Jak wyobrażacie sobie Niebo , Raj ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Jak wyobrażacie sobie Niebo , Raj ?

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 79 ]

1 Ostatnio edytowany przez allende (2009-02-12 12:31:22)

Temat: Jak wyobrażacie sobie Niebo , Raj ?

Chciałabym Was zaprosić do dyskusji o tym jak wyobrażacie sobie Niebo czy Raj. Wierząc, że przyjdzie nam tam spędzić całą Wieczność, to dosyć myślę sobie istotna kwestia. Ja myslę, ze w Niebie będą na nas czekać osoby bliskie naszym sercom. Zmarli wcześniej przodkowie ? których nigdy nie poznaliśmy.Mam nadzieję, też ,że będzie można poznać w Niebie osobiście wielu sławnych ludzi ? np. sławnych pisarzy, których książki mieliśmy okazję czytać. Będą piękne krajobrazy, świeża zieleń, czysta woda. Nie będzie pośpiechu ani złości.  Będzie dużo przestrzeni. To moje Niebie. A jakie jest Wasze Niebo ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak wyobrażacie sobie Niebo , Raj ?

myślę, że osoby które były sławne na Ziemi,
w Niebie nie będą się niczym różnić od wszystkich ludzi,
którzy tam się dostaną ...

3

Ja się zastanawiam nad jednym- może to głupie i śmieszne. Przy założeniu,że czekamy na to spotkanie z najbliższymi-  w związku z tym moje pytanie: zdarza się,że  Ktoś w życiu ma kilkoro współmałżonków - po śmierci ...który to będzie Ten jedyny?

4

Danusia napisał/a:

Ja się zastanawiam nad jednym- może to głupie i śmieszne. Przy założeniu,że czekamy na to spotkanie z najbliższymi-  w związku z tym moje pytanie: zdarza się,że  Ktoś w życiu ma kilkoro współmałżonków - po śmierci ...który to będzie Ten jedyny?

Hmm dobre pytanie smile Też się wiele nad tym zastanawiałam smile
I może Ten jedyny to ten Ostatni, który był przy nas ?

Co do wyobrażenia Nieba to ja sobie wyobrażam Niebo jako krainę pełną słońca, zieleni, drzew, bajecznych pól, i szczęśliwych ludzi smile

5

Dla mnie to jest dywagowanie czysto teoretyczne- bo nie zamierzam powtórnie wychodzić za mąż.... ale tak jakoś zastanawiałam się nad tym problemem.Wyjaśniono mi,że to nie będzie miało kiedyś znaczenia...... ale  rozterka  na tę okoliczność we mnie została.

Niebo, Raj - musi byc piekne, pelne swiatla slonecznego, ogrodow zielonych, teczy, kwiatow kolorowych, zwierzat i ludzi szczesliwych, patrzacych na nas z gory i czuwajacych nad nami.

7

Siema wszystkim.
Obecnie studiuje Słowo Boże, przeczytałem również inne księgi, które nie weszły w skład Biblii. W Ewangeliach jest mowa o "Królestwie Niebieskim":

Nie bój się, mała trzódko, gdyż spodobało się Ojcu waszemu dać wam królestwo. 33 Sprzedajcie wasze mienie i dajcie jałmużnę! Sprawcie sobie trzosy, które nie niszczeją, skarb niewyczerpany w niebie, gdzie złodziej się nie dostaje ani mól nie niszczy. 34 Bo gdzie jest skarb wasz, tam będzie i serce wasze.
(Ew. Ł. 12:29-34)

Rzekli Mu uczniowie Jego: "Poucz nas o miejscu, w którym ty jesteś, ponieważ trzeba nam, abyśmy go szukali".
(Ew. T. 24)

37 Spytali uczniowie Jego: "Którego dnia objawisz się nam i którego dnia ujrzymy ciebie?" Odrzekł Jezus: "Jeśli będziecie mieli zwyczaj ukazywać nie wstydząc się te części ciała, które godzi się zakrywać, i będziecie brać szaty wasze i rzucać je pod wasze stopy, jak małe dzieci, i będziecie je deptać, wówczas ujrzycie Syna żywego i nie będziecie się bać".
(Ew. T. 37)

Zapytany przez faryzeuszów, kiedy przyjdzie królestwo Boże, odpowiedział im: ?Królestwo Boże nie przyjdzie dostrzegalnie; i nie powiedzą: "Oto tu jest" albo: "Tam". Oto bowiem królestwo Boże pośród was jest?*.
(Ew. Ł. 17:20-21)

Zapytali Go uczniowie Jego: "W jakim dniu nadejdzie królestwo?" "Ono nie nadejdzie wtedy, gdy go wyczekują. Nie będą mówić: 'Oto tutaj, albo oto tam', lecz królestwo Ojca rozszerza się na ziemi, a ludzie go nie widzą".
(Ew. T. 113)

A jeśli Ja palcem Bożym* wyrzucam złe duchy, to istotnie przyszło już do was królestwo Boże.
(Ew.Łukasza 11:20)

Spytali Go uczniowie Jego: "W którym dniu nastanie odpocznienie zmarłych i którego dnia nastanie nowy świat?" Odrzekł im: "To, czego wyczekujecie, nadeszło, ale wy tego nie wiecie".
(Ew. T. 51)

Rzekł Jezus: "Gdy wasi przywódcy powiedzą wam: 'to królestwo jest w niebie, wtedy ptaki niebieskie będą pierwsze przed wami'. Gdy powiedzą wam, że ono jest w morzu, wtedy ryby będą pierwsze przed wami. Ale królestwo jest tym, co jest w was i tym, co jest poza wami. Skoro poznacie samych siebie, wtedy będziecie poznani i będziecie wiedzieć, że jesteście synami Ojca żywego. Jeśli zaś nie poznacie siebie, wtedy istniejecie w nędzy i sami jesteście nędzą".
(Ew. T. 3)

Wierzę, że istnieją trzy wymiary obecne za ziemskiego żywota, "Królestwo Niebieskie-Raj", "Czyściec", oraz "Sheol-Piekło", wierze, że po śmierci Dusza trafia gdzieś we wszechświat, może znowu na ziemie, może łącząc się z energią kosmosu w innym wymiarze, a może... Wiem, że życie jest po to żeby żyć pełnią, żeby na ziemi za żywota sprawić sobie Raj, dla mnie "Królestwem Niebieskim" jest życie w Prawdzie, czyli jeśli czuje złość to czuje złość, i owszem staram się jakoś to rozwiązać, zmienić, aby mój stan Ducha był w nastroju Radości, Dla mnie "Królestwem Niebieskim" jest wtedy gdy ludzie mówią sobie szczerą Prawdę, kiedy ludzie opierając się na Piramidzie Potrzeb, zapewniają swoje potrzeby, w Spokoju trwając w Harmonii, Postępując Sprawiedliwie, ku Pokojowi, ku Rozwojowi.
Dla mnie min. to muzyka, granie na bębnie, to podróże, to różne widoki, różne temperatury, różne nawilżenie powietrza, różne miejsca, rożne klimaty, tereny, to wspinaczka,  to bieg, to skok, to pływanie, to ruch, to smak, to różne pyszne posiłki, to gorąca czekolada zimą, to schłodzona woda w upalny dzień, to chłodne mieszkanie w upalny dzień, to zabawa w wodzie, to piękne widoki, to dziewczyna, jej uśmiech, czas spędzony z nią, i bez niej, to czas z bliskimi, i dalekimi, to kawa o poranku, to seks, to kama sutra, to kąpiel po pracy na budowie, to browar, to wolny dzień po przepracowanym tygodniu, to uśmiech ekpedientki, to pewność ludzi, że są jacy są, i że jak każdy mają potrzeby, i jak każdy chcą czuć szczęście, i jak każdy chcą czuć się wyjątkowo każdego dnia, i jak każdy chcą kochać i być kochanymi, i jak każdy mają emocje, i jak każdy? potrafi czuć radość i złość i smutek itd. i jak każdy jest tutaj bo ON tak chciał. KOCHAM WAS peace

