Miesiączka u 9latki? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Miesiączka u 9latki?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Miesiączka u 9latki?

Witam,

Corka za miesiąc będzie miała 10 lat i właśnie dostała pierwszej miesiączki.

Jestem w szoku, że tak szybko. Córka jest pod opieką endokrynologa, bo szybko rosła, ale nic niepokojącego nie stwierdzono.

Czy powinnam gdzieś udać się z córką? Jak jej to wszystko wytłumaczyć?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Miesiączka u 9latki?

Do pediatry, endokrynologa, ginekologa.
A porozmawiać normalnie jak o miesiączce. Tylko prostymi słowami, aby zrozumiała.

3

Jest pod opieką endokrynolog. Czy na pewno trzeba z tym iść od razu do pediatry i ginekologa?

4

A co powiedział na to endokrynolog? Ja też wcześnie zaczęłam dojrzewać i teraz muszę obserwować jak to będzie wyglądało u mojej córki i syna. Endokrynolog uprzedziła nas, że trzeba tego pilnować, bo dzieci mogą mieć z tego tytułu różne problemy, np. Przestać rosnąć (jak ja). Tylko że  ja w dzieciństwie nie trafiłam na dobrego lekarza i teraz mam mniej niż 150 cm wzrostu, rozwalony metabolizm i inne schorzenia.

5

No córka miała wyniki w normie. Jest bardzo wysoko jak na swój wiek, no ale wyniki były ok. Do endokrynologa mamy wizytę dopiero na koniec stycznia. Nie wiem czy jest sens pchać się z córką teraz do pediatry, a tym bardziej do ginekologa... No nie wiem sama...

6

SenWiktorii napisał/a:

No córka miała wyniki w normie. Jest bardzo wysoko jak na swój wiek, no ale wyniki były ok. Do endokrynologa mamy wizytę dopiero na koniec stycznia. Nie wiem czy jest sens pchać się z córką teraz do pediatry, a tym bardziej do ginekologa... No nie wiem sama...

Pójdź sama z wynikami, bez córko i się skonsultuj. Bywają teraz przedwcześnie dojrzewania i to wcale nie takie odosobnione przypadki.
Nie jecie może soji?

7

Z ginekologiem bym się wstrzymała do wizyty u endokrynologa. Do pediatry bym poszła z wynikami, bez dziecka. Dla dziecka sama miesiączka to duży stres. Do stycznia nic jej się nie stanie, a Ty zaobserwujesz ile trwa miesiączka, cykl, intensywność plamienia itp.

8

SenWiktorii napisał/a:

A może po przeczytaniu wypowiedzi fachowców podejmiesz właściwą decyzję?

https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/wyw … ginekologa

9 Ostatnio edytowany przez wieka (2021-12-09 19:54:04)

Ja uważam, że nie musisz nigdzie chodzić, nie ona jedna dostała okres w tym wieku, przecież tego nie zatrzymasz.
Może mieć przerwy, powiedz jej jak to faktycznie jest z miesiaczką, więc nie wiem jaki  może być problem z wytłumaczeniem, tym bardziej jak ona z internetu pewnie się więcej się dowie.

10

cisza to ja napisał/a:
SenWiktorii napisał/a:

A może po przeczytaniu wypowiedzi fachowców podejmiesz właściwą decyzję?

https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/wyw … ginekologa

Jasne że wizyta u ginekologa po pojawieniu się miesiączki jest wskazana. Ale najlepiej poczekać do następnej żeby zobaczyć czy w ogóle się pojawiła, że np to też jest istotne, czy było to tylko jedno plamienie. Ja miałam pierwsze w wieku 11 lat trwało jeden dzień i potem nic. Miesiączka pojawiła się niecały rok później. Tak jak pisałam do stycznia nic się nie stanie, dziecku można na spokojnie wytłumaczyć co się dzieje z organizmem. Zebrać dane czy to jednorazowe, ile ma cykl itp. Nawet mlodsze dziewczynki chodzą do ginekologów i nic strasznego się  nie dzieje (moja córka miała rok, jak była pierwszy raz). Tutaj po prostu wydaje mi się że za miesiąc czy dwa będzie więcej informacji odnośnie cyklu, plamień itp

11 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-12-21 22:13:41)

chyba nie ma w tym nic nadzwyczajnego, ze 10 latki dostają okresu. zawsze było parę takich w klasie które dojrzały pod tym względem w wieku 10-11 lat i parę takich co miały 15 lat i pierwszą miesiączkę.
I to jest norma.
jeżeli nie ma bóli, czuje się dobrze, to nie robiłabym paniki.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Miesiączka u 9latki?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024