Borderline(?) rozstanie i powrót - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Borderline(?) rozstanie i powrót

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Borderline(?) rozstanie i powrót

Witam,

Przez 3 lata tworzyłem związek z kobietą, którą kocham ponad życie ale nie do końca rozumiałem jej zachowania w życiu codziennym. Nie były to wybuchy złości, a raczej pewna sinusoida nastrojów, które dusiła do siebie.
Generalnie było ok, bylismy szczęśliwi, do czasu. Znalazła jakiś komentarz (zresztą publiczny), który dałem koleżance odnośnie wina, później doszukała się lajków pod zdjęciami innych kobiet i...związek padł. Wywaliła mnie.

Nie chcę opowiadać całej historii, przez 3 miesiące od rozstania dużo się działo. Chodzę do psychologa, próbuję zrozumieć i jakoś sobie poradzić z emocjami i moim niezrozumieniem. Wiem też, że w związku dwie osoby popełniają błędy i widzę również swoje. Dla mnie jakiś "lajk" jest nieistotny, ale dla niej mógł być więc to szanuję.

Moja psycholog pokusiła się o fantazję, że moja eks może mieć border ale wiadomo-to nie diagnoza, choć dużo rzeczy pasuje i to bardzo (poczucie wewnętrznej pustki/bliżej-dalej itd).

Mam do Was pytanie. Od 2-3 tygodni udąło nam się uspokoić emocje. Eks jest cały czas niezdecydowana, mówi że nie wie czy chce do mnie wracać, a z drugiej że mnie kocha. Spotykamy się weekendowo, choć muszę dużo pracować nad doprowadzeniem do spotkania. Niby chce dystansu, a niby tęskni.
Zakładając, że to borderline....co mi doradzacie?

(Proszę, nie piszcie o ucieczce, że mam sobie dać spokój itd. To, że prawdopodobnie moja eks jest BPD to tylko moje przypuszczenia. Wiem jedno-ona bardzo cierpli, ja też i widzę też, że mnie kocha tylko się boi)

Próbuję się dystansować w tygodniu, nie pisać do niej, nie dzwonić...jednak zależy mi na tych weekendowych spotkaniach tylko boli mnie, że muszę ją tak mocno do tego przekonywać bo ona sama nie wie czego chce (powtarza, że czuje głęboką pustkę i nie wie czego chce).

Jak działają zachowania BPD-Mówiąc o dystansie, trzeba uszanować i się usunąć w bok? (tak to działa w "normalnym życiu") Czy małymi krokami się "upominać" o kontakt, zabiegać...być odrzucanym i tak w kółko? Powoli pracować...cierpliwie?

Zauważyłem, że jak ostatnio proponowałem spotkanie, to nie chciała bo się bała emocji. Później dała się przekonać, później znowu wątpiła...docelowo się spotkaliśmy, było magicznie, normalnie. Dwa tygodnie temu tak samo.

Ciekaw jestem, zakładając że to BPD, co oznacza słowo "chcę dystansu", jeżeli wszystkie znaki na niebie wskazują, że go nie chce i tęskni. Jak się w tym poruszać? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Borderline(?) rozstanie i powrót

A ja poszlabym w strone tego, zebys nie interpretowal niepotrzebnie tego, co mowi, tylko bral wprost. Skoro nie chce, to nie chce. Wiec tak, daj spobie spokoj. Po co przeciagac line?

Poza tym nie jestes psychiatra i nie powinienes jej diagnozowac.

3

kobieta walnela focha o lajka albo miala watpliwosci po zawodzie czy wracac czy nie i na odleglosc pani psycholog zdiagnozowala borderline? sorry, ale jedna trzecia kobiet musiala by miec borderlina, a pani psycholog strasznie niekompetentna. zeby rzucic jakakolwiek opinie musiala by te kobiete choc 2-3 razy na oczy zobaczyc i+ obszerny wywiad. zmien psychologa alboc alkiem zrezygnuj.

jezeli chodzi ci o te dziewczyne to ja mozez ewentualnie namowic na wizyte u psychologa (oby nie u tej uprzedzonej na odleglosc). zapewne mloda to fochuje o byle co, sam musisz sobie odpowiedziec na pytanie, czy mimo to chesz tego zwiazku czy wolalbys kogos dojrzalszego, zastanowic sie, czy niczym nie nadszarpnales jej zachowania moze dlatego potem tak zareagowala, bo wczesniej stalo sie cos, dlaczego te zaufanie stracila?
a jezeli poszlaby do psychologa i rzeczywiscie ma schizofrenie to tez powinienes sie zastanowic, czy podolasz zyc z chora osoba. to nie takie hop siup i z tego co sie orientuje, przy schizofrenii potrafia byc niezle jazdy.

4

AdamWawaAdam napisał/a:

Witam,

"Moja psycholog pokusiła się o fantazję, że moja eks może mieć border ale wiadomo-to nie diagnoza, choć dużo rzeczy pasuje i to bardzo (poczucie wewnętrznej pustki/bliżej-dalej itd)".

"To, że prawdopodobnie moja eks jest BPD to tylko moje przypuszczenia."