Pozdrawiam Bizon

8

Peace:))
Dla mnie Niebo to oczekiwanie i nadzieja, jaką dostałam za życia i w którą uwierzyłam, że będę oglądać Boga twarzą w twarz i będę siedzieć z Jezusem przy stole na wielkiej niebiańskiej uczcie i pić najwspanialsze wino, patrzeć na Niego i widzieć i pojmować wszystko to czego teraz nie widzę i nie pojmuję...i wierzę, że będzie przy tym stole mnóstwo miejsc, na których będą siedzieć moi znajomi, którzy nie wierzą w Niego, ale mam nadzieję, że końcu (oby wcześniej:) kiedyś uwierzą i tak sobie wyobrażam to, co będzie..Królestwo Niebieskie jest prawdziwe i wejść w nie to przeżywać, smakować, wdychać zapach Syjonu, zapach Nieba. Jak w nie wejść, jak je odnaleźć? nic dodać, nic ująć...tak jak powiedział mój Pan:"Nawróćcie się i uwierzcie w Ewangelię"....Niech was Bóg błogosławi!:)):)

9

W dwóch słowach: PEŁEN CHILLOUT smile

10

Dla mnie raj to miejsce gdzie nie ma przemocy,chorób,śmierci ale gdzie on jest????

Danusia napisał/a:

Ja mialam slub koscielny z moim pierwszym mezem.Wzielam z nim rozwod bo zgotowal mi pieklo.. Mam tylko nadzieje ze po drugiej stronie pan Bog nie bedzie nam kazal byc znowu razem vbo wolalabym uciec z tego Nieba niz ponownie sie zlaczyc z takim czlowiekiem!

12

kjmb napisał/a:

Siema wszystkim.
Obecnie studiuje Słowo Boże, przeczytałem również inne księgi, które nie weszły w skład Biblii. W Ewangeliach jest mowa o "Królestwie Niebieskim":

Nie bój się, mała trzódko, gdyż spodobało się Ojcu waszemu dać wam królestwo. 33 Sprzedajcie wasze mienie i dajcie jałmużnę! Sprawcie sobie trzosy, które nie niszczeją, skarb niewyczerpany w niebie, gdzie złodziej się nie dostaje ani mól nie niszczy. 34 Bo gdzie jest skarb wasz, tam będzie i serce wasze.
(Ew. Ł. 12:29-34)

Rzekli Mu uczniowie Jego: "Poucz nas o miejscu, w którym ty jesteś, ponieważ trzeba nam, abyśmy go szukali".
(Ew. T. 24)

37 Spytali uczniowie Jego: "Którego dnia objawisz się nam i którego dnia ujrzymy ciebie?" Odrzekł Jezus: "Jeśli będziecie mieli zwyczaj ukazywać nie wstydząc się te części ciała, które godzi się zakrywać, i będziecie brać szaty wasze i rzucać je pod wasze stopy, jak małe dzieci, i będziecie je deptać, wówczas ujrzycie Syna żywego i nie będziecie się bać".
(Ew. T. 37)

Zapytany przez faryzeuszów, kiedy przyjdzie królestwo Boże, odpowiedział im: ?Królestwo Boże nie przyjdzie dostrzegalnie; i nie powiedzą: "Oto tu jest" albo: "Tam". Oto bowiem królestwo Boże pośród was jest?*.
(Ew. Ł. 17:20-21)

Zapytali Go uczniowie Jego: "W jakim dniu nadejdzie królestwo?" "Ono nie nadejdzie wtedy, gdy go wyczekują. Nie będą mówić: 'Oto tutaj, albo oto tam', lecz królestwo Ojca rozszerza się na ziemi, a ludzie go nie widzą".
(Ew. T. 113)

A jeśli Ja palcem Bożym* wyrzucam złe duchy, to istotnie przyszło już do was królestwo Boże.
(Ew.Łukasza 11:20)

Spytali Go uczniowie Jego: "W którym dniu nastanie odpocznienie zmarłych i którego dnia nastanie nowy świat?" Odrzekł im: "To, czego wyczekujecie, nadeszło, ale wy tego nie wiecie".
(Ew. T. 51)

Rzekł Jezus: "Gdy wasi przywódcy powiedzą wam: 'to królestwo jest w niebie, wtedy ptaki niebieskie będą pierwsze przed wami'. Gdy powiedzą wam, że ono jest w morzu, wtedy ryby będą pierwsze przed wami. Ale królestwo jest tym, co jest w was i tym, co jest poza wami. Skoro poznacie samych siebie, wtedy będziecie poznani i będziecie wiedzieć, że jesteście synami Ojca żywego. Jeśli zaś nie poznacie siebie, wtedy istniejecie w nędzy i sami jesteście nędzą".
(Ew. T. 3)

Wierzę, że istnieją trzy wymiary obecne za ziemskiego żywota, "Królestwo Niebieskie-Raj", "Czyściec", oraz "Sheol-Piekło", wierze, że po śmierci Dusza trafia gdzieś we wszechświat, może znowu na ziemie, może łącząc się z energią kosmosu w innym wymiarze, a może... Wiem, że życie jest po to żeby żyć pełnią, żeby na ziemi za żywota sprawić sobie Raj, dla mnie "Królestwem Niebieskim" jest życie w Prawdzie, czyli jeśli czuje złość to czuje złość, i owszem staram się jakoś to rozwiązać, zmienić, aby mój stan Ducha był w nastroju Radości, Dla mnie "Królestwem Niebieskim" jest wtedy gdy ludzie mówią sobie szczerą Prawdę, kiedy ludzie opierając się na Piramidzie Potrzeb, zapewniają swoje potrzeby, w Spokoju trwając w Harmonii, Postępując Sprawiedliwie, ku Pokojowi, ku Rozwojowi.
Dla mnie min. to muzyka, granie na bębnie, to podróże, to różne widoki, różne temperatury, różne nawilżenie powietrza, różne miejsca, rożne klimaty, tereny, to wspinaczka,  to bieg, to skok, to pływanie, to ruch, to smak, to różne pyszne posiłki, to gorąca czekolada zimą, to schłodzona woda w upalny dzień, to chłodne mieszkanie w upalny dzień, to zabawa w wodzie, to piękne widoki, to dziewczyna, jej uśmiech, czas spędzony z nią, i bez niej, to czas z bliskimi, i dalekimi, to kawa o poranku, to seks, to kama sutra, to kąpiel po pracy na budowie, to browar, to wolny dzień po przepracowanym tygodniu, to uśmiech ekpedientki, to pewność ludzi, że są jacy są, i że jak każdy mają potrzeby, i jak każdy chcą czuć szczęście, i jak każdy chcą czuć się wyjątkowo każdego dnia, i jak każdy chcą kochać i być kochanymi, i jak każdy mają emocje, i jak każdy? potrafi czuć radość i złość i smutek itd. i jak każdy jest tutaj bo ON tak chciał. KOCHAM WAS peace

Pozdrawiam Bizon

Nie chcę Cię urazić ale nie można stwierdzić, że Królestwo Boże to jest Raj. Równie błędnie można stwierdzić, że Warszawa to Polska. Fragmenty które podajesz w większości nie dotyczą Raju.
Rozumiem, że twoje poglądy są bliższe innym ruchom czy religiom niż chrześcijaństwo. Oczywiście możesz korzystać z dorobku wszystkich religii i mieszać do woli. Ja tylko chciałem skomentować twoją wypowiedz żeby ktoś kto ją przeczyta nie nabrał przekonania, że kiedy Jezus mówił o Królestwie Bożym to miał na myśli Raj.

13

Danusia napisał/a:

Na to pytanie Jezus odpowiedział saduceuszom, tam nie będzie małżeństw, tam będziemy żyli jak aniołowie.

14 Ostatnio edytowany przez gazia (2010-12-15 18:28:21)

Namaluje Cie Lzami napisał/a:
Danusia napisał/a:

Ja mialam slub koscielny z moim pierwszym mezem.Wzielam z nim rozwod bo zgotowal mi pieklo.. Mam tylko nadzieje ze po drugiej stronie pan Bog nie bedzie nam kazal byc znowu razem vbo wolalabym uciec z tego Nieba niz ponownie sie zlaczyc z takim czlowiekiem!

