Cześć dziewczyny,
Gdy uruchomi się wyszukiwarkę czy video wyszukiwarkę .
Zastanawia mnie, jaka jest motywacja oglądających (nie ma pod filmami krytycznych komentarzy), aby to oglądać, słuchać i identyfikować się z prezentowanymi treściami. Chodzi tu o takie video-blogi, gdzie bohaterka siedzi u siebie w pokoju i opowiada o swoich przemyśleniach i przeżyciach na temat nowej pracy, książek, psychoterapii, przeżyć psychicznych codziennych, albo raczej cotygodniowych. Oglądalność jest duża. Kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy wyświetleń, a jeszcze co mnie dziwi, to że za pośrednictwem popularnego portalu zbiera blogerka pieniądze, na sprzęt, lepszą kamerę, oświetlenie, pokrycie kosztów wyjazdu w plener. Niektóre video blogi są w plenerze. Z portalu patronów widać liczby, że są tacy, którzy przekazują pieniądze. Treści psychologiczne są całkowicie amatorskie. Blogerka, przyznaje się, że są to jej wyłącznie własne przemyślenia i wynurzenia, nie ma żadnego wykształcenia w tym kierunku. Może ktoś wie, kim mogą być osoby które płacą blogerce, za to, aby ona wstawiała na portal nowe przemyślenia i wynurzenia ? Czy to badacze ? Naukowcy ? Hobbyści ?
Mogę zrozumieć videoblogi na temat zamieszkiwania i pobytu za granicą, gdzie przedstawiane są warunki życia, obyczaje.
Video-blogi podróżnicze, gdzie blogerka za te pieniądze wyrusza w świat i kręci blogi podróżnicze. Jedni za to płacą, a inni oglądają to za darmo
Video blogi para dokumentalne, reportażowe, bloger przygotowuje treści ze źródeł prasy i literatury historycznej, jeździ w miejsca historyczne i opowiada o nich