brzuch statystycznej osoby uznającej Konfederatów za inceli.
Nie wiem, ile jeszcze razy będzie tu reakcja na tematy oskarków, którzy nie stracili cnoty na czarnych marszach i myślą, że uda im się wiarygodnie sprzedać połączenie kobiety be/Konfa super
Czyli jednak nie Ty? ;-)
Jesteś moim faworytem od „be kobiety” od momentu, w którym postulowałeś, że kobiety powinny wywalczyć sobie nowe obowiązki (nie prawa, ale obowiązki), żeby takim facetom jak Ty, żyło się lepiej :-D