Nooo, to by było piekło  Danusiu....

A Niebo wg mnie to taka ulga w sercu, to brak trosk, brak cierpienia, ale żeby nie było nudno, to mysle, ze TAM stajemy tez przed wyborami....

15

Wyższe stany świadomości, inna percepcja...

Może mnie źle zrozumiecie, ale wydaje mi się że nie powinniśmy się przywiązywać aż tak bardzo do naszej świadomości jaką mamy tu i teraz.

Np. Jeśli jakaś osoba poważnie zachoruje na schizofrenię, nie jest już psychicznie tą samą osobą jaką była przed chorobą to jaką będzie miała świadomość w Niebie? Świadomość schizofreniczną, czy tą przed chorobą? Jak myślicie?

Jest to bardzo pokręcona sprawa. Tak czy siak ważne żeby było miło smile

16

Łuki napisał/a:

Wyższe stany świadomości, inna percepcja...

Może mnie źle zrozumiecie, ale wydaje mi się że nie powinniśmy się przywiązywać aż tak bardzo do naszej świadomości jaką mamy tu i teraz.

Np. Jeśli jakaś osoba poważnie zachoruje na schizofrenię, nie jest już psychicznie tą samą osobą jaką była przed chorobą to jaką będzie miała świadomość w Niebie? Świadomość schizofreniczną, czy tą przed chorobą? Jak myślicie?

Jest to bardzo pokręcona sprawa. Tak czy siak ważne żeby było miło smile

Jeśli chodzi o nauczanie Jezusa to tam nie będzie chorób, smutku, zmartwień, strachu, nałogów itp. Wiele problemów związanych z chorobami psychicznymi w Biblii są traktowane jako wynik działania demonów. Już tu na ziemi spotkałem się z uzdrowieniami, czyli tam w niebie to żaden problem.
Świadomość to kwestia wiedzy i doświadczenia, czyli na pewno w niebie nasza świadomość ulega zmianom.

17 Ostatnio edytowany przez Łuki (2010-12-16 00:24:06)

Mówiąc prostym językiem wydaje mi się, że będziemy tak jakby pod wpływem wiecznie trwającego, mocnego "narkotyku". Co najlepsze, nie będziemy mogli umrzeć od jego przedawkowania smile
Niekończąca się euforia smile Zero zmartwień, zero jakiegokolwiek bólu. Nasze zmysły będą odczuwały wyłącznie przyjemność.

Tak mniej więcej sobie to wyobrażam. Chciałybyście, aby tak wyglądało życie po śmierci? Ja nie ukrywam, że bardzo chciałbym i mam nadzieję, że tak właśnie będzie smile

18 Ostatnio edytowany przez martyna2010 (2010-12-16 19:53:16)

Szczerze mówiąc nie wydaje mi się,żeby istniało życie po śmierci. Bo w takim razie, jaki sens miałoby nasze życie? Cierpiący ludzie popełnialiby samobójstwa,aby tylko znaleźć się w tym raju. Jednak wcale tak nie jest. Większość ludzi boi się śmierci. No może nie tyle śmierci, co towarzyszącego temu bólu.

Powiem Wam szczerze, że po śmierci mojego Taty, zaczęłam się interesować jak to wygląda po śmierci. Naczytałam się o jakis poziomach astralnych, pisało też że np. samobójca nie uwolni się w ten sposób od problemów, każdy po śmierci będzie miał takie problemy jakich nie rozwiązał za życia. Dla mnie to jedna wielka ściema, aby ludzie nie bali się umierać. Żeby w obliczu śmierci, wiedzieli, że zaczną coś nowego, spotkają swoje bliskie zmarłe osoby.

A ja osobiście uważam, że nie ma się co czarować. Wydaje mi się, że nie ma kompletnie nic po śmierci. Nie licząc pogrzebu, zakopania w ziemi, następnie zjedzenia przez robaki/spalenia zwłok. Przykre,ale to jest moje jedyne wyobrażnie sytuacji po śmierci.

19 Ostatnio edytowany przez Łuki (2010-12-16 21:42:29)

Ja wierzę w Niebo aczkolwiek gdyby nie istniało to nicość też jest fajna smile
Gdybyśmy byli pewni na 100%, że moment śmierci nie boli a po śmierci jest Raj to chyba każdy chciałby już stąd odejść a ostatni z nas gasiłby światło smile
No dobrze, może nie każdy ale na pewno znacznie zwiększyłaby się liczba samobójców.
Generalnie Pan Bóg za wszelką cenę chce abyśmy żyli i wydaje mi się, że dlatego obdarował nas tym wielkim strachem przed ostatecznym bólem. A czy ten ból naprawdę istnieje (mam na myśli szybką śmierć) to tego chyba nikt nie wie. I właśnie Panu Bogu o to chodzi abyśmy nie wiedzieli. Chce nas uchronić przed tym krokiem. Zresztą długo można by o tym rozmawiać.

20 Ostatnio edytowany przez martyna2010 (2010-12-16 23:54:26)

Łuki napisał/a:

A czy ten ból naprawdę istnieje (mam na myśli szybką śmierć) to tego chyba nikt nie wie

A na to mam swoją teorię wink Jeśli człowiek był przez całe życie dobry, pobożny, szanował innych ludzi to podczas śmierci nie cierpiał. Natomiast osoby, które nie były zbyt dobre, wyrządzały innym krzywdę, miały długą i bolesną śmierć. Wnioskuję to po śmierci moich bliskich i opowieści o ludziach i ich śmierciach. I zwykle ta teoria mi się sprawdza. Ale mogę się oczywiście mylić.

Masz rację, na ten temat możnaby długo rozmawiać, gdyż tak naprawdę każdy z nas ma na ten temat inne zdanie. wink

ps. Łuki, widziałam w pewnym wątku,że jakiś czas temu po głowie chodziły Ci czarne myśli. Lepiej się już czujesz? Udało Ci się je od siebie odpędzić? smile

21

martyna2010 napisał/a:

ps. Łuki, widziałam w pewnym wątku,że jakiś czas temu po głowie chodziły Ci czarne myśli. Lepiej się już czujesz? Udało Ci się je od siebie odpędzić? smile

Droga Martynko. Jakby to powiedzieć, cierpliwie czekam na Aniołka z którym mógłbym porozmawiać o swoich problemach i który by mi pomógł w różnych sprawach smile Myślę, że obecnie mam założone niewidzialne klapki na oczach i nie potrafię Go dostrzec oraz niewidzialne słuchawki na uszach (i nie potrafię go usłyszeć). Modlę się o Niego, może niedługo się zjawi. Bez Niego jest mi bardzo trudno. Bez Niego życie jest nie do zniesienia.

22

Zapytałam, gdyż szczerze mówiąc zaczęłam się o Ciebie niepokoić. Cieszę się,że jakoś się trzymasz. Aniołek jest tylko musisz ściagnąć niewidzialne klapki na oczach, słuchawki na uszach...i uwierzyć. wink Pozdrawiam Cię cieplutko. wink

23

A ja sobie nie wyobrażam, bo nie ma czego. Nie wierzę w niebo, raj i inne tym podobne bzdury, bo tego po prostu nie ma. Istnieje jedynie rzeczywistość transpersonalna, która nie jest ani miejscem ani osobą - Bogiem - postrzeganym tak, jak postrzegamy swoje własne "ego" - czyli tak jak naucza KK i inne pochodne Kościóly tongue.

24

Emilia napisał/a:

A ja sobie nie wyobrażam, bo nie ma czego. Nie wierzę w niebo, raj i inne tym podobne bzdury, bo tego po prostu nie ma.

