Moczenie się dziecka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1

Temat: Moczenie się dziecka

Drogie mamy,
mój syn regularnie się moczy w nocy. Jest to dla niego bardzo trudny temat, widzę że zaczyna zamykać się w sobie. Staramy się go wspierać ale powoli czuje się bezsilna, mam jeszcze dwoje młodszych dzieci i szczerze mówiąc jest to coraz bardziej dla nas wszystkich męczące. Co ja mam robić? Ratujcie!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Moczenie się dziecka

A co na to pediatra? Ile ma lat?
Czy tak ma od małego, czy jakieś wydarzenie ma na to wpływ?

Czytałam, że jest jakieś urządzenie, włożone w majtki, ktore budzi dziecko.

3 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-12-09 00:11:04)

Twoja wypowiedź odkrywa przyczynę  problemu. Znasz przyczynę  znajdziesz rozwiązanie
Dzieci moczą się że stresu.
A co jest Twoim największym problemem?
Że Ciebie to męczy.
I że masz inne dzieci.
To powiem Ci: dupa wollowa z Ciebie nie matka.
Hodujesz dzieci i nie nadązasz?
Może wybierz które oddać komuś?
Jak ktoś rodzi kolejne dziecko A nie zauważa że inne też są jeszcze dziećmi i nie umie poświęcić  im uwagi nie nadaje się na rodzica. Kubeł lodu na głowę  proponuję.
Prąd w majtki niech sobie włoży facet co wymyślił takie urządzenie
Sorry że ostro, ale jak zostało tam w głowie minimum oleju, to właśnie Cię ratuję koleżanko.

4

Ela210 napisał/a:

Twoja wypowiedź odkrywa przyczynę  problemu. Znasz przyczynę  znajdziesz rozwiązanie
Dzieci moczą się że stresu.
A co jest Twoim największym problemem?
Że Ciebie to męczy.
I że masz inne dzieci.
To powiem Ci: dupa wollowa z Ciebie nie matka.
Hodujesz dzieci i nie nadązasz?
Może wybierz które oddać komuś?
Jak ktoś rodzi kolejne dziecko A nie zauważa że inne też są jeszcze dziećmi i nie umie poświęcić  im uwagi nie nadaje się na rodzica. Kubeł lodu na głowę  proponuję.
Prąd w majtki niech sobie włoży facet co wymyślił takie urządzenie
Sorry że ostro, ale jak zostało tam w głowie minimum oleju, to właśnie Cię ratuję koleżanko.

I tu się z tobą zgodzę Ela.
Prąd w majtki? A może od razu do gazu!!
Dziecko nie moczy się bez powodu, coś się z dzieciakiem dzieje a objawem jest moczenie nocne.

Po pierwsze psycholog dziecięcy.
Na resztę brak mi słow..

5 Ostatnio edytowany przez wieka (2021-12-09 21:20:42)

"Moczenie nocne u dzieci - Seni" https://seni.pl/pl_PL/baza-wiedzy-seni/ … e-u-dzieci

Leczenie, m. in. z tego artykułu:

"stosowanie alarmu wybudzeniowego, który uczy dziecko budzenia się w celu oddania moczu, a docelowo wytrzymania całej nocy bez mikcji."

6 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2021-12-09 21:49:03)

wieka napisał/a:

"Moczenie nocne u dzieci - Seni" https://seni.pl/pl_PL/baza-wiedzy-seni/ … e-u-dzieci

Leczenie, m. in. z tego artykułu:

"stosowanie alarmu wybudzeniowego, który uczy dziecko budzenia się w celu oddania moczu, a docelowo wytrzymania całej nocy bez mikcji."

Jednak ja zawsze będę zdania, że najpierw trzeba zlikwidować przyczyny, a potem stosować "alarmy" i tego rodzaju wspomagacze.

Nikt jeszcze żadnej choroby rzeczywiście  nie wyleczył, gdy tylko likwidował objawy, bez dogłębnego skasowania jej przyczyn.

Tutaj przyczyn zapewne jest kilka, a autorka wskazuje nam tylko objaw; Moczenie nocne.

