Może dla niektórych to obrzydliwe ale tak się w życiu zdarza. Bronie się przed tym uczuciem ale jest coraz trudniej. Czy jeśli moja babcia i matka mojej miłości były siostrami , to nasz związek jest kazirodczy ?
Przejrzałam już chyba wszystkie możliwe wpisy na różnych forach i nie znalazłam konkretnej odpowiedzi .
Kazirodztwo to aż nie, bo nie jesteście wstępnymi, zstępnymi ani powinowatymi.
Teoretycznie prawnie też nie ma przeszkód.
Natomiast pytanie, czy to jest racjonalne, bo jesteście raczej dosyć bliskimi kuzynami.
Nie są zbyt bliskimi kuzynami. ![]()
Nie są zbyt bliskimi kuzynami.
No jak nie? Bardziej bliższymi byliby tylko, gdyby tam nie było przeskoku matka-babcia. Ale to i tak jedt dosyć blisko.
Prawie najbliższe możliwe pokrewieństwo. Kazirodztwo oczywiście de facto i de jure.
Prawie najbliższe możliwe pokrewieństwo. Kazirodztwo oczywiście de facto i de jure.
Kazirodztwo jest jezeli osoby sa wstepnymi, zstepnymi lub powinowatymi.
Oni nie sa.
Oni nawet prawnie moga wziac slub.
7 2021-04-22 08:19:16 Ostatnio edytowany przez 123qwerty123 (2021-04-22 08:23:34)
Ślub kościelny - W Kodeksie Prawa Kanonicznego istnieje zakaz zawierania małżeństw pomiędzy krewnymi w linii prostej oraz pomiędzy krewnymi do czwartego stopnia w linii bocznej włącznie.
Babcia wybranka autorki i prababcia autorki to ta sama osoba, więc jest pokrewieństwo w linii bocznej. Tylko nie wiem teraz jak te stopnie liczyć, babcia to trzeci stopień a prababcia czwarty? Jeśli Ci zależy na ,ślubie kościelnym to zapytaj jakiegoś księdza.
Ślub cywilny - W świetle Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, nie mogą zawrzeć ze sobą małżeństwa krewni w linii prostej (czyli tak samo jak w prawie kanonicznym) oraz rodzeństwo, czyli krewni w II stopniu linii bocznej.