A właśnie, że jest tongue

martyna2010 napisał/a:

Zapytałam, gdyż szczerze mówiąc zaczęłam się o Ciebie niepokoić. Cieszę się,że jakoś się trzymasz. Aniołek jest tylko musisz ściagnąć niewidzialne klapki na oczach, słuchawki na uszach...i uwierzyć. wink Pozdrawiam Cię cieplutko. wink

Dziękuję Ci za miłe słowa smile Również pozdrawiam. Trzymaj się. Piona wink

25

Łuki napisał/a:
Emilia napisał/a:

A ja sobie nie wyobrażam, bo nie ma czego. Nie wierzę w niebo, raj i inne tym podobne bzdury, bo tego po prostu nie ma.

A właśnie, że jest tongue

Nie ma. A jeśli już, to nie takie, jakie sobie tu wszyscy wyobrażają. To rzeczywistość duchowa, stan duszy, a nie miejsce fizyczne albo stan świadomości, w którym pozostaje ego. Bo po śmierci ego już nie ma, znika tak samo jak ciało, którego jest częścią. Pozostaje ponadosobowa świadomość, hm... Polecam poczytać pisma Jana od Krzyża albo innych mistyków chrześcijańskich, tam to jest lepiej wyjaśnione.

26

hej Cindy24 religia katolicka mówi ; wieżę w jeden apostolski kościół ,jeden chrzest , (CIAŁA ZMARTWYCHWSTANIE ŻYWOT WIECZNY AMEN ) NA MÓJ ROZUM to ciało jest przysposobione do życia na ziemi a nie w niebie( BO NIEBO NALEŻY DO BOGA A LUDZIOM DAŁ ZIEMIĘ PSALM 115WERSET16,,)A RAJ BĘDZIE NA ZIEMI PO ARMAGEDONIE ,,     

cindy24 napisał/a:

Chciałabym Was zaprosić do dyskusji o tym jak wyobrażacie sobie Niebo czy Raj. Wierząc, że przyjdzie nam tam spędzić całą Wieczność, to dosyć myślę sobie istotna kwestia. Ja myslę, ze w Niebie będą na nas czekać osoby bliskie naszym sercom. Zmarli wcześniej przodkowie ? których nigdy nie poznaliśmy.Mam nadzieję, też ,że będzie można poznać w Niebie osobiście wielu sławnych ludzi ? np. sławnych pisarzy, których książki mieliśmy okazję czytać. Będą piękne krajobrazy, świeża zieleń, czysta woda. Nie będzie pośpiechu ani złości.  Będzie dużo przestrzeni. To moje Niebie. A jakie jest Wasze Niebo ?

27

Wiecie co, moze powiecie , że jestem  niemiła, wredna i co tam jeszcze. Ale mówiąc o zyciu wiecznym, musicie wiedzieć, że żeby znaleźć się w wiecznym przebywaniu z Bogiem .. musicie się na nowo narodzić,  nie wystarczy żyć moralnie tzn, nie zabiłam nikogo, nie kradne, to nie to, czy znacie Jezusa, Tego, ktory poszedł na krzyż - umarł, zmartwychwstal i dziś  daje odpuszczenie wszystkim którzy w Niego wierzą i zaprosili Go do swojego życia świadomie, uczynili Panem i Zbawicielem.  On kocha i wybacza, ale musisz Go o to poprosić i wtedy nie ma problemu - nie odrzuca nikogo, jest obietnica, że tam nie bedzie smutku, łez, że w domu Ojca wiele jest mieszkań. Ktos zapytał o to jak to będzie z męzem, jesli bylo ich wiecej niż jeden, saduceusze zadali to samo pytanie Panu Jezusowi i odpowiedź byla taka, ze tam nie bedą się żenili ani za mąż wydawali ale będę jako aniolowie - nie mylić nie będą aniołami - bo to inne stworzenia Boze, ale nie bedziemy już niesieni wolą naszych cech płciowych.
Ale najważniejsze:
Pan Jezus powiedział:
Każdy kto we mnie wierzy , nie zginie,ale żyć będzie.

28

A co ze śmiercią kliniczną ?  Co o tym sądzą osoby, które twierdzą ,że po śmierci nic nie ma ?

29

Wierzę w Reinkarnację i Absolut, nie uznaję pojęć Niebo piekło, czyściec.
Uwazam, ze każdy z nas po iluś tam doświadczeniach w rożnych wcieleniach powróci do Absoluty i stanie się z nim Jednoscią.

30

Oczywiście każdy może myśleć jak chce.   
Ja się ciesze, że znam Jezusa, tak jak powiedziała elam1, i że On jest żywym Bogiem, który przygotował tym, którzy w Niego wierzą, wieczne dziedzictwo.

I prawdę mówiąc trochę mi żal ludzi, którzy twierdzą, że po śmierci jest nicość, że nie wierzą w nic. Ale jaki jest wtedy cel życia? Po co przychodzimy na ten świat? Żeby sobie troche pocierpieć, jedni żyją krócej, inni dłużej, a potem odejść niezauważalnie? Przecież to nawet nielogiczne.

Czemu tylu chrześcijan przed wiekami (i nadal) traci życie za ich wyznanie? Pamiętacie książkę Quo Vadis? Albo "Znamię lwa" ?Pamietacie co wyprawiał Neron? Ci ludzie, wystarczyłoby, żeby wyparli się wiary w jednego Boga, Jezusa Chrystusa, a oddali pokłon cezarowi (jako bogu), a zostaliby przy życiu.

Czy można naprawde zgodzić się na śmierć będąc niepewnym czy w to co się wierzy, jest prawdą?

A co z apostołami Jezusa? Oni też wiedzieli, że zginą w mękach za ich wiarę. A jednak woleli umrzeć, mając PEWNOŚĆ , że czeka ich nagroda, bo idą do wiecznego Boga , by być z nim już na zawsze.

Niebo -nasz DOM.

31

Zabcia80 napisał/a:

Oczywiście każdy może myśleć jak chce.   
Ja się ciesze, że znam Jezusa, tak jak powiedziała elam1, i że On jest żywym Bogiem, który przygotował tym, którzy w Niego wierzą, wieczne dziedzictwo.

I prawdę mówiąc trochę mi żal ludzi, którzy twierdzą, że po śmierci jest nicość, że nie wierzą w nic. Ale jaki jest wtedy cel życia? Po co przychodzimy na ten świat? Żeby sobie troche pocierpieć, jedni żyją krócej, inni dłużej, a potem odejść niezauważalnie? Przecież to nawet nielogiczne.

Czemu tylu chrześcijan przed wiekami (i nadal) traci życie za ich wyznanie? Pamiętacie książkę Quo Vadis? Albo "Znamię lwa" ?Pamietacie co wyprawiał Neron? Ci ludzie, wystarczyłoby, żeby wyparli się wiary w jednego Boga, Jezusa Chrystusa, a oddali pokłon cezarowi (jako bogu), a zostaliby przy życiu.

Czy można naprawde zgodzić się na śmierć będąc niepewnym czy w to co się wierzy, jest prawdą?

A co z apostołami Jezusa? Oni też wiedzieli, że zginą w mękach za ich wiarę. A jednak woleli umrzeć, mając PEWNOŚĆ , że czeka ich nagroda, bo idą do wiecznego Boga , by być z nim już na zawsze.

Niebo -nasz DOM.

Wiesz to tylko jedna ze stron medalu, bo za swą wiarę ginie wielu nie chcrześcijan także. I nie mówię tylko o Muzułmanach, którzy potrafią zabić siebie za wiarę, ale tez osób mordowanych przez chrześcijan za swoją wiarę, ot choćby Katarzy, których katolicy wybili za inne poglądy.

A co do pytania po co się przychodiz na swiat? Dla mnie proste, po doświadczenie. Każdy z nas doswiadcza czegoś by dusza się nauczyła, poznałą doświadczalnie to co wie. Nie pozna bowiem czym jest dobro nie zaznając złą i nie pozna zła nie zaznając dobra (na marginesie, nie wierzę w dobro i zło, dla mnie to pojęcia względne).
Jeśli jest się niskim nie pozna się co to znaczy póki nie stanie się obok osoby wysokiej i odwrotnie.
To są doświadczenia, któe dusza poznaje na pzrestrzeni wieków i wcieleń. Nie musi też w danym fizycznym wcieleniu pamietać wczesniejszych doświadczeń bo nie są one ważne na dany moment. Są ważne dla duszy w ujęciu całosciowym tam po tamtej stronie.
Tak to widzę, tak mi zostało to pokazane i w to wierzę.

