I komunia święta - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: I komunia święta

Witam,

W maju odbędzie się l komunia św. mojej córki. Jak się do tego przygotować. Przyjęcie będziemy mieli w domu, bo będzie skromne i się pomieścimy, ale zupełnie nie wiem jak takie przyjęcie wygląda. Byłam na takim jak byłam dzieckiem. Chodzi mi głównie o wystrój, jedzenie, picie i ubiór córki. Jakieś porady? Jak wyglądają obecnie takie Komunię? Każda rada będzie dla mnie cenna! Dziękuję

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: I komunia święta
SenWiktorii napisał/a:

Witam,

W maju odbędzie się l komunia św. mojej córki. Jak się do tego przygotować. Przyjęcie będziemy mieli w domu, bo będzie skromne i się pomieścimy, ale zupełnie nie wiem jak takie przyjęcie wygląda. Byłam na takim jak byłam dzieckiem. Chodzi mi głównie o wystrój, jedzenie, picie i ubiór córki. Jakieś porady? Jak wyglądają obecnie takie Komunię? Każda rada będzie dla mnie cenna! Dziękuję

Córka będzie miała sukienkę komunijną. W domu możesz przygotować jej inną ładną sukienkę.
Wystrój jaki chcesz, jedzenie takie, żeby ludzie zjedli, picie tak samo, coś do obiadu, a potem coś do ciasta.
To po prostu bardziej wystawny obiad. Jak masz problem z ogarnięciem tego, to zrób ten obiad w jakiejś restauracji, tam wszystko zrobią za Ciebie.

3

Komunia w maju a ja zaczynam panikować...
Doradźcie mi.
1. Czy już kupić albę, używana czy uszyć? Jakie macie doświadczenia...
2. Wianek ma być merty, ten wianek kto może zrobić?
3. Jak wygląda uroczystość takiej komuni? Najpierw obiad, ciasto i kolacja?
4. Czy jakaś muzyka jest na takiej uroczystości? Alkohol?
5. Jak ubrać dziecko do spowiedzi?

Proszę o każda poradę. Nie mam rodziny, która wrsprze mnie w tym dniu.

4

SenWiktorii napisał/a:

Komunia w maju a ja zaczynam panikować...
Doradźcie mi.
1. Czy już kupić albę, używana czy uszyć? Jakie macie doświadczenia...
2. Wianek ma być merty, ten wianek kto może zrobić?
3. Jak wygląda uroczystość takiej komuni? Najpierw obiad, ciasto i kolacja?
4. Czy jakaś muzyka jest na takiej uroczystości? Alkohol?
5. Jak ubrać dziecko do spowiedzi?

Proszę o każda poradę. Nie mam rodziny, która wrsprze mnie w tym dniu.

1.Albę już możesz kupić czy uszyć  ciut większą i dłuższą bo dziecko przez 3 miesiące zbytnio nie urośnie. Jedynie z butami trzeba się wstrzymać bo noga może urosnąć przez ten czas.
2.Wianek można zamówić w kwiaciarni lub pracowni florystycznej albo zrobić samemu, nie jest to trudne, są filmiki instruktażowe na you tube.
Jeżeli ma być z żywych kwiatów to trzeba mieć na uwadze, że jest potem Biały Tydzień i wianek może nie być zdatny bo kwiaty zwiędną, nie wytrzymają kilku dni. Dlatego trzeba albo zaopatrzyć się dodatkowo w sztuczny albo zmieniać tę zieleń i kwiaty na obręczy gdy już nieświeżo wygląda.
3.Poczęstunek, jego skład i wielkość to zależy od tego jacy goście. Jednym wystarczy obiad i ciasto, tort i idą do domu a inni chcą zostać dłużej to potrzebna kolacja  Na pewno warto na wszelki wypadek więcej jedzenia przygotować gdyby goście jednak zostali dłużej.
4.Muzyka może być. Alkohol absolutnie odpada. To święto dziecka a dzieciom alkohol niepotrzebny.
5.Do spowiedzi ubierasz dziecko tak jak chodzi do kościoła w niedzielę.

5

Na pewno bez alkoholu? Jaka muzyka? Jeśli chodzi o ten wianek, to mam go jakoś uciąć? Czy fryzjerkę o to poprosić? Fryzjera córka ma na 8 a Komunię o 12... wytrzyma tyle godzin?

6

SenWiktorii napisał/a:

Na pewno bez alkoholu? Jaka muzyka? Jeśli chodzi o ten wianek, to mam go jakoś uciąć? Czy fryzjerkę o to poprosić? Fryzjera córka ma na 8 a Komunię o 12... wytrzyma tyle godzin?

Na 100% na przyjęciu komunijnym nie powinno być alkoholu.
Muzyka jakaś spokojna, cicho w tle. Byłam na przyjęciu gdzie leciała instrumentalna filmowa a także raz przeleciała płyta z pieśniami komunijnymi śpiewanymi przez chórek dziecięcy.
Dla mnie zrywanie dziecka rano do fryzjera i jakieś misterne, nienaturalne fryzury jest przesadą, ale co kto uważa.

7 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-02-10 11:07:21)

Kleoma napisał/a:
SenWiktorii napisał/a:

Na 100% na przyjęciu komunijnym nie powinno być alkoholu.
Muzyka jakaś spokojna, cicho w tle. Byłam na przyjęciu gdzie leciała instrumentalna filmowa a także raz przeleciała płyta z pieśniami komunijnymi śpiewanymi przez chórek dziecięcy.
Dla mnie zrywanie dziecka rano do fryzjera i jakieś misterne, nienaturalne fryzury jest przesadą, ale co kto uważa.

Też tak uważam, ale my jesteśmy starej daty wink

Teraz przyjęcia komunijne wyprawiane są niczym wesela w lokalach na ca 50 osób, więc jak tu obyć się bez alko, tańców... fryzjera i szałowej sukienki...

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024