I na początku "weszliście" na mnie, że diagnozuję...a napisałem wcześniej-to moje przypuszczenia, zastanowienie, nie skupiam się na nich. Chciałbym tylko wiedzieć, jak zachowują się tego typu osoby mówiąc o dystansie, gdy z jednej strony go chcą, a z drugiej pragną bliskości. Tyle. smile

AdamWawaAdam napisał/a:

Ciekaw jestem, zakładając że to BPD, co oznacza słowo "chcę dystansu", jeżeli wszystkie znaki na niebie wskazują, że go nie chce i tęskni. Jak się w tym poruszać? smile

5

No ale o to chodzi, ze Ty nie wiesz jakiego ona jest typu, bo nie da sie kogos zdiagnozowac na odleglosc.
Wiec wyjdz z mowienia o jej borderze i zajmij sie zaakceptowaniem komunikatu, ktory od niej dostajesz.

6

Z jednej strony nie diagnozujesz tylko tak sobie gdybasz, z drugiej pytasz nas jak ułożyć cały plan działania na wypadek jeśli ona jest borderline?

7

Tak, chciałem się tylko dowiedzieć jakie zachowania ma osobowość BPD i co ewentualnie może oznaczać ta chęć dystansu (jak na nią zareagować), wraz z towarzyszącym jej poczuciem wewnętrznej pustki i tego, że jak sama mówi "nie wie czego chce".

Czy w takiej sytuacji delikatnie naciskać, zapewniać o swojej obecności, być cierpliwym? Czy BPD naprawdę potrzebuje dystansu (tylko po cholerę, jak jest miłość, tęskota, emocje, chęci...)

8

Ja myślę że niezależnie czy ma borderline czy nie jak mówi że potrzebuje dystansu to jej go daj.

9

jak nie wie, czego chce, to prawdopodobnie nie chce Ciebie.
nie analizuj zachowan w osobowosci BDP, bo nie wiesz, czy ona to ma czy nie ma. Terapeutka naprawde nieprofesjonalnie podeszla do tematu.

Jak zareagujesz, kiedy kobieta Ci powie, ze sie chce zdystansowac? Ja polecam zdystansowanie sie po prostu, a nie analizowanie, czy ona na pewno tego chce, czy taki ma typ osobowosci i chodzi jej o cos innego. Uwierz mi, ze kobiety to tez ludzie i dokladnie wiedza, co komunikuja.

10

Daj sobie z nią spokój, jest niezrównoważona psychicznie, byłyby z nią potem coraz większe problemy. Dobrze się stało, iż się rozstaliście. Jeszcze spotkasz inną.

11 Ostatnio edytowany przez Pronome (2021-06-08 12:37:26)

AdamWawaAdam napisał/a:

Witam,

Przez 3 lata tworzyłem związek z kobietą. Generalnie było ok, bylismy szczęśliwi, do czasu. Znalazła jakiś komentarz (zresztą publiczny), który dałem koleżance odnośnie wina, później doszukała się lajków pod zdjęciami innych kobiet i...związek padł. Wywaliła mnie.

No tak, szczesliwy, stabilny zwiazek i bum, bo komentarze w internecie big_smile.
Albo przebrala sie miarka i dziewczyna powiedziala dosc, bo nie ma do ciebie zaufania, albo ma problemy psychiczne.
Mozesz byc ratownikiem i latac za kims, kto cie nie chce. Duzo mowi o twoich wlasnych problemach.
Mozesz tez nie mowic prawdy na forum i diagnozowac z psychologiem zaocznie czyjes zachowania.
Tak wiekoszosc osob, ktore przychodza na forum robi, bo najlatwiej jest z partnera zrobic wariata, byleby tylko na swoim podworku nie sprzatac.

12

Adam a Ty dalej swoje tylko pod nowym szyldem.
Kochasz ponad zycie powiadasz ? Czyli co już Ci nie wadzi ze jestes w hierarchii dlugo dłuuugo za psami i zaocznie postawioną diagnozą borderline??
Nie wiem co za psychoterapeutka Cie prowadzi ale zmień ja bo widzę że coś jej nie idzie. Coraz bardziej popadasz w obsesję odzyskania ex i zaprzeczenia temu wszystkiemu co jeszcze niedawno o niej pisałeś pod innym nickem. Jak kojarzę Twoje opowieści o ex to poprostu jej było wygodnie w takiej mocno niezaangażowanej relacji z Toba i dalej jest jej wygodnie z tą tylko różnica ze teraz nie ma wobec Ciebie kompletnie zadnych zobowiązań a Ty skaczesz wokół niej jak piesek by coś udowodnić a ona pieski lubi wiec może jej być to tymczasowo na rękę. Nie wiem czy ponad życie ja kochasz ale zapewne zmarnujesz je a przynajmniej dlugie jego lata na czekanie na coś co nie nastapi.

13

W związku z tym, że kolega nam się tutaj nieregulaminowo sklonował i nadal próbuje diagnozować swoją byłą partnerkę - podając za każdym razem inne powody ich rozstania - wszystkich zainteresowanych dyskusją o jego problemach zapraszam do wątku - https://www.netkobiety.pl/t125397.html
Próby diagnozowania byłej partnerki Autora na siłę, były również tutaj - https://www.netkobiety.pl/t125531.html 

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Borderline(?) rozstanie i powrót

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024