My na pewno nie pomożemy, bo ani środków ani możliwości nie mamy, ale lekarz, psycholog dziecięcy na pewno znajdzie radę smile

Na jeszcze jedno zwrócę uwagę;

Takie "na siłę Budzenie" dziecka w nocy, powoduje skutek przeciwny do zamierzonego. Dziecko stresuje się przekonane, że wina tego jego moczenia się leży po jego stronie, bo nie budzi się w porę. Z tego powodu obwinia się i kólko się nakręca: Dziecko moczy się jeszcze częściej.

7 Ostatnio edytowany przez wieka (2021-12-09 22:12:55)

"Takie "na siłę Budzenie" dziecka w nocy, powoduje skutek przeciwny do zamierzonego. Dziecko stresuje się przekonane, że wina tego jego moczenia się leży po jego stronie, bo nie budzi się w porę. Z tego powodu obwinia się i kólko się nakręca: Dziecko moczy się jeszcze częściej."

Tego nie wiesz, a alarmu ja nie wymysliłam, wcześniej gdzieś o tym czytałam.
To jest jeden z wielu zabiegów w celu wyeliminowania problemu, ja to pobieżnie przeczytałam, ale też ponoć jak ojciec miał ten problem w młodości to syn też mieć. To jest problem neuroprzekaźników w mózgu, więc psycholog jedynie psychicznie może mu pomóc.

8

//////////////////////////////////

wieka napisał/a:

"Takie "na siłę Budzenie" dziecka w nocy, powoduje skutek przeciwny do zamierzonego. Dziecko stresuje się przekonane, że wina tego jego moczenia się leży po jego stronie, bo nie budzi się w porę. Z tego powodu obwinia się i kólko się nakręca: Dziecko moczy się jeszcze częściej."

Tego nie wiesz, a alarmu ja nie wymysliłam, wcześniej gdzieś o tym czytałam.
To jest jeden z wielu zabiegów w celu wyeliminowania problemu, ja to pobieżnie przeczytałam, ale też ponoć jak ojciec miał ten problem w młodości to syn też mieć. To jest problem neuroprzekaźników w mózgu, więc psycholog jedynie psychicznie może mu pomóc.

A zdarzyło się, że psycholog psychicznie nie może pomóc?
No dobrze, bo zdaje się że ty wiesz mniej niż ja na temat, więc dajmy sobie spokój.
Ty o problemie "gdzieś czytałaś" a ja z tym problemem mam  do czynienia na gruncie zawodowym.

9

Nie jestem mamą, ale z ciekawości sprawdziłam co o tym problemie piszą.
Tu jest ciekawy artykuł gdzie są porady w tym temaci
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/wyw … t-psychika
Piszą, że u polowy przypadków przyczyny są organiczne a nie psychiczne

10

aniuu1 napisał/a:

Nie jestem mamą, ale z ciekawości sprawdziłam co o tym problemie piszą.
Tu jest ciekawy artykuł gdzie są porady w tym temaci
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/wyw … t-psychika
Piszą, że u polowy przypadków przyczyny są organiczne a nie psychiczne

Większych glupot dawno nie czytałam, jak też powyższy artykul. Jednak jak widać, w internecie można znależć wszystko co się chce.

Mogę tylko wspólczuć tym dzieciom, które trafią w macki takich lekarzy.

Jedyna nadzieja w tym, że chociaż ta druga połowa będzie leczona prawidłowo.

Tak tylko powiem, że dzieci rozwijające się prawidłowo, u których stwierdzono pewien uraz psychiczny zaczynają się moczyć. Po ustaniu żródła ich stresu, problem sam znika.

11

"Piszą, że u polowy przypadków przyczyny są organiczne a nie psychiczne"

Przyczyn muszą szukać specjaliści, a autorce najwięcej by pomógł ktoś, kto poradził sobie z tym problemem.
Terapia powinna być kompleksowa i to pediatra powinien kierować, co, gdzie, kiedy.