Co do Jezusa? Nie jest dla mnie zywym Bogiem, ale Mistrzem Oświeconym tak. I z wielu jego nauk korzystam choc chyba z tych nowotestamentowych najmniej.

Tak czy inaczej każdy ma swoja drogę i swoje doświadzcenia i nie należy ich oceniać.
Jeśli ktos jest katolikiem i umarłby za swoją wiarę to tzreba to uszanować i przyjać jako czyjaś prawdę, a nie udowadniać na siłę, ze Bóg biblijny jest be, albo ze Jezus nie jest bogiem. I odwrotnie, katolik nie powinien narzucać swojej wiary jako jedynie słusznej prawdy.
niestety jest to niemal standard, z tym narzucaniem, czy ufoanianiem sobie kto ma rację która religia prawdziwa.
Dla mnie zadna nie ejst prawdziwa i zarazem każda mówi wiele prawdy. Reszta to nasze wybory, dośwadczenia i postzregania.

32

Szept,
Rzeczywiście na przestrzeni wieków dochodziło do różnych starć na tle religijnym z różnymi wyznawcami. Katolicy z protestantami, z muzułmanami czy innymi.

Tylko pytanie, czy to jest prawdziwym chrześcijaństwem? Otóż NIE jest. Każda walka religijna jest bezsensu, ba, każda religia nosi w sobie jakieś zło. Powiem ci coś więcej. Bóg oznaczył wszystkie religie jako bałwochwalstwo i szarlatanerię (możesz zobaczyć: 1 Kor 6,9-10;Gal 5,19-21, Ap 21,8).
Więc jeśli chcemy mówić o religii, wtedy zawsze znajdziemy jakieś usterki, i jakieś przeciw.

Żadna religia, również chrześcijaństwo, nie prowadzi do zbawienia, jeżeli zrodziła się jako religia.
Wszystkie ludy podjęły poszukiwania relacji z Bogiem, i dlatego rozwinęły przy tym najróżniejsze religie.

We wszystkich religiach próbuje się nawiązać tą relację z Bogiem przez stosowanie różnorodnych przepisów i obrzędów wymyślonych przez olśnionych ludzi (np. rytuały ofiarne) i poprzez uznawanie za ważne różnych przedmiotów (np.posągi Buddy, kołatki modlitewne, Kaaba w Mekce) . Za religię uważa się również wszystkie ludzkie wysiłki dojścia do Boga.

Więc niestety również katolicyzm jest jak religią.

Do czego zmierzam: prawdziwe chrześcijaństwo NIE JEST RELIGIĄ.  W Ewangelii jest odwrotnie do tego co wyżej napisałam o religii:
Bóg działa i sam zbliża się do człowieka. W konsekwencji nie określamy biblijnej drogi jako religii.

We wszystkich religiach musi się człowiek zdobyć na wysiłek, aby uzyskać zbawienie, ale taki człowiek nie może potwierdzić: "Nawiązałem osobisty stosunek z Bogiem, posiadam spokój w sercu, moja wina została mi odpuszczona, jestem przeświadczony, że posiadam życie wieczne"

W Ewangelii o Jezusie Chrystusie zwraca się do nas Bóg. Daje nam zbawienie przez wiarę : Kto to przyjmie, może powiedzieć "i jestem pewien, że ani śmierć ani życie..nie zdoła nas odłączyć od miłości Boga" (Rz 8;38)

Cierpiącemu z pragnienia nie pomoże tylko obraz źródła z wodą. Człowiek potrzebuje świeżej wody. Biblia wskazuje jednoznacznie na jedyną realną oazę, na jedyną szanse przeżycia, na Jezusa Chrystusa: "Ten,kto ma Syna, ma życie,  a kto nie ma Syna Bożego, nie ma też i  życia"(1J 5,12)

Jezus Chrystus nie jest więc alternatywą do religii, czy mistrzem oświecenia.  On jest tego odmową i odrzuceniem. On jest jedyną drogą do nieba -do domu Boga Ojca.

Myślę, że wielu ludzi tego nie rozumie. Rzucają do kotła zwanego "religią", wszystko co ma związek z jakimkolwiek bogiem. A ta różnica między religią a chrześcijaństwem jest ogromna, i musi to być wyjaśnione.

Szept, Twoja filozofia na temat zaznania doświadczenia i oświecenia jednostki myślę że wywodzi sie z Buddyzmu.
Tylko zastanawia mnie czy w prawdziwych problemach, cierpieniu, i kiedy przyjdzie ci spojrzeć śmierci w oczy, to doświadczenie i oświecenie, będzie ci naprawde przydatne? Do kogo się wtedy zwrócisz o ukojenie twojego strachu, bólu? Pytam z ciekawości.

Pozdrawiam

33

Nie, moja filozofia, jak to nazwałaś wywodzi się jak juz to z gnozy, nie z buddyzmu.
A śmierć jak mi woczy zajrzy będę wiedizałą, ze do domu wracam wink Bo dla mnie to początek powrotu i jednania sie z Absolutem. Bo dla mnie Absolut jest tym co wielu nazywa Bogiem. Tyle, ze to siła, która nie jest osobowa.

Czy chrześcijaństwo jest reigią? moim zdaniem jednak tak. Dlaczego?
Bo wynika to z defincj tego czym jest religia, a jest:

Religia ? system wierzeń i praktyk, określający relację pomiędzy różnie pojmowaną sferą sacrum (świętością) i sferą boską, a określonym społeczeństwem, grupą lub jednostką. Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (np. kult czy rytuały), w sferze społeczno-organizacyjnej (wspólnota religijna, np. Kościół) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka).

Relacja jednostki do sacrum koncentruje się wokół poczucia świętości ? chęci zbliżenia się do sacrum, poczucia lęku, czci czy dystansu wobec niego.
(Wikipedia)

W tym ujęciu to raczej ja nie wyznaję zadnej religii, bo nie mam systemu praktyk, a jedynie wiarę. Nie ma doktryny, nie ma kultu, jest tylko wiara i duchowość.

Pozdrawiam

34

Szept napisał/a:

Nie, moja filozofia, jak to nazwałaś wywodzi się jak juz to z gnozy, nie z buddyzmu.
A śmierć jak mi woczy zajrzy będę wiedizałą, ze do domu wracam wink Bo dla mnie to początek powrotu i jednania sie z Absolutem. Bo dla mnie Absolut jest tym co wielu nazywa Bogiem. Tyle, ze to siła, która nie jest osobowa.

Religia ? system wierzeń i praktyk, określający relację pomiędzy różnie pojmowaną sferą sacrum (świętością) i sferą boską, a określonym społeczeństwem, grupą lub jednostką. Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (np. kult czy rytuały), w sferze społeczno-organizacyjnej (wspólnota religijna, np. Kościół) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka).

Relacja jednostki do sacrum koncentruje się wokół poczucia świętości ? chęci zbliżenia się do sacrum, poczucia lęku, czci czy dystansu wobec niego.
(Wikipedia)

W tym ujęciu to raczej ja nie wyznaję zadnej religii, bo nie mam systemu praktyk, a jedynie wiarę. Nie ma doktryny, nie ma kultu, jest tylko wiara i duchowość.

Pozdrawiam

Właśnie o tym pisała Zabcia80, jedynie wiara (czyli doświadczanie obecności Boga) a nie system zachowań, sposobów czy ?duchowych? technik i doktryn. Prawdziwe chrześcijaństwo w tym sensie nie jest religią bo to nie sposób na osiągnięcie jakiegoś stanu duchowości, jest to raczej przeżywanie obecności Boga. Nie jest ważny sposób modlitwy ale to czy naprawdę z Jezusem masz relację. Nie jest ważne do jakiego kościoła chodzisz (i czy chodzisz), tylko czy masz relacje z Jezusem.
Nie jest ważne to czy wiesz wszystko na temat Boga tylko to czy masz z nim relacje. Nie ważne czy wyznajesz to co trzeba ale ważne co wiesz od Niego.

