Kim jest dla was Józef Piłsudski - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Kim jest dla was Józef Piłsudski

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Kim jest dla was Józef Piłsudski

W 20 leciu międzywojenny Piłsudski znany był chyba każdemu polakowi choć minimalnie zainteresowanego Polską i światem. Był jak celebryta w świecie gdzie nie było internetu radia i telewizji, a obieg informacji był co by nie powiedzieć powolny. To skąd ta jego sława? I czemu on był tak lubiany przez rzesze polaków?

Chciałbym poznać wasze zdanie. Jak patrzycie się na jego twarz, to kogo widzicie? Z kim lub z czym on wam się kojarzy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kim jest dla was Józef Piłsudski

Postać mocno kontrowersyjna.

Na pewno nie ideał jakim się go kreuje razem do pary z "żołnierzami niezłomnymi".

3

@R_ita2 - jej mężem .. XD

Riciu, proszę, zejdź z tej feministycznej, drewnianej drabiny, bo spadniesz i sobie nóżkę skręcisz.

4 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-11-29 21:33:12)

niepochlebnie zresztą, był to przede wszystkim żołnierz.

5

Józef Piłsudski.
Według mojej wiedzy, był dyktatorem, który mial nosa jednak, że bolszewicy ze wchodu i naziści z zachodu podzielą Europę między siebie.
Proponował wojnę przeciwko hitlerowskim zbrojeniom, by zatrzymać kolejne kilka lat ludobójstwa.
Nasi - tzw. "sojusznicy", olali temat. Skutki znamy.

6

Ja w nim widzę przede wszystkim wychowawcę który świetnie rozumiał środowisko wojskowe.

syn_józefa napisał/a:

W 20 leciu międzywojenny Piłsudski znany był chyba każdemu polakowi choć minimalnie zainteresowanego Polską i światem. Był jak celebryta w świecie gdzie nie było internetu radia i telewizji, a obieg informacji był co by nie powiedzieć powolny. To skąd ta jego sława? I czemu on był tak lubiany przez rzesze polaków?

Chciałbym poznać wasze zdanie. Jak patrzycie się na jego twarz, to kogo widzicie? Z kim lub z czym on wam się kojarzy?

Z bratem mojego Pradziadka Ludwikiem Machalskim, który namalował Jego portret. W związku z powyższym Marszałek jest dla mnie bardzo ważną postacią. Niestety wspomniany obraz znajduje się na liście zaginionych dzieł sztuki. Został prawdopodobnie porąbany i spalony, gdy Rosjanie wkroczyli do Lwowa.
A sam Ludwik Machalski jest dziś malarzem w dużej mierze zapomnianym.

8

Zniszczył młodą polską demokrację zamachem majowym, poza tym bił narodowców i zsyłał ich do obozu w berezie kartuskiej, bez jakiegokolwiek procesu.

9 Ostatnio edytowany przez Gary (2023-04-14 10:06:15)

R_ita2 napisał/a:

Z czym mi się kojarzy? Dla mnie jest mężem Aleksandry Piłsudskiej, z domu .... Jej mężem.

"Jeśli musisz ogłaszać, że jesteś damą, to nią nie jesteś."

Jakie dno, jakie dno...
Nie da się mówić o tej pani bez mówienia o jej mężu, prawda?

Na przykład. Curie Skłodkowska, to Curie Skłodowska. Kobieta. Można o niej samej mówić, osobno. Bez wspominania o mężu.

A wiesz dlaczego dno? Bo mogłaś założyć osobny wątek o Aleksandrze Piłsudskiej. Ty zaś w wątku o Piłsudskim na pytanie kim był mówisz o jego żonie.

R_ita2 napisał/a:
Behemoth666 napisał/a:

Riciu, proszę, zejdź z tej feministycznej, drewnianej drabiny, ...

Akurat do feministycznej drabiny to mi daleko, moja sytuacja i moje życie jest antytezą tego.

Rita... pliiiiss... stop... bo ja też miałem takie skojrzenie...
No prawie jakbyś zakrzyknęła "Einstein była kobietą".

10 Ostatnio edytowany przez Paliwoda (2023-04-20 01:53:59)

Wolnościowiec napisał/a:

Zniszczył młodą polską demokrację zamachem majowym, poza tym bił narodowców i zsyłał ich do obozu w berezie kartuskiej, bez jakiegokolwiek procesu.

Według mnie zrobił dobrze. Bił wszystkich co się nie umieli normalnie zachowywać. Ale i tak było to lekkie traktowanie jeśli bierzemy pod uwagę ówczesne standardy. A narodowcy nigdy nie byli istotną siłą dla losów Polski. Przydałby się nam teraz taki człowiek.

11 Ostatnio edytowany przez Socjallibertarianin (2023-04-22 22:59:19)

Rito Narodowcy to byli zdrajcy. Potomkowie targowiczan. Sam Dmowski zasiadał w carskiej dumie oraz radzie stąd wprowadził pokrętnie panslawizm, by wytłumaczyć swój dualizm. Jego bojówki rozganiały protestujących robotników.
Wolnościowcu jak tam wsparcie podatku od zbiórek oraz sprzeciw wobec odszkodowań za objawy poszczepienne. Dalej wymieniać ? Proszę bardzo Bosak jest za progresywnymi podatkami oraz 500+. To że zsyłał narodowców dam za plus, ponieważ zamordowali oni bardzo zasłużonego mądrego człowieka pierwszego prezydenta rzeczpospolitej Gabriela Narutowicza. Ale no cóż, Gabriel Narutowicz pomagał Polakom, którzy uciekali przed Rosyjski władzom i władze rosyjskie wydały na niego list gończy. Facet był kimś. Z wykształcenia fizyk co za granicą nadzorował budowy 8 elektrowni wodnych i zajął się regulacją rzeki ren. Później nabytą wiedzę wykorzystał w Polsce unowocześniając rodzimą infrastrukturę. Zajął się elektryfikacją kraju. Cod o marszałka Piłsudskiego był wrogiem anarchistów. Został dyktatorem, który podobnie jak tzw. realny socjalizm czy tym bardziej komunizm nigdy nim nie był.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Kim jest dla was Józef Piłsudski

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024