12 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-12-10 09:33:47)

Zakładamy że skoro tyle to trwa to autorka była u lekarza by sprawdzić czy nie ma przyczyny organicznej?
Ja miałam taki problem z dzieckiem jak miało chyba z 9 lat. Może że 2- 3 miesiące to trwało.
Na taką noc byłam przygotowana z nowym kompletem pościeli.
Dziecko się budzilo zawstydzone, a jakże, powiedziałam że ma obudzić tylko mnie, bo jego ojciec robił wielkie halo z tego, i musiały paść jakieś komentarze, i po cichu zmienialismy wszystko bez nerwów i komentarzy, przytulilam dziecko i powiedziałam że kiedyś przejdzie. I przeszło po 10 razach może.
Nie było gadania, zawstydzania, wzdychania.
A jak widziałam reakcje mamusiek w rodzinie co potrafiły takie dziecko nawet przy gościach zawstydzić to szkoda słów.
Oczywiście że przyczyną może być organiczną. Ale tak się objawia stres.
Chodzi o to by z jednej strony się dowiedzieć o jego źródło  - ja się dowiedziałam.ale to praca w dzień z dzieckiem nad tym
A druga sprawa ten moment w nocy jest ważny by tego nie utrwalić dodając stresu i zawstydzania.
Z jakiegoś dziwnego powodu ludzie uważają że dzieci mogą traktować gorzej niż dorosłych w tym względzie.
Ciekawe czy to stwierdzenie że jeżeli coś występowało u ojca to wystąpi u syna  jest spowodowane badaniem układu moczowego  takiego ojca czy ktoś tak stwierdził że w połowie przypadków ojciec tak miał to przyczyną jest organiczną.
Tymczasem ludzie mają w rodzinach toksyczne wzory zachowań które przenoszą  na swoje dzieci.

13 Ostatnio edytowany przez edek z krainy kredek (2021-12-10 11:31:42)

U nas mlody tez mial chwile kiedy sie moczyl, poszedl do przedszkola - wszystko obce i nieznany jezyk.
Nikt nie robil z tego halo...2-3 tygodnie przebieranek, Wiedzielismy ze to od tego hardcorowego miejsca bo w weekendy przesypial cala noc bez akcji.
Jakos tam przetrwal ale do dzis zle wspomina przedszkole - my tez. Bylo minelo jedziemy dalej z tym koksem
To sa dzieci, z nimi trzeba normalnie rozmawiac, jak ty do niego mowisz normalnie i jestes pozytywna to dziecko nabierze sil i zaufania i powie ci o wszystkim co go meczy cisnie i ugniata:).

Najgorzdze w dzieciach niezalenie od wieku jest to ze maja wlasne zdanie:) czasem gorzkie czasem rozwalajace na lopatki itd...no zycie

14

Nie wiadomo, autorka się nie odzywa. Jeśli by była u lekarza, to by napisała czy to wada rozwojowa i trwa od małego, czy problem pojawił się ostatnio, co by miało podłoże psychiczne.

15 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-12-10 19:42:49)

"Ciekawe czy to stwierdzenie że jeżeli coś występowało u ojca to wystąpi u syna  jest spowodowane badaniem układu moczowego  takiego ojca czy ktoś tak stwierdził że w połowie przypadków ojciec tak miał to przyczyną jest organiczną."

Nie rozumiem tego zawiłego zdania ani intencji.
W tym artykule było wszystko ładnie napisane, jak autorka będzie chciała to sobie przeczyta. Było też napisane o wsparciu psychicznym dla dziecka. Ja nie mam osobistych doświadczeń z tym, więc nie będę się więcej w tym wątku wypowiadać.

16 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-12-10 20:31:29)

jaśniej się chyba nie da: pytałam czy przeprowadzono badania potwierdzajace organiczna przyczynę u ojców tych chłopców?
Bo samo stwierdzenie że takiew przypadki wystapiły nie jest wystarczające do stwierdzenia genetycznego podłoża.

Przeczytałam: z wnioskowania doktora wynika że u wielu dzieci w cudowny sposób  nagle pojemnosc pęcherza wraca do normy smile tak jak u mojego dziecka, dziecka Edka i pewnie wielu innych dzieci.
wykluczanie psychogennego żródła problemu jest nieuzasadnione moim zdaniem- ale każdy moze wierzyć w co tam chce.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024