35

hmmm  ja słyszłam że niebo tak naprawde wyglada tak jak sami sobie wymarzymy . To spełnienie naszych  wszystkich pragnień. : )
tego co dla nas najważniejsze .  big_smile

36

mtmtc napisał/a:
Szept napisał/a:

(Wikipedia)

Pozdrawiam

Właśnie o tym pisała Zabcia80, jedynie wiara (czyli doświadczanie obecności Boga) a nie system zachowań, sposobów czy ?duchowych? technik i doktryn. Prawdziwe chrześcijaństwo w tym sensie nie jest religią bo to nie sposób na osiągnięcie jakiegoś stanu duchowości, jest to raczej przeżywanie obecności Boga. Nie jest ważny sposób modlitwy ale to czy naprawdę z Jezusem masz relację. Nie jest ważne do jakiego kościoła chodzisz (i czy chodzisz), tylko czy masz relacje z Jezusem.
Nie jest ważne to czy wiesz wszystko na temat Boga tylko to czy masz z nim relacje. Nie ważne czy wyznajesz to co trzeba ale ważne co wiesz od Niego.

Nie jestem chrześcijanką na pewno. Nie uznaję Boga o którym mói Biblia a Jezus jest dla mnie tylko Oświeconym

37

Raj? Tak jak teraz - wystarczy, że będę z ukochaną i to jest mój raj smile

38

Niebo - to takie ''miejsce'', piękniejsze pod każdym względem niż cokolwiek. To stan, kiedy będziemy czuć się kochani przez Boga tak bardzo, że to będzie nasz Raj smile

39

W Psalmie 115:16/Biblia Tysiąclecia wydanie II/ CZYTAMY: "Niebo jest niebem Jahwe, synom zaś ludzkim dał ziemię". Od samego początku, zamierzeniem Bożym było, aby ludzie żyli tu na ziemi. Zanim stworzył człowieka na ziemi, przygotował mu doskonałe warunki(Rodzaju 1:1-27). Wszyscy dobrze znamy relację BIBLIJNĄ, dotyczącą grzechu pierwszych naszych prarodziców(Rodzaju 2:15-17). Człowiek dał się zwieść podstępnemu stworzeniu duchowemu, którego Bóg nazwał Szatanem i Diabłem, co znaczy"Oszczerca" i "Przeciwnik" Boży. Bóg wyraźnie zapowiedział, że jeśli przekroczą ten zakaz, to poniesie śmierć. Rodzi się ważne pytanie...Gdzie był Adam, zanim Bóg powołał go do życia na ziemi? Biblia odpowiada na to pytanie" I Jehowa Bóg przystąpił do kształtowania człowieka z prochu ziemi, i tchnął w jego nozdrza dech życia, i człowiek stał się duszą żyjącą"(rodzaju 2:7). Co usłyszał człowiek w wyroku Bożym, kiedy złamał zakaz? Tutaj również biblia udziela jasnej odpowiedzi "W pocie swojego oblicza będziesz jadł chleb, aż wrócisz do do ziemi, gdyż z niej zostałeś wzięty. Bo prochem jesteś i do prochu wrócisz"(Rodzaju 3:19)/NW/. Dech życia, który Bóg tchnął w nozdrza Adama, nie jest niczym innym, jak tylko siłą życiową, która miała podtrzymywać funkcje życiowe. W chwili śmierci, Adam miał wrócić do pierwotnego stanu niebytu. Biblia nie udostępnia żadnych informacji, typu:"Jeśli będziesz jednak dobrze postępował, zabiorę cię do nieba, a jeśli nadal będziesz grzeszył, pójdziesz do piekła". Takie twierdzenie nie zostało nigdy skierowane przez Boga, ani do Adama, ani nikogo innego w późniejszym czasie, przed Chrystusem. Za to biblia odpowiada na pytanie jaki jest stan umarłych. W Księdze (Kaznodziei 9:5) czytamy"Żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego". Nie co dalej w wersecie 10 czytamy"Wszystko, co twoja ręka ma sposobność zrobić, rób z całą swą mocą, bo nie ma pracy ani snucia planów, ani poznania, ani mądrości w Szeolu ["grobie",Bg; "krainie umarłych",Bw] - w miejscu do którego idziesz". Psalmista w 146:4 napisał też:"Duch jego uchodzi, a on wraca do swej ziemi; w tymże dniu giną jego myśli". Z biblii nie wynika jakoby człowiek, posiadał w sobie coś odrębnego(Duszę), co by w chwili śmierci opuszczało  ciało, i egzystowało w wiecznym bycie, czy to w niebie, piekle lub czyśćcu jako miejscu pośrednim. Nauka o nieśmiertelności duszy jest nie biblijna. Jezus też zwrócił uwagę, że przed Nim nie było nikogo, kto by wstąpił do nieba oprócz Niego samego (Jana 3:13). Nauka o nadziei co do powołania, niektórych spośród żyjących tu na ziemi,do życia w niebie, pojawiła się wraz z przyjściem Mesjasza Jezusa Chrystusa. W dniu Pięćdziesiątnicy podczas ostatniej wieczerzy, Jezus zawarł Przymierze co do Królestwa (Łukasza 22:15-20). Biblia podaje konkretną liczbę tych, którzy będą z Jezusem sprawować władzę Królewską nad ziemią (Objawienia 14:1). Czyli 144 000 tys. Więc raczej mało prawdopodobne, abyś któregoś byłego małżonka tam w niebie  spotkała. Co zatem z tymi, którzy nie wchodzą w skład 144 000 ? Zachodzi pytanie w związku z cudami Jezusa, których dokonywał tutaj na ziemi. Uzdrawiał, wskrzeszał, zamienił wodę w wyborne wino, i też w cudowny sposób, co najmniej dwukrotnie nakarmił niewielką ilością chlebów rzesze ludzi?(Mateusza 9:6,7; 9:23-30;14:14-21). Jezus wyraźnie pokazał, że w taki sposób powoła do życia tych, co pomarli (5:28,29). Mając taką moc od swojego niebiańskiego Ojca, Jezus słusznie przyrównuje śmierć do snu. (Jana 11:11-14). Dla Boga i Jezusa, wszyscy, którzy pomarli, po prostu śpią. Tak jak śpiący nie jest świadomy co wokół niego się dzieje, tak jest z tymi, co zapadli w sen śmierci. Pytanie co do kilku mężów którzy pomarli, czyją będzie po zmartwychwstaniu, Jezus udzielił następującej informacji:"(...) bo przy zmartwychwstaniu ani mężczyźni się nie żenią, ani kobiety nie wychodzą za mąż, ale są jak aniołowie w niebie" (Mateusza 22:30). Podobnie jak aniołowie w niebie, osoby, wskrzeszone do życia tutaj na ziemi, nie będą wstępować w związki małżeńskie. Choć dzisiaj trudno to zrozumieć, bo nie wiemy, jak Bóg rozwiąże tę kwestię po nastaniu Nowego Świata, to wiemy, że na pewno nikt nie będzie czuł się potraktowany niesprawiedliwie. Obecnie ważniejsze od tego, jest zdobycie dokładnej wiedzy o Bogu i jego Synu Jezusie Chrystusie (Jana 17:3), a także dostosowaniu swojego życia do woli Bożej (Mateusza 7:21).

40

wiesiek napisał/a:

Chyba Jezus odpowiedział na to pytanie - nie będzie tam żon ani mężów... Wkleiłeś tyle cytatów ale nie ten właściwy...

41

Wyobrażam sobie, że będzie zbudowany z żelków, ja będę latała na chmurce z desperadosem w ręku w międzyczasie tańcząc:)

42

wiesiek napisał/a:

Dech życia, który Bóg tchnął w nozdrza Adama, nie jest niczym innym, jak tylko siłą życiową, która miała podtrzymywać funkcje życiowe. W chwili śmierci, Adam miał wrócić do pierwotnego stanu niebytu.

