Smutne Święta - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Smutne Święta

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Smutne Święta

Też czujecie prawie zero radości ze Świąt przez depresję? Ja tak miałam w poprzednim roku i wszystko wskazuje na to że w te Boże Narodzenie będzie tak samo. Bardzo mi to przeszkadza, bo w przeszłości potrafiłam sie cieszyć z najbardziej kiepskich Świąt, a teraz depresja mi to odebrała

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Smutne Święta

Korzystasz z pomocy specjalisty?

Ja totalnie nie mam żadnej radości ze świąt, jest mi to obojętne. Święta, święta i po świętach. Niestety z wiekiem ta radość przechodzi, może u Ciebie też tak jest? Jedyną radość sprawia mi kupowanie i wręczanie prezentów, ale to dlatego że po prostu lubię dawać prezenty nawet bez okazji

3

Masz rodzine / meza?

4

A Święta muszą cię cieszyć tylko dlatego że są? Mnie cieszy każdy dzień, każda chwila którą przeżywam. Są światełka na choince? Fajnie! Ale choinka w pełnym słońcu lata też jest piękna. Nie skupiaj się na tym, że inni oczekują żebyś była zadowolona. Ciesz się chwilą, każdą przeżytą sekundą. Może odnajdź się w jakiejś fundacji pomocowej? To naprawdę zabiera mnóstwo czasu, ale ile daje radości i zadowolenia.. spróbuj.

5 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-12-03 23:48:44)

To nie jest takie dziwne, że niektórzy lubią święta, a inni nie. Jeśli nie masz ich z kim spędzać, cierpisz na depresję, trudno, żebyś  się nimi cieszyła.  Święta można sobie samej uprzyjemnić, jak już tu niektórzy napisali. Są tacy, którzy w ogóle ich nie obchodzą i też jakoś żyją. Był kiedyś taki film, w którym w świadomości bohaterki boże Narodzenie  się nigdy nie kończyło, bo każdego ranka było to samo święto. Kiedy znalazła prawdziwy cel w życiu i miłość, wszystko się skończyło. Może właśnie straciłaś cel w życiu albo brakuje ci marzeń?

6

Betixa napisał/a:

Też czujecie prawie zero radości ze Świąt przez depresję? Ja tak miałam w poprzednim roku i wszystko wskazuje na to że w te Boże Narodzenie będzie tak samo. Bardzo mi to przeszkadza, bo w przeszłości potrafiłam sie cieszyć z najbardziej kiepskich Świąt, a teraz depresja mi to odebrała

Tak. Zeszłe były beznadziejne, te zapowiadają się jeszcze gorzej.
Chciałabym aby już był styczeń, albo i wiosna.

7

Rodzina mieszka daleko a w świąteczne dni jeszcze bardziej odczuwam samotność. Kto z seniorów tez jest sam  ? Rozmowy wniosłyby trochę radości

8

barbasia7 napisał/a:

Rodzina mieszka daleko a w świąteczne dni jeszcze bardziej odczuwam samotność. Kto z seniorów tez jest sam  ? Rozmowy wniosłyby trochę radości

Tutaj możesz porozmawiać o świętach.

9

u mnie tez zapowiadaja sie srednie swieta... Mama sie znowu obrazila, z reszta na siostre tez, zaprosilismy ja na swieta ale raczej nic z tego... rzadko sie widujemy, a jak dzwonie to szybko konczy, ma jakies zale, pretensje, przeinacza, nadinterpretuje... taka byla i jest ale z wiekiem sie poglebia, z tymze ja z wiekiem tez zaczelam podobnie odpowiadac i cuz woli nie rozmawiac w ogole.... Taty troche zal, bo on posrodku.... W swieta wysle sms ..
Nie lubie swiat, z tesciami i ze szwagierka bede myslec o swoich rodzicach czy nie siedza sami....  Czasami z rodzina to lepiej na zdjeciu... sad

10

cześka8 napisał/a:

u mnie tez zapowiadaja sie srednie swieta...  sad

Bo  czasem warto mieć odwagę coś  zmienić.

11

No tak, mozna jeszcze jechac na swieta last minute gdzies gdzie slonce i zazywac witamine d...  Tylko nie wiem czy uda sie zapomniec o trudnej relacji z rodzicami...

12

cześka8 napisał/a:

No tak, mozna jeszcze jechac na swieta last minute gdzies gdzie slonce i zazywac witamine d...  Tylko nie wiem czy uda sie zapomniec o trudnej relacji z rodzicami...

Niekoniecznie wyjechać  na święta, choć przydałoby się zregenerować czasem, żeby móc stawić czoła problemom.  nie wiem, ile twoja mama ma  lat i w jakim zdrowiu,ale starsi ludzie niechętnie gdzieś wyjeżdżają, niektórzy nie lubią opowiadać  o swoich problemach. Piszę o tym, bo miałam tak w rodzinie, ze myślałam, że  ta osoba mnie nie lubi, nie lubi ze mną rozmawiać, itp, a okazało się, że po prostu, choruje i nie chce nikogo tym obarczać, nie mówiąc  o tym, że nie ma siły gdzieś jechać ani przyjmować w domu, Jeśli chodzi o ludzi w podeszłym wieku, to najlepiej chyba przyjechać z wałówką, bo dla niej samo spotkanie było radością, a jeśli jest niedaleko można zabrać na godzinkę, dwie do siebie. Nie musisz rozmawiać, wystarczy być. Nie zawsze ktoś ma siłę na taką rozmowę.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Smutne Święta

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024