Znów bardzo naciągana interpretacja. Gdzie jest napisane, że chodzi o siłę życiową, o jakiś rodzaj "bateryjki"?

wiesiek napisał/a:

Z biblii nie wynika jakoby człowiek, posiadał w sobie coś odrębnego(Duszę), co by w chwili śmierci opuszczało  ciało, i egzystowało w wiecznym bycie, czy to w niebie, piekle lub czyśćcu jako miejscu pośrednim.

O czyśćcu faktycznie w Biblii nie ma, to pomysł katolicki, ale o niebie jest i to dość jednoznacznie smile.

43

granda napisał/a:

A co ze śmiercią kliniczną ?  Co o tym sądzą osoby, które twierdzą ,że po śmierci nic nie ma ?

Na tym forum nie ma poważnych tematów. Tu się nie dyskutuje, tylko, albo opluwa, albo adoruje... Jeśli jesteś pasjonatką poważnych tematów, to sobie poszukaj innego forum, jeśli szukasz kogoś do dobrej znajomości, to tu raczej nie znajdziesz. Pozdrawiam

44 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-04-03 10:04:01)

Post poniżej poziomu forum

45

wg mnie Raj to nie konkretne miejsce ale stan jaki osiągniemy po śmierci (o ile to będzie właśnie "Niebo"). Uczucie szczęścia i spokoju po śmierci, tak jakby Niebo było utworzone z małych Rajów każdego człowieka, który tam przebywa. oczywiście metaforycznie przebywa, bo nie jest jak już wyżej pisałam, miejsce.

46 Ostatnio edytowany przez maniek_z_maniek (2015-10-19 15:29:15)

wiesiek napisał/a:
granda napisał/a:

Na tym forum nie ma poważnych tematów. Tu się nie dyskutuje, tylko, albo opluwa, albo adoruje... Jeśli jesteś pasjonatką poważnych tematów, to sobie poszukaj innego forum, jeśli szukasz kogoś do dobrej znajomości, to tu raczej nie znajdziesz. Pozdrawiam

A kto Cie opluwa? Nikt. Chyba, ze jestes sj. Bo tylko sj uwazaja ze wszyscy ich opluwaja co nie ma nic wspolnego ze stanem faktycznym ale z tym ze sj z nienawiscia mowia o innych religiach juz tak.

Zreszta sj (zdradzila Cie stopka) nie masz tutaj czego szukac. Co jakis czas bowiem urzadzacie krucjaty na roznych listach dyskusyjnych tylko po to, zeby wklejac setki cytatow a sami nie macie nic od siebie do powiedzenia. A przeciez kazdy kto chce moze wejsc na strone straznicy czy zakupic u was wasze pisemko. Tylko ciagle wam malo. Wasza upierdliwosc jest przyslowiowa.

47

maniek_z_maniek napisał/a:
wiesiek napisał/a:
granda napisał/a:

A kto Cie opluwa? Nikt. Chyba, ze jestes sj. Bo tylko sj uwazaja ze wszyscy ich opluwaja co nie ma nic wspolnego ze stanem faktycznym ale z tym ze sj z nienawiscia mowia o innych religiach juz tak.

po tym jak pisze "I Jehowa Bóg przystąpił do kształtowania człowieka z prochu ziemi (...)" stwierdziłam, ze to ŚJ, wiec chyba nie musze nic dodawać wink
mam niemiłe doświadczenia z nimi

48 Ostatnio edytowany przez Rumunski_Zolnierz (2016-01-06 04:21:51)

Temat mnie bardzo zaciekawił, poszperałem trochę smile Raj czyli tzw. "Niebo" nie będzie miejscem gdzie są chmurki i latają samoloty smile
Otóż wg. Biblii istnieje:

1) Pierwsze niebo: atmosfera, powietrze (Rodzaju 1 (6 - 8) oraz Obj. 19 (17)),
2) Drugie niebo: przestrzeń kosmiczna z gwiazdami i planetami (Ps. 8 (4), Obj. 6 (13) oraz Rodzaju 15 (5)),
3) Trzecie niebo: siedziba Boga (II Koryntian 12 (2 - 4), I Królewska 8 (30) oraz Mateusza 6 (9)).

Ludzie wierzący zmierzają oczywiście do tego 'trzeciego' nieba smile

Nikt z obecnie umarłych na cmentarzu nie powstanie - do póki nie zostanie ,,zwinięte pierwsze i drugie niebo" - Tak głosi Biblia.

Jak będzie wyglądał raj?

Izajasza 65 (17 - 19)
Albowiem oto Ja stwarzam nowe niebiosa i nową ziemię; nie będzie się wspominać dawniejszych dziejów ani na myśl one nie przyjdą. Przeciwnie, będzie radość i wesele na zawsze z tego, co Ja stworzę; bo oto Ja uczynię z Jerozolimy wesele i z jej ludu - radość. Rozweselę się z Jerozolimy i rozraduję się z jej ludu. Już się nie usłyszy w niej odgłosów płaczu ni krzyku narzekania.

Izajasza 65 (25)
Wilk i baranek paść się będą razem; lew też będzie jadał słomę jak wół; a wąż będzie miał proch ziemi jako pokarm. Zła czynić nie będą ani zgubnie działać na całej świętej mej górze - mówi Pan.

Izajasza 11 (6 - 9)
Wtedy wilk zamieszka wraz z barankiem, pantera z koźlęciem razem leżeć będą, cielę i lew paść się będą społem i mały chłopiec będzie je poganiał. Krowa i niedźwiedzica przestawać będą przyjaźnie, młode ich razem będą legały. Lew też jak wół będzie jadał słomę. Niemowlę igrać będzie na norze kobry, dziecko włoży swą rękę do kryjówki żmii. Zła czynić nie będą ani zgubnie działać po całej świętej mej górze, bo kraj się napełni znajomością Pana, na kształt wód, które przepełniają morze.

Czas - nie będzie już istniał ponieważ będzie to wieczność.
Nie będzie też nocy ani cienia, ponieważ to Bóg będzie naszą wieczną światłością - Apokalipsa 22 (4 - 5).
Nasze ciała - zostaną przemienione w doskonałe.

Apokalipsa 21 (22 - 24)
A świątyni w nim nie dojrzałem: bo jego świątynią jest Pan Bóg wszechmogący oraz Baranek. I Miastu nie trzeba słońca, ni księżyca, by mu świeciły, bo chwała Boga je oświetla, a jego lampą Baranek. I w jego świetle będą chodziły narody, i wniosą do niego królowie ziemi przepych.

Twierdzenie, że Niebo znajduje się ,,w chmurkach" jest niebiblijne.
Sądzenie, że będziemy ,,duchami pływającymi po Niebie" jest również niebiblijne.
Niebo, w którym będą żyli wierzący, będzie nową i doskonałą planetą na której będziemy mieszkali.
Nowa Ziemia będzie wolna od grzechu, zła, chorób, cierpienia i śmierci.
Będzie ona prawdopodobnie bardzo podobna do naszej dzisiejszej ziemi  a być może nawet będzie stworzona z niej.

49

nie wyobrazam sobie, ale podoba mi sie koncepcja jak w serialu Supernatural, gdzie kazdy mial wlasne niebo :-) czyli takie, jakie sobie wyobrazal.
To byloby najciekawsze rozwiazanie, bo kazdy bylby szczesliwy, zyjac w niebie, jakie sam sobie stworzyl :-)

50 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2016-01-07 17:25:07)

Temat przypomniał mi film "Między piekłem, a niebem"
Jak sobie wyobrażam niebo ... nie wyobrażam sobie, bo myślę już w nim jestem. Jest ono, co prawda zbrukane, ale jak nieobrobiony diament czeka, żeby swoje piękno dopiero odsłonić. W końcu to my decydujemy co ostatecznie zbudujemy

Ciekawi mnie druga strona tego tematu : Jak wyobrażacie sobie Piekło albo Czyściec ?

51

a ja bedę sobie siedziała na puszystej chmurce tongue i bedę latała tam gdzie nie zdążyłam za życia z drinem w ręku big_smile

52

Myślę, że Niebo dla każdego będzie inne. Każdy znajdzie tam to, co dla niego jest szczęściem, odpoczynkiem. ja to widzę tak: nikt nie nosi okularów ani aparatów słuchowych, nie jeździ na wózku inwalidzkim i każdy jest zdrowy no i młody. jest dużo kwiatów, huśtawek, książek i nieskonczona ilość seriali i filmów fantasy big_smile jedzenie nie tuczy a słodyczy jest mnóstwo. można jeździć konno nie ucząc się wcześniej tego. ludzie są przyjaźni i mili. można rozmawiać z Jezusem i widzieć go.

53

Raj?
Miami Beach. Albo Ibiza wink
Tak sobie wyobrażam swój mały raj. W grudniu za rok smile

Lucyfer666 napisał/a:

Jak sobie wyobrażam niebo ... nie wyobrażam sobie, bo myślę już w nim jestem. Jest ono, co prawda zbrukane, ale jak nieobrobiony diament czeka, żeby swoje piękno dopiero odsłonić. W końcu to my decydujemy co ostatecznie zbudujemy

Ciekawi mnie druga strona tego tematu : Jak wyobrażacie sobie Piekło albo Czyściec ?

Co do piekła to według Biblii jest zdecydowanie prawdziwym miejscem.

Kara ludzi bezbożnych w piekle została opisana w Piśmie Świętym jako:
,,wieczny ogień" (Mateusza 25-41)
,,ogień nieugaszony" (Mateusza 3-12)
,,hańba, wieczna odraza" (Księga Daniela 12-2)
miejsce, gdzie ,,gdzie robak ich nie umiera i ogień nie gaśnie" (Marka 9-44 do 49)
miejsce ,,mąk" i ,,płomieni ognia" (Łukasza 16-23,24)
,,wieczna zagłada" (2 List św. Pawła do Tesaloniczan 1-9)
miejsce męki pełne ,ognia i siarki", gdzie ,,dym ich katuszy na wieki wieków się wznosi" (Apokalipsa 14-10,11)
,,jezioro ognia i siarki", gdzie ludzie nieprawi będą ,,cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków" (Apokalipsa 20-10)
,,I śmierć, i piekło zostały wrzucone do jeziora ognistego; owo jezioro ogniste, to druga śmierć" (Apokalipsa 20-14)

Najgorzej jak wejdzie tutaj jakiś Świadek Jehowy i napisze, że to co napisałem powyżej to nieprawda big_smile
Co do czyśćca to Ci nie odpowiem ponieważ w to nie wierzę smile

55

bujamwoblokach napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Co do piekła to według Biblii jest zdecydowanie prawdziwym miejscem.

Kara ludzi bezbożnych w piekle została opisana w Piśmie Świętym jako:
,,wieczny ogień" (Mateusza 25-41)
,,ogień nieugaszony" (Mateusza 3-12)
,,hańba, wieczna odraza" (Księga Daniela 12-2)
miejsce, gdzie ,,gdzie robak ich nie umiera i ogień nie gaśnie" (Marka 9-44 do 49)
miejsce ,,mąk" i ,,płomieni ognia" (Łukasza 16-23,24)
,,wieczna zagłada" (2 List św. Pawła do Tesaloniczan 1-9)
miejsce męki pełne ,ognia i siarki", gdzie ,,dym ich katuszy na wieki wieków się wznosi" (Apokalipsa 14-10,11)
,,jezioro ognia i siarki", gdzie ludzie nieprawi będą ,,cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków" (Apokalipsa 20-10)
,,I śmierć, i piekło zostały wrzucone do jeziora ognistego; owo jezioro ogniste, to druga śmierć" (Apokalipsa 20-14)

Najgorzej jak wejdzie tutaj jakiś Świadek Jehowy i napisze, że to co napisałem powyżej to nieprawda big_smile
Co do czyśćca to Ci nie odpowiem ponieważ w to nie wierzę smile

hmmm ... jak dla mnie to brzmi jak raj wink
Non stop w końcu coś się dzieje, a i tym, którzy na to zasługują dzieje się to co powinno

Jak to było "mój raj waszym piekłem" ?

Lucyfer666 napisał/a:

hmmm ... jak dla mnie to brzmi jak raj wink
Non stop w końcu coś się dzieje, a i tym, którzy na to zasługują dzieje się to co powinno

Jak to było "mój raj waszym piekłem" ?

Tam nie ma tak, że kto cierpi ten cierpi a kto się opala to opala smile Tam wszystkim jest źle, nawet diabłom.

57 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-01-24 01:31:19)

Nie wiem jak wygląda raj ale z tego jak wypowiadali się ludzie którzy przeżyli śmierć kliniczną ich odczucie były podobne, znaczy się opisywali Boga jako absolut, i że kiedy byli przy nim nie potrzebowali nic do szczęścia a największym piekłem było oddalenie się od tego stanu.

chloe2 napisał/a:

Myślę, że Niebo dla każdego będzie inne. Każdy znajdzie tam to, co dla niego jest szczęściem, odpoczynkiem. ja to widzę tak: nikt nie nosi okularów ani aparatów słuchowych, nie jeździ na wózku inwalidzkim i każdy jest zdrowy no i młody. jest dużo kwiatów, huśtawek, książek i nieskonczona ilość seriali i filmów fantasy big_smile jedzenie nie tuczy a słodyczy jest mnóstwo. można jeździć konno nie ucząc się wcześniej tego. ludzie są przyjaźni i mili. można rozmawiać z Jezusem i widzieć go.

Jeżeli jesteś w formie astralnej lub duchowej to niby po co miałabyś jeść ? Nie miałabyś ciała fizycznego a co za tym idzie nie odczuwałabyś fizjologicznych potrzeb.

-----------------------
Nie pisz, proszę, postów jeden pod drugim – jest to sprzeczne z Regulaminem Forum. Jeśli chcesz coś dopisać, użyj funkcji "edytuj”. 
Pozdrawiam, mod. Olinka

58

w modlitwie "Ojcze nasz....." jest wypowiadane   'jako w niebie tak i na ziemi..'  tak wiec samo przez się ,żyjemy już w niebie...

59

bujamwoblokach - No wiesz ... pamiętaj, że wizję piekła znasz tylko z opowieści jednej strony ...

Bogowie chrońcie nas przed takim rajem.

Lucyfer666 napisał/a:

bujamwoblokach - No wiesz ... pamiętaj, że wizję piekła znasz tylko z opowieści jednej strony ...

Bogowie chrońcie nas przed takim rajem.

Nie tylko z jednej strony, sam odczuwam działanie tej drugiej strony na sobie, niestety.

61

Można wiedzieć co masz na myśli pisząc "działanie tej drugiej strony" ?

Lucyfer666 napisał/a:

Po prostu mam wrażenie jakby złe diabełki się mną mocno interesowały, podsuwają mi różne dziwne myśli itp. mam wrażenie, że chcą mi zrobić piekło na ziemi.

63

niebo to niebyt. Nieistnienie. Zycie czasem jest nie do zniesienia.

64

bujamwoblokach napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Po prostu mam wrażenie jakby złe diabełki się mną mocno interesowały, podsuwają mi różne dziwne myśli itp. mam wrażenie, że chcą mi zrobić piekło na ziemi.

Może warto ich wysłuchać ... Czyżby moment słabości nastał ?

65

Revenn napisał/a:

Nie wiem jak wygląda raj ale z tego jak wypowiadali się ludzie którzy przeżyli śmierć kliniczną ich odczucie były podobne, znaczy się opisywali Boga jako absolut, i że kiedy byli przy nim nie potrzebowali nic do szczęścia a największym piekłem było oddalenie się od tego stanu.

Odczucia tych ludzi są zróżnicowane, niektórzy wspominają o strachu i innych negatywnych uczuciach.
Nawiasem mówiąc - oświeciło mnie! To światło, wspominane w tych relacjach to lampy nad stołem operacyjnym big_smile

Posty [ 1 do 65 z 79 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Jak wyobrażacie sobie Niebo , Raj ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024